En livlig gate med fargerike fasader og en vintage bil parkert. Folk vandrer og samtaler på fortauene.

Reiseguide til Cuba

Cuba byr sine turister velkommen med åpne armer og masse av rom, musikk og dans. I byene møter du gamle amerikanerbiler fra 50 og 60-tallet, og kysten lokker med lange og hvite badestrender.

Fakta


  • Republica de Cuba

  • Havana

  • 110.860 km2

  • Spansk

  • Offisielt er Gud ikke forenelig med den kommunistiske ideologien, men en regner med at minst 40 prosent av øyas beboere er katolikker. Det er også en del protestanter, jøder og Jehovas vitner i landet, samt folk som også dyrker en del voodoo-lignende animistiske religioner.

  • 11.142.000 (2000)

  • Kommunistisk republikk

  • Cuba er den største øya i det Karibiske Hav med en kyststrekning på over 3.000 kilometer. Nordpå finnes hvite sandstrender omkranset av korallrev, mens det sydlige Cuba er preget av sump og myrområder. Dessuten består en stor del av landet av klippefylte bergområder med furu og mahogniskog.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Cuba er deilig året rundt. De tropiske temperaturene endrer seg ikke mye i løpet av året, men det er regntid fra mai til oktober. Cuba ligger også i et område med en del orkaner. I gjennomsnitt rammes den karibiske øya av én orkan i året.

Reiselitteratur

Lonely Planet Cuba
Lonely Planet Central America on a Shoestring

Lokale forhold

Valuta

1 cubansk peso = 100 centavos

Internettkafeer

Det er internettadgang på de fleste store hotellene. Det er kun få steder man kan få adgang til nettet.

Nødhjelp

Du kan ringe etter hjelp på Cuba på disse numre:
Politi (116)
Brann (115)

Driks

En liten påskjønnelse er forventet på de fleste steder. Beregn 10 prosent på restauranter og hoteller. Det er ikke nødvendig å gi drikkepenger til taxisjåfører, men det blir verdsatt. Musikere og entertainere på barer lever ofte kun av drikkepenger, så her er det godt å være litt spandabel.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 på Cuba.
Cuba har sommertid, men skifter ikke alltid på den samme dato som resten av verden.

Mål og vekt

Disse mål og vektenhetene blir brukt på Cuba:
Vekt: kilo
Temperatur: Celsius
Avstand: meter
Rommål: liter

Fotografering

Det er forbudt å ta bilder av militære installasjoner, det lokale politiet, havner, jernbaner og lufthavner. Ved noen monumenter og museer er det et gebyr for å fotografere.

Drikkevann

Vannet fra kranen må ikke brukes som drikkevann. Vannet kan være infisert med litt av hvert, og er i beste fall kraftig tilsatt klor. Det er mest fornuftig å koke eller kjøpe drikkevann.

Elektrisitet

På Cuba benytter man denne strømkilden:
110-230 V AC, 60 Hz

Atferd og oppførsel

Man hilser på hverandre ved å ta hverandre i hånden. Menn bør ikke gå med shorts hvis de ikke er på stranden.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 8.30 til 12.00 og fra 13.30 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 10.30 (lørdag). Butikkene har åpent fra 9.00 til 19.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Den over 3.000 kilometer lange kyststrekningen garanterer mye god sjømat, men ellers kan det cubanske kjøkken by på et kjøkken bygd opp rundt tunge måltider av kraftige kjøtt- og bønneretter og omeletter med masse av ris. Den lokale rom er verdenskjent, og i tillegg til klassikeren Cuba Libre (rom og cola) puttes den i velsmakende cocktails som mojitos og daiquiries.

Forhold for funksjonshemmede

På de helt store hotellene er det fasiliteter for handikappede, men generelt er ikke Cuba et handikapvennlig sted.

Høytids- og helligdager

Frihetsdag, 1. januar
Arbeiderenes festdag, 1. mai
Revolusjonens årsdag, 25.-27. juli

Overnatting / Hotell

Camping

Det er en del campingplasser rundt omkring på øya, og en del av dem er utstyrt med masse av fasiliteter som tennisbaner, basseng, bilutleie og sykkelutleie. Det er forbudt å campe på strender og marker.

Hoteller

De fleste hoteller på Cuba ligger i Havana og på Varadero Beach. Hotellene er generelt i god stand med et rimelig kvalitetsnivå. I turistsesongen er det klokest å booke hoteller i forveien eller i alle fall senest før kl 12, fordi det ellers kan være fullt .

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er mulig å finne enkelte B&B på øya, men det er kun lovlig hvis familien har en tillatelse fra myndighetene. Tillatelsen er et trekantet klistremerke som er blått i kanten og hvitt i midten, og vil henge på døren.

Lokal transport

Fly

Det nasjonale luftfartsselskapet er Cuban, Empresa Consolidada de Aviacíon, som flyr mellom de største byene. Det er få plasser, så det er viktig å booke i forveien. Til gjengjeld er det ikke særlig dyrt.

Buss

Det er billige og pålitelige busser mellom de fleste byene i Cuba. Noen kan derimot være overfylte, særlig i rushtiden.

Tog

To ganger daglig går det tog fra Havana til Santiago de Cuba. Det er også forbindelser fra Havana til de andre regionale hovedstedene. Dette er en stressfri måte å se Cuba sine landsdeler folde seg ut på, selv om det ofte tar mye lengre tid med tog enn med buss eller bil. Det er klokest å innfinne seg på stasjonen minst en halv time før avgang.

Taxi

Taxier er generelt i dårlig stand, og de er ikke alltid lett å få tak i. Normalt er det best å bestille dem i forveien fra hotellet. Det er også en del private taxier. Det er viktig å avtale prisen på forhånd, fordi de ikke har taksametre.

Bilutleie

Det er mange bilutleiefirmaer i området, og det er enkelt og ikke alt for dyrt å reise rundt på det velfungerende veinettet.

Andre transportformer

Mange cubanere haiker, og alle statlige kjøretøyer er pålagt å samle haikere opp hvis det er plass i bilen.

Spesielle forhold

Finn informasjon om valutaveksling og bruk av betalingskort før du reiser, f.eks. ved å søke på «Cuba currency» på nettet.

Har du hatt lyst til å reise til Cuba?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud