Reiseguide til Botswana

Botswana byr på safari for de med en tykk lommebok. Landet bugner av rå natur og ville dyr. Det er få turister i de store nasjonalparkene, fordi landet fører en eksklusiv turisme til høye priser.

Fakta

Top
Lokalt navn
Botswana
Hovedstad
Gaborone (150.000)
Areal
600.370 km2
Hovedpråk
Engelsk er hovedspråk i Botswana, men 90 prosent av befolkningen snakker setswana.
Største religion
Botswanas innbyggere dyrker forfedrene. Misjonærer har i tidens løp tatt et oppgjør med de animistiske bevegelser. Dette har resultert i at 30 prosent av befolkningen er kristne.
Innbyggere
1.464.167 (1999)
Styreform
Konstitusjonelt demokrati
Geografi
Botswana er det ville og utemmede Afrika. Innestengt mellom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Angola og Namibia ligger et rikt, variert område. Det byr på ørken, savanne og våtområder. Det er et ideelt sted for safari, i nasjonalparkene (utgjør 17 % av Botswana) møter du nemlig alle de viktigste beboerne i zoologisk hage. Geparder, elefanter, giraffer, leoparder, flodhester, zebraer, løver og over 70 slangearter strides om plassen i dette mangfoldige landet.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det beste tidspunkt å dra til Botswana på er om vinteren (fra mai til august), hvor været er mildt med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader, og hvor det er mulighet for å se mange ville dyr ved vanningsstedene. Sommeren I Botswana (november til mars) er ikke ideell for turister, fordi fuktigheten er enorm, temperaturen ligger omkring 40 grader og store mengder regn oversvømmer veier og får dyrene til å spre seg.

Lokale forhold

Top

Valuta

Pula (P),1 pula = 100 thebe

Internettkafeer

Botswana har rimelig god adgang til internett i alle større byer. I gabone finnes det blant annet internettadgang på universitetsbiblioteket.

Nødhjelp

Politi (999) Ambulanse (977) Brann (998)

Driks

Dette er inkludert er i prisen, men det er alminnelig høflighet å legge til ca. 10 prosent hvis det er god service på hoteller og restauranter.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 12.00 i Botswana. Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 13.00 i Botswana.

Mål og vekt

Vekt: kilo Temperatur: grader Celsius Avstander: kilometer Væskeinnhold: liter

Fotografering

Det er ikke tilrådelig å fotografere flyplasser, militære anlegg eller statlige departementer. Det er alminnelig høflighet å spørre lokalbefolkningen om lov før man eviggjør dem. Eventuelt kan man avse et mindre beløp for uleiligheten.

Drikkevann

Vann fra springen kan i prinsippet drikkes, men det er lurt å sterilisere eller koke vannet utenfor de store byområdene.

Elektrisitet

220V/50Hz.

Atferd og oppførsel

I Botswana omgås de eldre med stor respekt. Det er alltid høflig å la den eldste snakke først.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.30 til 13.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag). Lørdag har de åpent fra 8.30 til 13.00. Kontorer har åpent fra 7.30 til 16.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

En sjelden delikatesse i Botswana er den lille mopane-larve, som kan tilberedes på mange interessante måter. Den kan tilberedes i varm aske, kokes eller tørkes og langstekes. Høres ikke dette fristende ut, finnes det fastfood restauranter i alle større byer.

Forhold for funksjonshemmede

Forholdene er i alminnelighet ikke spesiel tilrettelagt for handikappede.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag Presidentens dag, 1. juli Sir Seretse Khama Dag, 15.-16. juli Uavhengighetsdagen, 30. september 1. og 2. juledag Langfredag, påskeaften og 1. Påskedag Kristi Himmelfartsdag

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det er hverken tilrådelig eller tillatt å campe utenfor de avmerkede områder. Det finnes ville dyr, og de kan være sultne. Det er campingplasser i alle nasjonalparkene, men ring gjerne før ankomst og bestill plass.

Hoteller

Som hovedregel er hotellene i Botswana av god kvalitet, men forholdsvis dyre. Adresser og

Vandrehjem

Det finnes et par B&B i Botswana, de fleste i forbindelse med de store nasjonalparkene i nærheten av Gaborone.

Lokal transport

Top

Fly

Fly er forholdsvist dyrt, men det er forbindelse mellom alle større byer. Det nasjonale flyselskapet heter Air Botswana og flyr innenriks. Det er flyplasser i Kasane, Maun, Francistown, Selebi-Phikwe, Ghanzi, Point Drift og Jwaneng. Der finnes 92 landingsbaner; selv om 80 av dem ikke er asfalterte er fly det beste transportmiddel for å nå nasjonalparkene.

Buss

Det går større bussruter mellom Francistown, Nata, Maun og Gaborone. Enkelte ruter forbinder i tillegg Botswana med nabolandene.

Tog

Den viktigste togstrekningen går mellom Ramatlhabama og Francistown. Barn under 7 år reiser gratis, mens de mellom 7 og 11 betaler halv pris. Det er regelmessig togforbindelse til nabolandene.

Taxi

Det finnes taxiselskap i alle større byer.

Bilutleie

Man kan leie biler i alle størrelser, foruten minibusser og firhjulstrekkere. Disse kan leies i storbyene, og gjerne avleveres på den internasjonale flyplassen i Gaborone. Det er også mulig å leie sjåfør.

Andre transportformer

Det er lettere å haike enn å bruke den offentlige transport, som ofte er uregelmessig og upraktisk. Har man forflyttet seg langt fra storbyene anbefales det å ta med mat og drikke for et par dager, enkelte deler av Botswana er lite trafikkert. Det eksisterer en "haikeavgift" på ca. 0,05 $ per 10 kilometer, vedtatt av staten fordi det er så utbredt.

Spesielle forhold

Top
Selv om det kan være fristende å kle seg i full kamuflasje før safarien, er det bedre å ta på seg vanlige klær. Hatter, bukser og gensere i kamuflasjefarger er ulovlig i Botswana.
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.