Severdigheter Frankrike

Severdigheter Frankrike

Alsace

Cathèdrale de Notre Dame

Strasbourgs enorme katedral kan gjenkjennes på lang avstand på grunn av sitt særpregende spir. Den gotiske røde sandsteinskirken, bygget i en periode som spenner fra 1015 til 1439, er utstyrt med et stort astronomisk ur som ringer hver dag klokken 12.30.

Le Musèe d`Unterlinden

Noe av den gotiske tids mest interessante kunst finnes i dette gamle dominikanerklosteret fra det trettende århundre som ligger i byen Colmar. Det er også spennende skulpturer fra middelalderen og renessansen.

Brest

Byen Brest

Havnen i Brest er en av de vakreste naturlige havnene i verden. I byen finnes et slott fra det trettende århundre som er verdt et besøk. Dessuten går det en kanal fra Brest til Nantes hvor en kan nyte det vakre landskapet fra en leid båt.

Bretagne

Byen Rennes

Rennes er en universitetsby og har derfor en del å by på kulturelt. Her finnes le Musèe des Beaux-Arts og det mer lokale Musèe de Bretagne som gir et innblikk i områdets historie og kultur. Byen ble rasert av en stor brann i 1720 som ødela en del vakre bygninger, men le Palais de Justice overlevde og er nå en turistattraksjon med sine vakre forgylte saler og en debatt sal med imponerende gobeliner.

Byen Saint Malo

Her ankom pirater for å herje og plyndre de prøvede franskmenn. Saint Malo var en av fordum tids viktigste havner og forsvarsverker i ruiner utgjør i dag et av de viktigste turistmål i Bretagne. Byens store katedral Saint Vincent, påbegynt i ellevehundretallet, tiltrekker mennesker som er interessert i kirkens vakre mosaikker.

Burgund

Den romerske by Autun

Inne bak antikke murer ligger den romerske by som keiser Augustus oppførte cirka 10 år før Kristi fødsel. To av de fire opprinelige portene kan fortsatt ses og det kan restene av det største romerske teater i området også.

Musèe de Beaux-Arts

I Bourgognes hovedby Dijon finnes det et kunstmuseum som er berømt for sin kunnskap og sin diversitet. Her er bilder fra en mengde forskjellige perioder og kunstnerne spenner så bredt som fra Rubens over Monet og impressionistene til antikke religiøse artikler. Museet finnes på en gammel greveresidens som i seg selv er en severdighet.

Vinmuseet i Beaune

I Bourgogne sentrum ligger den sjarmerende byen Beaune som har viet et helt museum til regionens viktigst ressurs, vinen. Her blir man innviet i vinens historie og man kommer ut meget rustet til å ta fatt på vin smaking på alle de spennende vingårdene i høylandet.

Champagne – Ardennene

Byen Verdun

Byen er mest kjent for sin rolle i første Verdenskrig da mange hundre tusen franskmenn og tyskere måtte gi tapt i området rundt omkring byen. Disse hylles nå på byens krigsmuseum. Slagmarkene er stadig lett gjenkjennelig og utgjør derfor en severdighet det er verdt å ta med hvis man vil ha et helt inntrykk av hva som var det siste syn for mange mennesker.

Katedralen i Reims

Denne kirken har sett riker komme og gå, den har vært destruert og blitt gjenoppbygget flere ganger, og den har sett Frankrikes mektige konger bli kronet og hyllet. Katedralen er bygget i gotisk stil.

Palais du Tau (palèet)

Erkebiskopenes gamle palè fra 1690 inneholder i dag et museum som utstiller veggtepper, skulpturer og andre gjenstander fra kongenes storhetstid i Reims. Det er en god ide å se dette palèet samtidig med katedralen.

Frankrike

Cathedrale de Chartres

Denne gotiske tolvhundretalls kirken er en av Europas mest berømte katedraler. Den er kjent for sin gode stand og sine spennende antikke mosaikker. Den stor bygningen ligger på en bakketopp og kan ses fra lang avstand.

Katedralen i Reims

Denne kirken har sett riker komme og gå, den har vært destruert og blitt gjenoppbygget flere ganger, og den har sett Frankrikes mektige konger bli kronet og hyllet. Katedralen er bygget i gotisk stil.

Kulturhuset Centre Georges Pompidou

Beaubourg som stedet også kalles er et kulturhus som blant annet huser et av Paris` mest berømte museer for kunst fra det tyvene århundre, Le Musèe d`Art Moderne. Alle de viktigste strømninger, blant annet kubisme og surrealisme, er representert her i form av verker fra navn som Picasso, Braque, Matisse og Chagall.

La Nouvelle Arche de la Dèfense (Den nye triumfbuen)

Ute i det pulserende forretningslivet i la Dèfense som huser Europas største antall av skyskrapere finnes den nye triumfbuen som ble tegnet av Axel von Spreckelsen. Den stod ferdig til å feire hundreåret for verdensutstillingen i Paris i 1889, som blant annet etterlot seg Eiffeltårnet. Herfra kan man på klare dager se helt til Place de la Concorde, gjennom den gamle triumfbuen og ned av Champs-Èlysees.

Monets hage i Giverny

Etter å ha sett mesterens kunstverker på Musèe d`Orsay eller Musèe de l`Orangerie i Paris er det interessant å se inspirasjonen bak disse. Hvis man vil se hagen fra sin ypperste side skal man komme om våren. Den blomstrer hele sommeren og man kan stå på den japanske bro og se på åkanderne. Claude Monets hage kan ses på en dagsutflukt fra Paris.

Palasset Fontainebleau

På et av Frankrikes mest imponerende palasser har prominente franskmenn som Napoleon, Marie Antoinette og Catherina de Medici residert. Hageanlegget er meget vakkert med blomsterhager og karpedammer, og slottet ligger i en stor skog hvor det er gode utfluktsmuligheter.

Picassomuseet i Antibes

Imellom de mer jetset pregede strandbyene, Cannes og Nice, ligger Antibes litt tilbaketrukket fra det ville liv, selv om byen fortsatt har sine designer butikker og fancy hoteller. Her finnes et Picasso museum som er et meget godt kulturelt alternativ til badestrendene. Det ligger i Château Grimaldi fra det tolvte århundre. Byen huser også flere spennende museer.

Slottet Versailles

På solkongens gamle slott, hvor Louis XVI og Marie Antoinette senere levde i luksus til revolusjonen innhentet dem, er det mulig å få en følelse av svunne tiders stolthet. Både på turene inne i slottets grasiøse saler og i det enorme parkanlegget utenfor kan dette nytes, selv om stormen rundt årtusenskiftet ødela en del av hagens vakre allèer.

Strandpromenaden La Croîsette i Cannes

Denne verdensberømte strandpromenaden innbyr de rike og berømte, og de som gjerne vil møte de rike og berømte, til å dyppe tærne i det azurblå vannet. Når havbadet er overstått byr Cannes på eksklusiv shopping, gode restauranter og fancy kafèer, alt sammen designet for å imøtekomme kravene fra jetsettere med gullkortet i orden.

Øyen Île d’Ouessant

Naturen i Bretagne er kjent for å være vakker, men vill, og dette gjelder især for denne øyen som ligger 20 kilometer utenfor kysten av Frankrike. Île d’Ouessant er 8 kilometer lang og har et fyrtårn som gjør det mulig for alle skipene som seiler gjennom kanalen å komme trygt frem. Den ville naturen og enkelte gode lokalhistoriske museer er en god grunn til å legge turen forbi området. Det går ferger fra Brest og Le Conquet.

Korsika

Byen Ajaccio

Øyens hovedby er Ajaccio, som huser en vakker katedral, er mest kjent for å ha stått fadder til bysbarnet Napolèon Bonaparte. Hans minne hedres mange steder i byen, blant annet på museumet Maison Bonaparte og på rådhuset i le Salon Napolèonien.

Byen Le vieux Port de Bastia

Hovedbyen i den nordlige del av Korsika var en gang øyens hovedstad. Ved byens gamle havn finnes den største kirken i Bastia, Èglise Saint Jean-Babtiste, som med sine tvillingtårn kan ses på lang avstand. En annen og mindre kirke, l`Oratoire de l`lmmaculèe Conseption, var den kirken som tidligere ble brukt ved statslige begivenheter.

Korsikas Nasjonalpark

Over en tredjedel av Korsika dekkes av denne store nasjonalparken på over 350.000 hektar. Naturens variasjon er slående i dette området som dekker både høye fjell, kyststrekninger, maki og dype sjøer.

Languedoc-Roussillon

Arkitekturen i Montpellier

I denne byen finnes arkitektur fra alle de viktige arkitektoniske tidsaldere i Frankrike. De fleste bygningene er middelalderlige, men det er også en del grandiose oppførelser fra atten hundre tallet. For nylig er det blitt bygget et kompleks som kalles l`Antigone som viderefører gamle tiders bygningsverker med en moderne tvist, i form av for eksempel en triumfbue med speilglassvinduer.

Borgen La Citè de Carcassonne

Denne borgen huset noen av de mest resistente franskmenn, som i kampene om katharene holdt ut på tross av massiv beleiring. Borgen utgjør et helt lite samfunn hvor de små gatene er pakket med butikker, hoteller og restauranter. Borgen er opplyst ved nattetid og er et meget vakkert syn, men det er mest praktisk å besøke borgen utenfor de store turistmånedene fordi det ellers er en lidelse å ferdes i de smale gatene.

Broen Le Pont du Gard

Denne akvedukt var en meget viktig romersk vannforsyning som ledet vannet over en kjempe kløft. Broen ligger ikke så langt fra Nîmes og er bygget med tre rekker massive buer ovenpå hverandre. Det er mulig å gå over broen hvis man ikke redd for de enorme høyder.

Byen Minerve

Fjellbyen Minerve var et av de stedene hvor katharene holdt stand mot den romersk katolske kirkes forfølgelse. Da overgivelsen endelig fant sted ble ketterne til gjengjeld samlet og brent ihjel i den lokale kirken. Byen ligger på en klippe og forbindes kun til omverden via en bro over kløften, over en uttørket elv. Under fjellet har tidligere elver gravet dype huler inn i klippen som det er mulig å vandre i og undres over naturens vidundere.

Loiredalen

Château de Chambord slottet

I den naturskjønne Loire-dalen ligger dette slottet hvortil Franois den første foreslo å omlegge Loires elveleie til, slik at hans residens kom til å ligge ved bredden. I stedet ligger den nå i en nasjonalpark og et svanereservat. Slottet er åpent for de turistene som vil følge tidligere tiders storhet i de 440 rommene, store salene og vakre tårn.

Rideskolen Centre national d`Equitation

I Saumur ligger den franske hærs pedant til den Spanske Rideskole i Wien. Cadre Noir-rytterenes trening kan overværes av utenforstående i sommerperioden, så her er det mulig å overvære dressur på meget høyt plan.

Slottet Château de Chinon

Til dette slottet brakte Jeanne d`Arc sitt hellige budskap om å angripe engelskmennene på borgens storhetstid, da den ennå var enorm i omfang. Nå er det kun en liten del tilbake av Henri den andre og Charles den syvendes residens. Slottet ligger cirka 50 kilometer sydvest for Tours.

Slottet Château de Villandry

Dette vakre renessanseslott i landsbyen Villandry cirka 10 kilometer utenfor Tours er ikke bare kjent for sin elegante arkitektur. Slottets vakre anlagte hage ligger innenfor de hesteskoformede murene og den er et besøk verdt i seg selv. De ni forskjellige seksjonene er plantet i forskjelllige geometriske former og inneholder grønnsaker, blomster og busker. Slottet holder vinterlukket fra midten av november til midten av mars.

Lyon

Maten i Lyon

Frankrikes tredje største by er et verdig stopp på veien sydpå for de som kommer for å nyte regionens gastronomiske vidundere. I denne byen finner man det høyeste antall restauranter per kvadratmeter i hele verden, og kjøkkenet eksellerer i områdets kokekunst som bestemt ikke henvender seg til vegetarer. Fokuset ligger på kjøtt, og mye av det, og selvsagt på regionens viner.

Marseille

Festningen Château d`lf

Alexander Dumas la historien om Greven av Monte Cristo til denne festningen, som ligger på en øy 20 minutter med båt fra Marseille. Borgen ble brukt som fengsel og ingen har sluppet vekk derfra. Fangene var ofte av politisk eller religiøs karakter, og størstedelen endte med å bli sinnsyk eller døde av å være innesperret på den dunkle klippeøyen før deres straff var ferdig sonet.

Kirken Basilique Saint Victor

Dette er byens eldste kirke og av utseende minner den en del om et fort. Helgenen som har navngitt stedet led martyr døden ved å bli knust mellom to møllesteiner og det er til minne om han at kirken er bygget. Under kirken ligger krypten og katakombene som kan besøkes mot et mindre beløp.

Musèe des Docks Roman

Romernes etterlatenskaper er blant annet synlig ved havnen i Marseille. De romerske havneanlegg ble oppdaget etter at tyskerne bombet området i 1943 og blottla de spennende ruinene fra antikken, og som nå kan ses på dette museum.

Mulhouse

Byen Mulhouse

I grensebyen mellom Tyskland og Frankrike finnes det en rekke spennende museer litt utenom det vanlige. Det er automobilmuseum, et jernbanemuseum, som også huser et brannmannsmuseum, et stofftrykk museum og et elektrisitetsmuseum, så det er noe å se hvis det skulle bli regnvær.

Nice

Musèe d`Art Moderne et d`Art Contemporain

Et av de viktigste kulturelle sentrene på Côte d`Azur er Nices museum for moderne kunst. Utstillingene er fokusert på franske navn, mens pop-artens Andy Warhol og neo-realisten Roy Lichtenstein også er representert.

Promenade des Anglais

Den forfrosne engelske overklasse som tok tog til det milde Syd Frankrike for å pleie sin gikt og astma i det tempererte klima, valgte å rekonvalesere på strandpromenaden som strekker seg fra Vieux Nice og langs vannet forbi de store mondene hotellene. Nå kan det vakre azurblå havet, de vakre toppløse jentene og de svaiende palmene nytes på en spasertur mellom rulleskøyteløpere, syklister og turister med kameraer.

Slottsruiner fra Le parc du Château

Selv om det står slott på skiltet skal man lete lenge etter det gamle romerske akropolis som engang prydet dette fjellet som tårner seg opp over den gamle bydel. Det har ikke vært noe festningsverk på fjellet på 300 år, men stedet er fremdeles oppkalt etter det. Turen opp er krevende, men utsikten fra klippenes topp er vidunderlig. Herfra kan man se hele Englebukten, mens Nice ligger dypt klemt inne mellom grønne fjell.

Normandie

Bayeux-teppet

Normannernes aktiviteter i England i begynnelsen av det siste årtusen er minutiøst gjengitt på dette 70 meter lange broderte teppe som har bekledd katedralen i Bayeux inntil de revolusjonære franskmenn oppga enhver tilknytning til historien og brukte det verdifulle lerretet til å overdekke en vogn. Nå er det viktige historiske vitnesbyrd reddet og restaurert, og blir nå beundret av reisende fra alle deler av verden.

Byen Rouen

I denne byen endte Jeanne d`Arc sine dager på et bål på Place du Vieux Marchè i 1432 og Richard Løvehjerte bodde her. Rouen har også en vakker katedral som har vært motiv for flere av Monets bilder.

Fjellet Saint Michel

Dette lille fjellet er kun en del av fastlandet når tidevannet vil det, ellers isoleres det som en klippeøy. Det er et kloster der og det bor noen munker der som ber og ser til at turistene ikke overtramper de hellige bygningene. Det er et lite samfunn på øyen som består av en middelalderlig by og hvor det er mulig å overnatte.

Paris

Cathèdrale de Notre-Dame de Paris

Dette må være et av Paris` mest berømte varemerke etter at Victor Hugo gjorde den verdenskjent ved å la Quasimodo være klokker i nettopp denne kirken. Den befinner seg på Île de la Cité midt i Seinen og kan beundres fra elvenbredden på begge sider. Denne gotiske kirken har fungert som Paris` viktigste spirituelle sentrum siden den ble ferdigbygget halvannet århundre etter at den første stein ble lagt i 1163.

Concorde-plassen

Paris` mest severdige plass domineres av en Luxor-obelisk fra det trettende århundres Egypt. Dette stedet som før var Place de la Rèvolution var stedet for et av de forferdeligste blodbad i europeisk historie. Guilliotinen var oppstilt her og ble brukt til å halshogge over 1200 mennesker under den Franske Revolusjon. I dag er Concorde-plassen et trafikk knutepunkt av rang og de 8 uoppdelte veibanene er redselsvekkende for uerfarne bilister.

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet står som selve symbolet på Paris. Den litt over hundre år gamle konstruksjonen står som byens varemerke kneisende over byens gateliv og kan med sine 307 meter høye jernkonstruksjon ses fra alle sider. Til tross for lange køer er det verdt å ta heisen opp og nyte den fantastiske utsikten over Paris eller spise på Jules Verne restauranten der oppe.

L`Arc de Triomphe (Triumfbuen)

I motsatt ende av Place de la Concorde i Champs-Èlysees ligger Triumfbuen. Verdens største triumfbue er Napolèons gave til sine hjemvendte tropper, men han opplevde aldri å se den i bruk. Dette symbolet på frihet huser også den ukjente soldats grav, og en flamme tennes hver morgen klokken halv syv til minne om de mange millioner omkomne på slagmarkene.

Musèe du Louvre

Det verdenskjente Louvre inneholder mer enn 300.000 kunstverker og blant dem finnes noen av den vestlige verdens mest uvurderlige kunstskatter. Mona Lisa og Venus fra Milo er noen av berømthetene som bebor det enorme museum. Her er kunst fra antikkens grekere, romere og egyptere til renessansens store mestere over i moderne kunst.

Provence

Byen Avignon

I Avignon finner man en bro fra det tolvte århundre som heter Pont St. Benezet og tiltrekker mange turister til byen som også har andre severdigheter. 9 forskjellige paver har hatt hovedsete i denne byen som har historisk bakgrunn i middelalderens politiske rankespill. Dette kan følges ved å besøke le Palais des Papes fra det fjortende århundre eller noen av de mange store museene.

Byen Les Arènes I Arles

I den vakre antikke byen ved bredden av Rhône elven har romerne etterlatt seg tydelige kjennetegn. Byens arena lar tilskuere overvære ekte tyrefekting på tett hold fra det antikke amfiteater som er åpent for besøkene mellom forestillingene. Byen har også et historisk museum som beskriver romernes gjøremål, Le Musèe de I`Arles Antique.

Kløften Les Gorges du Tarn

Naturens villskap kan ses her. En kan besøke den 80 kilometer lange kløften som enkelte steder er opp mot en halv kilometer dyp. Det er båtturer på elven i bunnen av kløften og det er drypsteinshuler i området som inneholder mer enn 400 kjempe stalaktitter og stalagmitter.

Rhônedalen

Landsbyen Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape var landsbyen som huset pavenes sommerresidens den gang Avignon var middelalderens paveby. De hellige menn sørget for at det ble plantet vin i området og det er dette distriktet som nå er berømt verden over. Ruinen av den gamle paveresidensen kan ennå ses i området.

Vingården Côte-Rôtie

En av de eldste vingårdene i Rhône-dalen er Le vignoble de Côte-Rôtie. Her produseres vin fra henholdsvis la Côte Brune og la Côte Blonde som er noen av de mest velrespekterte vinene i området. Historien går på at herremannnen i området ønsket å oppkalle stedet etter sine to døtre, og da den ene var blond og den andre mørkhåret, fikk stedene navn deretter.

Saint Tropez

Byen Saint Tropez

Hvis man vil menge seg med de rike og berømte er det her man skal lete. Stjerner og starletter kommer her til for å få en god farge. De riktig berømte holder seg til deres lystbåter et godt stykke fra kysten, så de ser man kun gjennom en tilstrekkelig lang telelinse som dyrkes blant paparazzi fotografene. Saint Tropez er en fin middelalder by med luksusbutikker, fremragende mat og et livlig natteliv på landjorden for dem som ikke har sin egen yacht.

Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her