To fjellvandrere med sekker går ved en fjellsjø, omgitt av majestetiske fjell.

Reiseguide til Romania

Majestetiske slott og spennende middelalderbyer omkranset av standhaftige murer og enorme vollgraver, er en del av det ellers rurale og billedskjønne landet. Det er gode muligheter for fjellturer i Romanias berømte fjellområde, Karpatene.

Fakta


  • Romania

  • Bukuresti (2.500.000)

  • 237.500 km2

  • Romensk

  • Romensk ortodoks

  • 23.000.000

  • Republikk

  • I nordøst grenser Romania opp mot Moldavia og Ukraina, i sydøst mot Bulgaria og Sortehavet. Sentralt i Romania ligger Transylvania som består av alpine fjellgrupper og store skogområder. Fjellkjeden Karpatene strekker seg fra nord til syd, og det sørlige Romania avgrenses fra Bulgaria av elven Donau.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Man kan besøke Romania året rundt. Det kan være temmelig kaldt om vinteren, men til gjengjeld er det også ofte masse snø. Landet kan derfor by på svært gode skimuligheter. For sommerturister, er det er best å besøke landet i mai og juni samt i september og oktober hvor det ikke er så overfylt i strandområdene. De idylliske landområdene er gode å besøke stort sett hele året.

Reiselitteratur

Lonely Planet Romania & Moldova
Romania; The Rough Guide

Lokale forhold

Valuta

Romenske leu, flertall: lei (L)

Internettkafeer

Selv om Romania ikke er like godt utviklet som Vest-Europa teknologisk sett, er det relativt gode internetmuligheter i landet. Man kan til og med finne en internetkafé i den vakre middelalderbyen Sighisoara. Det er naturligvis også gode muligheter i Bukuresti, selv om disse faktisk kan være vanskeligere å finne.

Nødhjelp

Ring følgende numre for å tilkalle hjelp i Romania:
Politi (955)
Ambulanse (961)

Driks

Det er ikke vanlig å gi drikkepenger i landet, men man runder likevel alltid opp til nærmeste 500 lei. Drosjesjåfører kan være litt vanskelige; her må man forhandle om prisen på forhånd.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Romania.

Mål og vekt

I Romania bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Væske: liter

Fotografering

Det er ingen spesielle regler om fotografering. Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen, er det alltid smart å spørre først. Vær ellers oppmerksom på særlige regler i religiøse bygninger.

Drikkevann

Vannet fra kranen kan drikkes på noen steder, men det er en del bakterier i. Det anbefales at man kjøper vann på flaske for å være på den sikre siden.

Elektrisitet

I Romania benyttes følgende strømkilde:
220 Volt, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Romenerne er religiøse, og det anbefales derfor å vise respekt og opptre med verdighet når man besøker kirker og andre helligdommer. Det er ikke påbudt med særskilt bekledning i kirker.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 12.00 og fra 13.00 til 15.00 (mandag-fredag)
Butikkene har åpent fra 9.00 til 12.00 og fra 14.00 til 20.00 (mandag-fredag).
Kontorer har åpent fra 7.00 til 15.30 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åpent fra 9.00 til 14.30 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det er meget billig å spise i Romania, men det kan være litt vanskelig å finne restauranter eller spisesteder. Det er ikke marked for dette fordi de fleste romenere slett ikke har råd til å gå ut og spise. Sjansen for å finne en restaurant, øker imidlertid ved å peile seg seg inn på et av de bedre hotellene. Romenerne er kjent for sitt gode lokale øl og har tradisjon for fin vin. Blant de beste, kan nevnes Cotnari og Murfatlar. Vær oppmerksom på at det romenerne kaller kaffe, egentlig heter Ness og er noe helt annet enn det du kjenner hjemmefra!

Forhold for funksjonshemmede

Romania er verken et velutviklet eller imøtekommende land for handicappete reisende. Det er ikke mye service, ei heller hjelpemuligheter, å oppdrive, og det anbefales at handicappete reiser i gruppe eller drar på en organisert tur.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
2. nyttårsdag, 2. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Arbeidernes dag, 1. mai
Nasjonaldag, 1. desember
1. juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember

Flyttbare helligdager:
Påske (mars, april eller mai)

Overnatting / Hotell

Camping

Dette er en nokså utbredt overnattingsform, også for romenerne selv. Det finnes mange campingplasser hvor man også får leid «bungalows» – små ettromshytter uten store fasiliteter. Disse benyttes ofte av romenske ungdommer og kan være et utmerket oppholdssted.

Hoteller

Man vil ikke oppleve de samme hotellstandarder her som i resten av Europa. Til gjengjeld er hotellpersonalet som oftest greie og hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg med å finne et sted selv om alt er fullt. Hotellkategoriene rangerer fra en til fire stjerner.

Vandrehjem

I fjellene er det gode muligheter for å overnatte i hytter eller vandrerhjem, og de er som regel vesentlig billigere enn byens hoteller og private rom.

Lokal transport

Fly

Det finnes innenriks flyruter, men utlendinger må betale mer enn lokalbefolkningen, hvilket som oftest gjør det for dyrt til å benytte.

Buss

Bussene er mer tettpakkete enn togene og er heller ikke så pålitelige. Ofte er busstabellene enten ugyldige eller misvisende. Situasjonen er derimot i ferd med å forbedres markant fordi det etter hvert dukker private busselskaper opp.

Tog

Togsystemet er godt utbygd og meget pålitelig i landet. Det benyttes riktignok gamle tog som ikke alltid er i så god stand, men de har en historisk sjarm som bøter på dette. Det er svært billig å reise med tog i Romania, så det kan ofte lønne seg å reise med første klasse. Det nasjonale jernbaneselskap (CFR) har over 11.000 km spor.

Taxi

De fleste drosjer kjører etter takstameter og kan praies fra gaten eller bestilles fra hotell. Det finnes også private drosjer merket «P» eller «PO», men her skal det forhandles om prisen.

Bilutleie

Det er ikke vanskelig å leie bil i Romania. Det eneste problemet kan være en noe høy pris.

Båt eller ferge

Det er regelmessig fergefart på Donaufloden og i Donaudeltaområdet.

Har du hatt lyst til å reise til Romania?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud