Reiseguide til Grønland

På den store øya langt mot nord finner man en befolkning og en natur som man ikke finner andre steder i verden. Størstedelen av øya er dekket av evig is, mens ved kysten finner man langstrakte tundraer, enorme isblokker og mange små bygder hvor den grønlandske befolkningen holder liv i sin kultur og sine tradisjoner.

Fakta

Top
Lokalt navn
Kalaallit Nunaat
Hovedstad
Nuuk (Godthåb)
Areal
2.175.600 km2
Hovedpråk
Grønlandsk og dansk
Største religion
Evangelisk-luthersk
Innbyggere
56.309 (2000)
Styreform
Selvstyrt dansk territorium
Geografi
Grønland er verdens største øy. Det nordligste punktet ligger 700 kilometer fra nordpolen og mesteparten av øya er dekket av evig is. Innlandsisen er 3300 meter tykk på de høyeste stedene. Øya har over 40.000 kilometer kyststrekning.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Grønland har to årstider: sommer og vinter. Det er i vintermånedene man opplever den naturen og det sceneriet de fleste forbinder med landet. Men Grønland er også spennende om sommeren når man kan gå lange turer i fjellene eller seile langs kysten.

Reiselitteratur

Lonely Planet Iceland, Greenland & the Faroe Islands

Lokale forhold

Top

Valuta

Dansk krone (Dkr), 1 Dkr = 100 ører

Internettkafeer

Det er mulig å finne internettkafeer i Nuuk og i Sisimut. Ellers kan man spørre på bibliotekene.

Driks

Man gir ca 10 prosent i drikkepenger på restauranter. Man kan også gi tips til turføreren hvis opplevelsen har vært helt spesiell.

Tidssone

Grønland er inndelt i tre tidssoner: Når klokken er 12.00 i Norge, er den 08.00 i Nuuk området, 07.00 i Qaanaaq området og 10.00 i Ittoqqortoormiit området.

Mål og vekt

Lengde: meter Vekt: kilo Temperatur: celsius Rominnhold: liter

Fotografering

Det er ikke tillatt å fotografere i kirker under gudstjenester. Det er alltid fint å spørre før man tar bilder av folk.

Drikkevann

Man kan drikke vannet fra springen på hele Grønland. Man kan også trygt drikke vannet fra elver og innsjøer.

Elektrisitet

220 Volts / 50Hz

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-torsdag), fra 9.00 til 19.00 (fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag). Banker har åpent fra 10.00 til 16.00 (mandag-fredag). Kontorer har åpent fra 10.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Tradisjonell grønlandsk mat består av helt fersk fisk, seler og hvalrosser. De mest delikate delene av nyslaktede dyr er hjerte, nyrer og øyne. De var forbeholdt den jegeren som var øverst i hierarkiet. Hvis man ikke liker varme innvoller, men heller vil ha tilberedt fisk, er det et rikt utvalg av både torsk, laks, hellefisk, sel, hval og mange andre gode fiskearter. Frukt og grønnsaker er det ikke så mye av, og de man kan kjøpe i butikken er sjeldent helt friske på grunn av den lange transporttiden.

Forhold for funksjonshemmede

Grønland er ikke så godt reisemål for handikappede. Den barske naturen stiller store krav til fysikken hvis man vil oppleve landet på nærmeste hold.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar Hellige tre kongers aften, 6. januar Arbeidernes internasjonale kampdag (halv fridag), 1. mai Grunnlovsdag, 5. juni Grønlands nasjonaldag, 21. juni Julaften, 24. desember 1. Juledag, 25. desember 2. Juledag, 26. desember Nyttårsaften, 31. desember Påske Pinse Kristi Himmelfart Store bededag

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det er lovlig å sette opp telt alle steder på Grønland, men man skal ikke regne med å finne "vanlige" campingplasser, de fleste har ingen fasiliteter i det hele tatt. Noen steder har de satt opp skurvogner med toalett- og badefasiliteter

Hoteller

Grønland har alt fra store internasjonale hoteller til små familiedrevne hoteller med få rom. Det er dyrt å overnatte på hotell på Grønland.

Vandrehjem

I sommerhalvåret kan man finne vandrehjem i nesten alle byene. Ofte får man rom på en skole. Det er alltid adgang til kjøkken og bad, men ellers er standarden forskjellig fra sted til sted.

Andre overnattingsformer

Sjømannshjem Finnes kun i noen byer. Er som regel i god stand og har godt utstyrte rom. De serverer utmerket mat på sjømannshjemmene, og de er billigere enn hotellene.

Lokal transport

Top

Fly

Det er flyforbindelser, eller rettere sagt helikopterforbindelser, mellom de største byene. Det er ganske dyrt å fly på Grønland.

Buss

Det er bybusser i de største byene, men ingen langtursbusser.

Tog

Det er ingen tog på Grønland

Taxi

Det kjører taxi i de fleste Grønlandske byer.

Bilutleie

Det er ikke mye å bruke en bil til på Grønland

Båt eller ferge

Båttrafikken er veldig godt utbygget i Grønland, man seiler fra by til by. Man kan reise med alt fra små joller til store passasjerskip alt etter pengepung og interesse.

Andre transportformer

Hundesleder Hundesleder er et populært transportmiddel blant grønlenderne når de beveger seg på innlandsisen. Som turist kan man leie en slede med fører. Snøscootere er et utmerket transportmiddel i vintermånedene. De kan leies i flere byer og bygder.
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.