Reiseguide til Haiti

Reiseguide til Haiti

På Haiti er den eldgamle voodookulturen stadig i live, og ingen andre steder i verden spiller den en så stor rolle. Haiti er et fattig land, men som reisende fasineres man av innbyggernes livssyn og humør.

Fakta


  • Republique dHaiti

  • Port-au-Prince

  • 27.750 km2

  • Fransk og kreolsk

  • Katolisisme

  • 6.867.995 (2000)

  • Republikk

  • Haiti dekker den vestlige tredjedelen av Hispaniola. I landet finner man alt fra fjell dekket av regnskog, til fro-dige elvebanker. Men man finner også store områder med erodert fjell og ørken.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er ingen høy- eller lavsesong på Haiti. Det er ikke flere turister der på bestemte tider av året enn på an-dre. Været kan derimot spille en vesentlig rolle når man skal velge reisetidspunkt. Det er regntid i april og mai og igjen i september og oktober. I disse periodene regner det kraftig, og spesielt regnskyllene på kvelds-tid kan være voldsomme.

Reiselitteratur

Lonely Planet Dominican Republic & Haiti
Haiti & the Dominican Republic: The Island of Hispaniola

Lokale forhold

Valuta

Gourde, 1 gourde = 100 centimes

Driks

Det er normalt å gi 10 procent i tips på restauranter. På barer forventes det at man gir bartenderen en ekstra skilling. Også portnere og bærere bør få tips.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 07.00 i Haiti.

Mål og vekt

I Haiti bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Der er ikke særlige restriksjoner på fotografering på Haiti. Man skal selvfølgelig unngå å fotografere på fly-plasser og ved militære anlegg. Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen bør man spørre først. Man vil stort sett alltid få et smilende ja.

Drikkevann

Vannet på Haiti anses for å være helsefarlig, så man bør ikke drikke det. Vann for tannpuss, drikke og mat-lagning skal alltid være kokt først, eller kjøpt på flaske. Man bør også unngå isbiter.

Elektrisitet

På Haiti bruker man følgende strømkilde:
110 volt AC. 50 Hz

Atferd og oppførsel

Man kommer langt med et smil på Haiti. Selv om lokalbefolkningen i første omgang vil betrakte turister med skepsis, skal man ikke miste motet. Haitianerne liker godt å terge turister, og dette bør man ta med et smil. På landet er det dessuten vanlig høflighet å hilse på de man møter.

Åpningstider

Banker har åpent fra 8.30 til 13.00 (mandag-fredag), i storbyer har de også åpent fra 14.00 til 16.00. Butikker har åpent fra 7.00 til 16.00 (mandag til fredag). Noen butikker stenger tidligere på fredager. De fleste butik-kene har lørdagsåpent.
Kontorer har åpent fra 7.00 til 16.00 (mandag til fredag).

Mat og drikke

Det haitianske kjøkken er en blanding av fransk og kreolsk mat.
Den kreolske matkulturen minner mye om de karibiske, men er mer pepret. En av spesialitetene er griot, gjennomstektstekt grisekjøtt og ris med djon djon, noen små mørke sopp.
Den haitianske Barbancourt-rom’en er glimrende.

Forhold for funksjonshemmede

Haiti er et av de fattigste land i verden, og det blir ikke brukt mange ressursene på å gjøre det bedre for han-dicappede. Det er vanskelig å komme seg rundt med rullestol.

Høytids- og helligdager

Uavhengighetsdagen, 1. januar
Stamfedrenes dag, 2. januar
Panamerikansk dag, 14. april
Flaggets og universitetets dag, 18. mai
Jomfru Marias opptagelse i Himmelen, 15. august
Henri Christophes dødsdag, 8. oktober
Jean-Jacques Dessalines dødsdag, 17. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Allesjelersdag, 2. november
Vertiéres dag, 18. november
Oppdagelsen av Haiti, 5. desember
1. Juledag, 25. desember
Påske, i mars eller april

Overnatting / Hotell

Camping

Å campe på Haiti er ikke noe for sarte sjeler. Der er ingen fasiliteter, og man må ofte gjennem barskt terreng før man finner et velegnet sted for teltet.

Hoteller

De hotellene som er vant til turister er ofte rimelig dyre, og man standarden ikke alldid like god.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Der er ingen B&B eller gjestehus på Haiti.

Vandrehjem

Der finnes ingen hostels eller vandrehjem på Haiti.

Lokal transport

Fly

Der er daglige fly mellem Port-au-Prince og Cap Haïtien. Til de andre flyplassene kan man chartre fly.

Buss

Den billigste transportformen er buss. Bussnettet er godt utbygd og er dessuten en fin måte å møte menne-sker på. Det er ingen bussholdeplasser på Haiti. Man bare roper stop når man vil av og rekker hånden ut når man vil på.

Tog

Der kjører ikke tog på Haiti.

Taxi

Det kan være vanskelig å finne en alminnelig taxi. Nick’s taxis er det eneste taxiselskapet som har radioer og kjører etter taksameter. (Telefon: 25 77 777).

Bilutleie

Alle de store bilutleie-firmaene er representeret på Haiti. Men de er ganske dyre på grunn av et stort antall trafikkulykker på Haitis dårlige veinett.

Andre transportformer

Publiques er en slags deletaxi. Man forteller sjåføren hvor man skal hen, og han avgjør om han vil ha deg med i bilen. Det skal passe med de andre passagerenes ruter.

Finn reisen til Haiti her

Finn inspirasjon til Haiti her

Reisetilbud