Solnedgangen bak Eiffeltårnet i Paris viser en varm oransje himmel og byens silhuett.

Severdigheter Haiti

Cap Haiten og nordkysten

Byen Fort Liberté

Fort Liberté er en liten søvnig by ved Mancenille-bukten. I denne byen har alle innbyggerne ett og samme telefonnummer. Når man ankommer byen har man vanskelig å forestille seg at den engang var en strategisk vigtig by. For å komme inn i byen må man passere under en stor gul bue, og følger man veien mot havet, kommer man til Fort Dauphin. Fortet ble bygd af franskmennene i 1731, og er etter en nylig restaurering i fin stand og et besøk verdt.

Gonaïves

Byen Gonaïves

Hvis man vil oppleve en av de to voodoofestivalene, Soukri eller Souvenance, er Gonaïves et godt sted å være. Voodoofestivalene avholdes på veien mellom Gonaïves og Cap Haïtien. Det var i denne lille, støvete byen President Jaques Dessalines i 1804 erklærte Haitis uavhengighet, og hans kone er begravd på byens kirkegård.

Haiti

Citadellet

Det tok Henri Christophe 15 år at bygge dette fortet, som skulle kunne motstå et mulig nytt angrep fra franskmennene. Den forbløffende konstruksjonen er reist på toppen av det 900 meter høye fjellet Pic la Fer-riére, og stod ferdig i 1820. Over 20.000 mann deltok i arbeidet med å reise festningen.

Fortet La Navidad

La Navidad var det første europeiske fort som ble reist i Den nye Verden. En del av byggematerialet var vrakdele fra Colombus» skip, Santa Maria, som sank utenfor for Haitis nordlige kyst den 24. desember 1492. I dag er der ikke mye å se av fortet, som ble jevnet med jorden av Arawak-indianere. Men i byen Limbé kan man se noen spennende relikvier både fra europeerne og arawak-indianerne.

Krøttermarkedet Croix des Bouquets

Croix des Bouquets ligger øst for Port-au-Prince, og er et av de største krøttermarkedene på Haiti. Hver fre-dag blir geiter, griser, kyr og hester brakt til markedet, og luften fylles med lyden av rautende kveg og pru-tende bønder. Byen har ellers også en sterk voodootradisjon og flere hemmelige virksomheter holder til i by-en.

Kunstmuseet i Port-au-Prince

Musée d’Art Haïtien, som ligger i hovedstaden, har en flott permanent samling af haitiansk kunst. Samlingen inneholder blant annet storslåtte verker av Hector Hyppolite, Philomé Obin og Robert S. Brice. Det er også skiftende utstillinger av lysbilder og fotografier.

Nasjonalparken

I nasjonalparken Parc la Visite finner man en av de meste spektakulære fottur-stiene på Haiti. Den seks ti-mer lange turen gennem Massif de la Selle er ikke for begynnere og byr på store anstrengelser. Man når opp i over 2000 meters høyde, og det anbefales å med godt med mat, vann og varmt tøy.

Palasset Sans Souci

Dette palasset stod ferdig i 1813. Det skulle overgå Versailles i prakt og skjønnhet, og i sin storhetstid var slottet en seriøs konkurrent. Slottet ble til slutt ødelagt av det jordskjelvet som rammet Cap Haïtien i 1842. I dag kan besøke de vakre ruinene, som tydelig vitner om slottets svundne storhet.

Trou Caïman-sumpen

Det beste stedet for å se vannfugler på Haiti er ved Trou Caïman. Trou Caïman betyr oprinnelig «alligator-hull», men ikke være redd, det fins ikke lenger alligatorer i denne store sumpen. I stedet finner man over 50 fuglearter, blant annet de farvestrålende flamingoene.

Jacmel

Voodoo Templer

I Jacmel er det en sterk voodootradisjon, og her finner man mange voodootempler. Noen kan være vanskelig å få adgang til. Det anbefales å ta med en guide. Når man besøker slike voodootempler skal man behandle prester og prestinner med stor respekt.

Jacmel og sørkysten

Bassins Bleu-området

Hvis man tilbakelegger en tolv kilometer tur gjennom fjellene nordvest for Jacmel, kommer man til Bassins Bleu, som er sammenhengende krystalblå sjøer. Det er mineraler i vannet som er årsaken til den fantastiske fargen.

Macaya National Park

Fjellene i Nasjonalparken er dekket af regnskog, og hvis man er glad i fotturer, går det noen flotte ruter gjen-nom det barske landskapet. Den mest krevende ruten tar fire dager og går til toppen af Pic Macaya, som er 2347 meter høyt.

Jérémie

Byen Jérémie

Jérémie er den mest isolerte byen på Haiti. For å komme frem til byen skal man gjennom et svært lite tilgjen-gelig område. Selv om byen er langt fra vakkert syn, er den likevel et besøk verdt på grunn av dens spen-nende historie og særegne stemning.

Port-au-Prince

Den katolske katedral Notre Dame

Notre Dame Catholic Cathedral ligger i hovedstaden Port-au-Prince. Det er byens største katedral, og den stod ferdig i 1915. Den er bygd i rosa og gul stein og har to store tårn på bygningens vestside.

Jernmoskéen

Marché de Fer ble bygd i 1889 av gammelt jern. Arkitektonisk er den østlig og ligner på en arabisk moske, komplett med minareter. Den ble utstilt i Paris på byens marked Les Halles. I november 1891 ble moskéen innviet av president Florvil Hyppolite.

Katedralen Sainte Trinité Episcopalian

Arkitektonisk er kirken ganske uinteressant, men innvendig er veggene dekoreret med fantastiske bibelske malerier. De er malt av landets største «troskyldige» kunstnere, heriblant Philomé Obin, Vilson Bigaud og Ca-stera Bazile.

Kirkegården i Port-au-Prince

Kirkegården i Port-au-Prince er umåtelig stor og full av pastellfargete graver. Noen av de høytliggende grav-kammerne er større og mer pyntet enn de fleste husene i byen. Vær oppmerksom på at man kan finne åpne graver, der tyver har vært på tokt.

Kunstmuseet i Port-au-Prince

Musée d’Art Haïtien, som ligger i hovedstaden, har en flott permanent samling af haitiansk kunst. Samlingen inneholder blant annet storslåtte verker av Hector Hyppolite, Philomé Obin og Robert S. Brice. Det er også skiftende utstillinger av lysbilder og fotografier.

Maison Défly-bygningen

I Port-au-Prince ligger Maison Défly, et storslått eksempel på kransekake-arkitektur fra 1900-tallet. I huset er det et lite museum med kreolske møbler..

Museet Panthéon National

Musée du Panthéon National, som ligger i Port-au-Prince, er et moderne og nærmest underjordisk museum. I veggene finner man inngravert navnene på dem som sloss for Haitis uavhengighet. Det er også en fast ut-stilling som beskriver Haitis historie og kampen for uavhengighet.

Bestill severdighetene dine her