Solnedgangen bak Eiffeltårnet i Paris viser en varm oransje himmel og byens silhuett.

Severdigheter Slovakia

Bratislava

Den blå kirke i Brattislava

Bortgjemt i en liten gate sør for det gigantiske supermarkedet Tesco i Bratislava ligger den vakre Art Noveau-kirken, Modry kostilík. En arkitekt fra Budapest stod for oppførselen av kirken, som ble bygd fra 1910 til 1913. Både utenpå og inni er kirken unik med sine eventyrlige dekorasjoner, ornamenter og farger, som det ikke finnes maken til i hele Slovakia.

Det Slovakiske Nasjonalmuseum

Det Slovakiske Najosonalmuseum eier og passer den største samlingen i Slovakia. Den har blandt annet naturhistoriske samlinger om mineralogi, botanikk, zoologi, insekter, sunnhet og havets fauna.

Franciskanerkirken

Når man spaserer nedover gaten Ursulinska, kommer man plutselig til den gotiske Franciskanerkirken fra det 13. århundre. Byens eldste kirke ble innviet under overværelse av den ungarske Kong Ondrej III, som skjenket Bratislava en rekke selvstyreprivilegier i 1291. Inne i kirken står det imponerende Skt. Johannes kapell fra 1380 som av kjendere betegnes som «en gotisk perle».

Mirbach-palasset

Den rike bryggerieeieren M. Spech fikk rokokopalasset fra 1770 oppkaldt etter den tidligere eier, Dr. Emil Mirbach. På toppen av gavlen henger et stort forgyldt våpenskjold og inne i palasset finner man blandt annet 300 år gamle kopier av gamle Rubensmalerier.

Kosice

Det Østslovakiske Museum

Ved hovedtorget ligger Det Østslovakiske Museum som inneholder en del interessante samlinger. Mest spennende er Guldskatten fra Kosice som i 1935 tilfedligvis ble oppdaget. Skatten stammer fra det 15.- til det 17. århundre og består i nesten 3000 gulldukater og mynter fra mange forskjellige land.

Nasjonalteateret

Det nåværende teateret i Kosice, som er tegnet av Adolf Lang, ble bygd på rekordtid mellom 1897 og 1899. Teaterets ornamentering ble utført av Ede Mayer fra Budapest og taket ble malt av den østerriske dekoratør Peregrin Gastgeb. Mellom 1987 og 1994 ble bygningen omfattende restaurert på bakkrunn av tegninger av de to arkitektene Ratislav Janak og Miroslav Mudrovcik.

Tårnet Miklusova Väznica

Fra 1550 og 250 år fremover fungerte Niklas-tårnet som fengsel. I kjelleren kan man se de gamle torturkammerene og bødlenes gemakker som gir frysninger på ryggen. Ovenpå kan man besøke bymuseet som inneholder en rekke historiske utstillinger om Kosice.

Slovakia

Bratislavas borg

Hvis man går opp de bratte borgtrappene Zámocké schody kommer man til den middelalderlige Corvinusporten. Her blir man belønnet med en fantastisk utsikt over elven Donau og boligkomplekset Petrzaka, som huser en tredjedel av Bratislavas befolkning. Den firetårnede borgen er opprinnelig fra 900-tallet, men er ombygd i flere omganger.

Dalen Vratna dolina

Kommer man til Malá Fatra fra den nordlige side vil man støte på den kjente og romantiske Vratna dolina dalen, som ligger ved den lille landsbyen Terchová. Dalen er et godt utgangspunkt for vandreturer som bringer en forbi saueflokker, malte trehus og idylliske landsbyer.

Det slovakiske nasjonalgalleri

Over 50.000 kunstverk er til offentlig skue på Det Slovakiske Nasjonalgalleri i Bratislava. Man kan, blandt annet, se flotte gotiske tresnitt, moderne kunst og verk av utenlandske kunstnere som Messerschmidt, Donner og Maulnertsch.

Elisabeth-domkirkene i Kosice

I Slovakias nest største by, Kosice, ligger det flotteste gotiske bygningsverket i hele landet. St.Elisabeth-domkirken, som ble bygd fra 1380, er den største kirken i Slovakia. Den har, blandt annet, et enestående trealter fra 1474 og klokketårnet Urbanova, som dominerer det rombeformede hovedtorget foran kirken.

Frihetshulen Demänovská

Demänovská jaskynna Slobody ble oppdaget i 1921 og er Slovakias mest besøkte hule med nesten 200.000 besøkende i året. Frihetshulen ligger i Denänovskádalen på den nordlige siden av Lave Tatra. Hulen inneholder flotte dryppstensformasjoner, dype avgrunner og underjordiske vannløp.

Ishulen Dobsinska l’adova Jaskyna

Allerede i 1870 åpnet denne vakre ishulen i områdets sydlige del. Hulen ligger kun 15 minutters kjørsel fra områdets to landsbyer, Dedinky og Mlynky, og er et fantastsik syn med sine flotte isformasjoner og massive isfundament.

Michaelsporten

I enden av hovedstrøket ligger Bratislavas eneste bevarede byport, Michalská brána, fra siste halvdel av det 14. århundre. Inne i byportens åttekantede tårn er det et museum for byens befestning.

Puben Stara Sladovna i Bratislava

I Bratislava ligger Stará Sladovna som, på tross av at byen egentlig ikke har så mange puber, er en av Europas største bevertninger. Hvis man ønsker å oppleve et Slovakiskpreget sted, bør man besøke denne puben, som både tilbyr lokal mat, øl og musikk.

Slavinmonumentet

Høyt over Bratislava, på bakken nord for sentrum, står Slavinmonumentet til minne om de falne sovjetiske soldater som kjempet under frihetskampen mot nazismen. Øverst på den 37 meter høye støtten står en sovjetisk soldat og knuser et hakekors.

SNP-museet

Byen Banská Bystrica blir vanligvis kaldt Opstandens By, fordi det var her slovakerne organiserte oppstanden mot nazistene i 1944. I byen ligger det sjampignon-formede SNP-museum, som stiller ut slovakisk militærutstyr fra krigstiden.

Spissky Hrad ruinen

En bunke kalkhvite ruiner spredt ut over en trist grønn bakke utgjør restene av Spissky Hrad, som en gang var Mellom-Europas største borgklompleks. Ruinen er, uten sammenligning, Slovakias mest billedskjønne ruin, og den kan til og med ses på flere kilometers avstand.

Trekirken i Kezmarok

Ved siden av Kezmaroks spraglete lutheranske kirke fra det nittende århundre står dens forgjenger, en imponerende trekirke som har plass til 1500 gjester. Den evangeliske kirken ble bygd i 1687 og er preget av de skandinaviske sjømenn som var med på å bygge den.

Tatrafjellene

Tatra National Park Museum

Museet som ligger i Tatranská Lomnica er en av de størte severdigheter i Tatrafjellene. Man kan blandt annet få innblikk i områdets geologiske forhold og se en omfattende utstilling om fjellområdets plante-og dyreliv.

Taubanen i Lomnica

I en av Høye Tatras fjellbyer, Lomnica, kan man prøve en taubane fra 1941. I en høyde på 2632 meter fører den opp til Lomnicky Stit, Høye Tatras nest høyeste punkt. Turen koster 600 Skk og er i drift året rundt, undtatt i november.

Bestill severdighetene dine her