Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Laos

I Laos finner man en utrolig sammensetting av kulturer fra fjellstammene i høylandet med fargestrålende bekledning til det etiske Laofolket i lavlandet. Reisende som har besøkt Laos er enig om at landet er et av høydepunktene i Sydøst-Asia.

Fakta


  • Sathalanalat Paxanthipatai Paxaxon Lao

  • Vientiane (555.100)

  • 236.800 km2

  • Lao

  • Buddhisme

  • 4.845.800 (1997)

  • Republikk

  • Laos grenser opp til Thailand, Cambodia, Vietnam, Kina og Myanmar (Burma). Det er en del elver i landet, den største er Mekongelven som renner i hele landets lengde. Den gjør at det omkring elven er en del fruktbare områder som kan dyrkes. To tredjedeler av landet består av skogområder og kun 10 prosent av landet er egnet til landbruk.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det beste tidspunktet å besøke Laos på er fra november til februar. I de månedene regner det minst og det er ikke for varmt. I fjellene kan mai og juli også være behagelige. Regnsesongen varer fra juli til oktober og hvor flere av veiene regner vekk.

Reiselitteratur

Footprint Laos Handbook
Laos: The Rough Guide

Lokale forhold

Valuta

Kip

Internettkafeer

For øyeblikket finnes det kun internettkafeer i Vientiane og Luang Prabang.

Driks

Det blir ikke forventet at man gir drikkepenger i Laos, unntaket er dyre hoteller og restauranter hvor man normalt gir cirka 10 prosent.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 17.00 i Laos.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 18.00 i Laos.

Mål og vekt

I Laos benytter man følgende vekt- og måleenhet:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Man bør ikke fotografere andre mennesker hvis man ikke har tillatelse til det, spesielt ikke kvinner. Ellers bør man følge de anvisninger som er ved de enkelte severdighetene.

Drikkevann

Alt vann til å drikke, pusse tenner i eller til isbiter bør kokes før bruk.

Elektrisitet

I Laos benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Man bør kle seg slik at hele kroppen er dekket, især kvinner. Man må ikke røre andre folk i eller på hodet. Ellers bør man ha respekt for andre mennesker og huske på å ta av seg skoene innen man går inn i andres hjem.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag), noen mindre butikker har åpent til 21.00.
Kontorer har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Bankene har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Ris er grunnsteinen i måltidene i Laos. De fleste rettene er tilberedt med friske ingredienser så som fisk, kylling, and, svinekjøtt, oksekjøtt eller vannbøffel med grønnsaker og ris til. Mange retter er dessuten tilsatt sitron, lime eller koriander for å gi maten en helt spesiell smak.
Med hensyn til drikkevarer er riswhisky populær, den heter lao lao og det finnes to forskjellige merker. Utover det lager de også godt øl i Laos.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke gode forhold for handikappede i Laos. Transportsystemet er ikke særlig utviklet, ei heller effektivt. Det er få steder som har fasiliteter til handikappede, så det kan være vanskelig og komme inn og omkring hvis man ikke er mobil.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Pathet Lao dag, 6. januar
Hærens dag, 20. januar
Kvinnedagen, 8. mars
Folkets festdag, 22. mars
Boun Pimai, Laos` nyttår, 13-15. april
Arbeidernes internasjonale dag, 1. mai
Barnas dag, 1. juni
Lao Issaro, dagen for det frie Laos, 13. august
Frigjørelsesdagen fra franskmennene, 12. oktober
Uavhengighetsdagen, 2. desember

Overnatting / Hotell

Camping

I Laos finnes det ingen campingfasiliteter.

Hoteller

I de store byene er det en del gode og komfortable hoteller. I de mindre byene kan det være små, lokale hoteller med knapt så gode fasiliteter.

Bed og Breakfast eller pensjonat

I de store byene er det en del gjestehus i god stand og man kan også finne gjestehus i de mindre byene og på landet, men de er ofte i halvdårlig stand.

Vandrehjem

Det er en del vandrerhjem/hostels i landet. De fleste byene har minst ett lite lokalt vandrerhjem.

Lokal transport

Fly

Det flyr innenriksfly mellom de fleste store byene i landet, og antallet av flyavganger varierer fra årstid til årstid. Det kan derfor være vanskelig å booke innenriksfly utenfor Laos, så vent til du er i landet.

Buss

Det kjører få langdistansebusser i landet. De fleste kjører fra Vientiane til andre store byer. Nettverket er ennå ikke særlig godt utbygd og antallet av avganger varierer med årstiden.

Tog

I Laos kjører det ikke passasjertog.

Taxi

I de største byene i landet kjører det taxi, men de kjører ofte kun på bestemte ruter. I Vientiane kan man til tider leie en taxi for en hel dag. I de fleste byene er det dessuten en del motorsykler på tre hjul som fungerer som taxi. Husk å avtal prisen før turen begynner.

Bilutleie

I øyeblikket er det ingen normale bilutleiefirmaer i Laos, men det kan la seg gjøre å leie bil med sjåfør for noen dager.

Båt eller ferge

Spesielt på Mekongelven er det gode muligheter for å komme frem med båt. På Mekongelven seiler det store ferger og hurtige speedbåter. Speedbåtene fungerer som en slags vanntaxi. Fergeavgangene og ankomstene må man spørre seg fram til i de enkelte byene fordi de endrer seg konstant og i takt med årstidene.

Reisetilbud