Sjarmerende brosteinbelagt gate med fargerike bygninger og uteserveringer i skumringen.

Reiseguide til Polen

Polen har mye å by på. Her finner man både kunst, kultur, musikk og vakker natur i et meget avvekslende landskap. I tillegg til storbyene finner man også mange små, sjarmerende byer i Polen, som tilbyr et vell av aktiviteter.

Fakta


  • Polska

  • Warszawa

  • 312.683km2

  • Polsk

  • Katolisme

  • 38.646.023 (2000)

  • Republikk

  • Med 500 kilometer kyst grenser Polen opp til Østersjøen mot nord, til Russland, Ukraina, Litauen og Hviterussland mot øst og til Tsjekkia og Slovaka mot sør. Vest for Polen ligger Tyskland.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Turistsesongen varer fra mai til september, men topper i juli og august. Hvis man ønsker å unngå for mange turister, bør man reise i ytterkanten av sesongen. Storbyene kan dog også besøkes om vinteren.

Reiselitteratur

Lonely Planet Poland

Lokale forhold

Valuta

1 polsk zloty (Zl) = 100 groszy

Internettkafeer

Det er relativt få nettkaféer i Polen, og de har ganske langsomme forbindelser. Det finnes internettkaféer i Warszawa, Krakow, Gdansk, Wroclaw, Torun og Zakopane.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Polen skal man ringe følgende numre:
Politi (997)
Brannvesen (998)
Ambulanse (999)

Driks

De polske restauranter sier ikke nei til drikkepenger. Her gir man normalt ca. 10 prosent, hvilket også gjelder for taxisjåfører.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 12.00 i Polen.

Mål og vekt

I Polen benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo

Fotografering

I Polen er det oppstilt forbudsskilt hvor man ikke må fotografere. Det gjelder blant annet militære anlegg, grenseoverganger, broer, jernbanestasjoner, flyplasser og havner.

Elektrisitet

I Polen benytter man følgende strømkilde:
220 volts, 50 Hz AC

Atferd og oppførsel

Galanteri og gamle dyder lever stadig i Polen, hvor mannen gjerne holder døren for kvinnen samt kysser kvinnens hånd farvel ved avskjed.

Åpningstider

Kolonialbutikker har åpent fra tidlig morgen til 18, 19 eller 20. De stenger dog ca. klokken 12 lørdag.
Forretninger har åpent fra 10.00 til 18.00. Åpningstiden er lengst i Warszawa og kortere på landet.
Posthus har døgnåpent i de større byene.

Mat og drikke

I Polen spiser man dagens største måltid mellom kl.15 og 18. Her inngår ofte poteter og forskjellige former for kjøtt. Dessuten spiser mange et lett måltid senere på kvelden, som skylles ned med te.

Forhold for funksjonshemmede

Kun på de nyeste hoteller og severdigheter er der lagd heiser og lifter til handikappede. Utover dette er Polen et dårlig land å være handikappet i.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai
Grunnlovsdag, 3. mai
Jomfru Marias himmelferd og seieren over Sovjet i 1920, 15. august
Allehelgensdag, 1. november
Nasjonaldagen, 11. november
1. og 2. juledag, 25. og 26. desember
Flyttbare helligdager:
Kristi legemsfest: 10 dager etter pinse
1. og 2. påskedag

Overnatting / Hotell

Camping

Det er billig å benytte seg av Polens mange campingplasser. Man skal imidlertid være oppmerksom på at det er stor forskjell på kvaliteten. De beste plassene ligger ved kysten og de større byene.

Hoteller

Hotellene i Polen er inndelt i fem kategorier alt etter standard. De dyreste er hotellene i Orbis-kjeden, som er helt på høyde med andre vestlige luksushoteller.

Bed og Breakfast eller pensjonat

De hyggelige Bed and Breakfasts tilbys også i Polen. En populær mulighet i samme sjanger er bondegårdsferie, som samtidig er veldig billig. Bare i den nordøstlige del av Polen er det over 100 bondegårdsferietilbud.

Vandrehjem

Vandrerhjemmene er den billigste overnattingsform i Polen, og de finnes stort sett over hele landet.

Andre overnattingsformer

Et godt alternativ til hotellene er de private pensjonatene, som ligger rundt omkring i landet. Dessuten er det mulig å bo på slott og kloster, som flere steder i landet blir restaurert og innrettet til hoteller.

Lokal transport

Fly

Der er innenriksruter mellom Warszawa og Gdansk, Krakow, Poznan, Szczecin og Wroclaw. Hovedaktør på de daglige avganger mellom byene er det polske flyselskapet LOT.

Buss

Busstransport i Polen opereres for det meste av de statslige selskapene PKS og PPKS, men man kan også benytte private busselskap. Bussbiletter koster ca. det samme som togbilletter.

Tog

De polske statsbaner, PKP, tilbyr noen av de billigste togreiser i Europa. Dessuten er selve jernbanenettet utrolig finmasket, som betyr at man kan besøke selv de mest avsidesliggende strøk i Polen.

Taxi

Det er installert taxameter i alle polske taxier, men man skal sikre seg at de er slått på når turen begynner. Ofte blir turister nemlig avkrevet for mange penger, hvilket kan unngås hvis man bestiller en taxi fra hotellet og forhører seg om de normale priser.

Bilutleie

I alle større byer er det atskillige utleiebyråer, hvor de dyreste er de kjente internasjonale utleiekjeder. Polens eget bilmerke Polonez er billigst å leie. Man skal være 21 og hatt førerkort i minst et år for å få lov.

Båt eller ferge

Det går ferger mellom havnebyene Gdansk, Gdynia og Swinoujscie, som ligger ut mot Østersjøen. Derfra går det også båter til hele Skandinavia.

Har du hatt lyst til å reise til Polen?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud