Reiseguide til Italia

Reiseguide til Italia

Verdens mest interessante støvel må hete Italia. De romerske ruinene, den flotte arkitekturen og de mange kjente kunstverkene kan tilfredsstille kulturturisten, mens strender, sjøer, mote og modeller kan friste andre reisende. Det er gode muligheter for sykling, ski og turgåing for den aktive reisende, og så er det i Italia du kan være tilskuer til en av verdens beste fotballigaer. Og blir man mett av opplevelser, kan sulten stilles av et originalt, verdenskjent og suverent meny- og vinkart.

Fakta


  • Repubblica Italiana

  • Roma (2.600.000)

  • 301.320 km2

  • Italiaensk og en mengde dialekter, deriblant tysk, slovensk og fransk

  • Romersk katolsk

  • 57.600.000

  • Republikk

  • Det støvelformede Italia i Sør-Europa er hektet på Europa i den nordlige delen av landet. Alpene i nord adskiller Italia fra Frankrike, Sveits, Østerrike og Slovenia. Landet er i sterk grad preget av høye fjell, som er fremragende til skisport. Ytterligere finner man store lavlandsområder med en del beplantning og en mengde øyer, heriblant Sicilia utenfor den sørlige kyststrekningen.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Italia kan besøkes hele året. Om sommeren lokker strendene, og om vinteren er det skisportsstedene som er mest populære. Hvis man både vil nyte solen, gode badestrender og snøkledte fjelltinder, kan Italia by på begge deler i sommermånedene, da de høyeste fjellene gir snøgaranti.

Reiselitteratur

Lonely Planet Italy
Fodors 2001 Italy

Lokale forhold

Valuta

Euro

Internettkafeer

Internett er inntil videre kun kommet til de større byene i Italia, mens mindre byer må nøyes med få og trege internettforbindelser. For turister og internettsøkende virker Nord-Italia imidlertid mer teknologisk utviklet enn Sør-Italia.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Italia skal du ringe følgende numre:
Ambulanse: (113)
Brannvesen: (115)
Politi: (112)

Driks

Du behøver ikke å gi drikkepenger i Italia.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Italia.

Mål og vekt

I Italia benytter man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Rominnhold: liter

Fotografering

Spør alltid før du tar bilder av folk. Spesielt i det sydlige Italia er de lokale ennå ikke vant til å være et objekt for turisters kameralinser. Ytterligere skal man være påpasselig med å fotografere i religiøse bygninger.

Drikkevann

Som hovedregel kan man drikke vannet i Italia. Hvis vannet er udrikkelig vil man finne den advarende teksten «acqua non potable». Italienerne selv holder seg til det billige fjellvann på flaske, som selges over alt.

Elektrisitet

I Italia benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Besøker man Sankt Peters kirken i Roma skal man dekke til bena. Hvis man ikke gjør det kommer man ikke inn i kirken. Denne regel gjelder forøvrig en stor del av Italias kirker og hellige områder.

Åpningstider

Kontorer har åpent fra 8.00/9.00 til 13.00 og fra 15.00 til 18.00/19.00 (mandag-fredag), noen områder har imidlertid adoptert den nordeuropeiske modell med åpningstider fra 9.00 til 17.00 uten siesta.
Butikker har åpent fra 8.30/9.00 til 13.00 og fra 15.30 til 19.00/20.00 (mandag-fredag), noen store supermarkeder har åpent hele dagen, i tillegg til at en del butikker har åpent lørdag.

Mat og drikke

Det er blitt sagt om Italias matkultur at den er verdens mest kjente. Sannheten i dette utsagnet kan diskuteres med en franskmann. Men faktum er at det ikke vil overraske mange at Italias hovedretter er pizza og pasta.
Hva som eventuelt er mindre kjent, er Italias formidable viner. Heriblant kan også nevnes Lambrusco, som kun kan produseres med den riktige smaken i sitt hjemland.

Forhold for funksjonshemmede

Italia er ikke spesielt handikappvennlig, men etterhvert har flere bygninger fått fasiliteter for handikappede, i tillegg til at flere reisebyråer arrangerer reiser for handikappede i Italia.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Hellig Tre Kongers dag, 6. januar
Italias befrielsesdag, 25. april
Arbeidernes dag, 1. mai
Marias opptakelse i Himmelen, 15. august
Allehelgensdag, 1. november
Feast of the assumption Conception, 8. desember
1. juledag, 25. desember
Feast of Santo Stefano, 26. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Camping er veldig populært i Italia, og det finnes et utall av campingplasser fordelt over hele landet. På store campingplasser er det mulig å leie telt eller campingvogn.

Hoteller

Det finnes utrolig mange hoteller i Italia, nesten alle byer har inntil flere. Hotellene er klassifisert fra en til fem stjerner, slik at det er mulig å finne alt fra luksushoteller til små, billige værelser med bad. Det er ofte en fordel å booke et hotelværelse hjemmefra, da etterspørselen er stor.

Vandrehjem

Man finner en del vandrerhjem/hostels i Italia. De finnes i nesten alle områder og er en god og billig måte å overnatte.

Andre overnattingsformer

Langs motorveiene og større veier finner man en del moteller som leier ut værelser til en rimelig pris. Ytterligere er det en del turistlandsbyer hvor man kan leie værelser, disse ligger ofte i forbindelse med større turist resorts. Villaer og leiligheter er blitt en populær overnattingsform, som gir frihet i form av eget kjøkken og så videre.

Lokal transport

Fly

Det flys innenriks mellom alle større byer i Italia, men det er forholdsvist dyrt.

Buss

Det er gode bussforbindelser i Italia. Det går busser mellom alle større og mellomstore byer. Det er billig å ta buss, men ikke alltid like hurtig.

Tog

Det er et godt utbygget tognett, som dekker stort sett hele landet. Det er billig å ta tog, og man kan kjøpe et togpass, som innebærer, at man kan gå av og på etter behov.

Taxi

Det finnes taxier i alle byer i Italia. Det er lett å stoppe en taxi på gaten.

Bilutleie

Det er bilutleiefirmaer i nesten alle byer. Det finnes store internasjonale firmaer og små, lokale firmaer. Man skal være oppmerksom på at italienerne ikke alltid kjører helt forsvarlig i trafikken, og generelt bør man være meget forsiktig.

Har du hatt lyst til å reise til Italia?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud