Reiseguide til Peru

Reiseguide til Peru

I Peru finnes spor fra mange forskjellige kulturer. Man kan gå på oppdagelse i kolonibyene og se den spanske arv eller utforske inkaenes hovedstad Cuzco som ligger like i nærheten av den forsvundne by Machu Picchu.

Fakta


  • Republica del Peru

  • Lima (7.060.600)

  • 1.285.216 km2

  • Spansk og Quechua

  • Romersk-katolsk

  • 25.232.000 (1999)

  • Republikk

  • Geografisk er Peru delt opp i tre naturlige soner. Kystregionen er dekket av store ørkenområder delt opp av fruktbare daler. Høylandet består primært av Andesfjellene. Det siste området er subtropisk og går fra Andesfjellene til og med jungelen i det østlige Peru.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Høylandet i Peru kan besøkes året rundt, men det kan bli en våt fornøyelse i regntiden, fra januar til april. Høysesongen i dette området er fra juni til august. Kyststrekningen er mest solrik fra desember til mars, mens det kan være litt kjøligere resten av året. I regnskogen faller regnet året rundt, men sjeldent mer enn et par timer om dagen. Det regner mest fra desember til april, men regnskogen kan allikevel besøkes hele året.

Reiselitteratur

Lonely Planet Peru (0864427107)
South America on a shoestring (0864426569)
Insight Guides Peru (0887291295)
Rejsen rundt i Sydamerika (8756757522)

Lokale forhold

Valuta

Nuevo Sol (Sl.)

Internettkafeer

Det er gode muligheter for å finne nettkafeer i Peru, de finnes i alle større byer.

Nødhjelp

For å tillkalle hjelp i Peru skal du ringe følgende numre:
Politi (105) kun i Lima
Brannvesen (116) kun i Lima
I resten av landet kan man ringe gartis på nummeret (080042579)

Driks

På dyre restauranter gir man 10-15 prosent i drikkepenger. På billige restauranter er det ikke forventet, men man gjør det vanligvis allikevel.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 05.00 i Peru.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 06.00 i Peru.

Mål og vekt

I Peru benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Det er ingen regler for fotografering, men de lokale indianere kan være sky. Derfor er det best å spørre om tillatelse før man fotograferer dem.

Drikkevann

Vannet fra kranen bør kokes før bruk.

Elektrisitet

I Peru benytter man følgende strømkilde:
220V, 60Hz

Atferd og oppførsel

Det er ingen bestemte regler for oppførsel, men man skal la være med å vise frem verdier og lignende for det er mange tyverier i landet. Det har også vært en del overfall.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.30 til 11.30 (mandag-fredag)
Butikker har åpent fra 10.30 til 19.30 (mandag-fredag), mange butikker har også åpent i helgene.
Kontorer har åpent fra 8.30 til 17.00 (mandag- fredag).

Mat og drikke

Peruanerne er kjent for å lage god mat som ofte er tilberedt med pepper og hvitløk. De har også en stor variasjon av fremragende grønnsaker. Ved kysten kan man finne gode restauranter med fisk og skalldyr. Lenger inn i landet kan man få stekt marsvin, en gammel inkadelikatesse. Alle retter serveres med poteter eller ris.
Den mest berømte drikke i Peru er pisco sour, en sprit fremstillet fra grape. Man kan også drikke utmerket peruiansk øl og vin.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede i Peru.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes internasjonale dag, 1. mai
St. Peter og St. Paul, 29. juni
Uafhengighetsdagen, 28. juli, bliver feiret d. 29. juli
St. Rosa, 30. august
Slaget ved Angamos, 8. oktober
Alle helgens dag, 1. november
Undfangelsesdag, 8. desember
Juledag, 25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det er ingen offisielle campingplasser i landet.

Hoteller

Det er hoteller i stort sett alle byer, men de internasjonale kjedene finnes primært i Lima. Man finner alt fra hoteller med tre-fire stjerner til de billigere, mindre luksuriøse. Generelt er hotellene i god stand.

Vandrehjem

I landets større byer er det en del vandrerhjem/hostels. Som regel er det ikke noe problem å få et rom, men prisene varierer en god del, så man bør sjekke flere steder før man bestemmer seg.

Lokal transport

Fly

Mulighetene for innenriksflygning i Peru er gode. Der er flere flyselskaper og prisene kan variere veldig. I tursitsesongen kan det bli fullbooket, så det er lurt å bestille billett i god tid. Man skal også være forberedt på at systemet på flyplassen ikke alltid fungerer, så det kan bli en del ventetid.

Buss

Det kjører busser mellom de fleste byer i Peru. Det er som regel en billig transportmåte, men man skal være forberedt på at standarden ikke alltid er på topp. Det kan være en litt ubehagelig reisemåte og på grunn av landets store avstander skal man ofte kjøre i mange timer.

Tog

Det kjører tog fra Arequipa til Juliaca og Puno og fra Puno til Cuzco. Noen ganger kjører det tog mellom andre byer også.Om vinteren er rutene ofte stengt, så man bør undersøke disse rutene nærmere for man beslutter seg for togturen. Det har vært mange tyverier på togene i Peru så det anbefales å kun reise om dagen.

Taxi

Det kjører taxi i alle de større byene. De gule taxiene er organisert, men det er også endel uorganiserte. De benytter ikke taksameter, så man bør avtale en pris med sjåføren før turen begynner.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil ved større flyplasser og hoteller.

Båt eller ferge

Det går ferge mellom Pucallpa og Iquitos og turen varer i cirka fem dager. På Lake Titicaca kjører det båter og man kan selv leie seg en liten båt.

Spesielle forhold

Det er en del tyverier og overfall i Lima, så man skal gjemme pengene sine og ikke gå rundt med verdisaker.

Finn reisen til Peru her

Finn inspirasjon til Peru her

Reisetilbud