Reiseguide til Slovakia

Reiseguide til Slovakia

I 1988 ble Malá Fatra Nasjonalpark opprettet for å besytte områdets unike naturfenomener. Parken som ligger i det nordlige Slovakia har et areal på 200 km2 og gjemmer på mange flotte naturopplevelser og severdigheter.

Fakta


  • Slovenska Republika

  • Bratislava

  • 49.036 km2

  • Slovakisk

  • Katolisisme

  • 5.396.193

  • Republikk

  • Slovakia ligger i midten av Europa og deler grense med Tsjekkia, Østerrike, Polen, Ungarn og Ukraina. Landets natur er meget variert og består av fjell, lavland, kløfter, innsjøer, grotter, skog og gressmarker.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Mai, juni og september er de beste reisemånedene. April og oktober er noen billigere og kjøligere alternativer. De fleste slovaker har ferien sin i juli og august, så da er hoteller og severdigheter mest besøkt.

Reiselitteratur

Fodors the Czech Republic and Slovakia
Rough Guide Czech and Slovak Republics
Lonely Planet Czech & Slovak Republics

Lokale forhold

Valuta

Euro

Internettkafeer

Det er kun noen få Internettkafeer i Slovakia og de fleste ligger i Bratislava.

Nødhjelp

Nødhjelp: For å tilkalle hjelp i Slovakia skal du ringe følgende nummer:
Brannvesen (150)
Autohjelp (154)
Ambulanse (155)
Politi (158

Driks

På restauranter er det vanlig at man legger cirka fem prosent til beløpet. På barer, og til taxisjåfører, frisører og hotellpersonale runder man vanligvis opp til nærmeste Euro.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Slovakia.

Mål og vekt

I Slovakia benytter man følgende målenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er ingen umiddelbare restriksjoner mot fotografering, men hvis man vil fotografere lokalbefolkningen bør man spørre først.

Drikkevann

Vannet fra kranen kan godt drikkes, men på grunn av kjemisk behandling smaker det litt klor. Det anbefales å kjøpe vann på flaske.

Elektrisitet

I Slovakia benytter man følgende strømkilde:
220V/50Hz

Atferd og oppførsel

Høflighet er høyt verdsatt i Slovakia. Man tar skoene av i gangen og at ser folk i øynene når man skåler.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.00 til 15.00 (mandag-fredag).
Postkontorer har åpent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 8.30/9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 12.00 (lørdag).

Mat og drikke

Slovakisk mat er en sær, men velsmakende, blanding av kulinariske inntrykk fra mer enn hundre års ungarsk dominans. Dette har, blandt annet, betydd at slovakiske retter er veldig krydret, vanligvis med paprika og rød pepper. Slovakerne spiser dessuten mye poteter med svine-og oksekjøtt som tilbehør. Den uoffisielle nasjonalretten er Bryndzové halusky, som er nudler med får/geitost og sprø bacon.

Forhold for funksjonshemmede

Generelt er det ikke lett å være hendikappet i Slovakia. Kun noen få steder er utstyrt med ramper og heiser, og ved de fleste serverdigheter skal man opp trapper.

Høytids- og helligdager

Den slovakiske republikks fødsel, 1. januar
Helligtrekonger, 6. januar
Fridagen, 1. mai
Frihedsdagen, 8. mai
Kyrillius og Methodiusdagen, 5. juli
Den slovakiske opstand mod nazistene, 29. august
Grundlovsdagen, 1. september
Sørgedag, 15. september
Allehelgensdag, 1. november
Juleaften, 24. desember
Juledag, 25. desember
Annen juledag, 26. desember

Flyttbare helligdage:
Langfredag, mars eller april
Påskedag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er ikke tilladt å campe utenfor offentlige campingplasser. Alle fjelloverganger tillater campingvognkjøring.

Hoteller

Siden fløyelsrevolusjonen er det bygd få hoteller i Slovakia. Mange av de eldre hotellene i landet er fortsatt statseide og det senker servicen en del. Allikevel er Bratislava en by hvor man finner hoteller i alle kategorier og prisklasser.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Private værelser er sjeldne i Bratislava, men i landområdene er det ofte en god form for innkvartering. Tradisjonelle Bed and Breakfast finnes også i alle standarder.

Vandrehjem

De vandrerhjemmene som finnes er ofte universitetssovesaler som blir omdannet til en billig overnattingsmulighet i turistsesongen. De fleste ligger et stykke fra byene.

Andre overnattingsformer

På fjellet er det mulig å leie seg inn i rustikke fjellhytter. Man bør ontakte informasjonssenteret i den nærmeste byen når man skal bestille en slik hytte.

Lokal transport

Fly

Det flyves innenriks i Slovakia, men kun mellom de største byene. Landets internasjonale flyplass ligger ved Bratislavafortsaden Vrakuna, kun 15 kilometer fra hovedstadens sentrum.

Buss

Bussene i Slovakia drives av det statseide Slovenská autimonilová doprava (SAD), og de er gode når man skal reise i nærområdene. Rutebilstasjonene ligger vanligvis ved siden av togstasjonene og hvis det ikke er billiettautomat på stasjonen skal man kjøpe billett hos sjåføren.

Tog

Slovakia har et velutbygget og billig tognett. De slovakiske statsbaner, Keleznice Slovenskej Republiky (ZSR) driver to forskjellige slags tog. Rychliktogene er de raskeste og stopper kun ved store byer, mens Osobbní-eller lokaltogene stopper ved alle stasjoner og har en gjennomsnittsfart på 30 kilometer i timen.

Taxi

Det er relativt lett å få fatt i en taxi i Slovakia, men man bør ringe direkte til taxiselskapene, da det koster dobbelt så mye å praie en bil på gaten. Har man først unngått de verste turistfellene er taxiene nokså billige. Vær allikevel oppmerksom på at sjåføren husker å slå på taksameteret.

Bilutleie

Det er bilutleiefirmaer i alle større byer. Man kan leie bil hos de internasjonale utleiekjedene, men det er mye billigere hos de lokale selskapene.

Andre transportformer

Haiking er helt vanlig i Slovakia, og det er kun ulovlig ved motorveien. Som i hvilket som helst annet land skal man være forsiktig og alltid reise sammen med noen. Når det er sagt, er haiking en god måte å møte lokalbefolkningen på.

Spesielle forhold

Hvis man skal gi en blomsterbukett til en slovaker er det vigtig at den består av et ulikt antall blomster, med mindre man deltar i en begravelse. Det går altså ikke å gi et dusin roser til en jente i Slovakia.

Reisetilbud