Et pariserhjul og en stor innskrift med "GDAŃSK" ved en elv under en blå himmel.

Topp 9 severdigheter i Gdansk | En by du bare må besøke

Kenneth Karl Nielsen

Har du ikke besøkt Gdansk enda? Den polske storbyen byr på helt fantastiske severdigheter. Det er en fornøyelse å vandre rundt i gamlebyen, Stare Miasto, og byen har to fantastiske museer. I tillegg kan flere imponerende severdigheter nås på korte dagsturer fra Gdansk. Få mine tips til 9 spennende severdigheter i Gdansk.

Europeisk Solidaritetssenter – Museet for verftsarbeidernes frihetskamp

Flere bilder av verftsarbeidere er montert på rustne metallplater.

Jeg har nådd en alder hvor noe av det jeg husker best fra barndommens TV-nyheter, var den polske fagforeningen Solidaritets kamp for frihet og kamp mot kommunismen.

For meg var Lech Wałęsa med den store barten den tidens store frihetskjemper. Hans og polakkenes kamp var med på å starte kollapsen av Østblokken, rivingen av Berlin-muren og gjenforeningen av Tyskland.

To polske frimerker med portrett av Lech Wałęsa.

Derfor var det Europeiske Solidaritetssenteret også en av de tingene som jeg gledet meg mest til å se i Gdansk. Jeg ble ikke skuffet over besøket. De mange utstillingene om verftsarbeidernes liv og kamp for et fritt Polen er en inspirerende opplevelse.

Museet ligger litt utenfor Gdansk sentrum. Fra taket har du den perfekte utsikten ut over dagens verft i Gdansk, og du kan høre lyden av hammere og maskiner i bakgrunnen – et passende lydbilde til et besøk på dette museet.

Utenfor museet står et monument for de verftsarbeiderne som falt i kampen for et fritt Polen.

Målgruppe: Deg som interesserer deg for nyere europeisk historie
Pris: Cirka 100 NOK for en audioguidet tur
Åpningstider: Varierer litt etter sesong – oftest åpent fra 10:00-17:00
Tilgjengelighet: Delvis
Adresse: Plac Solidarności, Gdansk
Lokalt navn: Europejskie Centrum Solidarności

Bestill og kjøp billetter til Gdańsk Solidarity Tour

Andre verdenskrigsmuseet – Tårer og tanker

WW2 museet i Gdansk med en unik, skrånende arkitektur omgitt av gress og trær, med flere bygninger i bakgrunnen under en klar blå himmel.
Andre verdenskrig startet nord for Gdansk, da det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein startet bombingen av Polen. Derfor er det også passende at Gdansk har fått et fantastisk museum om krigen.

Andre verdenskrigsmuseet i Gdansk er et dypt rørende og tankevekkende sted. Underveis på turen rundt på museet så jeg folk som bare sto og gråt. Jeg ble også selv dypt berørt underveis.

Museet dykker ned i de tragiske og forferdelige hendelsene fra 2. verdenskrig, og virket for meg utrolig relevant og aktuelt med tanke på at det pågår en forferdelig krig akkurat nå i Ukraina, som er naboland med Polen.

Museet byr på en omfattende og innsiktsfull utstilling som formidler krigens redsler og heltemot gjennom personlige fortellinger, artefakter og interaktive skjermer. Jeg anbefaler alle som besøker Gdansk å besøke museet. Det er en av byens største severdigheter.

Målgruppe: Alle
Pris: Cirka 100 NOK for en audioguidet tur
Åpningstider: Varierer litt etter sesong – oftest åpent fra 10:00-17:00
Tilgjengelighet: Delvis
Adresse: Plac Władysława Bartoszewskiego, Gdansk
Lokalt navn: Muzeum II Wojny Światowej

Bestill tur eller kjøp billetter: Omvisning i museet for andre verdenskrig

Det lange markedet – eller Kongeveien

Fem forskjellige fargerike bygårder på Dlugi Targ på rekke mot en blå himmel.
Det lange markedet, som på polsk heter Dlugi Targ, er den sentrale og store gågaten i Gdansk. Besøk gjerne gaten både om dagen, når det er fylt med mennesker – og om kvelden, når det er roligere.

Gaten er kjent for sine mange flotte bygninger og byporter i begge ender. Under besøket mitt gikk jeg gjennom hele gaten i begge retninger, som hver starter med en imponerende port. Inngangen til Dlugi Targ passerer man normalt via Den gyldne port (Złota Brama), og ender ved Den grønne port i den andre enden.

Underveis på gåturen bør du legge spesielt merke til Gdansk rådhus, Neptunfontenen og det storslåtte palasset Artushofen (Dwór Artusa).

Målgruppe: Alle
Pris: Gratis
Åpningstider: Alltid
Tilgjengelighet: God
Adresse og lokalt navn: Dlugi Targ, Gdansk

Alle de andre vakre gatene i Gdansk

Folk går nedover en brosteinsdekket gate i Gdansk omgitt av trær og kafeer med uteservering, med en stor bygning i bakgrunnen.
Det er ikke den store gågaten i Gdansk som er mest verdt å rusle rundt i.

Hele bysentrumet er fylt med brosteinsbelagte gater og flotte, fargerike og vakkert dekorerte bygninger. Det anbefales varmt å legge mobilen i lomma, åpne sansene og bare la byens inntrykk trenge seg på. Det har Gdansk fortjent.

  • Ulica Piwna: Livlig gate preget av hyggelige kafeer, restauranter og historiske bygninger.
  • Ulica Świętego Ducha: Fredfull gate med gammeldags sjarm.
  • Ulica Toruńska: Dynamisk gate som forener Gdańsks historiske arv med moderne liv.
  • Ulica Szafarnia: Kreativt knutepunkt ved vannet med musikscener og kunstgallerier.
  • Ulica Mariacka: Kanskje den vakreste i Gdansk. En sjarmerende brosteinsbelagt gate med gotiske fasader og butikker med kunsthåndtverk.

Målgruppe: Alle
Pris: Gratis
Åpningstider: Altid
Tilgjengelighet: God

Spis tradisjonell polsk mat på en melkebar

En tallerken med kjøtt i saus, potetmos og kål på Milkbar i Gdansk.
Uansett hvilken polsk by jeg kommer til, går jeg på jakt etter de lokale melkebarene. Det er små spisesteder hvor du kan spise lokal polsk mat til overkommelige priser. En del av polsk matkultur, og en av de opplevelsene du ikke bør gå glipp av.

Jeg elsker disse stedene, hvor jeg både spiser god mat til en billig penge – og får smakt den ekte lokale polske maten.

Rettene som tilbys er det vi ville kalle husmannskost i Norge, men med en polsk tvist. Du kan for eksempel få koteletter, potetmos, kålretter og tradisjonell piroger og borsjtsuppe.

Regn med at du må peke på rettene du vil bestille. Personalet snakker sjelden engelsk og de lokale spesialitetene på menyene er ofte på polsk.

I Gdansk er min favoritt Bar Turystyczny, som ligger i utkanten av Gdansks sentrum. Bar Turystyczny er den mest lokale og tradisjonelle melkebaren i byen. Bar Neptun, som ligger på Gdansks store gågate, er også et godt alternativ.

Målgruppe: Alle
Pris: Kr. 50-80 NOK for et solid måltid (2024)
Åpningstider: Varierer fra bar til bar – vanligvis fra 8:00-18:00
Adresse: Bar Turystyczny – ul. Szeroka 8/10 | Bar Neptun – Dluga 33/34

Mariakirken – Symbol på Gdansks stolte fortid

Mariakirken er en av de største mursteinskirkene i verden. Den står som et majestetisk symbol på Gdansks stolte fortid.

Kirken kan romme mer enn 20 000 personer innendørs, og er 105×66 meter i grunnplan. Beundre arkitekturen i kirken med de høye hvelvingene, som er nesten 30 meter høye.

Du kan komme opp i kirkens 82 meter høye tårn, hvor du kan nyte den fantastiske utsikten over deler av Gdansk by. Mariakirken er en av de mest populære turistattraksjonene i byen.

Målgruppe: Arkitektur- og historieinteresserte
Pris: Gratis, men omtrent 30 NOK for tårnet (2024)
Åpningstider: 9:00-18:00 (kan variere avhengig av sesong)
Adresse: Ulica Mariacka, Gdansk
Lokalt navn: Bazylika Mariacka, St Mary’s Church

Ravmuseet (Muzeum Bursztynu) – Nordens gull

Du har kanskje selv funnet rav langs kysten i Norge, men hvis du vil vite mye mer om rav, bør du besøke dette museet.

I hjertet av Gdańsk ligger Ravmuseet (Muzeum Bursztynu), som viser den spennende historien om «Nordens gull». Museet ligger i en imponerende middelalderbygning, og fører besøkende inn i en verden av ravets skjønnhet og mysterier.

Utforsk de detaljerte utstillingene som avdekker alt fra ravets geologiske dannelse til dets bruk i historiske kunstverk og moderne design. Kjenn på fascinasjonen når du står overfor sjeldne ravstykker – noen med innkapslede forhistoriske insekter, som gir et innblikk i en svunnen verden.

Målgruppe: Alle med interesse for rav
Pris: Cirka 110 NOK (Gratis på mandager)
Åpningstider: 10:00 til 18:00
Stengt: Tirsdag
Tilgjengelighet: Begrenset tilgang
Offentlig transport: Lett tilgjengelig til fots
Adresse: Wielkie Młyny 16, Gdansk

Bestill tur eller kjøp billetter til Ravmuseet og tur i gamlebyen

Malbork-slottet – Verdens største slott

Ridderstatue ved Malbork slott og grønne trær i bakgrunnen.
Malbork-slottet er en av Polens mest imponerende severdigheter, og står på UNESCOs verdensarvliste. Slottet er verdens største målt i areal, og et imponerende eksempel på et middelaldersk mursteinslott. Min indre ridder ble vekket til live under besøket.

Byggingen av slottet startet i 1278, og ble utført i flere etapper. Slottet består faktisk av tre deler: Det høye, mellom og det nedre slottet. Opprinnelig tilhørte det Den tyske orden – tyske katolske korsriddere, som hadde erobret området i det gamle Preussen, og ønsket å bosette seg der.

I dag kan du besøke slottet og utforske alle dets kriker og kroker, noe som er en stor opplevelse. Det er best å sette av mesteparten av en dag til å besøke Malbork. Slottet og området er veldig stort, og du ønsker sannsynligvis å få med deg alt.

Den beste utsikten til slottet fås fra den andre siden av Nogat-elven. Herfra kan du beundre Malbork slott i all sin prakt og se hvor stort og unikt slottet er.

Det er lett å komme fra Gdansk til Malbork. Det er hyppige togavganger, og reisen tar omtrent 40 minutter hver vei. Hovedbanestasjonen i Malbork ligger ca. 15 minutters gange fra slottets billettkontor.

Målgruppe: Historieentusiaster og deg med en indre ridder
Pris: Fra cirka 110 NOK (ulike billetter og omvisninger)
Åpningstider: 9:00-16:00 (Utstillinger stenger kl. 15)
Stengt: Den 24., 25., og 31. desember
Tilgjengelighet: Begrenset tilgang til noen områder
Offentlig transport: Tog til Malbork stasjon. Slottet ligger en kort spasertur herfra
Adresse: Starościńska 1, 82-200 Malbork, Polen

Bestill eller kjøp billetter til en av de mange turene til Malbork slott

Strandbyene Sopot og Gdynia

En solrik strand i Sopot med folk som går langs vannkanten og oransje takhus til høyre.
Nær Gdansk ligger byene Sopot og Gdynia i det nordlige Polen, som absolutt også er verdt et besøk. Som med Malbork-slottet kan begge enkelt nås med tog, og det er lett å kjøpe togbilletter på stasjonen i Gdansk.

Kurbyen Sopot er en elegant badeby, kjent for sin lange trebrygge, som nesten er byens landemerke. Den er Europas lengste trebrygge og strekker seg ut i Østersjøen.

Byen har fin beliggenhet, avslappende atmosfære, vakre sandstrender og den livlige Monte Cassino-gaten. I gaten kan du handle og nyte god mat på en restaurant. Uansett om du besøker Gdansk om sommeren eller utenfor badesesongen, er Sopot en flott opplevelse og verdt et besøk.

Gdynia er en større by, som også har strender. Den bør også besøkes for å se en annen polsk by enn Gdansk. I tillegg til havet byr Gdynia på en rekke attraksjoner som ORP Błyskawica, et museumskrigsskip – og Dar Pomorza, et berømt seilskip.

Tanker og fakta om Gdansk

Neptunfontenen i Gdansk omgitt av historiske bygninger.
Under et besøk i Gdansk er det gode muligheter for å sette seg inn i byens historie. Det er også en fin og lett tilgjengelig by å besøke i løpet av en langhelg.

For meg er Gdansk som historisk by helt unik. Det var her den polske fagforeningen Solidaritet brøt med kommunismen og startet frigjøringen av Øst-Europa, som endte med Berlinmurens fall. Det var også her 2. verdenskrig startet i 1939. Siden har byen blitt omhyggelig gjenoppbygget.

Men Gdansk er enda eldre. Den vakre byen ble grunnlagt i år 997, og var en av de store hansabyene i Hansaforbundet, som dominerte handelen i Europa fra 1300- til 1600-tallet.

Da jeg besøkte Gdansk, tilbrakte jeg en uke i byen. På en uke kan man virkelig kjenne på byens puls og ha god tid til å besøke severdighetene i Gdansk.

Det er mange severdigheter å besøke i tillegg til de nevnte, for eksempel Det nasjonale maritime museum, Gdansk Zoo og flere vakre kirker.

Slik finner du reisen til severdighetene i Gdansk

Flybilletter til Gdansk lufthavn får du ofte for mindre enn kr 600 NOK tur/retur, og et fint 3-stjerners hotell i Gdansk finner du fra mindre enn 800 NOK per natt. Du kan søke etter reiser til Gdansk i vår søkemotor for pakkereiser, sammenligne priser på flybilletter til Gdansk her og finne en storbyferie til Gdansk her.

Her er priseksempler funnet av våre brukere tidligere:

Fly+hotell
Prisene er pr. person

Fotos:
Et pariserhjul og en stor innskrift med "GDAŃSK" ved en elv under en blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Flere bilder av verftsarbeidere er montert på rustne metallplater. © Kenneth Karl Nielsen
To polske frimerker med portrett av Lech Wałęsa. © Marekulias / Getty Image
WW2 museet i Gdansk med en unik, skrånende arkitektur omgitt av gress og trær, med flere bygninger i bakgrunnen under en klar blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Fem forskjellige fargerike bygårder på Dlugi Targ på rekke mot en blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Folk går nedover en brosteinsdekket gate i Gdansk omgitt av trær og kafeer med uteservering, med en stor bygning i bakgrunnen. © Kenneth Karl Nielsen
En tallerken med kjøtt i saus, potetmos og kål på Milkbar i Gdansk. © Kenneth Karl Nielsen
Ridderstatue ved Malbork slott og grønne trær i bakgrunnen. © Kenneth Karl Nielsen
En solrik strand i Sopot med folk som går langs vannkanten og oransje takhus til høyre. © Kenneth Karl Nielsen
Neptunfontenen i Gdansk omgitt av historiske bygninger. © Kenneth Karl NielsenLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.