Gibraltar er et lite land med fantastisk historie bak seg. Landets plassering har gjort det ettertraktet av mange, men englenderne løp av med seieren, og landet er i dag under engelsk herredømme. Gibraltar kan utover historiefortelling by på et vakkert naturlandskap mad klipper og grotter som venter på å bli utforsket av besøkende.
Gibraltar
Gibraltar
6,5 kilometer
Engelsk
Romersk- katolsk
27.086 (1997)
Gibraltar har en guvernør og en liten parlamentarisk forsamling, men hører formelt til under den britiske dronningen.
Gibraltar sitter som et lite vedheng på den sydlige spanske provinsen Andaalusia, og er karakterisert ved halvøyas 143 huler. Undergrunnen er limstein skubbet opp fra undergrunnen av det afrikanske kontinentets langsomme, men vedvarende bevegelse mot nord.
I sommermånedene kan Gibraltar være svært varmt og fuktig. Vintrene er milde.
Lonely Planet Andalucía including Gibraltar.
Gibraltarpund og engelske pund
Det ligger få internettkaféer på Gibraltar.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Gibraltar.
De har ingen spesielle regler om fotografering på Gibraltar, men man skal være oppmerksom på at de kan ha spesielle regler i religiøse bygninger.
Det er i orden å drikke vann fra springen i Gibraltar, men det kan smake klor, så hvis man ikke liker smaken kan man kjøpe vann på flaske.
I Gibraltar benytter man seg av følgende strømstyrke:
220/240 volt AC, 50Hz
Man trenger ikke ta spesielle forholdsregler på Gibraltar.
Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag), om sommeren kun til klokken 14.00.
Butikker har åpent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag), og de fleste har åpent noen timer lørdag.
Som det lille stykke England Gibraltar nå engang er, har byen mange puber og engelske spisesteder. Man kan finne alt fra de tradisjonelle fish´n`chips steder til de mer internasjonalt pregede og dyrere restauranter.
De lokale myndighetene gjør hva de kan for at også handikappede kan besøke Gibraltar uten å ha alt for store problemer. Dessverre er noen av severdighetene innrettet slik at handikapfasiliteter ikke er en mulighet. Til gjengjeld er det fri entré for hanikappede til andre attraksjoner.
Nyttårsdag, 1.januar
Commonwealth dag, 9 mars
Maidag, 1.mai
Nasjonaldag, 10.september
Juledag, 25.desember
Annen juledag (boxing day), 26.desember
Flyttbare helligdager
Påske, mars eller april
Vårfridag,(På dansk forårsfridag), siste mandagen i mai.
Dronningens bursdag, mandag etter den andre lørdag i juni
Sensommer fridag, Siste mandag i august
Det finnes en håndfull hoteller på Gibraltar. De ligger i forskjellige prisklasser og har forskjellig standard.
.
Hvis man ikke har sin egen bil med, kan man med fordel benytte de offentlige busser i Gibraltar. De kjører jevnlig, men i sakens natur ikke særlig langt.
Det er en del taxier i Gibraltar og de holdes under kontroll av offentlige myndigheter. Sjansen for å bli lurt av en taxisjåfør er derfor svært lav.
De fleste store bilutleiekontorer har avdelig i Gibraltar. For øvrig kjører man i motsetning til i England på høyre side av veien.
Det går regelmessige ferger til Tanger i Marokko.
Siden 1713 har Gibraltar til Spanias store frustrasjon tilhørt den britiske krone. Franco prøvde i midten av det 20. århundre å presse Gibraltar tilbake til Spania, man uten hell. Siden er tonen mellom London og Madrid blitt bedre, men det har ikke endret på Gibraltars status. Spør man befolkningen selv, ser de helst at verken England eller Spania har makten. De vil heller ha selvstyre i området.