Fjellandskap med snødekkede topper, en innsjø i forgrunnen, og spredte bygninger under en skyet himmel.

Reiseguide til Chile

Chile har en av verdens usedvanligste former. Landet er 4200 km langt og ikke over 180 km bredt. Det betyr at landet byr på alle slags klima og forskjellige former for landskap. En formidabel kystlinje langs Stillehavet og Andesfjellene i hele den nordlige delen av landet. Pga. den lange kysten er Chile et ypperlig sted å drive med forskjellige former for vannsport.

Fakta


  • Republica de Chile

  • Santiago (5.000.000)

  • 756.626 km2

  • Spansk

  • Romersk katolsk

  • 14.419.000 (1996)

  • Republikk

  • På grunn av Chiles lange form finnes det nesten alle former for landskap i landet. Det er de høye Andesfjellene, snekledde vulkaner, masser av floder og sjøer, dype kløfter, ørkenområder, isfjorde, gletschere og hvide sandstrender. Landet strekker seg fra det tropiske nord med ørken og vulkaner til det arktiske sød med gletschere og isfjelle.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det går an å besøke Chile året runt på grunn av den varierende geografi. Om sommeren er de mange søregioner og kystlinien veldig populære reisemål, mens fjellene runt Santiago trekker mange skisportsinteresserede om vinteren. Den nordlige delen av landet med ørkenområder bliver om vinteren veldig kaldt, minus 20 grader. Om dagen er her opp i mot 25 grader.

Lokale forhold

Valuta

Peso (Ch$)

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Chile må du ringe på følgende numre:
Politi (133)
Brannvesen (132)

Driks

På hoteller og restauranter er det vanlig å gi 10 prosent i drikkepenger. Ved taxikørsel er det normalt å gi litt drikkepenger, men det er etter eget valg.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 08.00 i Chile.
Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 06.00 i Chile.
(De har sommertid, når vi har vintertid).

Mål og vekt

I Chile benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Ruminnhold: liter

Fotografering

Der finnes ingen spesielle regler for fotografering, man bør dog utvise forsigtighet med å fotografere militæret og religiøse bygninger.

Drikkevann

Alt vand til å drikke, pusse tenner eller til isbiter MÅ koges inden brug. Drikk ikke vand direkte fra springen.

Elektrisitet

I Chile benytter man følgende strømkilde:
220V, 50 Hz.

Atferd og oppførsel

Det finnes ingen spesielle regler for oppførsel.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 21.00 (mandag-fredag).
Butikker har åpent fra 10.30 til 19.30 (mandag-fredag) og fra 9.30 til 13.30 (lørdag).
Kontorer har åpent fra 8.30 til 12.30 og fra 14.00 til 18.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Chile er kjent for den helt fantastiske fisken – denne spise hører til blant det beste i verden. Som reisende er det dog en go ide å sikre seg, at maten blir godt kokt på grunn av mageinfeksjoner. En annen ret man må stifte bekendtskab med i Chile er Lomo a lo pobre. Det er en kjempe steak, og på toppen af denne steak er det to speilegg og en mengde poteter.
Chile har mange vinprodusenter, og de produserer fantastiske vine. Det dikkes mye Pisco i Chile. Det er spiritus, som de liker å blande opp med blant annet Coca-Cola. Drikken virker kanskje sur, men smaker i rettning av rom og cola.

Forhold for funksjonshemmede

Det finnes ingen goe forhold for handikappede i Chile. Det er faktisk aldrig hjelpemidler til rådighet, og de er ikke vant til å hjelpe handicappede.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes internasjonale dag, 1. maj
Slaget ved Iquique, 21. maj
St. Peter og Poul, 28. juni
Virgin Mary, 15. august
Nasjonaldag, 6. september
Uavhengighetsdag, 18. september
Army day, 19. september
Dia de la Raza, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Undnangelsesdag, 8. december
Juledag, 25. december
Nyttårsdag, 31. december
Reconciliation day, første mandag i september

Overnatting / Hotell

Camping

Det går an å campere i Chile. Det finnes en del campingpladser forskjellige plasser i Chile. De lokale turistburåene gir detaljerte informasjoner. De fleste campingplasser har WC og duscj fasiliteter, vaskeri og kanskje en liten butikk.

Hoteller

Hoteller finnes der etterhvert masser av i Chile. De varierer i standard, men flere av disse hotellene har fra 2-5 stjerner.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Gjestehuse finner man primert i nerheten av the Lake District, spesielt om sommeren er det mange familier, det tilbyr billige rom med kjøkken og vaskefasiliteter.

Vandrehjem

Vandrehjem/ hostels finnes primert i de større byene i Chile. Her finner man nesten samme standard som i Europa – til en rimelig pris. Det kommer flere og flere vandrehjem i Chile, så det går etterhvert an å finne disse i de mindre byene.

Lokal transport

Fly

Det er ikke dyrt å fly innenriks i landet. Lanchile tilbyr innenriksflygninger mellom de større byene i landet, og på grunn av de lange distansene er dette en fin måte å komme seg rundt på

Buss

Bussnettet dekker det meste av landet og kjører mellom alle de større byene. Bussene fremstår som nye og veldig komfortable. Det er billig å kjøre buss, og det blir som oftest en behagelig tur.

Tog

Der kjører tog mellom de større byene i landet. Det går an å reise til en billig pris på økonomiklasse, men det innebærer dårlige plasser. Det går an å få salonplasser, som er mye mere komfortable. Togbanen er forsømt og man bør kalkulere med dårlig standard og forsinkelser.

Taxi

Det kjører taxier i alle byer som har en vis størrelse. Det er lett å få fat i en taxi på gaten, men det går også an å ringe og bestille en. Det er en go ide å forhandle om prisen, innen turen begynder.

Bilutleie

Det er mulig å leie biler i de større byene i Chile. Reisende bør være oppmærksom på, at det ikke er alle steder, det går an å leie en bil uten sjåffør.

Båt eller ferge

Der seiler ferger fra fastlandet til mange av øyene utfor den chilenske kysten blant annet til Easter Island og Robinson Crusoe Island. Man bør være oppmærksom på, at bådene ikke seiler så ofte, og det går ikke altid an å stole på tidsplanen. Spørg på det lokale turistburået.

Reisetilbud