Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Bermuda

Øyen Bermuda bærer tydelig preg av den britiske kolonialtid og det britiske aristokratiet. Langs de røde strendene i sør finner man eksklusive hoteller og bungalows. Alle cruiseskipene som legger til kai på øyen skaper spesiell stemning og liv året rundt.

Fakta


  • Bermuda

  • Hamilton (ca. 15.000)

  • 53 km2

  • Det offisielle språket er engelsk

  • Der er mange forskjellige religioner representert på Bermuda. Anglikanisme og romersk katolisisme er mest utbredt

  • 62.472 (juli 1999)

  • Selvstyrende del av England

  • Den lille øyen Bermuda ligger isolert i Atlanterhavet. Bermuda er i virkeligheten ikke en øy, men en hel rekke av øyer. Faktisk hele 150. De 7 største er forbundet med broer og demninger. Bare 20 av øyene er bebodde. Bermuda er bare 53 km2 stort og ikke mer enn 3 kilometer på det bredeste sted. Uansett hvor man befinner seg på Bermuda, er havet aldri ute av syne.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Man kan besøke Bermuda året rundt, men høysesongen ligger fra april til oktober hvor været er fremragende, og havet er varmt og behagelig å svømme og dykke i. Det er også i denne perioden det skjer mest på øyen.
Fordelene ved å reise om vinteren er at det kan være opp til 40% billigere å leve på øyen. Denne tiden er optimal for windsurfing.

Reiselitteratur

Fodors Bermuda 2000
Bermuda Pocket Guide
The Insiders Guide to Bermuda
Lonely Planet Bermuda
Maverick Guide to Bermuda

Lokale forhold

Valuta

Bermuda dollar ($B). 1§B=100cents

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp på Bermuda må man ringe på følgende nummer:
Politi, sykebil eller brannvesen (911)

Driks

Drikkepenger er ikke inkludert i regningen på restauranter, og det er normalt å gi 15%. På hoteller blir det automatisk lagt til 10% tips i regningen. Dette beløpet dekker alt fra rengjøring til bagasjeservise. Koffertbærere på flyplassen forventer cirka 1 $B.

Tidssone

Når klokken er 12 i Norge, er den 07.00 på Bermuda.

Mål og vekt

Man benytter følgende mål- og vektenheter på Bermuda:
Vekt: Kilo
Temperatur: Celsius
Avstand: Meter
Rominnhold: Liter

Fotografering

Det er tillatt å fotografere over alt på øyen. Men unnlat å ta bilder på flyplassen og av politiet.

Drikkevann

Vann fra springen er filtrert og helt sikkert å drikke.

Elektrisitet

På Bermuda benytter man følgende strømkilde:
110 volt AC og 60 Hz. Støpslene er flate og har to ben.

Atferd og oppførsel

Mange luksuriøse cruiseskip legger til på øyen. På de penere restauranter forventes det derfor at menn har dress på og damer kjoler til middagen. På noen av hotellene forventes det samme.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.30 til 15.00 (mandag-torsdag) og fra 9.30 til 16.30 (fredag)
Butikker har åpent fra 9.00 til 17.00. I høysesongen er noen butikker åpen lengre.

Mat og drikke

Bermudas mange restauranter tilbyr gjester alt fra middelhavsområdets avvekslende kjøkken i Hamilton til utsøkte lokale spesialiteter i St Davids. De lokale retter består primært av fisk og skalldyr, spesielt torsk. Den mest tradisjonelle retten på øyen er søndag-morgen torsk. Dette enorme måltidet består av torsk, egg, poteter, bananer og avocado med en saus av løk og tomat.
Svart rom er øyens nasjonaldrikk, og de lokale drikker den sammen med ingefærøl.

Forhold for funksjonshemmede

Generelt eksisterer det ikke særlig gode fasiliteter for handikappede på Bermuda. Men et par av de store hotellene og cruiseskipene er tilgjengelige for rullestolbrukere.

Høytids- og helligdager

Nytårsdag, 1. januar
Bermudadag, 24. mai
Dronningens fødselsdag, 3. mandag i juni
Arbeidernes dag, 1. mandag i september
Minnedag for døde soldater under 2. verdenskrig, 11. november
Juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes ingen campingplasser på Bermuda.

Hoteller

De fleste hoteller ligger på sørkysten av øyen. Her finnes hoteller i alle prisklasser, og på noen av dem er frokost og middag inkludert i prisen.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Gjestehusene har oftest bare plass til 12 personer og er ofte små private hjem. I noen av disse gjestehusene deler man på kjøkkenfasilitetene, mens andre av de større husene serverer frokost.

Vandrehjem

Det finnes ingen vandrehjem på Bermuda

Andre overnattingsformer

Feriesentre er typiske for Bermuda. Plassert rundt et stort felleshus med spisesal, lounge og bar ligger mindre beboelseshus plassert. Man spiser ute eller i spisesalen, og det er ikke mulig å forberede måltider selv. Alle feriesentre har svømmebasseng.
På øyen kan man også oppdrive ferieleiligheter, og i disse er det mulig å lage mat. Leilighetskompleksene minner om sentrene, men har ikke det store felleshuset.

Lokal transport

Fly

Det finnes bare en flyplass, som på øyens vestlige del.

Buss

Det er billig å ta buss på Bermuda. Busstoppene har enten rosa eller blå striper, avhengig av hvilken side av veien man står på. De rosa stripene betyr at bussen er på vei til Hamilton. De blå betyr at bussen er på vei vekk fra Hamilton.

Tog

Det finnes ikke tog på Bermuda.

Taxi

Da det ikke går an å leie biler på Bermuda, er taxi den mest behagelige måten å reise rundt på. Taxiene kjører etter taksameter og har en prisliste inne i bilene. Det er en grunntakst for 2-4 passasjerer, og litt dyrere hvis man er flere enn 4. Prisene er høyere i tidsrommet mellom 00:00 til 06.00 og på søndager og helligdager.

Bilutleie

Man kan ikke leie biler på Bermuda

Andre transportformer

Moped er veldig populært på øyen, og de kan leies på både time-, dags-, og ukebasis. Med i prisen følger en påkrevd hjelm. For å leie en moped må man være fylt 16 år. Er man yngre kan man sitte bakpå, bare man husker hjelmen sin. Finn mer informasjon på:
http://www.bermuda.com/wheels
Det er behagelig å bli transportert rundt på øyen sittende i en hestevogn. Man bør i denne sammenhengen huske på at de er vanskelige å få tak i etter klokken 16.30.

Å sykle rundt på øyen er både sunt og deilig. Det finnes mange muligheter til å leie sykkel på øyen, og prisene er rimelige.

Spesielle forhold

Turister kan ikke kjøre bil på Bermuda.
Man kjører på venstre siden av veien.
Alkohol er veldig dyrt på Bermuda. Regjeringen pålegger høye importavgifter på alkohol.

Reisetilbud