Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Paraguay

Den tynt befolkede republikken i hjertet av Sør-Amerika har både jomfruelige naturreservater og en rik historie man kan se i bygninger og ruiner. Befolkningen består fremdeles av et flertall indianere. I det hele tatt er Paraguay det landet i Sør-Amerika hvor den vestlige kulturen har satt færrest spor.

Fakta


  • Républica del Paraguay

  • Asunción (600.000)

  • 407.000 km2

  • Spansk, men indianerspråket guaraní er også svært utbredt.

  • Katolisisme

  • 5.000.000

  • Republikk

  • Paraguay er delt av den store elven Río Paraguay. Øst for elven er landskapet frodig, da det regner jevnlig. Landet i dette området er forholdsvis flatt med subtropiske skogområder. Vest for elven ligger det tynt befolkede området El Chaco. Her regner det mindre og sommertemperaturene er veldig høye. Fra elven og opp mot den bolivianske grensen blir landet høyere.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det blir veldig varmt i Paraguay om sommeren. Derfor er det mest behagelig å besøke landet fra mai til september. Selv om disse månedene faktisk er vintermåneder, er landet friskt og våraktige på denne perioden. I februar er det karneval. Det feires over landet, men er mest festlig i Asunción.

Reiselitteratur

Lonely Planet Argentina, Uruguay og Paraguay
Fodor´s South America

Lokale forhold

Valuta

Gueraní (G), 1 Gueraní = 100 céntimos

Internettkafeer

Det kan være en stor utfordring å finne internettilgang i Paraguay. I hovedstaden Ansunción ligger det imidlertid enkelte internettkafeer.

Nødhjelp

Politi (445 008)

Driks

På restauranter og hoteller er et tillegg på 5 eller 10 prosent som regel allerede lagt på regningen. Er det ikke, forventes det at man gir drikkepenger. Taxisjåfører regner som regel ikke med drikkepenger, men har man mye bagasje, er det ok å gi noe ekstra.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 07.00 i Paraguay.

Mål og vekt

Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er best å be om lov før man fotograferer mennesker. Spesielt i de mest primitive landsbyene vil menneskene synes det er ubehagelig å bli fotografert i sine daglige gjøremål. Man skal dessuten være veldig forsiktig med å fotografere i nærheten av militære anlegg.

Drikkevann

Man bør ikke drikke vannet fra kranen i Paraguay. Kun få steder er vannet rent nok til at man kan drikke det, så det beste er å kjøpe vann på flaske.

Elektrisitet

220 V / 50 Hz

Atferd og oppførsel

Menneskene i landet er som regel veldig imøtekommende og ivrige etter å snakke med gringos. Det gjelder imidlertid ikke alltid for indianerstammene, som man skal være mer tilbakeholden overfor. Om sommeren er det helt i orden å kle seg uformelt.

Åpningstider

Banker har åpent fra 7.30 til 11.00 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 7.00 til 19.00 (mandag-lørdag), som regel med fiesta midt på dagen.
Kontorer har åpent fra 7.00 til 19.00 (mandag-fredag), en del har fiesta midt på dagen.
Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Nasjonalretten heter sopa paraguay, men på tross av navnet er det ingen suppe, men et slags maisbrød med ost og løk. Grillet kjøtt er også en nasjonal favoritt, desserten er ofte mbaipy he-é, laget av maismelk og sirup. Urteteen mate, som drikkes i rikelige mengder over hele landet, er ikke bare en drikk, men like mye et sosialt ritual. Si derfor aldri nei til en kopp.

Forhold for funksjonshemmede

Paraguay er ikke et spesielt handikappvennlig land. Selv ikke i hovedstaden Asunción er det gjort særlig mye for å tilrettelegge for handikappede.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Helligtrekongers dag, 6. januar
Heltedagen, 1. mars
Arbeidernes dag, 1. mai
Uavhengighetsdag, 15. mai
Paz del Chaco (slutten på Chaco-krigen), 12. juni
Asuncións grunnleggelse, 15. august
Victoria de Boquerón (seieren i Boquerón slaget), 29. september
Día de la Virgen, 8. september
Juledag, 25. desember
Påske, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Det finnes stort sett ikke campingplasser i Paraguay. Derimot kan man slå opp telt i øde områder.

Hoteller

Hoteller i Paraguay er en temmelig heterogen størrelse. Det finnes luksuriøse hoteller, mens andre steder blir et rom med en seng også kalt hotell. Det ligger imidlertid hoteller i de fleste byene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Hospedajes, pensiones og residenciales er navnene for innkvartering i denne kategorien. Det er snakk om sparsomt møblerte rom, som oftest med bad på gangen. Det er billig og simpelt, og som regel med et enkelt frokostmåltid inkludert i prisen.

Vandrehjem

Det er to vandrehjem i Paraguay som begge ligger i Asunción. Som regel vil man kunne få en seng selv om man ikke er medlem av Hostelling International.

Lokal transport

Fly

Selskapene ARPA og LADESA står for alle innenriks flyavganger. Det flys bare til noen destinasjoner. I det hele tatt brukes fly omtrent bare når man skal krysse landegrensen.

Buss

Servico remodivo stopper og tar i mot passasjerer over alt. Det kan gjøre reisen nokså langsom. Servico directo stopper bare får ganger i løpet av ruten. Den kommer fortere frem, men er en smule dyrere. Ved lengre bussreiser kan det være nødvendig å kjøpe billetten et par dager i forveien.

Tog

Togtrafikken ivaretas av gamle damptog, og er ganske upålitelig. Togruten mellom Asunción og Areguá er en nydelig og underholdende tur.

Taxi

Taxiene i Paraguay kjører med taksameter. Har man mye bagasje med, krever sjåføren noen ekstra mynter. Takstene er noen ganger høyere om kvelden og natten.

Bilutleie

Det er billig bensin i landet og bilutleie er generelt også billig. Derimot er bare 10 prosent av veiene asfalterte. Bilistene i Paraguay ser ut til å være i besittelse av en viss dødsforakt når de sitter bak rattet. Man skal passe på bilen, ettersom biltyverier er normalt.

Andre transportformer

Haiking er forbudt i Paraguay. I avsidesliggende områder ses det imidlertid stort på dette forbudet.

Reisetilbud