Reiseguide til Tyskland

Tyskland byr på noe for enhver smak. Her finner du imponerende natur med lange elver og vakre fjell, kulturfylte metropoler og mye, mye mer.

Fakta

Top
Lokalt navn
Deutschland
Hovedstad
Berlin (3.470.000)
Areal
357.021 km2
Hovedpråk
Tysk
Største religion
Protestantisk kristendom
Innbyggere
82.797.408 (2000)
Styreform
Forbundsrepublikk
Geografi
Tyskland strekker seg fra Nordsjøen og Østersjøen i nord til Alpene i syd. Det mektige landet grenser til ni nabostater og er et veldig sentralt og variert land i Europa.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Det tyske klimaet varierer mye, så det er lurt å ha med klær til litt av hvert. Det mildeste og varmeste været ligger mellom mai og oktober, men været kan også være veldig behagelig på andre tidspunkter av året.

Reiselitteratur

Lonely Planet Germany Fodor's Germany 2000

Lokale forhold

Top

Valuta

Euro (EUR)

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Tyskland skal du ringe på følgende numre: Politi og ambulanse (110) Brannvesen (112)

Driks

Det er vanlig å gi tips på slott og museer og å runde opp på restauranter. Dessuten er det normalt å gi taxisjåfører ti prosent ekstra.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Tyskland.

Mål og vekt

I Tyskland benytter man følgende vekt- og måleenheter: Vekt: kilo Avstand: kilometer Areal: kvadratkilometer Væske: liter

Fotografering

I Tyskland kan man fotografere så mye man vil, men det er alltid godt å være høflig og spørre før man tar bilder av folk.

Drikkevann

Det tyske drikkevannet anses for å være sikkert å drikke. I tunge industriområder og områder med forurensing (særlig i det tidligere Øst-Tyskland) bør man holde seg til vann på flaske.

Elektrisitet

I Tyskland benytter man følgende strømkilde: 220V, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Punktlighet er kanskje den viktigste dyden i Tyskland.

Åpningstider

Butikker har åpent fra 9.00 til 18.30 (mandag-fredag), torsdag ofte til 20.30, samt fra 9.00 til 13.00/14.00 (lørdag). Banker har åpent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag), torsdag ofte til 17.30. Enkelte banker har middagslukket.

Mat og drikke

Tyskerne har en lang mattradisjon med mye kjøtt. På restaurantene består menyen ofte av mye kjøtt, særlig svinekjøtt. Hvis det blir for mye bratwurst, sauerkraut og wienerschnitzel, er det hjelp å hente hos de mange etniske restaurantene som har dukket opp i Tyskland de siste 20 årene. Og så må man selvfølgelig ikke glemme at øl er tyskernes nasjonaldrikk.

Forhold for funksjonshemmede

Under mottoet turisme uten grenser har Tyskland markedsført seg som et veldig handikappvennlig land. Det finnes mange innkvarterings- og transportmuligheter for handikappede, og flere organisasjoner som hjelper handikappede turister på vei.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar 1. mai Den tyske Enhetsdagen, 3. oktober Juledag, 25. desember 2. Juledag, 26. desember Flyttbare helligdager Bots- og bededag, 3. onsdag i november Langfredag, mars eller april Påskedag, mars eller april 2. Påskedag, mars eller april Kristi himmelfart Pinsedag 2. pinsedag

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Det finnes store veletablerte campingplasser over hele Tyskland. Selv de mest simple har toaletter, dusjfasiliteter og en liten butikk, mens de mer utstyrte nesten kan kalles friluftshoteller med svømmebasseng og supermarked. Prisene avhenger av beliggenhet og fasiliteter, og de fleste er opptatt mellom juni og september.

Hoteller

Det er et stort utvalg av hoteller i Tyskland. Felles for dem alle er at de er rene, komfortable og funksjonelle. Når det er messe eller festival i byen pleier hotellene å fordoble prisene.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Kjører man på de tyske landeveiene, støter man ofte på skilt med ordene "Zimmer frei". De henviser til noen av de mange private gjestgiveriene som ligger spredt ut over Tyskland. Disse Bed & Breakfast/gjestgiverier blir ofte billigere jo lengre ut på landet man kommer.

Vandrehjem

I Tyskland er det sjeldent langt til det nærmeste "Jugendherberge", men de fleste er ofte fulle, så det er en god idé å reservere plass på forhånd. Dessuten skal man være medlem av Deutschen Jugendherbergswerk for å kunne bruke vandrehjemmene.

Andre overnattingsformer

Ferie på landet er en mulighet hvis man ønsker å komme vekk fra byens stress og jag.

Lokal transport

Top

Fly

Innenriksfly styres av Lufthansa og en del regionale flyselskaper. Flyplassen ved Frankfurt am Main er knutepunkt for alle innenriksfly og alle andre store flyplasser i Tyskland kan nås på cirka 50 minutter.

Buss

Bussene i Tyskland er like effektive som togene. Det skyldes at mange busselskaper samarbeider med eller er en del av de tyske statsbaner (Deutsche Bahn).

Tog

Togene er nok den mest effektive transportformen i Tyskland. Man kan for eksempel benytte seg av ICE-togene som kjører 250 kilometer i timen. De kjører fra Hamburg til München på seks timer. Rundt de større byene er det S-togsforbindelser.

Taxi

Det er lett å få tak i en taxi i Tyskland. Bare i Berlin er det cirka 350 taxiholdeplasser.

Bilutleie

Tyskland er bilenes land, så det er ikke noe problem å få leie bil. Overalt står kjente og mindre kjente bilutleiefirmaer parat til å leie ut den bilen du trenger.

Båt eller ferge

Det er regelmessige fergeforbindelser på de fleste elver, innsjøer og kyststrekninger i Tyskland.

Andre transportformer

Sykkelferie i Tyskland kan anbefales. Atskillige turistbyråer selger sykkelreiser hvor man får kost og losji med i pakken. De fleste tyske veier har avmerkete sykkelstier både på landet og i byen. Dessuten kan man frakte sykkelen med toget eller leie sykler på de togstasjonene.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Charter (fly+hotell) Fra 1 565,- Fra 2 185,- Fra 4 305,-
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.