Reiseguide til Sør-Korea

Reiseguide til Sør-Korea

Fakta


  • Taehan-minguk

  • Seoul (12.000.000)

  • 99.268 km2.

  • Koreansk

  • Mahayana Budisme

  • 46.429.817 (1998)

  • Republikk

  • Sørkorea er en halvøy, og utenfor kysten ligger det et utall av større eller mindre øyer. En stor del av landet består av åser og fjell, mens 30 prosent av landet er flatt. I øst er det en del fjell, kun avbrutt av store elver som flyter gjennom fjellkjedene.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Et godt tidspunkt å besøke Sørkorea på er fra september til november, solen skinner, og himmelen er blå. Om vinteren er det kaldt, men hvis man liker å stå på ski er det gode muligheter. Fra april til mai er også et godt tidspunkt, men da kommer det mange japanere, og det kan være vanskelig å få et sted å overnatte.

Reiselitteratur

Korea
Sørkorea
South Korea

Lokale forhold

Valuta

Won (W)

Internettkafeer

I Sørkorea er det nettkaféer i de fleste byene som er større enn en landsby. Så det er ikke problem å finne en internettkafé.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Sørkorea skal du ringe følgende numre:
Politi (112)
Ambulanse eller brannvesen (119)

Driks

I Sørkorea forventer man ikke å få drikkepenger, men mange hoteller og restauranter legger alikevel til 10 prosent i regningen som et servicebeløp.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 19.00 i Sørkorea.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 20.00 i Sørkorea.

Mål og vekt

Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er ingen spesielle regler for fotografering, man skal allikevel unngå å fotografere militærfolk og militære installasjoner.

Drikkevann

På de dyre hotellene kan man ofte drikke vannet, men generelt er det en god idé å koke vannet før man drikker det.

Elektrisitet

110/220V, 60 Hz

Atferd og oppførsel

Der er ingen spesielle regler for oppførsel. Man bør imidlertid alltid huske å ta av skoene før man går inn i et koreansk hjem.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.30 til 16.30 (mandag-fredag) og fra 9.30 til 13.30 (lørdag).
Butikker har åpent fra 10.30 til 19.30 (alle dager, de har imidlertid ofte stengt en dag i løpet av uken, og mindre butikker lukker ofte kl. 18.00).
Kontorer har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mat og drikke

Sørkoreanerne er kjent for å lage god mat. En av spesialitetene er Kimch’i som består av grønnsaker (ofte kål) blandet med chili, hvitløk og ingefær, som settes til gjæring. Kimch’i følger med til de fleste retter. Ris følger som regel også med når man bestiller et måltid i Sørkorea. Hovedrett er ofte biff marinert i sesamolje, hvitløk og chili. Ellers byr landet på et stort utvalg av spennende og eksotiske retter, hvor flere går mange hundre år tilbake i tiden. Med hensyn til drikkevarer er en stor del av befolkningens sosiale liv konsentrert omkring kaffe- og therum, hvor man blant annet kan få fantastisk urtete.

Forhold for funksjonshemmede

Det er etterhvert blitt noenlunde forhold for handikappede i Sørkorea, særlig i de større byene. Mange steder er det mulighet for å komme inn med rullestol, og hvis ikke er personalet som regel vennlig med hjelp. Det kan være en god ide å ta kontakt med de stedene man ønsker å besøke, så det kan være personale klar til å hjelpe når man ankommer.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Uavhengighetsbevegelsens dag, 1. mars
Barnas dag, 5. mai
Minnedag (for de falne i krig), 6. juni
Forfatningsdag, 17. juli
Befrielsesdag, 15. august
Nasjonal stiftelses dag, 3. oktober
1. juledag, 25. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det er gode campingmuligheter i Sørkorea. Campingplasser finnes over hele landet, og de har normalt rimelig gode fasiliteter.

Hoteller

Det er mange hoteller i Sørkorea. Alt fra luksuriøse, internasjonale hotelkjeder til små, billigere hoteller. Hotellene er inndelt i fem forskjellige klasser: super deluxe, deluxe, første, andre og tredje klasse.

Vandrehjem

Vandrerhjem/hostels er en av de billigste formene for overnatting i Sørkorea. Det finnes i øyeblikket ca. 30 hostels i de større byene i landet

Andre overnattingsformer

Yogwans er koreanske kroer som har rimelige priser og som regel god overnatting. Man ligger på en madrass på det oppvarmede gulvet, som er tradisjonelt i Sørkorea. Man kan også leie værelser med alminnelige senger.
Flere steder i landet er det også mulighet for å leie små hytter man kan overnatte i.

Lokal transport

Fly

Man kan fly innenriks til alle store byer. Landet er ikke så stort, så flytiden er sjeldent over et par timer.

Buss

Sørkorea har et godt utviklet bussystem. Det går hurtige, komfortable ekspressbusser mellom alle større byer i landet. Bussene går til rett tid og når hurtig frem. Mellom de mindre byene går det også busser, så man kan stort sett nå hele landet med buss.

Tog

Togene i Sørkorea er hurtige, behagelige og går til rett tid. Jernbanesystemet er stort og når faktisk alle deler av landet. Det kan være en fordel å bestille billett et par dager i forveien, spesielt hvis man skal reise i weekenden.

Taxi

Taxi er en populær transportform i Sørkorea, og det finnes mange i de fleste byer. Det letteste er å stoppe en taxi på gaten. De kan også bestilles per telefon, men det koster ekstra.

Bilutleie

Man kan leie biler i de fleste større byer i landet. Det er utrolig mye trafikk i byene, og man skal være meget forsiktig hvis man kjører selv. For å leie en bil skal man være over 21 år og ha internasjonalt førerkort. Det er både lokale og store internasjonale utleiningsfirmaer i de fleste byer. For ytterligere informasjon kan man kontakte The Korea Car Rental Union (telefon: (2) 533 2503).

Båt eller ferge

Det er gode muligheter for å se Sørkorea med båt både langs kysten og på mange av elvene. Det går en del ferjer og dampbåter regelmessig, så utvalget er bra hvis man ønsker denne transportformen.

Finn reisen til Sør-Korea her

Finn inspirasjon til Sør-Korea her

Reisetilbud