Reiseguide til Frankrike

Reiseguide til Frankrike

Hvert eneste område i Frankrike er noe helt spesielt. Frankrike er alpenes idyll, Rivieraens slaraffenliv, nordens slagmarker og Paris` kosmopolitiske atmosfære. Landet bærer på en unik kulturarv som utenforstående kan ta del i uansett hvor i landet man kommer.

Fakta


  • France

  • Paris

  • 547.030 km2

  • Fransk

  • 90 prosent av befolkningen er romersk-katolske. Det er 2 prosent protestanter, 1 prosent jøder og 1 prosent muslimer.


  • 58.978.172 (september 2000)

  • Republikk

  • Landskapene i Vest-Europas største land er vidt forskjellig fra region til region. Ikke mange timer fra Rivieraens azurblå hav finner vi Europas høyeste fjell med evig snø. I syd blomstrer lavendelmarkene og olivenlundene, mens det nordlige landskapet er mer dansk av utseende hvis man ser bort fra alle vinmarkene som strekker seg over store områder i hele landet. Brede elver renner gjennom det franske landskap fra nord til syd.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Frankrike har et temperert klima med varm sommer og kjølig vinter. Temperaturene kan variere kraftig regionalt. Været i Middelhavsområdet er en del mildere enn i resten av landet, i gjennomsnitt rundt 10 grader varmere og det kommer sjelden frost.

Reiselitteratur

Lonely Planet France

Lokale forhold

Valuta

EURO

Internettkafeer

I byer som har litt over et par tusen innbygger er det mulig å finne internettkafeer.

Nødhjelp

Politi (17)
Brannvesen (18)
Ambulanse (15)

Driks

I Frankrike er drikkepenger inkludert i prisene, men det betyr ikke at man ikke selv skal legge til litt. Det normale er cirka 10 prosent på fine restauranter. På kafeer legges litt småpenger, mens stuepiken på hotellet, piccoloen, hjelperne og frisøren forventer tips.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 12.00 i Frankrike.

Mål og vekt

Vekt: kilogram
Temperatur:a Celsius
Avstand: kilometer
Rom innhold: liter

Fotografering

Fotografering av militære anlegg er forbudt. Ellers gjelder den gylne regel om å spørre først hvis man vil ta bilder av lokalbefolkningen.

Drikkevann

Vannet kan drikkes fra alle offentlige brønner i landet. Hvis man er ute der hvor gårdene har egne brønner er det ingen statlig garanti for vannets kvalitet så da må man spørre seg for.

Elektrisitet

220 volt AC, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Franskmennene gir for det meste hånd til fremmende, men kinnkyss utveksles kun mellom kvinner som kjenner hverandre, mellom kvinner og menn og mellom voksne og barn.

Åpningstider

Bankene har åpent fra 9.00 til 16.00
Butikkene har åpent fra 9.30 til 18.30, men noen holder lukket et par timer rundt lunsjtid.

Mat og drikke

Det franske kjøkken snakker for seg selv. Landets vinkultur og gastronomi er verdenskjent. Alle regioner har deres delikatesser fra de sauerkrautlignende rettene i Alsace til Bouillebaise i syd. Utover det tradisjonelle franske kjøkkenet er Frankrike påvirket av mange kulturinput fra blant annet de gamle franske kolonier i Afrika og de omkringliggende matkulturer i Italia og Spania.

Forhold for funksjonshemmede

Franskmennene tar i stor utstrekning hensyn til handikappede og på en stor del av landets hoteller og turistattraksjoner er det tatt hensyn til rullestolbrukere. Det er fornuftig å forhøre seg på forhånd om spesielle fasiliteter.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
VE dag, 8. mai
Bastilledagen, 14 juli
Assumption, 15. august
Alle Helgensdag, 1. november
Juledag, 25. desember
1. påskedag
Kristi Himmelfartsdag
Pinsemandag

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingplasser i Frankrike så det er nok å oppleve for friluftsmennesker. Alle plassene er oppdelt i kategorier og prisene varierer etter årstid, fasiliteter og beliggenhet.

Hoteller

Hotellene i Frankrike er inndelt i kategorier fra en til fire. Det er lett å finne dem og det er mange av dem. Det er noe for enhver smak, alt fra toalett og bad på gangen til egen suite på et slott i vindistriktene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er mange B&B steder i Frankrike for dem som er ute etter noe mer lokalt enn de vanlige hotellkjedene. De er oppdelt i det samme kategorisystem som de franske hotellene med stjerner fra en til fire.

Vandrehjem

Frankrike har vandrerhjem i de fleste mellomstore byene og det er flere hundre av dem. Det er nødvendig med et medlemskort til den overordnede organisasjon, men dette kan fås på turistkontorene eller på hjemmene. Det er vandrerhjem av forskjellig komfort og de er inndelt i et kategorisystem hvor de får tildelt en til tre grantrær.

Andre overnattingsformer

Selv om reisemålet er så forskjellige steder som på ski, ved stranden eller i vinmarkene, er det mulig å leie hyggelige sommerhus, hytter eller lignende rundt om i landet.

Lokal transport

Fly

Landets internasjonale flyselskap Air France har en nasjonal avlegger som heter Air Inter. Det er avganger mellom 31 forskjellige flyplasser i landet.

Buss

De fleste bussene kjører mellom hovedbyene i en region, men det er meget forskjellig fra området til området. Informasjon om avgang- og ankomststedene fås best på den lokale bussholdeplass. Selv i de minste områdene er det buss service og i langt de fleste byområdene kjører det bybusser.

Tog

Det nasjonale togselskapet i Frankrike heter SNCF og har avganger på kryss og tvers i landet. TGV-togene kjører mellom 120 av de største franske byene med en fart på over 320 kilometer i timen. Det mest alminnelige er å ta et av de mer langsomme regionaltog som kjører pålitelig og regelmessig.

Taxi

Det er mange taxier i Frankrike og det er lett å få tak i på gaten. I Frankrike betaler man for den ekstra bagasjen som skal i bagasjerommet. Tariffen for en tur står skrevet på bildørene i baksetet og det er forskjellige takster om natten og om dagen.

Bilutleie

Det er ofte billigere å reservere bil hjemmenfra enn i Frankrike. Som hovedregel må man leie bil fra fylte 21 år, men enkelte firmaer har mer strenge regler. Alle de store bilutleiefirmaene er representert i Frankrike og det er kontorer i alle de middelstore byene. For bilfolket er det viktig å vite at det ikke er tillatt å bruke bilhornet i Paris med mindre det er snakk om en nødsituasjon.

Båt eller ferge

Det er fergeforbindelse til Korsika fra Nice og Marseille og til de store øyene utenfor den atlantiske kyst. Dessuten er det mer enn 9000 kilometer elv tilgjengelig til båt seilas og det kan leies alt fra husbåter til kanoer. Så man kan lage sin egen kanaltur i mange flotte områder.

Andre transportformer

I en del landdistrikter kan man leie sykler.

Har du hatt lyst til å reise til Frankrike?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud