Majestetiske slott og spennende middelalderbyer omkranset av standhaftige murer og enorme vollgraver, er en del av det ellers rurale og billedskjønne landet. Det er gode muligheter for fjellturer i Romanias berømte fjellområde, Karpatene.
Romania
Bukuresti (2.500.000)
237.500 km2
Romensk
Romensk ortodoks
23.000.000
Republikk
I nordøst grenser Romania opp mot Moldavia og Ukraina, i sydøst mot Bulgaria og Sortehavet. Sentralt i Romania ligger Transylvania som består av alpine fjellgrupper og store skogområder. Fjellkjeden Karpatene strekker seg fra nord til syd, og det sørlige Romania avgrenses fra Bulgaria av elven Donau.
Man kan besøke Romania året rundt. Det kan være temmelig kaldt om vinteren, men til gjengjeld er det også ofte masse snø. Landet kan derfor by på svært gode skimuligheter. For sommerturister, er det er best å besøke landet i mai og juni samt i september og oktober hvor det ikke er så overfylt i strandområdene. De idylliske landområdene er gode å besøke stort sett hele året.
Lonely Planet Romania & Moldova
Romania; The Rough Guide
Romenske leu, flertall: lei (L)
Selv om Romania ikke er like godt utviklet som Vest-Europa teknologisk sett, er det relativt gode internetmuligheter i landet. Man kan til og med finne en internetkafé i den vakre middelalderbyen Sighisoara. Det er naturligvis også gode muligheter i Bukuresti, selv om disse faktisk kan være vanskeligere å finne.
Ring følgende numre for å tilkalle hjelp i Romania:
Politi (955)
Ambulanse (961)
Det er ikke vanlig å gi drikkepenger i landet, men man runder likevel alltid opp til nærmeste 500 lei. Drosjesjåfører kan være litt vanskelige; her må man forhandle om prisen på forhånd.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Romania.
I Romania bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Væske: liter
Det er ingen spesielle regler om fotografering. Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen, er det alltid smart å spørre først. Vær ellers oppmerksom på særlige regler i religiøse bygninger.
Vannet fra kranen kan drikkes på noen steder, men det er en del bakterier i. Det anbefales at man kjøper vann på flaske for å være på den sikre siden.
I Romania benyttes følgende strømkilde:
220 Volt, 50 Hz
Romenerne er religiøse, og det anbefales derfor å vise respekt og opptre med verdighet når man besøker kirker og andre helligdommer. Det er ikke påbudt med særskilt bekledning i kirker.
Banker har åpent fra 9.00 til 12.00 og fra 13.00 til 15.00 (mandag-fredag)
Butikkene har åpent fra 9.00 til 12.00 og fra 14.00 til 20.00 (mandag-fredag).
Kontorer har åpent fra 7.00 til 15.30 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 14.30 (mandag-fredag).
Det er meget billig å spise i Romania, men det kan være litt vanskelig å finne restauranter eller spisesteder. Det er ikke marked for dette fordi de fleste romenere slett ikke har råd til å gå ut og spise. Sjansen for å finne en restaurant, øker imidlertid ved å peile seg seg inn på et av de bedre hotellene. Romenerne er kjent for sitt gode lokale øl og har tradisjon for fin vin. Blant de beste, kan nevnes Cotnari og Murfatlar. Vær oppmerksom på at det romenerne kaller kaffe, egentlig heter Ness og er noe helt annet enn det du kjenner hjemmefra!
Romania er verken et velutviklet eller imøtekommende land for handicappete reisende. Det er ikke mye service, ei heller hjelpemuligheter, å oppdrive, og det anbefales at handicappete reiser i gruppe eller drar på en organisert tur.
1. nyttårsdag, 1. januar
2. nyttårsdag, 2. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Arbeidernes dag, 1. mai
Nasjonaldag, 1. desember
1. juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember
Flyttbare helligdager:
Påske (mars, april eller mai)
Dette er en nokså utbredt overnattingsform, også for romenerne selv. Det finnes mange campingplasser hvor man også får leid "bungalows" - små ettromshytter uten store fasiliteter. Disse benyttes ofte av romenske ungdommer og kan være et utmerket oppholdssted.
Man vil ikke oppleve de samme hotellstandarder her som i resten av Europa. Til gjengjeld er hotellpersonalet som oftest greie og hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg med å finne et sted selv om alt er fullt. Hotellkategoriene rangerer fra en til fire stjerner.
I fjellene er det gode muligheter for å overnatte i hytter eller vandrerhjem, og de er som regel vesentlig billigere enn byens hoteller og private rom.
Det finnes innenriks flyruter, men utlendinger må betale mer enn lokalbefolkningen, hvilket som oftest gjør det for dyrt til å benytte.
Bussene er mer tettpakkete enn togene og er heller ikke så pålitelige. Ofte er busstabellene enten ugyldige eller misvisende. Situasjonen er derimot i ferd med å forbedres markant fordi det etter hvert dukker private busselskaper opp.
Togsystemet er godt utbygd og meget pålitelig i landet. Det benyttes riktignok gamle tog som ikke alltid er i så god stand, men de har en historisk sjarm som bøter på dette. Det er svært billig å reise med tog i Romania, så det kan ofte lønne seg å reise med første klasse. Det nasjonale jernbaneselskap (CFR) har over 11.000 km spor.
De fleste drosjer kjører etter takstameter og kan praies fra gaten eller bestilles fra hotell. Det finnes også private drosjer merket "P" eller "PO", men her skal det forhandles om prisen.
Det er ikke vanskelig å leie bil i Romania. Det eneste problemet kan være en noe høy pris.
Det er regelmessig fergefart på Donaufloden og i Donaudeltaområdet.