Stille innsjø omringet av majestetiske fjell og tett skog under en klar himmel.

Reiseguide til Canada

Allsidighet er et nøkkelord når man skal beskrive det vidunderlige Canada. Arealet, som gjør landet til verdens nest største, spenner for eksempel over mektige fjell, flat prærie, barskog, regnskog og mye mer. Kulturen er i samme grad rik og variert, hvilket gjør Canada til alt annet enn kjedelig.

Fakta


  • Canada

  • Ottawa (326.842)

  • 9.958.319 km2

  • Engelsk og fransk

  • Kristendom

  • 31.281.092

  • Konstitusjonelt monarki

  • Kun Russland overgår Canada i areal. De 10 millioner km2 spenner over alt fra varme kilder til isbreer, fra mektige fjell til flat prærie, fra temperert regnskog til endeløse løv- og barskoger, ørken og tundra. I tillegg rommer Canada en tiendedel av verdens ferskvannsbeholdning fordelt på så mange innsjøer at de aldri er blitt opptalt.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Vår, sommer og høst er de beste årstidene for reiser i Canada. Hvis man vil stå på ski, skal man derimot gjøre det om vinteren eller tidlig på våren. For campingturister i den nordlige delen av landet, er juli og august de beste månedene. Turismens høysesong løper fra midt i juni til midt i september. Utenfor høysesongen kan noen fasiliteter være lukket.

Reiselitteratur

Berlitz guide Canada

Lokale forhold

Valuta

Dollar (CA)

Internettkafeer

I Canada kan du finne nettkaféer i alle større byer.

Nødhjelp

Du skal ringe følgende nummer for å tilkalle hjelp i Canada:
Politi, ambulanse eller brannvesen (0)
I noen områder skal man ringe (911) for å slå alarm.

Driks

Drikkepenger er vanlig skikk og bruk i Canada. Det er normalt å betale 15 prosent av prisen for god service på restaurant, hos frisøren og i drosjen. Hotellets piccolo og stuepike forventer som regel å få en dollar for sine tjenester.

Tidssone

Canada spenner over seks tidssoner med en forskjell på 4,5 timer fra kyst til kyst. Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 i Canadas hovedstad Ottawa.

Mål og vekt

Vekt: kilogram
Lengde: meter
Væske: liter
Man kan fortsatt støte på folk som bruker de gamle «imperial standards».

Fotografering

Langt de fleste kanadiere er vennlige, så ta bare bilder. Vis likevel hensyn og spør først hvis du vil forevige de etniske folkegruppene.

Drikkevann

Drikkevannet her er noe av det reneste i verden, så det er helt i orden å drikke vann fra kranen.

Elektrisitet

110 Volts AC, 60 Hz

Atferd og oppførsel

Kanadierne er åpne og vennlige, men man skal huske på at kulturen er svært broket. De etniske gruppene kan ha særlige skikker og tradisjoner. Det beste rådet er at man oppfører seg hensynsfullt og vennlig.

Åpningstider

Åpningstidene varierer mye. Generelt sett har butikkene åpent fra 09.00 til 16.00 (mandag-fredag). Mange butikker har dessuten åpent til sent om kvelden en eller to dager i arbeidsuken, og de fleste forretninger har åpent på lørdag. Enkelte butikker har åpent på søndag, og enkelte har døgnåpent. Banker har åpent fra 10.00 til 15.00 (mandag-fredag). Noen banker har åpent lenger på hverdager, og noen har åpent er par timer på lørdag.

Mat og drikke

I Canada er gastronomien svært nyansert på grunn av de mange etniske gruppene. Det er store muligheter for å spise måltider fra alle fire verdenshjørner. I de maritime provinser kan det anbefales å spise fisk. I Québec er kjøkkenet meget franskinspirert, og kål- og ertesuppene er verdt å prøve. Det er lett å finne vegetarmat i de større byene, mens dette kan være vanskelig i de nordlige distriktene.

Forhold for funksjonshemmede

Nivået for handikappfasiliteter er meget høyt i Canada. Vancouver er blitt kåret til verdens mest handikappvennlige by, og resten av landet er i svært stor grad utstyrt med rullestolramper, handikapptoaletter, heiser og så videre. Til og med ute i villmarken er det mulig for rullestolbrukere å ta seg frem uten problemer på grunn av de brede turstiene.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Canadadag, 1. juli
Remembrance Day, 11. november
1. og 2. juledag, 25. og 26. desember

Flyttbare helligdager:
Langfredag, mars eller april
2. påskedag, mars eller april
Victoriadag, mandagen før 25. mai
Arbeidernes dag, 1. mandag i september
Thanksgiving Day, 2. mandag i oktober

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes godt og vel 2000 campingplasser spredt ut over Canada. Noen av dem er meget velutstyrte, ja nærmest luksuriøse, mens andre innbyr til et spartansk friluftsliv. I høysesongen skal man være oppmerksom på at noen campingplasser kun kan tilby et par dagers opphold da det er heftig rift om plassene.

Hoteller

Det er mange hoteller i de kanadiske byene. I høysesongen kan det sterkt anbefales å sikre seg et rom med aircondition, og det er en god idé å undersøke forskjellige rabattmuligheter.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Liker man Bed & Breakfast i mer familiære omgivelser, bør man benytte seg av muligheten for det i Canada. I byene finner man i tillegg de noe større Guesthouses.

Vandrehjem

Man bør bestille plass hjemmefra på et av de godt og vel 70 vandrerhjem i Canada. De fleste finnes i Rocky Mountains, mens de er vanskelige å oppdrive i de maritime provinser.

Andre overnattingsformer

Av de alternative overnattingsmuliheter, kan nevnes feriehytter, universitetsværelser, boligbytte med kanadiere og Farm vacation. Bobiler kan også leies i alle størrelser.

Lokal transport

Fly

Hvis tiden er knapp og man gjerne vil oppleve de store geografiske kontrastene, kan fly mellom de 160 flyplassene være den eneste måten å komme seg rundt på. Air Canada og Canadian Airlines tilbyr innenriksflyturer.

Buss

Bussnettet er virkelig omfattende i Canada. Det er billig, og noen steder er dette den eneste måten å komme seg rundt på. Greyhound og Voyageur-Colonial dekker det meste av landet.

Tog

Det er ypperlig service og god mat i VIA-Rail togene som kjører mellom 405 stasjoner fordelt over det meste av landet. I Rocky Mountains byr Rocky Mountainer Railtours på fabelaktige togturer.

Taxi

Det er lett å praie en drosje i alle større kanadiske byer.

Bilutleie

Man skal være 21 år for å leie bil i Canada. Man kan leie alt fra luksusbiler og bobiler til ekte skraphauger.

Båt eller ferge

Ettersom Canada er utrolig rikt på innsjøer og elver, er det mange fergeselskaper som tilbyr sine tjenester.

Andre transportformer

Det kan ta tid å få skyss hvis man haiker, men til gjengjeld kan man ofte kjøre flere hundre kilometer med en bil. Vær alltid to til å haike sammen.
Mange steder kan man leie sykler. Det dukker hele tiden flere sykkelstier og -ruter opp.

Spesielle forhold

Mange steder i Canada lever det bjørn. Følg derfor alltid sikkerhetsreglene hvis du befinner deg et sted hvor det tidligere har vært bjørneangrep. I det nordligste Canada kan det være livsfarlig å ferdes i villmarken uten guide og de nødvendige forberedelser.

Har du hatt lyst til å reise til Canada?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Prisene er pr. person
Reisetilbud