Reiseguide til Botswana

Reiseguide til Botswana

Botswana byr på safari for de med en tykk lommebok. Landet bugner av rå natur og ville dyr. Det er få turister i de store nasjonalparkene, fordi landet fører en eksklusiv turisme til høye priser.

Fakta


  • Botswana

  • Gaborone (150.000)

  • 600.370 km2

  • Engelsk er hovedspråk i Botswana, men 90 prosent av befolkningen snakker setswana.

  • Botswanas innbyggere dyrker forfedrene. Misjonærer har i tidens løp tatt et oppgjør med de animistiske bevegelser. Dette har resultert i at 30 prosent av befolkningen er kristne.

  • 1.464.167 (1999)

  • Konstitusjonelt demokrati

  • Botswana er det ville og utemmede Afrika. Innestengt mellom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Angola og Namibia ligger et rikt, variert område. Det byr på ørken, savanne og våtområder. Det er et ideelt sted for safari, i nasjonalparkene (utgjør 17 % av Botswana) møter du nemlig alle de viktigste beboerne i zoologisk hage. Geparder, elefanter, giraffer, leoparder, flodhester, zebraer, løver og over 70 slangearter strides om plassen i dette mangfoldige landet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det beste tidspunkt å dra til Botswana på er om vinteren (fra mai til august), hvor været er mildt med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader, og hvor det er mulighet for å se mange ville dyr ved vanningsstedene. Sommeren I Botswana (november til mars) er ikke ideell for turister, fordi fuktigheten er enorm, temperaturen ligger omkring 40 grader og store mengder regn oversvømmer veier og får dyrene til å spre seg.

Lokale forhold

Valuta

Pula (P),1 pula = 100 thebe

Internettkafeer

Botswana har rimelig god adgang til internett i alle større byer. I gabone finnes det blant annet internettadgang på universitetsbiblioteket.

Nødhjelp

Politi (999)
Ambulanse (977)
Brann (998)

Driks

Dette er inkludert er i prisen, men det er alminnelig høflighet å legge til ca. 10 prosent hvis det er god service på hoteller og restauranter.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 12.00 i Botswana.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 13.00 i Botswana.

Mål og vekt

Vekt: kilo
Temperatur: grader Celsius
Avstander: kilometer
Væskeinnhold: liter

Fotografering

Det er ikke tilrådelig å fotografere flyplasser, militære anlegg eller statlige departementer. Det er alminnelig høflighet å spørre lokalbefolkningen om lov før man eviggjør dem. Eventuelt kan man avse et mindre beløp for uleiligheten.

Drikkevann

Vann fra springen kan i prinsippet drikkes, men det er lurt å sterilisere eller koke vannet utenfor de store byområdene.

Elektrisitet

220V/50Hz.

Atferd og oppførsel

I Botswana omgås de eldre med stor respekt. Det er alltid høflig å la den eldste snakke først.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.30 til 13.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag). Lørdag har de åpent fra 8.30 til 13.00.
Kontorer har åpent fra 7.30 til 16.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

En sjelden delikatesse i Botswana er den lille mopane-larve, som kan tilberedes på mange interessante måter. Den kan tilberedes i varm aske, kokes eller tørkes og langstekes. Høres ikke dette fristende ut, finnes det fastfood restauranter i alle større byer.

Forhold for funksjonshemmede

Forholdene er i alminnelighet ikke spesiel tilrettelagt for handikappede.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag
Presidentens dag, 1. juli
Sir Seretse Khama Dag, 15.-16. juli
Uavhengighetsdagen, 30. september
1. og 2. juledag
Langfredag, påskeaften og 1. Påskedag
Kristi Himmelfartsdag

Overnatting / Hotell

Camping

Det er hverken tilrådelig eller tillatt å campe utenfor de avmerkede områder. Det finnes ville dyr, og de kan være sultne. Det er campingplasser i alle nasjonalparkene, men ring gjerne før ankomst og bestill plass.

Hoteller

Som hovedregel er hotellene i Botswana av god kvalitet, men forholdsvis dyre. Adresser og

Vandrehjem

Det finnes et par B&B i Botswana, de fleste i forbindelse med de store nasjonalparkene i nærheten av Gaborone.

Lokal transport

Fly

Fly er forholdsvist dyrt, men det er forbindelse mellom alle større byer. Det nasjonale flyselskapet heter Air Botswana og flyr innenriks. Det er flyplasser i Kasane, Maun, Francistown, Selebi-Phikwe, Ghanzi, Point Drift og Jwaneng. Der finnes 92 landingsbaner; selv om 80 av dem ikke er asfalterte er fly det beste transportmiddel for å nå nasjonalparkene.

Buss

Det går større bussruter mellom Francistown, Nata, Maun og Gaborone. Enkelte ruter forbinder i tillegg Botswana med nabolandene.

Tog

Den viktigste togstrekningen går mellom Ramatlhabama og Francistown. Barn under 7 år reiser gratis, mens de mellom 7 og 11 betaler halv pris. Det er regelmessig togforbindelse til nabolandene.

Taxi

Det finnes taxiselskap i alle større byer.

Bilutleie

Man kan leie biler i alle størrelser, foruten minibusser og firhjulstrekkere. Disse kan leies i storbyene, og gjerne avleveres på den internasjonale flyplassen i Gaborone. Det er også mulig å leie sjåfør.

Andre transportformer

Det er lettere å haike enn å bruke den offentlige transport, som ofte er uregelmessig og upraktisk. Har man forflyttet seg langt fra storbyene anbefales det å ta med mat og drikke for et par dager, enkelte deler av Botswana er lite trafikkert. Det eksisterer en «haikeavgift» på ca. 0,05 $ per 10 kilometer, vedtatt av staten fordi det er så utbredt.

Spesielle forhold

Selv om det kan være fristende å kle seg i full kamuflasje før safarien, er det bedre å ta på seg vanlige klær. Hatter, bukser og gensere i kamuflasjefarger er ulovlig i Botswana.

Finn reisen til Botswana her

Finn inspirasjon til Botswana her

Reisetilbud