En ørken ved solnedgang med slående fjellformasjoner og et gyllent lys.

Reiseguide til USA

«I USA kan alle dine ønsker og drømmer bli oppfylt.» Slik kunne et ordspråk om USA godt høres ut. Her finnes vakre, hvite sandstrender kantet med palmer, store skogområder, ørkenområder, fremragende skimuligheter i fjellene og fasinerende storbyer som aldri sover.

Fakta


  • The United States of America

  • Washington, DC (607.000)

  • 9.809.155 km2

  • Engelsk

  • Protestantisme

  • 270.298.524 (1998)

  • Føderal republikk

  • USA dekker en stor del av det nordamerikanske kontinent, og landet grenser til Canada og Mexico. På grunn av størrelsen har landet stor geografisk variasjon. Klimaet går fra subtropisk til arktisk med like stor bredde i flora og fauna. Landet har tre store fjellkjeder, the Appalachians i øst, the Rocky Mountains i vest og the Sierra Nevada langs grensen mellom Nevada og California.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det mest populære tidspunkt å besøke USA på er i sommermånedene fra juni til august, men våren og høsten kan også være gode tidspunkter. Reisende skal likevel være oppmerksomme på at det kan være veldig varmt øst for Rocky Mountains, og en høy luftfuktighet om sommeren. Hvis man besøker landet om vinteren, er det gode skimuligheter.

Reiselitteratur

Lets Go 2000 USA
Lonely Planet USA
Turen går til USA

Lokale forhold

Valuta

US Dollar (US$)

Internettkafeer

Det finnes internettkafeer stort sett i alle byer i USA.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i USA skal man ringe på nedenstående nummer:
Politi, Ambulanse og Brannvesen (911).

Driks

Det er normalt å gi cirka 15 prosent i drikkepenger på restauranter, hoteller og til taxisjåfører.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 på østkysten i USA.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 05.00 i den midterste del av USA.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 04.00 i den vestlige fjellregion i USA.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 03.00 ved vestkysten i USA.

Mål og vekt

I USA benytter man følgende mål- og vektenheter:
Lengde: miles
Vekt: pund
Flytende vesker: gallon.

Fotografering

Det er ingen spesifikke regler om fotografering.

Drikkevann

Det er ikke noe problem å drikke vannet fra springen.

Elektrisitet

I USA benytter man følgende strømkilde:
110/120 volts AC, 60Hz.

Atferd og oppførsel

Det er ingen spesifikke regler om oppførsel.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag), noen banker har lengre åpningstider.
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-lørdag). Enkelte butikker har lengre åpningstider, noen med søndagsåpent, og noen supermarkeder har også åpent 24 timer i døgnet.
Kontorer har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

I USA har man alle muligheter når det gjelder hva man vil spise. Det er flerstjernede restauranter, alminnelige spisesteder og fastfood kjeder. Alt serveres, og det er mange internasjonale kjøkken og restauranter fra andre lande. En alminnelig rett består likevel ofte av biff og salat. Dessuten er barbecue en av amerikanernes yndlingsmeny når været tillater det. Med hensyn til drikkevarer kan man få alt fra god vin til fremragende øl og godt brennevin. (Sprit)

Forhold for funksjonshemmede

Det er rimelige forhold for handikappede de fleste steder i USA, men det kan variere fra by til by og stat til stat. Generelt har de fleste bygninger og transportformer forhold som gjør det mulig en rullestol å komme inn. Det er likevel en god idé å kontakte de steder man vil besøke og overnatte på før avreise.

Høytids- og helligdager

Det er stor forskjell på helligdagene fra stat til stat. De nedenstående har innflytelse på alle offentlige kontorer og gjelder i de fleste stater.

1. Nyttårsdag, 1. januar
Uavhengighetsdagen, 4. juli
Veteranenes dag, 11. november
1. Juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager
Martin Luther King dag, tredje mandag i januar
Presidentens dag, tredje mandag i februar
Columbus dag, annen mandag i oktober

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingplasser i landet, og mange av dem ligger i forbindelse med nasjonalparker og andre naturattraksjoner.

Hoteller

Det er hoteller i alle byer og områder i USA. Man finner mange internasjonale hotellkjeder med luksuriøse hoteller, men det er også mange hoteller i mellomklassen og i den billigere ende. Hotellene er generelt av god standard.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes et nettverk av gjestehus over hele USA. Disse er vanligvis en hyggelig og sjarmerende måte å overnatte på til rimelige priser. Når det gjelder B&B dukker de opp flere og flere steder. Mange av disse er hos private som tilbyr B&B til overnattende gjester.

Vandrehjem

Det er vandrehjem/hostels over hele landet. De finnes i stort sett alle byer og områder og er vanligvis et godt sted å overnatte til billige priser. Hvis man vil være sikker på å få et rom, kan det noen steder være en god idé å booke et på forhånd.

Andre overnattingsformer

I den sydvestlige del av landet er det en del kvegfarmere som tilbyr overnatting og aktiv ferie med riding og kvegdrift på programmet.

Lokal transport

Fly

Det er gode muligheter for å fly innenriks i USA. Det går flyavganger mellom alle større byer, og på grunn av de mange flyselskapene er det stor variasjon mellom prisene.

Buss

Bussystemet i USA er svært godt utviklet. Man kan komme seg stort sett alle steder med buss til en rimelig pris. Det største busselskapet med langdistansebusser er Greyhound.

Tog

Det er gode togforbindelser i landet. Det går tog mellom alle større byer, og tog er en god måte å nyte naturen på mens man reiser. Amtrak er det største togselskapet med over 500 ruter. Mange steder er det mulig å kjøpe et turpass der man kan gå av og på etter behov.

Taxi

Det kjører taxier i alle byer i USA. De fleste kjører med taksameter og kan lett praies på gaten.

Bilutleie

Med et godt utbygd veinett er bilen en god transportform i USA. Det er mulig å leie biler i stort sett alle byer, og man skal være over 21 år for å leie en bil.

Båt eller ferge

Langs kyststrekningene og på innsjøer og elver er det gode muligheter for å reise med båt eller ferge. Spesielt på the Ohio River som en av de mest trafikkerte i verden er det gode muligheter for å benytte båt som transportmiddel.

Har du hatt lyst til å reise til USA?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud