Helgeturer

4 favorittbyer – perfekte for helgeturer

Jessica Heinonen
Lange ferier i Syden kan være fantastiske, men å planlegge kortere reiser som gir et avbrekk i hverdagen gjør at tiden mellom de lengre turene føles kortere. Her har jeg skrevet om 4 av mine favorittbyer, som alle er perfekte å reise til en langhelg.

Amsterdam

Mennesker går på skøyter foran et opplyst, historisk bygg i Amsterdam i skumringen.

Amsterdam er en klassisk storby som de fleste besøker om våren for å kunne oppleve de blomstrende tulipanene som nederlenderne er så kjent for, men Amsterdam er perfekt for en helgetur også resten av året – hvorfor ikke feire nyttår i Amsterdam, for eksempel?

Det er mange grunner til å besøke Amsterdam på andre tider av året enn våren. En av dem er muséene, som er av høy kvalitet. Rijksmuseum er ikke bare en imponerende bygning i seg selv, men samlingene inneholder kunstverk av de store nederlandske mesterne Rembrandt, Vermeer og van Dyck, og spesielt populær er selvfølgelig Rembrandts verdenskjente verk Nattevakten. Andre interessante muséer er Anne Franks museum, van Goghs museum og for de tørste Heineken Experience Center med tilhørende ølmuseum.

Arkitekturen i Amsterdam er unik og veldig typisk for den tiden som byen ble oppført i. Ta en båttur på kanalene og se byen fra havnivå, så får du et helt nytt perspektiv på hvordan Amsterdam er bygget og forklaringer på mange av de arkitektoniske løsningene.

Med sin lange historie og sentrale plassering i Europa har Amsterdam et helt annet utvalg enn Nord-Europa når det gjelder vintagebutikker og antikkmarkeder. Du finner alt fra sjeldne vintageklokker fra 50-tallet til kitch-suvenirer fra 80-tallet. I sommerhalvåret kan du velge mellom mange utendørsmarkeder, og om vinteren kan du gå på innendørs antikkmarkeder eller vintagebutikker, som holder åpent hele året.

Reisetips: Dra til Amsterdam dersom du vil gå på antikkmarkeder og i vintagebutikker med stort utvalg eller besøke noen av Europas mest interessante muséer.

(Klikk på tilbudet for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor)
 
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Finn flybillettene til Amsterdam selv her.
 

Krakow

En byplass i skumringen med en høy klokketårn i bakgrunnen, folk som går rundt og bygninger på begge sider, samt et område med bord og parasoller til venstre.

Krakow kalles ofte den vakreste byen i Polen, og det er lett å forstå hvorfor. Bykjernen består av området rundt det store torget i Stare Miasto – gamlebyen. Her finner du mange restauranter å velge mellom og du kan til og med oppdage skandinaviske retter på menyen, ettersom Krakow ble utsatt for svenske plyndringstokt på 1600-tallet. Dette har satt preg på byen og gastronomien.

En annen bydel som er unik for Krakow er den jødiske delen, Kazimierz. Bydelen ligger ved elven Vistula og flere synagoger og jødiske gravplasser er bevart her. Steven Spielberg valgte å innspille en del av filmen Schindlers liste i denne bydelen og Kazimierz har de siste årene blitt en populær severdighet takket være sin unike historie. Samtidig er det en voksende bydel der nye restauranter og kaféer etableres kontinuerlig.

I tillegg til å oppleve Krakows rike, spennende og tidvis sørgelige historie (konsentrasjonsleiren Auschwitz ligger i nærheten), er det mange andre ting du kan finne på i byen. Ølet flyter, shoppingen er på et høyt nivå og kafélivet er yrende. Jeg vil anbefale deg å bestille velværebehandlinger på et dagspa – til halvparten av det det koster i Norge – og dermed komme hjem både uthvilt og med ny energi.

Reisetips: Det er billig å spise og oppholde seg i Krakow, og byen er full av historie og interessante severdigheter.

(Klikk på tilbudet for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor)
 
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Finn flybillettene til Krakow selv her.
 

Aarhus

En sykkel står parkert foran en butikk med skilt som sier Musik og Photo, og butikkvinduene er fylt med diverse varer.

Aarhus ligger på østkysten av Jylland og er Danmarks svar på Bergen. I Aarhus er stemningen er avslappet, menneskene er jordnære og matkulturen ekte. Man sier at århusianerne er åpne for nye idéer og er blant de første til å ta til seg nye oppfinnelser, noe som også er en treffende beskrivelse av byen selv – det er en åpen by på mange måter.

Den danske gastronomien er blitt verdensberømt gjennom NOMA i København, som har blitt utnevnt til verdens beste restaurant flere ganger, og Danmark som helhet opplever et gastronomisk oppsving. Dette er også synlig i Danmarks nest største by og her er det mange gode restauranter som tilbyr spennende og velsmakende mat med ulike farger og former.

Aarhus er europeisk kulturhovedstad i 2017 og når det gjelder de kulturelle opplevelsene i byen vil jeg spesielt trekke frem to muséer: Den gamle by og ARoS. Den gamle by er et friluftsmuseum som består av mer enn 70 historiske bygninger og hvor du kan besøke ulike tidsepoker. ARoS er muséet for moderne kunst i Aarhus og har etter noen suksessfulle utstillinger de siste årene skaffet seg et godt rykte i kunstverdenen.

Reisetips: Danskene er stolte av designklassikerne sine og på Aarhus sentralstasjon har man valgt å lyse opp med Louis Poulsens kjente PH-lamper i ulike utførelser.

Reisetips 2: Aarhus kan fint kombineres med for eksempel familieferie i Legoland, siden det kun tar en drøy time å kjøre fra Billund til Aarhus.

(Klikk på tilbudet for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor.)
 
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Finn flybillettene til Danmark selv her.
 

London

En mann handler matvarer fra en bod som selger forskjellige produkter, inkludert oljer og brød, på en markedsplass.

London er et godt besøkt reisemål og manges favorittby. Det er lett å forstå hvorfor, for London har noe for alle.

Hvis shopping er det viktigste på reisen er London den perfekte by. Her ligger det mengder av ulike shoppeområder i alle prisklasser og utenfor sentrumskjernen ligger det en del outlets der du finner merkevarer til lave priser. I London er det også mange forskjellige markeder, for eksempel berømte Notting Hill på Portobello Road (som det lønner seg å dra til tidlig om morgenen).

Hvis mat er det viktigste på reisen er London også perfekt. De kjente kokkene Jamie Oliver og Gordon Ramsay har flere restauranter i London og har i senere år gitt britisk mat et bedre image. Dessuten dukker det opp flere og flere spesialbutikker som fokuserer på ulike matvarer – og hvis te er favorittdrikken din er du definitivt i riktig by.

Dersom hverken shopping eller mat er dine hovedinteresser kan du bruke tid på for eksempel musikaler, muséer, arkitektur, fotball, pubkultur, teater, friluftsliv, guidede rundturer eller bare å betrakte det pulserende hverdagslivet.

Reisetips: Besøk matmarkedet Borough Market om lørdagen og nyt en mugg mulled wine (minner om gløgg) eller en shepard´s pie.

Oslo - LondonFra 778,-Velg
Bergen Flesland - LondonFra 1 406,-Velg
Oslo, Sandefjord (Torp) - LondonFra 2 751,-Velg
(Klikk på tilbudet for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor.)
 
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Finn flybillettene til London selv her.
 

Fotos:
Toppfoto © istockphoto / Ridofranz
Amsterdam, Rijksmuseum © istockphoto / ollo
Krakow © istockphoto / Zarnell
Aarhus © istockphoto / Rolf_52
London, Borough Market © istockphoto / KIVILCIM PINAR

 

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.