Kreml i Moskva med tårnene og kirkene i solnedgang.

Severdigheter Russland

Astrakhan

Byen Astrakhan

Volga-elvens siste by, før den renner ut i det Kaspiske Hav, er Astrakhan, som har ca. en halv million innbyggere. Byen råder over adskillige flotte severdigheter, blant annet de mange tårn som stolt reiser seg fra byens fort Astrakhan Kremlin. Den pompøse Mariæ-kirke er også et besøk verdt.

Kaliningrad

Bunker-museet

Foran Kaliningrads universitet, like ved Kants minnesmerke, ligger bunkeren som fungerte som kommandosentral for den tyske general Otto von Lasch under krigen. På museet kan man blant annet se værelse 13, der von Lasch underskrev den tyske kapitulasjonen, og en lang rekke gjenstander fra krigen.

Naturhistorisk museum

Konsertsalen Stadthalle ble bombet under den 2. verdenskrig, men ble rekonstruert og åpnet igjen i 1991som regionalt museum for naturhistorie og kunst. En utstilling gir et bilde av Kaliningrad historie og regionens naturhistorie. Her kan man blandt annet få et innblikk i en lokal arkeologisk utgravning.

Ravmuseet

Kaliningrads ravmuseum råder over en samling på 6000 ravstykker. Museet har kopiert en del av Katarina den Stores ravværelse i sommerpalasset i St. Petersburg. Reiser man til Yantarny litt utenfor Kaliningrad by, kan man besøke verdens største ravmine som produserer 90 prosent av verdens ravforbruk.

Karelen

Kishi-Øya

Den berømte øya var opprinnelig et rituelt område for hedninger. Siden ble øya hjemsted for Russlands flotteste trearkitektur. Den vakreste og mest berømte severdigheten på øya er Cathedral of the Transfiguration, som er bygget uten en eneste spiker. Kirkens 22 kupler og de eventyrlige dekorasjonene sørger for at regnet aldri drypper på kirkens vegger.

Kazan

Byen Kazan

Kazan er en av de byer man ikke kunne besøke under Sovjettiden. I dag bor det omkring en million innbyggere i byen, som blant annen er kjent for sitt velrenommerte universitet. Byens største attraksjon er imidlertid det gamle fortet, Kazan Kremlin, som rommer praktarkitektur i mange forskjellige stilarter.

Moskva

Bolsjoj-teatret

Det verdensberømte teatret ble grunnlagt i 1776, men ble erstattet av et nytt i klassisistisk stil i 1856 etter en ødeleggende brann. Bolsjoj-teatret har vært sentrum for den beste russiske ballet- og operakunst gjennom tidene, og det var her Tjajkovskijs «Svanesjøen» hadde premiere i 1877. Stykket har blitt satt opp hvert år siden.

Bydelen Kreml

Det er i dette historiske og gåtefulle sentrum at russisk verdenspolitikk ble planlagt. Den vakre by i byen er uten tvil Moskvas største severdighet. Med sine løkformede tårnkupler og prektige kirker, som symboliserer tsarens ufattelige rikdom, er Kreml en uunngåelig attraksjon på reisen til Moskva.

Moskva Zoologiske hage

Den russiske dyreparken er en av Europas største og beste zoologiske hager. Den ble grunnlagt i 1864, og består av to seksjoner som er forbundet av en gangbro. Hagen har en bestand på 5715 dyr fordelt på 947 arter. Moskva zoo er en av de få russiske institusjoner som hadde et knirkefritt samarbeid med vestlige instutisjoner under den kalde krigen.

Vasilij Blazjennyj-katedralen

Den berømte kirken, som ligger ved enden av Den Røde Plass, er uten sammenlikning Russlands mest fotograferte severdighet. Den flotte, fargerike og fantasifulle Vasilij-katedralen ble oppført av Ivan den Grusomme i 1555-1561 til minne om hans erobring av Kazan i 1552. Innendørs kan man nyte kirkens velbevarte kapeller og ikoner, som er noen av de best bevarte i hele Russland.

Novgorod

Novgorod festningen

Festninger var en integrert del av alle gamle russiske byer, og Novgorod er intet unntak. Byen er bygget opp omkring denne festningen som på sin måte har bestemt hvordan byen Novgorod kom til å se ut. For mange århundrer siden fungerte festningen som administrativt, sosialt og religiøst sentrum. Alle byens arrangementer ble holdt her, blant annet valg og folkesamlinger.

Spasa-na-lline kirken

Kirken fra det 14. århundre må være en av de mest sjarmerende bygninger i hele Russland. På utsiden leker de underfundige ornamenter og gavlkonstruksjoner med hverandre, og innenfor kan man se Spasa-na-lline kirkens eneste velbevarte freskomaleri.

St. Sophia-domkirken

Novgorods prektige byzantiske domkirke, St. Sophia, sto ferdig i 1050. Den er byens hovedkirke, og muligens den eldste kirken i Russland. De vestlige dørene, som ble erobret fra svenskene, er dekorert med bibelske silder støpt i bronse. Ikonene innendørs er fra det 14. århundre, mens noen av kirkens enda eldre ikoner er på museum.

Vitoslavitsy-museet for trearkitektur

Mellom Novgorod og Yuriev klosteret ligger et frilandsmuseum for frilandsbyen Vitoslavitsy, som kan dateres tilbake til det 12. århundre. Museet ligger i et herlig, åpent moselandskap omgitt av idylliske sjøer, enger og elver.

Russland

Den buddhistiske by Ulan Uda

Ulan Uda, som ligger tett på Bailkal-sjøen er de russiske buddhisters hovedby. Byen ble grunnlagt av kosakkerne i 1770, og fungerte i mange år som handelspost på Teruten mellom Irkutsk og Kina. Den særpregete byen er mer asiatisk enn den er russisk, men er i særdeleshet et besøk verdt.

Ivan den Stores klokketårn

Det pompøse og funklende klokketårnet dominerer ikke bare katedralplassen, men fungerer også som et varetegn for Kreml. Ivan den Stores klokketårn, som stammer fra begynnelsen av 1500-tallet, var i mange år Russlands høyeste bygning. I dag er det sammen med Tsar-klokken ved foten av tårnet en svært severdig attraksjon.

Lenins Mausoleum

På Lenins Mausoleum kan man få et glimt av Sovjetunionens grunnlegger. Vladimir Lenin døde den 21.januar 1924, men i dag- mer enn 75 år senere- holdes hans lik stadig ved like med jevnlige balsameringer og tøyskift. Selve mausoleet er en lav marmorbygning, hvorfra Sovjet-lederne i sin tid overvar militærparader på Den Røde Plass.

Maria himmelfartskatedralen

Denne kirken er nok den viktigste i Kreml. Det var her tsarene i sin tid ble kronet, og mange av kirkens folk begravet. Den vakre bygningen med de fem forgylte løkkuplene ble reist i 1475-79 av den italienske arkitekt Fioravanti. Kirken, som betraktes som Russlands hovedkirke, inneholder mange

Vinterpalasset

Vinterpalasset er uten tvil den mest berømte bygningen i St. Petersburg. Dels fordi palasset fungerte som residens for tsarene fram til revolusjonen i 1917, og dels fordi Eremitagen, som ligger i forlengelse av Vinterpalassets barokkfasade, inneholder verdens største kunstsamling. Det pompøse komplekset ble bygget i 1762 av Bartolomeo Rastrelli og var i keisertiden arbeidsplass for 1500 tjenestefolk.

Sibir

Baikal sjøen

Den vakre og rene Baikal-sjøen kalles ikke ufortjent Sibirs Perle. Sjøen er større en Belgia og verdens dypeste. Den inneholder nesten en femtedel av verdens ferskvann og er så klar at man kan se 40 meter ned i vannet.

Byen Vladivostok

Byen, som har cirka 700.000 innbyggere, er en av de mest interessante i den østlige delen av Russland. Vladivostok var en gang et lukket hjemsted for den russiske stillehavsflåte, men i dag har byen et voksende kulturliv og en livlig handel med de omliggende asiatiske land.

Kamchatka-halvøya

Kamchatka er en av Russlands flotteste og mest spektakulære områder. Regionen har mer enn 200 vulkaner og et tilsvarende anntall varme kilder, men de ligger et godt stykke unna halvøyas hovedstad Petropavlovsk, som i seg selv er et besøk verdt. En tur til Kamchatka krever mye planlegging i forveien, spesielt hvis man vil se halvøyas storslåtte natur.

St. Petersburg

Det Russiske museum

Liker man russiske malerier og ikoner, bør man besøke det russiske museum i St. Petersburg, som har 350.000 kunstverker i sin samling. Alle verkene er laget av russere, og museet har omfattende samlinger av landets mest berømte kunstnere.

Eremitagen

Med Louvre som eneste mulige unntak, finnes det ingen museer i verden som kommer opp på siden av Eremitagen med hensyn til utvalg av kvalitetskunst. Kunstmuseet ligger i forlengelse av Vinterpalasset, og inneholder knapt tre millioner kunstgjenstander fordelt på 20 kilometer gangareal, hvis man skal igjennom alle rom.

Isaaks-katedralen

St. Petersburgs største kirke rager med sin enorme gullkuppel over 100 meter opp i luften. Isaaks-katedralen har plass til 14.000 besøkende, og det tok 40 år og mange menneskeliv å bygge den. Det var den franske arkitekt August Montferrand som sto for oppførelsen, som kostet 20 millioner rubler. Det er seks ganger dyrere enn Vinterpalasset.

Nevskij Prospekt

St. Petersburgs hovedgate er 4.5 kilometer lang og 60 meter bred på sitt største. Den ble anlagt i 1710 av Peter den Store, og går fra Admiralitetets spir til Alexander Nevskijklosteret i øst. På den myldrende gaten kan man finne alt hva hjertet begjærer: severdigheter, restauranter, forretninger, forlystelser og hoteller.

Peter-Paul festningen.

På en sekskantet øy midt i i St. Petersburgs hovedfartsåre, Neva-elva, ligger Peter-Paul festningen. Den ble grunnlagt av Peter den Store i 1703, og tjente opprinnelig som vern mot svenskene. Midt i festningen ligger Peter-Paul-katedralen, som med sitt spisse tårn på 122 meter var St. Petersburgs høyeste bygning i over 200 år.

Vasilevkij-øya

Ovenfor Vinterpalasset ligger Vasilevsij-øya som er den største av St. Petersburgs 42 øyer. Det var opprinnelig meningen at Peter den Stores administrasjon skulle ligge på øya, man dette ble oppgitt da man fant ut at ideen var for vanskelig å sette ut i livet. I stedet forandret området seg til å bli et attraktivt beboelseskvarter, som står der den dag i dag.

Uralfjellene

Byen Jekaterinburg

Byen med cirka 1,4 millioner innbyggere er uten tvil den viktigste byen i Uralfjellene, og samtidig den mest interessante i det vestlige Sibir. Den ble grunnlagt av Peter den Store i 1723, og har gjennom tidene vært i sentrum for alle tiders gullfeber. I dag rommer byen flere eksempler på arkitektur fra før sovjettiden og skryter av å være den byen hvor Boris Jeltsin startet sin karriere.

Romanov-dynastiets dødsleie

I Jekaterinburg kan man se stedet den siste tsar, Nicolai ll, og hans familie endte sine dager. Kommunistene flyttet dem fra det ene stedet til det andre inntil de valgte å henrette dem i en kjeller i Jekaterinburg. Huset hvor familien ble henrettet , er fjernet i dag, men i stedet har man plassert et symbolsk kors og en minnesten på åstedet.

Uralregionens tekniske universitet

Tre kilometer fra Jekaterinburgs sentrum ligger Uralregionens tekniske universitet. Universitetet er det største russiske universitet øst for Uralfjellene. Til tross for universitetets tekniske karakter er det kjent for å være den politiske vugge for blant annet Boris Jeltsin. Bygningen er oppført i klassisk sovjetstil fra 1930 årene.

Bestill severdighetene dine her