Det ungarske parlamentet i Budapest om kvelden, opplyst og reflekteres i Donau-elven.

Reiseguide til Ungarn

Ungarn er med sin natur, sin moderne hovedstad og vennlige befolkning et opplagt valg som reisemål i Øst-Europa. Budapest har mange kulturelle tilbud, og skogene, innsjøene og vinmarkene skaper en flott natur.

Fakta


  • Magyarország

  • Budapest (1.861.383)

  • 93.030 km2

  • Ungarsk

  • Romersk katolsk

  • 10.400.000 (2000)

  • Republikk

  • Ungarn ligger midt i Europa. Landet grenser til Slovakia i nord, Ukraina i nordøst og Romania i øst. Mot vest ligger Østerrike og Slovenia, og i syd Kroatia og Joguslavia. Ungarns landskap er kupert, særlig nordvest i landet. En stor del av landet består av slettelandskap (Pustaen). Balatonsjøen i vest er den største innsjøen i Sentraleuropa.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Ungarn kan besøkes året rundt. Om vinteren kan det bli temmelig kaldt, men dersom man vil på storbyferie og besøke Budapest kan man godt velge en vintermåned. Sommeren i Ungarn kan være deilig og varm med høye temperaturer. Da kan det virke lokkende å avkjøle seg i en av de mange innsjøene.

Reiselitteratur

Lonely Planet Hungary
Budapest and the best of Hungary

Lokale forhold

Valuta

Forint (FT)

Internettkafeer

Budapest har mange internettkafeer, men du kan også få tilgang til nettet i andre store byer i landet.

Nødhjelp

Politi (107)
Ambulanse (104)
Brannvesen (105)

Driks

Stort sett alle som arbeider med servicefag i Ungarn forventer tips. Det er alminnelig å gi 10-15 prosent selv når service er inkludert i regningen.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 12.00 i Ungarn

Mål og vekt

Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Som hovedregel byr det ikke på problemer å fotografere i Ungarn. Det er imidlertid ikke lov til å fotografere på militært område. Man bør også være oppmerksom på at det på hellige steder som i kirker og moskeer gjelder særskilte regler. Dersom man vil fotografere enkeltpersoner bør man også alltid spørre først.

Drikkevann

I de store og mellomstore byene er drikkevannet helt i orden. Dersom man kommer ut på landet bør man koke vannet først eller kjøpe drikkevann i butikkene.

Elektrisitet

220 volt AC/ 50 Hz

Atferd og oppførsel

I Ungarn kan man gå kledt som man vil. Som regel kan man også gå inn i kirker med shorts og korte ermer. Røyking er forbudt på offentlige transportmidler og i offentlige bygninger.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 16.00 (mandag-torsdag) og fra 9.00 til 13.00 (fredag).
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).
Kontorer har åpent fra 8.00 til 16.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det ungarske kjøkken er fylt med lekre, krydrede retter. Paprikakrydder er mye brukt og kommer særlig til sin rett i den tradisjonelle retten pörkölt. Dette er en gryterett med kjøtt (pörkölt betyr gryte) og serveres ofte med nokedli, en ungarsk pasta. Gulasjleves er den ungarske nasjonalretten og er en suppe (leves betyr suppe). Man får brød til, og ikke bli overrasket dersom du også får servert en klump svinefett. Denne er det faktisk meningen at du skal spise, men heldigvis blir den som regel servert ved siden av. Tradisjonell gulasj inneholder også karve, persillerot og pastinakk, noe som gir den særegne smaken. Ungarere drikker ofte øl til maten, og det selges mange tyske ølmerker i landet.

Forhold for funksjonshemmede

I de største byene og på feriesteder som ved Balatonsjøen er det ofte innrettet særlige forhold for handikappede. Reiser man alene, bør man imidlertid undersøke forholdene i de områdene man planlegger å besøke. Ungarere er et vennlig folkeferd og har et utbredt ønske om å hjelpe.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Revolusjonsdagen, 15. mars
Arbeiderdagen, 1. mai
Forfatningsdagen, 20. august
Republikkens grunnleggelse, 23. oktober
Juledag, 25. desember
Annen juledag, 26. desember.
Påskemandag, i starten av april
Pinsedag, mai

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingplasser i Ungarn. Særlig omkring Balatonsjøen er det et rikt tilbud. Dersom man camper om sommeren er det en god idé å ta med seg myggbalsam.

Hoteller

Det er mange hotellmuligheter i Ungarn, og man kan finne alt fra de dyre femstjernes hotellene til de mindre pensjonatene hvor man kan innkvarteres privat.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Ved Balatonsjøen er det mulig å leie bungalows. Bed&Brekfast finnes mange steder i form av privat innkvartering der man spiser sammen med familien.

Vandrehjem

Vandrehjem eller hostels finnes i de fleste store byene. Det kan være vanskeligere ute på landet hvor de private pensjonatene dominerer.

Lokal transport

Fly

Det er ennå ingen innenriksflygninger i Ungarn.

Buss

Busselskapet Volán kjører mellom både store og små byer. Dessuten går de gule og røde langdistansebussene ut til mer avsidesliggende deler av landet.

Tog

Tognettet i Ungarn er langt fra så effektivt som bussnettet, og brukes mest til fornøyelsesturer. Togselskapet MÁV har noen fine turer for eksempel rundt Balatonsjøen. I tillegg går United Forest Railways i skog- og fjellområdene.

Taxi

Det er mange drosjer i Ungarn og da spesielt i Budapest. Det varierer imidlertid litt om sjåføren kjører etter taksameteret eller ikke.

Bilutleie

De store internasjonale bilutleiefirmaene har kontor i Budapest. Det finnes også lokale utleiesteder, men det lønner seg ikke alltid å gjøre forretninger med dem.

Båt eller ferge

Det går ferger over Balatonsjøen, på Tiszaelven og på Donau mellom Budapest og Esztergom. Dette er mer fornøyelsesturer enn transport.

Andre transportformer

I de store og mellomstore byene i Ungarn finnes det trikker. I Budapest kan man også reise med metro, og togselskapet HÉV kjører lokalt.

Spesielle forhold

Det er et rikt dyreliv i Ungarn. Landet er et mekka for de som interesserer seg for fugler, og besøker man noen av de høyeste punktene i landet kan man se mange rådyr og villsvin.

Har du hatt lyst til å reise til Ungarn?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud