Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Nicaragua

Nicaraguas fantastiske badestrender, voldsomme regnskoger og ville natur gjør landet til et naturlig stopp på ruten gjennom Mellom-Amerika. Bylivet i Nicaragua er også spennende. Managua kan lokke med mye mer enn sandinistenes revolusjonære ettermæle. Byen er en latinamerikansk metropol på godt og ondt.

Fakta


  • Republica de Nicaragua

  • Managua

  • 129.494 km2

  • Spansk

  • Romersk-katolsk

  • 4.812.569

  • Republikk

  • Nicaragua ligger mellom Honduras og Costa Rica i Mellom-Amerika. Isabellafjellene dominerer den nordlige delen, mens sjøen Lago de Nicaragua brer seg over 148 kilometer i lengden og 55 kilometer i bredden i den sørvestlige delen av landet. Mellom-Amerikas største sjø inneholder 310 øyer som er berømt for deres naturlige skjønnhet.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Klimaet er tropisk i det meste av Nicaragua, men fjellområdene i det nordlige Nicaragua er litt kjøligere enn resten av landet. Det er regntid fra juni til november. Da er det også største fare for orkaner.

Reiselitteratur

Lonely Plahet Central America on a Shoestring

Lokale forhold

Valuta

Gold cordoba, 1 cordoba = 100 centavos

Internettkafeer

I Managua og Granada er det en hel del nettkafeer.

Nødhjelp

Politi (118)
Brannvesen 265 0162
Ambulanse 265 1761

Driks

Det vanlige er å legge ti prosent til regningen på hoteller og restauranter. Piccoloer som bærer bagage forventer også en liten annerkjennelse.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 04.00 i Nicaragua

Mål og vekt

Vekt: kilo
Temperatur: grader
Avstander: kilometer
Rominnhold: liter, men bensin måles i gallons.

Fotografering

Det er ikke tillatt å fotografere millitære installasjoner. Ellers er det en tommelfingerregel at man spør før man fotograferer.

Drikkevann

Man bør ikke drikke vannet fra kranen. Det skal kokes eller steriliseres før bruk, også selv om det bare er til å pusse tenner eller lage isbiter med. Vann på flaske er til salgs de fleste steder.

Elektrisitet

110 V AC, 60 Hz

Atferd og oppførsel

Man bør vise alminnelig høflighet. Dessuten skal man ikke ta seg nær av at alle tiltaler hverandre med «mi amor». Det betyr ikke at man er «ute etter noe». Det er bare slik man tiltaler folk av det andre kjønn.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 11.30 (lørdag).
Butikkene har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mat og drikke

Maten i Nicaragua inneholder mye ris og bønner og i stedet for kniv og gaffel bukes ofte en tortilla. Den lange kysstripen sikrer friske forsyninger av fisk og skalldyr. Mange steder selges det friske maiskolber på gaten.

Forhold for funksjonshemmede

Alle ødeleggelsene etter jordskjelvet Mitch og orkanen Joan har gjort det vanskelig å være handicappet i landet. Infrastrukturen er ødelagt og det er derfor ganske usikkert hvorvidt det er muligheter for å komme seg rundt som hanicappet. Det viktigste er alltid å ringe til hoteller og transportselskaper i forveien for å sikre seg artdet er de nødvendige fasiliteter.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Fridag, 1. mai
Mors Dag, 30. mai
Nasjonal befrielsesdag, 19. juli
Fiesta-dag, 1. august
San Jacinto kampdag, 14. september
Uavhengighetsdag, 15. september
Alle Sjelesdag, 2. november
Den ubesmittede unnfangelse, 8. desember
Juledag, 25. desember

Flyttbare helligdager:
Skjærtorsdag, mars eller april
Langfredag, mars eller april
Påskesøndag, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det er camping i noen av nasjonalparkene, og av og til i forbindelse med strendende rundt omkring i landet.

Hoteller

Det ligger moteller langs den pan-amerikanske motorveien, og langs kysten er det badehoteller og resorts.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er noen Bed and Breakfast i Nicaragua.

Vandrehjem

Det er enkelte vandrerhjem i Nicaragua. Hvis man vil ha opplysninger om vandrerhjem og andre fasisliteter for unge, kan man henvende seg til dette byrået

Lokal transport

Fly

Det nasjonale luftfartsselskapet er Nica Air, men det er to andre selskaper som også tilbyr flyreiser, spesielt mellom Managua, Bluefields og Puerto Cabezas.

Buss

Det går busser mellom de fleste store byer, og det er lurt å bestille biletter i god tid. Bussene er beryktet for et stort antall lommetyverier, så man skal passe godt på tingeen sine.

Tog

Det er ingen jernbaner med passasjertog i Nicaragua.

Taxi

Det er taxier i de større byene, spesielt i Managua. Det er ikke taksameter i bilene, så for ikke å bli snytt skal man avtale en pris på forhånd.

Bilutleie

Det er bilutleie på flyplassen og i Managua. Bilen er ofte det beste fremkomstmiddelet fordi den offentlige trafikken kan være svært langsom og upålitelig.

Båt eller ferge

Båt er det eneste transportmiddel til noen steder på den caribiske kysten og til øyene i Lago del Nicaragua. Fra Bluefields til Islas del Maiz går det båt to ganger i uken.

Reisetilbud