Reiseguide til Belgia

Klemt inne mellom Nederland, Tyskland og Frankrike har det lille tett befolkede Belgia lenge vært åpent for internasjonale påvirkninger av både handelsmessig og kulturell art. Landet er litt oversett i turistsammenheng, men utgjør faktisk et spennende og allsidig reisemål.

Fakta

Top
Lokalt navn
Royaume de Belgique, Koninkrijk België.
Hovedstad
Brussel (950.000)
Areal
0.500 km2
Hovedpråk
Flamsk, fransk og tysk
Største religion
Romersk-katolsk
Innbyggere
10.020.000 (1992)
Styreform
Monarki
Geografi
Selv om Belgia ikke er så stort, kan landet tilby en bemerkelsesverdig geografisk variasjon. Det er stor forskjell fra det flate Flandern i nord med badestrender og sletter, til det frodige Wallonia med det naturskjønne Ardennene i sør.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det belgiske klimaet minner mye om det nordeuropeiske, men er litt mildere. Dermed kan landet besøkes hele året.

Reiselitteratur

The Rough Guide Belgium & Luxembourg Turen går til Brussel, Belgien og Luxembourg Belgien

Lokale forhold

Top

Valuta

Euro (EUR)

Internettkafeer

I Belgia finner man flere velutstyrte internetkafeer i alle landets større byer.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Belgia skal man ringe følgende numre: Ambulanse (100) Brannvesen (100) Politi (101)

Driks

Restauranter og hoteller inkluderer normalt drikkepenger i regningen. Dette gjør taxisjåfører også, men man skal regne med å betale ekstra for bagasjen sin på søndager og om natten.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Belgia

Mål og vekt

I Belgia benytter man metersystemet.

Fotografering

Vis normal høflighet og spør alltid før fotografering.

Drikkevann

Man kan trygt drikke vannet over alt i Belgia.

Elektrisitet

I Belgia benytter man følgende strømkilde: 220V AC, 50 Hz, enkelte steder 110.

Atferd og oppførsel

Som i de fleste andre romersk-katolske land, bør man vise respekt ved å unngå å kle seg i shorts, korte kjoler og bare skuldre når man besøker kirker, klostre og andre religiøse steder. Man når langt med vanlig høflighet og respekt for lokalbefolkningen.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag), men noen av bankene har middagslukket. Butikkene har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag), i større byer 9.00-22.00. Små familiedrevne butikker holder ofte lengre åpent, og det er ikke uvanlig at de har kveldsåpent minst én gang i uken.

Mat og drikke

Belgia er mest kjent for sitt øl og sin sjokolade, men faktisk så er hele det belgiske kjøkken ganske enestående. Mange mener at restaurantene i Brussel hører hjemme blant verdens beste, og det gjelder faktisk for hele landet at kvaliteten er topp selv om man ikke går på luksusrestaurant. Av lokale spesialiteter kan man nevne kystbyenes fiskeretter og Ardennenes paté.

Høytids- og helligdager

Nytårsdag, 1. januar Arbeidernes dag, 1. mai Belgias frigjøringsdag, 21. juli Marias opptagelse i himmelen, 15. august Allehelgensdag, 15. august Våpenstillstandsdagen, 11. november Juledag, 25. desember.

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det er gode muligheter for en campingferie i Belgia, som har en mengde glimrende campingplasser. De fleste er konsentrert rundt Ardennene i sør og ved strendene i nord.

Hoteller

Mulighetene for hotellovernatting i Belgia strekker seg fra luksushoteller til små pensjonater og kroer, kategorisert fra én til fem stjerner.

Vandrehjem

Det finnes to ungdomsherberge-foreninger i Belgia: Vlaamse Jeugdherbergcentrale (VJHC) og Centrale Wallonne (CWAJ).

Andre overnattingsformer

Flere bondegårder rundt Ardennene tilbyr losji mot mindre betaling og deltakelse i det daglige arbeid.

Lokal transport

Top

Fly

Det flys ikke innenriks i Belgia.

Buss

I tillegg til bybusser finnes det flere langdistanse-regionalbusser som kjører i rute mellom landets byer. Bortsett fra SABENAs non-stop rute mellom Brussel og Antwerpen, finnes det ingen ekspressbusser i ordets rette forstand.

Tog

Belgia har et godt utbygd tognett med avgang hver time på de fleste strekninger. På de større strekningene går togene ennå oftere. Barn fra 6-11 år betaler halv pris.

Taxi

Taxi er meget utbredt i de belgiske byene, og det er sjeldent et problem å få tak i en bil. Drikkepenger er inkludert i regningen.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene i Belgia er tallrikt jevnt fordelt over hele landet, og de tilbyr både biler med og uten sjåfør.

Spesielle forhold

Top
Om våren blir de belgiske landeveiene forvandlet til arena for sykkelklassikerne Flandern Rundt og Liege-Bastogne-Liege. Rundt fastelavn blir det arrangert en rekke spektakulære karneval over hele landet.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Charter (fly+hotell) Fra 3 015,- Fra 6 055,- Fra 5 855,-
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.