Tropisk strand med klart vann, palmer, og en badehytte mot en klar blå himmel.

Reiseguide til Jamaica

Den enorme kyststrekningen, med mange kilometer vakre hvite sandstrender, og det milde klimaet på Jamaica sørger for at turistene kommer hjem med en god farge på kroppen. befolkningen på øya er vennlig og imøtekommende, og reggaen flyter som søt bakgrunnsstøy uansett hvor man befinner seg på øya.

Fakta


  • Jamaica

  • Kingston

  • 10.990 km2

  • Engelsk er det offisielle språket, men det er mange som snakker den lokale dialekten Patois.

  • Protestantisme. Det finnes også en del katolikker, jøder, muslimer og hinduer, samt rastafarier som tror på guddommeligheten til den avdøde etiopiske keiseren.

  • 2.650.000 (2000)

  • Konstitusjonelt monarki

  • Den fjellrike øya Jamaica er den tredje største av de Vestindiske øyene, som ligger 145 kilometer sør for Cuba. Mange av de tropiske strendene som har gjort landet verdensberømt ligger på nord- og vestkysten, men geografien er mye mer kompleks enn bare sandstrender. Sårbare økosystemer i de skogrike fjellområdene veksler med underjordiske huler og elvesystemer og en overflod av eksotiske planter. Dyrene på øya har blitt hardt rammet av turistinvasjonen og det er nesten bare importerte pattedyr tilbake. Krypdyrene har imidlertid mye bedre leveforhold.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er ingen dårlige årstider i dette tropeparadiset. Regnbyger kan forekomme hele året, men det er mest i mai og oktober. Fra juni til november er det offisiell orkanvarsling, men Jamaica er en av de karibiske øyene som slipper unna mesteparten av de faretruende stormene.

Reiselitteratur

Politikens Turen går til Caribien
Lonely Planet Jamaica

Lokale forhold

Valuta

Jamaican dollar (J$), 1 dollar = 100 cent

Internettkafeer

I de store kjøpesentrene i Kingston er det gratis tilgang til Internett. Det finnes også noen få Internettcaféer, men disse ligger hovedsakelig i Kingstonområdet, Montego bay og Negril.

Nødhjelp

Du skal ringe følgende nummer for å tilkalle øyeblikkelig hjelp på Jamaica:
Politi (119)
Brannvesen og sykebil (110)

Driks

I de fleste hotellene og restaurantene legger de selv 10% i tips på regningen. Dersom dette ikke er gjort blir det forventet at man selv legger på mellom 10 og 15%. Andre tjenere, piccoloer og portører forventer også drikkepenger selv om det er blitt lagt drikkepenger på regningen. Drosjesjåfører får vanligvis 10% i tips.

Tidssone

Når klokka er 12.00 i Norge (sommertid), er den 05.00 på Jamaica.
Når klokka er 12.00 i Norge (vintertid), er den 06.00 på Jamaica.

Mål og vekt

Man benytter følgende måleenheter på Jamaica:
Vekt: kilogram
Temperatur: celsius
Avstand: Kilometer
Rominnhold: Liter

Fotografering

Dersom man har lyst til å forevige lokalbefolkningen forventes det at man utviser vanlig høflighet og respekt.

Drikkevann

Vanligvis er det helt trygt å drikke vannet på Jamaica, men etter stormer, orkaner eller lignende, kan drikkevannet være urent. Etter uværsperioder er det med andre ord best å kjøpe vann på flaske.

Elektrisitet

Man benytter følgende strømkilde på Jamaica:
110 Volt AC, 50 Hz. Noen hoteller har også 220 Volt AC.

Atferd og oppførsel

Selv om tropelandet innbyr oss til å kaste klærne er den jamaiciske «dress-coden» temmelig striks. På restauranter er det velsett, og ofte påkrevd, å ha på seg jakke og slips.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag til lørdag), men enkelte har lukket onsdag ettermiddag.
Bankene har åpent fra 8.30 til 15.00 (mandag til fredag).

Mat og drikke

Maten på Jamaica er godt krydret og tung, basert på kjøtt, ris og bønner garnert med kokosmelk og masse fisk og skalldyr. Til den sterke maten nytes sterk Rom fra Jamaica. Til den lokale kaffen fra Blue Mountains kan man nyte et glass Tia Maria, en sjokoladelikør som produseres av bønner fra det samme området.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke blitt gjort så mye for handikappede på Jamaica. Det er viktig at rullestolbrukere ringer til hotellet først for å spørre om de har ledige rom i 1. etasjen som er godt tilgjengelige og om dørene er brede nok. Det er heller ikke mange steder som har spesielle fasiliteter for handikappede.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes dag, 23. mai
Uavhengighetsdagen, 6. august
Frigjøringsdagen, 7. august
Nasjonalheltenes dag, 16. oktober
1. juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember

Bevegelige helligdager
Askeonsdag
Langfredag, mars eller april
2. påskedag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er flere campingplasser på øya, og noen av disse har også utleie av telt.

Hoteller

Det er 4 forskjellige hotellkategorier, fra A-D, som er basert på prisnivået. På Jamaica er man tilhenger av Club Med-prinsippet, som vil si at alt er inkludert i prisen. Dette gjelder i særdeleshet på turisthotellene i nærheten av de mest populære strendene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes Bed & Breakfast i hovedstaden Kingston og flere av provinsene, blant annet Ocho Rios, Port Antonio og Montego Bay.

Vandrehjem

Du kan finne vandrehjem i byene Montego Bay og Kingston.

Andre overnattingsformer

Det finnes over 800 boliger som man kan leie rundt omkring på øya. Alt fra små leiligheter, via koselige hytter, til store hus. Dersom man er noen stykker som kan dele på utgiftene kan man få en villa med egen kokk, stuepike og svømmebasseng for en billig penge.

Lokal transport

Fly

Air Jamaica er det offisielle flyselskapet på øya, og det flyr mellom byene Kingston, Port Antonio, Ocho Rios og Negril.

Buss

Det er bussforbindelse mellom de største byene på øya, og i tillegg er det bybusser i Kingston. På de fleste rutene kjøres det med minibusser som kan være overfyllte, men til gjengjeld er de utrolig billige.

Tog

Togtrafikken har vært stoppet helt siden en stor togulykke i 1994 og det er ingen planer om å gjenoppta den foreløpig.

Taxi

Drosjene er merket med røde skilter med bokstavene PPV (public passenger vehicle). Drosjeprisene er ikke regulert av staten så det er vanligvis dyrt. Det er også best å avtale en pris før turen starter siden det bare er enkelte av drosjene som har taksameter. Drosjetakstene er høyere om natten.

Bilutleie

Det er mulig å leie bil i de fleste av de store byene dersom man er fylt 25 år. Å leie en bil er ofte den dyreste måten å komme seg rundt på øya, men til gjengjeld er det sikrere enn den offentlige transporten. Man skal imidlertid være oppmerksom på to ting: utleiebiler kan være utsatte for tyveri eller overfall, og de jamaiciske veiene er vanligvis både kronglete og full av huller, så det kan være farlig å kjøre om natta eller når sikten er dårlig.

Spesielle forhold

Jamaica er en gammel engelsk koloni, og medlem av samveldestatene. Avisene utgis derfor på engelsk og det er lett å danne seg et overblikk over de kulturelle begivenhetene mens man er der.
Selv om innbyggerne på Jamaica i utgangspunktet er vennlige så skal man være oppmerksom på at kriminaliteten har økt mye, og da i særdeleshet i byene. Det er ikke anbefalt å gå på gata eller å bruke offentlig transport om natta.

Har du hatt lyst til å reise til Jamaica?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud