Reiseguide til Pakistan

Reiseguide til Pakistan

Pakistan har rykte for å være et land med vold og muslimsk fundamentalisme. Dette er ikke hele sannheten. Landet byr på fremragende naturområder. Innbyggerne er utrolig vennlige og imøtekommende og byr gjerne de reisende inn i sine hjem.

Fakta


  • Pakistans islamiske republikk

  • Islamabad (525.000) (1998)

  • 796.095 km2

  • Urdu, men både engelsk, punjabi og sindhi er utbredd.

  • Islam

  • 130.000.000 (1998)

  • Føderal republikk

  • Pakistan er halvannen gang større enn Frankrike og er nabo med Afghanistan, Kina og India. Himalaya, nord i landet, har noen av verdens høyeste fjell. Det meste av landet har tørt innlandsklima. Det tiltrengte regnet kommer med monsunen i juli-oktober. Men Pakiastan er monsunens randområde så det kommer mindre regn er enn i for eksepel India.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det beste reisetidspunktet avhenger av hvor du skal. Sind, Baluchistan, Punjab og den sydlige delen av den Nord-Vestlige Grense Provins (North-West Frontier Province) er best fra november til midten av april. Den nordlige delen av Pakistan, Azud Jammu og Kashmir er best fra mai til oktober selv om det kalde vinterværet kan forårsake snøstormer.

Reiselitteratur

Lonely Planet Pakistan
Footprint Pakistan Handbook

Lokale forhold

Valuta

Pakistansk rupi (PR)

Internettkafeer

Med utbyggingen av Pakistans telefonnett har internettforbindelsen blitt bedre, men den er allikevel upålitelig. De primære stedene for Internett og e-mail er på store hoteller og kjøpesentre. Ordentlige internettkafeer er det nesten ingen av.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Pakistan skal du ringe følgende numre:
Politi (15)

Driks

Luksushoteller tilføyer selv mellom 5 og 10 procent på regningen. Hvis du er fornøyd bør du også gi 5 procent i tillegg. Taxisjåførene i storbyene forventer 10 prosent i driks. I landområdene dominerer den islamske gjestfrihet og du skal ikke bli overrasket hvis drikkepenger ikke mottas. «Baksheesh» (almisse) er vanlig i Pakistan og kan godt forveksles med drikkepenger. Det er en del av den islamiske selvforståelse at de som har mer gir en skilling til de som har mindre. Dette gjelder for tjenester i både offentlig og privat regi.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 16.00 i Pakistan.

Mål og vekt

I pakistan benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Væske: liter

Fotografering

Pakistan er et fotografisk paradis: Fantastisk, storslått og vill natur, fargestrålende busser og lastebiler, annerledes arkitektur og befolkning. For muslimene i Pakistan, spesielt i landområdene, er det en fornærmelse å fotografere en kvinne uten hennes tillatelse. Det gjelder også selv om det egentlig er naturen du tar bilde av. På den andre siden er mennene glad i å bli fotografert og oppfordrer ofte til det selv. Hvis du lover å sende bildet til dem skal du holde ditt løfte. Hvis du bryter det, bryter du samtidig med deres gjestfrihet.

Drikkevann

Det er ikke trygt å drikke vannet fra kranen. Kjøp vann på flase og forsikre deg om at forseglingen på flasken ikke er brutt.

Elektrisitet

I Pakistan benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Kvinner som reiser alene i Pakistan skal være oppmerksomme på de forskjellige steders normer og regler. Det kan være store forskjeller mellom områder, storbyer og landsbyer og mellom by og land. De fleste menn utenfor de største og mest vestlige byene har ingen annen omgang med kvinner enn de som er i familien. Noen av disse har et meget spesielt kvinnesyn som kan føre til ubehagelige sitasjoner og sjikane. Hvis det skjer noe ugenhagelig, rop høyt på gaten så folk ser hva som skjer og mannen blir ydmyket.
Spis ikke med venstrehånden. For de lokale er er denne hånden kun til toilettbesøk.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.30 til 13.00 (søndag-torsdag) og fra 9.00 til 11.30 (lørdag).
Butikker har åpent fra 9.00 til 19.00 (lørdag-torsdag).
Kontorer har åpent fra 9.00 til 13.00 og fra 14.00 til 17.00 (lørdag-torsdag).

Mat og drikke

Maten minner om den nordindiske, med karryblandinger, olje og chilli. Det finnes noen gode spisesteder. Men maten koster en del, så hvis du reiser på et lavt budsjett vil du nok ikke oppleve Pakistan som noe godt land å spise i.
Tirsdag og onsdag er det kjøttfri dag. Dette er ikke av religiøse årskaer, men skyldes snarere økonomiske og forsyningsmessige forhold. Den mest utbredte drikken, som serveres over alt, er te med melk. Lassi er en youghurtdrikke som lesker på en varm dag.

Forhold for funksjonshemmede

For fysisk handikappede er Pakistan et helvete. Det finnes ingen lov som påkrever rullestolfasiliteter, og det er heller ingen steder sm har det.

Høytids- og helligdager

Pakistandagen, 23. mars
Arbeidernes dag, 1. mai
Bankhelligdagen, 1. juli
Uavhengighetsdagen, 14. august
Pakistans forsvarsdag, 6. september
Urs dag, 11. september
Iqbals dag, 9. november
Mohammed Ali Jinnahs fødselsdag, 25. desember
Helligdag, 31. desember

Overnatting / Hotell

Camping

De fleste hoteller tillater at man slår opp telt i bakgården og mot et lite beløp kan man bruke hotellets toilett og bad.

Hoteller

Det er stor forskjell på hotellene, så undersøk flere før du bestemmer deg. Det er ofte ingen faste priser på rommene, så du kan godt prøve å forhandle om prsien.

Vandrehjem

Det finnes et dusin ungdomsherberger (Youth Hostels) som i sommermånedene også er populære blandt de lokale.

Andre overnattingsformer

På jernabnestasjonen er det ofte mulig å leie et rom hvis man ankommer sent eller reiser tidlig.

Lokal transport

Fly

Det flyges innenriks mellom Pakistans største byer. Det er billigst å bestille billettene når man har ankommet til landet.

Buss

Busstasjonene er kaotiske. Rop hvor du skal, så tar noen fatt i deg. Pleier du å bli bilsyk, så dropp bussen.

Tog

Togene kjører roligere enn bussen, men på noen av strekningen er det ofte overfylte kupeer.

Taxi

Det kjører mange taxier og motoriserede richshaws i Pakistan. Taxisjåførene bruker sjelden taksameter, og richshawene har ikke noe. Det er altså lurt å avtale prisen før turen med begynner. Det er ikke alltid at sjåførene vet hvor det stedet du skal er.

Bilutleie

I de større byene leier Avis ut biler med eller uten sjåfør. Du skal ha et internasjonalt førerkort. Taxier kan leies på timesbasis.

Andre transportformer

Sykling er en glimrende måte å komme seg rundt på i de mindre byene. Noen hoteller har sykkelutleie.

Spesielle forhold

Det er ikke helt ufarlig å reise i Pakistan og etter 1997 har det blitt verre. Det foregår en fundamentalistsik islamisering af samfunnet, påvirket av Talibanmilitsen i Afganhistan. Dette har forverret forholdene i landet, spesielt for kvinnene. Sind-regionen, inklusiv Karachi, er det minst fredelige stedet. Det har forekommet kidnapping av utenlandske turister.

Finn reisen til Pakistan her

Finn inspirasjon til Pakistan her

Reisetilbud