Severdigheter Pakistan

Severdigheter Pakistan

Gilgit

Byen Gilgit

Byen Gilgit er Karakorams administrative hovedkvarter. Mellom mai og oktober er byen full av turister. Her er det større og bedre utvalg av matvarer enn i resten av området. Det er et glimrende sted for å bli kjent med lokalbefolkningen som kommer til byen for å handle. Dessueten er turistene like store attraksjoner for de lokale som de er for turistene.

Islamabad

Lok Virsa museet

Lok Virsa er landets beste etnografiske museum. Det er i verdensklasse og hvis du er interessert i å lære mer om det pakistanske folk, er det absolutt besøket verdt. I tillegg til befolkningens historie og etterlatenskaper er det en avdeling med tradisjonelt håndarbeide i tre, stoff og lær. Her ser man hvordan de souvenirene man kjøper egentlig bør se ut.

Parkene

Nyt roen og folkelivet i en av Islamabads mange parker, for eksempel Shakarparian Park. Her er det en avdeling med skulpturer og en fantastisk utsikt mot de to byene Islamabad og Rawalpindi.

Shah Faisal Moskéen

Dette er Asias største moske med plass til 100.000 tilbedere. Den svulstige moskeen i marmor kostet 50 millioner $USD og de fleste pengene kom fra Saudi-Arabia. Turister er ikke alltid like velkommen, så vær diskret og unngå middagsbønnen, spesielt på fredager.

Karachi

Dhobi Ghat ved elvebredden

En elvebredde på 3-4 kilometer omdannes til Pakistans største vaskeri og man skal komme hit tidlig om morgenen. Her blir tøyet vasket og farget og folk skravler og forteller historier. Bli ikke overrasket hvis du blir budt på et glass te eller melk.

Moskèen Masjid-i-tuba (Defence housing society mosque)

De fleste blir imponert over dette bygget. Bygget er i hvit marmor og har verdens største kuppel som er 72 meter i diameter. I taket er der tusenvis av speil som lyser som stjerner og gir en helt spesiell stemning.

Stadsdelen Saddar

Karachis stadscentrum och shoppingområde. Här kan man hitta allt, från lädergrejer och kryddkakor till Chanel parfym. Gå runt i de olika områdena och se på folklivet. Det händer med garanti något nytt vid varje gathörn.

Karakorum (Nord-Pakistan)

Balistanregionen

En time sør for Gilgit, utenfor Karakoram Highway, ligger denne regionen, kjent som «Lille Tibet». Det skyldes den store konsentrasjonen av tibetanere som så tidlig som på 1700-tallet vandret til området. I dag bor her også andre folkeslag. Det er virkelig eventyrlig å reise fra landsby til landsby og se på folkelivet.

Dalkløften Hunza

Hunza er en dalkløft som bryter fjellkjeden på Karakoram Highway. Den vennlige lokalbefolkningen ønsker deg velkommen til sitt nasturskjønne område med elver som snor seg gjennom de brune snøkledde fjellene. Hunza er bedre utviklet og mer åpen for turister enn andre deler av Pakistan. Allikevel har ikke den pakistanske sjarme forsvunnet. Mange oppfatter området som Shangri.La, det forsvundne paradis.

Fjell og folk

Den vesentligste grunnen til å reise til Hunza er ikke spesielle kulturelle severdigheter. Det er de barske, øde og noen steder frodige fjellene som sammen med de gjestfrie innbyggerne trekker til seg turister. Opplev et bredt tannløst smil fra en gammel mann, hvis ansikt er herdet av vind, vær, bitende frost og brendende sol. Mange trekker i dette området.

Lahore

Byen Lahore

Lahore er Pakistans viktigste økonomiske og kulturelle by. Selv om forurensing og sosiale problemer kan gi et noe dårlig førsteinntrykk, vil man raskt oppdage at Lahore er en by med flott arkitektur, moskeer, templer og deilige grønne parker og hager. Det er ikke så vanskelig å flykte fra det 21. århundre.

Pakistan

Hovedveien Karakoram

Karakoram Highway er egentlig bare en hovedvei fra Islamabad til Kina. Men det er også en reise til en annen verden. På svingete, øde veier, høyt oppe i Himalaya, kommer du gjennom landsbyer hvor forskjellige etniske folkeslag byr deg velkommen til deres simple og vakre hjemsted.

Ruinstaden Moenjodaro

Av de mera än 165 arkeologiska platser i Indus dalen, är denna den mest storslagna som härstammar från den antika civilisationen (grundat cirka 2500 år före Kristus). Ruinstadens imponerande historia kan upplevas i ett tillhörande museum.

Togtur gjennom Bolan Pass

Er du lei av å vandre i fjellene, gå på museum og utforske de særpregede byene på egen hånd, kan du ta toget gjennom Bolan Pass. Tilbakelent i togkupeen kan du nyte noen av Pakistans mest storslåtte naturopplevelser.

Trecking upp till K2

Från sist i april till slutet av oktober, innan vintern sätter in, är det möjligt att trecka i den norra delen av Pakistan och upp till K2 Base Camp (5 135). Är du vältränad, förhållandevis övad och kan du stå på egna ben, väntar en tuff och naturskön tur i de öde och relativt obesökta områdena.

Peshawar

Den gamle bydel

En av grunnene til å komme til Peshnawar er den gamle bydelen. Her samles mange forskjellige etniske grupperinger. De forskjellige folkegruppene fra fjellet vandrer rundt i deres særpregede drakter. Her er det basargater med varer og forsyninger og innimellom går det esler.

Khyberpasset

Dette grenselandet mellom nåværende land og tidligere kongeriker ligger ikke langt fra Peshawar. Her kommer man ikke for utsiktens skyld, men for å minnes alle menneskene som i tidens løp har transporterte handelsvarer fra en del av kontinentet til et annet. Khyberpasset er en ide, en drøm. Midt i denne drømmen og nauturskjønne omgivelser bor mange av de fjellstammene som gjør området usikkert.

Peshawar museum

I tillegg til buddhistsik og gandaraisk kunst har musset en fin etnografisk samling fra områdets stammefolk. Hvis du ønsker å lære mer om disse folkegruppene er dette museet et godt sted å starte.

Punjab

Byen Bahawalpur

Bahawalpur er en av Punjabs mest behagelige overraskelser. Den avslappede byen har den mest gjestfrie befolkning i hele det sydlige Pakistan. Blir du invitert hjem til mat, te eller kaffe, så aksepter invitasjonen. Det er en glimrende mulighet til å få innblikk i den pakistanske dagligdag.

Landsbyen Uch Sharif

Langt vekk fra alt annet, på en fjelltopp med fantastisk utsikt, ligger denne lille landsbyen. Byens historie og dens hellige betydning rettferdiggjør den lange turen opp. Uch Sharif ble bygd av hinduer 500 år før Kristus. Senere hadde byen besøk av Alexander den Store. Byen er hovedsete for den mystiske religiøse sekten Sufierne og for et Sikhisk pilgrimssted. Så hvis man er interessert i religion er denne byen verdt et besøk.

Finn reisen til Pakistan her

Finn inspirasjon til Pakistan her

Bestill severdighetene dine her