Severdigheter Canada

Severdigheter Canada

Calgary

Calgary Tower

Det 626 fot høye septerformete byggverket tilbyr et flott skue ut over byen, de omkringliggende slettene og de kneisende Rocky Mountains som tårner seg opp 80 km mot vest. Ved spesielle begivenheter, brenner det en stor flamme på toppen av Calgary Tower. Tårnet har en roterende restaurant, så man kan spise middag mens man nyter utsikten.

Glenbow Museum

Calgarys flaggskip blant muséer og utstillinger, rangerer blant de aller beste i Canada. Glenbow Museum har flere reise- og ekspedisjonsfremvisninger, blant annet utstillinger viet Albertas første innbyggere, tidligere europeiske nybyggere og de seneste tiders pionerer. Mineralogiseksjonen og samlingen av våpen og rustninger, er suverene.

Heritage Park

Mer enn 100 autentiske bygninger er blitt innsamlet fra hele det vestlige Canada og gjenoppført i Heritage Park. «Beboerne» er parkens personale iført gamle klær, og her finnes både en pelshandler fra 1850 og en utpost fra en landsby fra 1910. Damptog, hestetrukne busser og hjuldampere sørger for transporten rundt i parken.

De maritime provinsene

Hval

Å se havets kjemper når de boltrer seg i vannet, er et uforglemmelig syn. De kan oppleves på et utall steder langs kysten av De Maritime Provinser og Newfoundland. Nøyaktig hvor og når, avhenger av årstid og geografi, men er man i New Brunswick fra juli til september, er det nesten garanti for å se en av de mange hvalarter som passerer kysten i denne perioden. Det er ikke usedvanlig at en 30 meter lang blåhval kommer forbi.

Peggy´s Cove

Opplev hvorfor malere og fotografer strømmer til Peggy´s Cove i Halifax, Nova Scotia. Den lille fiskerbyen er noe av det mest idylliske man kan forestille seg. De små trehusene og fyrtårnet som huser et postkontor, danner et henrivende scenario ved åpningen av St. Margaret´s Bay hvor Atlanterhavets bølger bruser inn over klippekysten.

Prince Edward Island National Park

Parken er et av Canadas aller beste tilbud. Stiene i nasjonalparken på Prince Edward Islands nordkyst, fører gjennom skogområder med elver, innsjøer og masser av dyreliv ut til der hvor himmel og hav møtes og omkranser røde sandstensklipper, sandbanker og strender. Man kan lett bli fristet til å bade og til å gå turer her. Ikke glem å ta en titt på noen av områdets 200 fuglearter.

Roosevelts kjempehytte i Fundybukten

På Campobello Island i New Brunswick ligger den tidligere amerikanske president Roosevelts gamle ferieresidens. Den 34-roms store «hytten», og særlig det naturreservatet den ligger i, er en attraksjon som trekker mange til Fundybukten. Her kan man iaktta verdens høyeste tidevann samt de pussige klippeformasjonene og hulene som er blitt formet av vannet opp gjennom tidene.

Montréal

Bydelen Old Montreal

Med sine flere hundre år gamle hus, er bydelen Old Montreal et godt valg hvis man har lyst på en hyggelig spasertur. Her kan man danne seg et godt inntrykk av Montreals historie og få litt avveksling fra det øvrige bybildet.

Den underjordiske by

Som besøkende i Montreal, bør man ikke gå glipp av The Underground City. I denne underjordiske byen, går det i alt 30 km med underjordiske gangstier til ca 1700 forretninger, 40 banker, 200 restauranter, 30 kinoer og teatre, 10 T-banestasjoner, ett universitet, 7 hoteller, en konserthall, ca 1600 boligenheter samt barer og fitnessentre. Det høres utrolig ut, men det er sant, og det er et absolutt «must».

Det olympiske anlegget og botanisk hage

Det futuristiske anlegget som sto ferdig til olympiaden i 1976, er en stor opplevelse. Selve stadion «Big O», som er formet som et kjempemessig bløtdyr, og det 45 grader skjeve tårnet som støtter stadionets tak, dominerer bygningssilhuetten i Montreals østlige ende. Området har imidlertid mer å by på. Her finnes også Montreals Botanical Garden, som med verdens største museum dedikert til insekter, hører til blant verdens fineste.

Kirken Notre-Dame Basilica

Den blir kalt den blå kirke. Notre-Dame Basilica er en av de vakreste kirker i Nordamerika, og utsmykningen innvendig kan minne en del om Firenzes berømte basilikaer. Utskjæringene i furu og valnøttre, glassmosaikkene og de himmelblå velvingene bekledt med gullstjerner, skaper en drømmeaktig atmosfære for de 4.000 menneskene som kan sitte i den enorme kirken. Orgelet består av 7.000 piper, hvilket gjør det til et av de største på hele kontinentet.

Nord-Canada

Kluane National Park

Denne nasjonalparken ligger i Yukonterritoriene i Canadas nordvestlige hjørne. Det rike dyrelivet, de hundre kilometer lange isbreene og Canadas høyeste fjell, Mt. Logan, er en opplevelse for enhver som har mot nok på å møte barsk og rå, men vakker, natur. Ta en tur i helikopter over Kluanes utrolige isrike, hjemstedet for utallige grizzlybjørner og sorte bjørner.

Nahanni National Park

Vest for Yellowknife-området ligger Nahanni National Park hvor man møter det mektige Virginia Falls, et fossefall som pisker vannet til skum omkring et sentralt klippespir. Et annet av parkens mange oppsiktsvekkende syn, er The Cirque of Unclimables, en utrolig katedral av høye klippetårn som kun en håndfull av verdens mest erfarne klatrere har besteget.

Nordlyset i Yellowknife

Synet av den arktiske himmelen full av nordlys (Aurora Borealis), er uten sidestykke på denne planeten. Noen mener til og med at de store bølgene av grønt, rødt og lavendelblått lys, har helbredende virkning. Denne tanken virker heller ikke så fjern hvis man tar en tur ut på den isbelagte innsjøen Great Slave Lake i Yellowknife, Yukon, på en klar kveld mellom sepember og mars.

Ontario

Niagara Falls

Et av verdens naturvidundere, Niagara Falls i Ontarioprovinsen, er kjent for de fleste. Vannfallene, som med fryktinngytende rå kraft slynger voldsomme vannmasser mot bunnen i en øredøvende, brølende symfoni, oppleves best fra den kanadiske siden av grensen til USA. Den mest fantastiske opplevelsen får man fra helikopter hvor man kan se naturens fabelaktige maktmanifest fra alle bauger og kanter. Fallene ligger ca 130 km vest for Toronto.

Ottawa

Canadas naturmuseum

I en slottsaktig bygning som huser Ottawas naturmuseum, kan man se utstillinger av alle verdens samt Canadas pattedyrs, fuglers og planters evolusjon. Muséet har videre en enestående dinosaurutstilling, og The Viola MacMillan Mineral Gallery utstiller en samling av mineraler som er i verdensklasse.

Canadian Museum of Civilization

Muséets vakre bølgede linjer, gjør bygningen til Ottawas mest særpregede og spektakulære stykke arkitektur. Utstillingene følger Canadas historie fra forhistoriske tider og frem til i dag. I den store hallen, finner man kanadiske langhus fra vestkysten, tårnhøye totempeler og naturtro rekonstruksjoner av en arkeologisk utgravning.

Parlamentsbygningene i Ottawa

De tre gotiske bygningene med irrgrønne koppertak som huser Canadas parlament og senat, er arkitektoniske perler i Canadas hovedstad Ottawa. I foajéen finner man vidunderlig detaljerte stenfliser som forteller Canadas historie, og mesterlig utskårne stensøyler og provinsielle emblemer i farget glass skapt av nasjonalkunstneren Eleanor Milne.

Prærien

Fort Walsh

Det originale Fort Walsh i det sydlige Saskatchewan, ble bygd i 1875 av fjellbeboerne for å skape ro og orden mellom whiskyselgerne og indianerne. Fort Walsh forble det lokale handelssenter helt til 1883 da det ble forlatt. Se det spennende fortet som nå er restaurert, og opplev et stykke av nybyggeræraen i Fort Walsh National Historic Parks vakre omgivelser.

Isbjørner ved Churchill

Hver høst strømmer kanadiere og utenlandske turister til Churchill i Manitoba. De kommer for å se isbjørnene som venter på at Hudson Bay skal fryse til så de kan starte seljakten. Et tog spesielt innrettet med utsiktsbalkoner, spisevogn og soveplasser, befinner seg alltid der hvor utsikten til isbjørnene er best.

Prince Albert National Park

Hektar på hektar med villniss og vannveier: det er åpne gressmarker, trebekledte parkområder og tette nordlige skoger med mange innsjøer som utgjør hovedingrediensene i Prince Albert National Parks uvurderlige naturrikdommer. Dra på kanotur og opplev naturen!

Quebec

Abrahamslettene

Det berømte slaget som fant sted på disse vakre slettene i 1759, bestemte skjebnen til La Nouvelle France (det nye Frankrike). Her seiret den britiske hær, under ledelse av James Wolfe, over de franske styrkene og kastet dermed Québec inn i en ny epoke under britenes herredømme. Hvis man er interessert i Québecs besnærende historie, er Abrahamslettene et godt utgangspunkt.

Quebec City

Bydelen Quartier Petit Champlain

Dette er navnet på Québecs eldste bydel som ligger på bredden av St. Lawrence-elven under de høye klippene og resten av byen. I disse vakre og velpleide husene finner du mange koselige kaféer, restauranter, kunstbutikker og verksteder som dukker opp en etter en på en spasertur gjennom de smale, brostensbelagte gatene.

Festningen La Citadel

Utsikten over St. Lawrence-elven og den gamle bydelen, er flott fra det høyeste punktet på Cap Diamant hvor den 150 år gamle festningen La Citadel ligger. Fortet er den største befestete base som stadig benyttes i Nordamerika. Byggingen av fortet ble påbegynt av franskmennene i 1832 og ferdiggjort av englenderne i 1850. Tradisjonsbundne kanonsalutter høres av og til fra festningen som rommer et museum i et gammelt kruttlager.

Gaspéhalvøya

Den ene idylliske fiskeplass etter den andre dukker frem når man tar turen langs kysten omkring den vakre Gaspéhalvøya. I midten ligger Québecs høyeste fjell, Mount Jacques Cartier, som reiser seg 1.286 meter opp over de tette skogene. Ta turen til den sydlige del av halvøya og oppsøk parken Jardin Métis som er full av små eksotiske blomster og planter.

Place d´Armes

Begynn gåturen fra Place d´Armes, en stor plass omkranset av det tidligere franske styrets bygninger og som pleide å danne rammen for politiske taler og militærparader. Syd for plassen finner du det ekstravagante og flotte Château Frontenac Hôtel som har vært Québec Citys varemerke siden det sto ferdig i 1925.

Vieux Québec kvarteret

Québecs gamle bydel, som ligger på atlanterhavskysten, puster århundrers historie inn i enhver som tar seg en spasertur gjennom de brostensbelagte gatene med de mange franske restaurantene, kunstbutikkene og verkstedene. Legg også veien forbi den gamle havnen som ble grunnlagt i det 17. århundre, og gå en tur på promenaden med de mange handels- og krysstoktskip som ligger forankret.

Toronto

CN Tower

CN Tower, som med sine 533 meter er verdens høyeste frittstående bygning, kan anbefales til alle som ikke er redde for høyder. I løpet av det minuttet det tar for heisen å kjøre opp, får man følelsen av å sitte i et fly som letter, og på toppen har man en enestående utsikt over milionbyens veldige skyskrapere.

Havnen

Hvert år er det 3 millioner mennesker som besøker Torontos havn. Det er ikke for ingenting. Mellom den vellykkede blandingen av restaurerte brygger og moderne arkitektur, finnes det mengder av kulturliv og, ikke minst, shopping malls. Det er her byens innbyggere promenerer om sommeren når det er et stort utendørs marked.

SkyDome Stadion

Det gigantiske stadion SkyDome er hjemmebanen til baseballaget Toronto Blue Jays. Da det sto ferdig i 1989, var det et av de mest moderne i verden med et enormt skytetak, 10.000 mobile seter og plass til 67.000 tilskuere i alt. Stadionet har også verdens største TV-skjerm. Omvisning hver time fra 9 til 16.

Vancouver

Bydelene Gastown og Chinatown

Vancouver oppsto etter at «Gassy» Jack Deighton med sin glatte tunge i 1867 overtalte (og snøt) noen lokale tømrere til å bygge ham en salon for en tønne whisky. Han ga senere navn til Vancouvers gamle bydel Gastown hvor man i dag kan oppleve de gamle bygningene fra gullfeberens tid. Gå også en tur gjennom den tredjestørste Chinatown i Nordamerika.

Halvøya Stanley Park

Stanley Park, en halvøy nordvest for sentrum, bør man ikke gå glipp av. Det enorme parkområdet ble opprinnelig brukt til militære formål på midten av 1800-tallet, men i dag er det blitt byens store oase med utsiktspunkter, kystlinje, strand, hager, sportsanlegg, svømmebasseng, dyr og mye mer.

Vancouver Aquarium

Vancouver Aquarium i Stanley Park er verdens første akvarium av sitt slag. Her finnes delfiner, belugahvaler og spekkhoggere som opptrer i flotte shows. I de store innendørs- og utendørsakvariene kan man også betrakte seler, tropiske fisker, haier, krypdyr og padder.

Vest-Canada

Banff National Park

Banff National park som ligger rundt byen Banff, er Canadas første nasjonalpark og en av de absolutt vakreste. Når man har inntatt den praktfulle utsikten ved Sulphur Mountains, kan man ta et forfriskende bad i de varme kildene Upper Hot Springs hvor man er omgitt av utsikten til de mektige fjellene og et rikt dyreliv.

Yoho National Park

Nasjonalparken Yoho i British Columbia har et av de mest enestående scenarioer i hele den kanadiske del av Rocky Mountains. De mange fjelltindene rager innimellom flere tusen meter opp over de høye fossefallene i Yoho Valley og isbreenes smeltevann i smaragdsjøen «Emerald Lake».

Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Canada her

Finn inspirasjon til Canada her

Bestill severdighetene dine her