Reiseguide til Malaysia

Malaysia er mest kjent for sine lange sandstrender med palmer og fargessprakende koralrev. Men landet hvor innbyggerne er kinesere, hinduer, muslimer og buddhister har mye annet å by på. En særegen kultur som har klart å gi plass til alle.

Fakta

Top
Lokalt navn
Malaysia
Hovedstad
Kuala Lumpur
Areal
330.434 km2
Hovedpråk
Det offisielle språket er bahasa malaysia.
Største religion
Islam er den mest utbredte religionen. I tillegg har de buddhisme, daoisme og hinduisme.
Innbyggere
21.793.293 (2000)
Styreform
Konstitusjonelt monarki
Geografi
Malaysia består av halvøya Malaysia og Østmalaysia. Landet er delt opp i 13 regioner, hvor de to største er Sarawak og Sabah som ligger på øya Borneo. Halvparten av Malaysia er dekket av regnskog, men den er truet på grunn av den intense skogfellingen i jakten på gummitrær.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det er tropisk klima i Malaysia og sommer hele året. Det er best å unngå regntiden fra november til januar. Naturparkene er ofte stengt i regntiden. Vil man se skilpadder på østkysten, er det beste tidspunktet fra mai til september.

Reiselitteratur

Lonely Planet Malaysia, Singapore & Brunei Culture Shock! Malaysia Frommers Singapore & Malaysia Fodors Singapore Malaysia : Singapore & Brunei : The Rough Guide Blue Guide Malaysia & Singapore

Lokale forhold

Top

Valuta

Malaysiske ringgit (MYR). 1 MYR = 100 sen

Internettkafeer

Det er mange internettkaféer i Malaysia på grunn av alle ryggsekkturistene. Men man skal ikke regne med å finne internettadgang på landet.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Malaysia skal du ringe på følgende numre: Ambulanse, politi og brannvesen (999). Turistpolitiet i Kuala Lumpur (03241522/5253)

Driks

Det er ikke normalt å gi tips i Malaysia, hverken tjenere, taxisjåfører eller piccoloer forventer det. På noen hoteller blir det lagt 5-10 prosent på regningen som servicegebyr.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, sommertid, er den 18.00 i Malaysia. Når klokken er 12.00 i Norge, vintertid, er den 19.00 i Malaysia.

Mål og vekt

I Malaysia benytter man følgende vekt- og måleenheter: Vekt: kilo Temperatur: celsius Avstander: meter Rominnhold: liter

Fotografering

Vil man fotografere landets befolkning, skal man spørre på forhånd. I noen religioner betyr det nemlig ulykke å bli foreviget. Man skal heller ikke fotografere militære anlegg og på flyplasser.

Drikkevann

Man kan drikke vannet fra springen mange steder i Malaysia, men langt fra alle. Derfor anbefales det for sikkerhets skyld å kjøpe vann på flasker. Der hvor det serveres springvann er det som hovedregel sikkert å drikke, også selv om det smaker mer av klor enn i Norge.

Elektrisitet

I Malaysia benytter man følgende strømkilde: 220 Volt, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Det er forbudt å bade toppløs i Malaysia. Malaysierne er et veldig selvkontrollert og ærekjært folk. Derfor oppfattes det som tegn på svakhet å vise følelser, og kroppslig kontakt i offentligheten er flaut. Venstre hånd er uren, så man bør kun bruke den høyre når man hilser på folk eller mottar noe.

Åpningstider

Banker har åpent fra 10.00 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 9.30 til 11.30 (lørdag). Butikker har åpent fra 9.00 til 17.00/22.00 (mandag-fredag). De fleste butikker har middagspause et par timer midt på dagen. Åpningstidene lørdag varierer mye. Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det malaysiske kjøkken er en skjønn blanding av britisk, thailandsk, indisk, kinesisk og malaysisk mat. Hovedingrediensene er ris og nudler som serveres med fisk, kylling og kjøtt. Maten varierer mye fra region til region, men er alltid spennende krydret og veldig smakfull. Det serveres mange slags fruktjuice i Malaysia. Vil man drikke øl, foretrekkes Carlsberg som også blir brygget i Malaysia.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke særlig gode forhold for handikappede i Malaysia.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag (Bortsett fra delstatene Kedah, Perlis, Johor, Kelantan og Terengganu), 1. januar De føderale områdenes dag (Lubulan og Kuala Lumpur), 1. februar Arbeidernes dag, 1. mai Nasjonal helligdag, 31. august Juledag, 25. desember Flyttbare helligdager Kongens fødselsdag, 1. lørdag i juni

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det er mulig å campe i nasjonalparkene i landet, egentlige campingplasser finnes ikke.

Hoteller

Det er hoteller til enhver pengepung i Malaysia. Det er billig å bo på hotell i Malaysia og alle har råd til å overnatte på luksushotell.

Vandrehjem

Det nærmeste man kommer egentlige vandrehjem finner man i nasjonalparkene, hvor man kan overnatte i sovesaler. I tillegg er det en del billige hosteler over hele landet. Man skal innskrive seg på hosteler mellom kl. 17.00 og 20.00.

Andre overnattingsformer

Statsstøttede hoteller. Det er ofte enkle og billige hoteller. De er pene og rene med alle nødvendige fasiliteter og oftest også med en god restaurant. Man skal være oppmerksom på at de er populære, så det er en god ide å reservere på forhånd. Hytter. Langs flere av strendene i landet kan man leie hytter og sovne til havbruset. Hyttenes standard varierer mye.

Lokal transport

Top

Fly

Malaysia Airlines har en del regelmessige og billige avganger. Pelangi Air dekker de mer øde områdene, hvor Malaysian Airlines tross sit store rutenett ikke kommer.

Buss

Det er busser med og uten air-condition. De førstnevnte er å foretrekke på lange turer, mens en kort tur kan klares uten air-condition. Det er ikke så stor prisforskjell på de to busstypene.

Tog

Tog anbefales til lange strekninger. De er behagelige og har god standard. Det er to store ruter. Den ene går langs Malaysias vestkyst. Den andre svinger fra vestkysten ved Gemas og øst mot Khota Baru på landets østkyst.

Taxi

Det er komfortabelt og relativt billig å ta taxi. Man skal alltid huske å avtale en pris før man kjører, da vognene sjeldent har taksameter. Prisene varierer mye alt etter hvilken del av landet man befinner seg i.

Bilutleie

Man kommer lettest rundt i Malaysia med bil. Det største utleieselskapet er Avis. Det er som regel fritt kilometertall med i prisen. Man bør være oppmerksom på at alle skiltene er skrevet på bahasa malay og at man kjører på venstre side av veien.

Båt eller ferge

Det går en hurtigferge fra havnebyen Penang til Sumatra i Indonesia.

Andre transportformer

Trishaw. En trishaw er en fargerik sykkeltaxi som er velegnet til korte turer. Husk å avtale prisen på forhånd, den kan som regel presses ned.

Spesielle forhold

Top
Man kjører på venstre side av veien i Malaysia. Vær alltid veldig høflig og vis respekt overfor lokalbefolkningen.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Charter (fly+hotell) Fra 14 795,- - -
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.