En stille morgen ved en innsjø med trebrygge og en person som nyter utsikten.

Reiseguide til Ecuador

Ecuador er et lite, men fantastisk land å reise i. Man kan se på lamaer i Andesfjellene, piratfiske i regnskogen, studere gamle kolonikirker eller besøke en indianerlandsby i jungelen. Ecuador er så mangfoldig i natur og opplevelser og alt er innenfor rekkevidde.

Fakta


  • Ecuador

  • Quito (1.500.000)

  • 283.520 km2

  • Spansk. Indianerspråket Quechua er også utbredt.

  • Katolisisme

  • 13.300.000

  • Republica del Ecuador

  • På tross av landets beskjedne størrelse har Ecuador skyhøye fjell, tropisk regnskog og lange hvite stillehavsstrender. Andesfjellene som reiser seg mot himmelen fra syd til nord deler landet i to. Mot vest finner man kystlandet, mens jungelen ligger mot øst i Amasonasområdet. Galápagosøyene ligger 1000 kilometer vest for kysten.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Høysesongen går fra juni til august og fra desember til januar, men Ecuador kan besøkes hele året. Fra mai til september regner det mest i lavlandet og det kan være umulig med transport. På samme tidspunkt er det tørt i fjellene.

Reiselitteratur

Footprint Ecuador Handbook
Lonely Planet Ecuador and the Galapagos Islands
Ecuador and Its Galapagos Islands: The Ecotravellers» Wildlife Guide

Lokale forhold

Valuta

US Dollars

Internettkafeer

Internettcaféer finnes i byene.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Ecuador skal du ringe følgende numre:

Politi hele landet: 101
Brannvesen hele landet: 102
Nødtlf i Quito, Guayaquil, Cuenca: 911

Driks

Det er normalt med 5-10 prosent i drikkepenger på restauranter. Legg aldri drikkepengene på bordet med mindre du er på en av de finere restaurantene. Gi kelneren drikkepengene i hånden.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid) er den 05.00 på fastlandet i Ecuador.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid) er den 06.00 på fastlandet i Ecuador.
Galápagosøyene er en time etter fastlandet i Ecuador.

Mål og vekt

I Ecuador benytter man følgende måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

Folk i Ecuador er veldig maleriske og fotogene, men det er ikke alle som liker å få en kameralinse rettet mot seg og noen er til og med overbevist om at det bringer uhell å la seg bli fotografert. Spør før du tar bilde. Noen ganger forlanger de en skilling for å bli tatt bilde av. Det er ofte verdt pengene.

Drikkevann

Det anbefales ikke å drikke vannet fra springen. Kjøp heller vann på flaske.

Elektrisitet

I Ecuador benytter man følgende strømkilde:
110 V AC / 60 Hz.

Atferd og oppførsel

Menn hilser på hverandre med et håndtrykk, mens kvinner hilser på hverandre med et «luftkyss» på hvert kinn. Menn og kvinner hilser ofte på hverandre på denne måten. Den indianske befolkningen bruker aldri luftkyss. Det blir ikke sett med blide øyne på uformell påkledning i byene. Det hilses med buenos dias, buenas tardes og buenas noches som betyr god morgen/formiddag og god ettermiddag/kveld.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 12.00 (lørdag).
Bankene har åpent fra 9.00 til 13.30 (mandag-fredag).
Kontorene har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det serveres skalldyr og mye god fisk i Ecuador. Prøv retten ceviche som er rå fisk marinert i limesaft. Siden inkatiden har marsvin vært en delikatesse og man kan fremdeles få den mange steder. Fruktjuicene er mangfoldige, friske og enormt velsmakende.

Forhold for funksjonshemmede

Det er praktisk talt ikke gjort noe for at handikappede skal kunne komme seg rundt i Ecuador. Det er derimot mye som gjør det ekstra vanskelig for handikappede å reise rundt i landet. Veiene og fortauene er ofte fulle av huller og fordi ecuadorianerne er veldig små er det ikke stor plass på bussene og på offentlige toaletter.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Fridag, 1.mai
Minnedag for slaget ved Pichincha, 24. mai
Simon Bolivar dag, 24. juli
Uavhengighetsdagen, 10. august
Día de la Raza – Amerikas oppdagelse, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Alle sjelers dag, 2. november

Flyttbare helligdager
Påske, mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Da innkvartering er utrolig billig er det sjelden at man finner campingplasser. Men, et telt er ikke overflødig av den grunn. Er man på ekspedisjon i Andesfjellene er et telt mange ganger den eneste muligheten for å få tak over hodet.

Hoteller

Hostel er det spanske uttrykket for hotell. Alt mulig dekkes av navnet hotell, men selv om resepsjonen ser nydelig ut er det en god idé å se rommet før man sjekker inn.

Bed og Breakfast eller pensjonat

På spansk heter det pénsion eller hospedaje. Det er mindre familidrevne steder som ofte har et morgenmåltid inkludert i prisen.

Vandrehjem

I motsetning til andre land er vandrehjemmene ikke alltid den beste løsningen. Men de er sikrere og mer velholdte enn de helt billige hotellene.

Andre overnattingsformer

Ved kysten og i det tropiske lavlandet er de små bungalows, cabanas, veldig populære selv om kvaliteten svinger. I visse deler av Fjellområdene er det små hytter som kan benyttes av alle.

Lokal transport

Fly

Du må ikke bli overrasket over at du som utlending skal betale mer enn en innfødt. Slik er reglene, men det er fremdeles billig å fly. TAME, Aerogal og Icaro står for innenriksflygningen i landet.

Buss

Bussnettet dekker det meste av landet, men forsinkelser og avlysninger er normalt. Busetas er minibusser som kjører direkte til deres bestemmelsessted.

Tog

Det finnes fremdeles noen togruter som fungerer, men de er langt mer underholdende enn praktiske. Ruten fra San Lorenzo til Ibarra er især interessant og byr på storslått utsikt.

Taxi

Det er billig å kjøre taxi i Ecuador. De fleste taxiene er gule med et TAXI-skilt på taket. Taksameter brukes stort sett kun i Quito. Utenfor hovedstaden bør prisene avtales før turen begynner. Taxiene kan leies for en hel dag og det er derfor lett å planlegge sine egne turer.

Bilutleie

Alle de store bilutleiefirmaene har avdelinger i Quito og det er også en del lokale. Det er urimelig dyrt å leie et kjøretøy og biltyveri skjer hyppig.

Båt eller ferge

Båttransport er veldig utbredt i Amasonasområdet og i det vestlige lavlandet. Det er ofte små trebåter med påhengsmotor og de er proppfulle med passasjerer der de seiler på de store og små elvene. De ser skrøpelige ut – men, ta det helt rolig – de kantrer nesten aldri.

Andre transportformer

Som et alternativ til bussen er det i de mer øde områdene lastebiler proppet med mennesker som forserer de smale fjellveiene. En billig og underholdende reiseform, men ikke helt ufarlig.

Spesielle forhold

Det er sjelden det er bevæpnede og voldelige overfall, men det forekommer. Unngå øde steder hvis du er alene og ta taxi sent om kvelden. På de overfylte busstasjonene må du dessuten holde et godt øye med bagasjen din. Høydesyke kan også være et problem i Andesfjellene. Svimmelhet, hodepine og kvalme er de første symptomene. Ta det rolig, så går det over av seg selv.

Reisetilbud