New York skyline med varierende arkitektur, inkludert flere høybygninger og et ikonisk tårn under en grå himmel.

Storbyferie i New York – severdigheter og tips til reisen

Annette og Tore Seier
En storbyferie i New York er full av opplevelser, og The Big Apple, som er byens kjælenavn, har noen av verdens beste severdigheter. Men hva skal du egentlig se? Tore har besøkt byen flere ganger, og nå gir vi deg våre beste New York-tips.

Les også: Reisebudsjett til New York – få gode råd og tips her
Les også: Hva koster flybilletter til USA?

New Yorks mest kjente severdigheter

Gate med mange fargerike neonskilt og reklamer, og folk som går og står langs fortauet. Flere biler, inkludert taxier, kjører langs veien i midten.New York har en stor buffé av severdigheter, og her kan mye av det du kun har sett på film og TV oppleves i virkeligheten. Se våre tips til de mest populære severdighetene i New York her:

Frihetsstatuen – Den 46 meter høye frihetsgudinnen er byens kjennemerke og symbolet på New York. Statuen var en gave fra det franske folk til USA, og ble avduket i 1886.

Times Square – Et pulserende landemerke og stedet som aldri sover. Her finner du blinkende neonlys, teatre og festglade mennesker.

Empire State Building – New Yorks nest høyeste skyskraper og et ikon. Her får du en fantastisk utsikt fra
320 meters høyde.

Brooklyn Bridge – Et av New Yorks mest berømte byggverk og samtidig en av USAs eldste hengebroer. Nyt en gå- og/eller sykkeltur over den 1834 meter lange broen.

Ellis Island – Ta en båttur ut til øyen Ellis Island, som var første stopp for immigrantene da de ankom USA. I dag er øyen gjort om til et spennende museum.

Grand Central Terminal – En av verdens største jernbanestasjoner. Nyt synet av den vakre bygningen, spis østers på berømte Oyster Bar fra 1913 eller kjøp en matbit på Great Northern Food Hall.

Ground Zero – Besøk minnesmerket for terrorangrepet i 2001, og vis respekt for ofrene. Eller opplev den svimlende utsikten fra skyskraperen One World Trade Center.

Gul NYC-drosje står parkert foran en restaurant med skiltet Tick Tock Diner, og flere personer står på fortauet.Guggenheim Museum – Dette muséet er nok et av de mest berømte muséene i verden. Det er ikke kun kunsten som er verdt å oppleve her, bygningen er minst like flott.

The Metropolitan Museum of Art, MET – Dette er det største kunstmuséet i den vestlige verden, med over 2 millioner gjenstander.

American Museum of Natural History – Et imponerende museum hvor du kan utforske naturvitenskapen og et fantastisk lærerikt utfluktssted for hele familien.

Opplevelser i New Yorks mest populære bydeler og kvarterer

På en storbyferie i New York oppdager man at byen er oppdelt i mange bydeler og kvarterer – altså en storby med små byer i byen. Her får du reisetips til våre fem favorittbydeler:

Harlem – Bydelen Harlem ligger i den nordlige delen av Manhattan. Ta en gåtur på den turistvennlige gaten 125th street, se det legendariske Apollo Theater, der atskillige kjente har opptrådt gjennom tidene. Kjenn på stemningen i denne bydelen med all dens sjarm. Men merk at det fremdeles anbefales å kun besøke bydelen om dagen.

Chinatown – En tur til Chinatown får tankene over på Asia. Boder, skilt skrevet på kinesisk og dufter fra utallige eksotiske krydderier. En stor bydel hvor det nesten kun er asiater som bor, og som gir deg et lite innblikk i Asia midt i millionbyen New York.

Et butiksvindu dekorert med fargerike blomster og teksten "Made by hand, cupcakes, baked with love" reflekterer en travel gate med gående mennesker.Queens – Ligger på Long Island, og en stor del av bydelen består bl.a. av arbeiderkvarterer og etniske kvarterer – f.eks. greske Astoria og Little India.

I denne bydelen kommer du derfor til å gå blant asiater, latinoer, indere og jøder. Det er den mest blandede etniske bydelen i New York.

Soho – Denne bydelen ligger på Lower Manhattan. Bydelen er proppet med trendy butikker og flotte merkevarer.

Området er kjent for sine gallerier, noe som også er en av grunnene til at området ses på som svært trendy og kreativt.

The Bronx – Denne bydelen er berømt over hele verden fordi den er hjemsted for baseball-laget The New York Yankees. Det var her hiphop-musikken oppstod, og den kulturen preger fremdeles mange steder i bydelen.

Hvor skal du bo i New York?

Overnattingsmulighetene er uendelige, men New York er en dyr by å overnatte i. Du må regne med å betale ca. 1000 kr per natt for et rom på et middelklassehotell. Her får du et par tips til overnattingsmuligheter i New York:

• Uansett hvor du velger å bo bør du sørge for å bo i nærheten av en subway, så du slipper å bruke så lang tid på transport.

En travel bygate med gamle bygårder, butikker med skilt på kinesisk og mange mennesker og biler.• De fleste forbinder New York med Manhattan, og det er også der vi vil anbefale deg å bo. Vi har selv bodd på The New Yorker, A Wyndham Hotel.

Det ligger sentralt ved en subway, rett ved siden av Madison Square Garden, og er i gåavstand til Times Square.

• Vi vil under ingen omstendigheter anbefale å bo i Harlem. Og spesielt ikke dersom du reiser med barn.

• De dyreste hotellene ligger omkring Times Square, som er det mest sentrale stedet å bo i New York.

• Du kan fremdeles bo sentralt i det kreative og trendy nabolaget Soho.

• Upper West Side på Manhattan er et roligere kvarter som er preget av boliger. Det er et perfekt sted for familier med barn. Her er det mange gode restauranter, barer, shopping og god stemning. Det er i gåavstand til Central Park, har gode forbindelser til Times Square, og det ligger også i nærheten av Museum of Natural History.

Du kan søke etter hoteller i New York i Travelmarkets hotellsøkemotor.

Transport rundt i New York

• Subway – Det mest brukte transportmiddelet i New York. En enkeltbillett koster $2,75 og en 7-dagsbillett med ubegrenset bruk koster $32.

• Taxi – Taxier har $4-7 i startgebyr, avhengig av tidspunkt på dagen, og er vesentlig billigere enn i Norge.

• Sykler – Du kan leie en sykkel i New York for $15 i timen eller $30 for 4 timer.

Mat i New York

New York bugner av restauranter, og hele verdens kjøkkener er representert. I New York har du tilgang på mat 24 timer i døgnet. Her får du våre tips til de beste matopplevelsene i byen:

En matvogn som selger halal hotdogs med fargerike skilt og bilder, og en person står og bestiller foran.Foodtruck – Her får du som regel god, fersk og billig mat, og det er mange av dem i New Yorks gater.

Amerikansk diner – Spis på en typisk diner. Vi besøkte Tick Tock Diner.

Pizza slice – Vi har sjelden spist så god pizza som i New York, og utvalget er stort.

Cupcakes – Disse lekre håndlagde søtsakene får du kjøpt mange steder i byen.

Shopping i New York

Hvis du vil shoppe på storbyferien er New York fantastisk. Mulighetene er uendelige, både når det gjelder merkevarebutikker, storsentre og outlets.

Woodbury Common Premium Outlets – En times kjøretur fra New York finner du dette outletet med 220 butikker.

Tanger Outlet – Ligger på Long Island.

Manhattan Mall – Ligger ved siden av det originale Macy´s-varehuset, ikke langt fra Times Square.

Queens Center Mall – Ligger i Queens og har hundrevis av butikker samlet på ett sted.

Tips til gratis severdigheter

To personer går langs en sti i en park med trær og bygninger i bakgrunnen og fargerike blomster til høyre.• En 20 minutters båttur med Staten Island-fergen.

• The High Line Park, hvor du går 7 meter over jorden.

• Central Park, Manhattans store grønne lunge.

• Gratis guidede turer på det flotte biblioteket New York Public Library.

• Flere muséer i New York tilbyr at du kan besøke dem uten å betale for det eller mot å gi en donasjon.

Når er det best å dra til New York?

I utgangspunktet kan du besøke New York hele året. Byen har varme somre og kan ha iskalde vintre, så vi anbefaler å besøke byen om våren eller høsten. Merk at spesielt september er en populær måned å besøke byen i, og det kan derfor være vanskelig å finne et ledig hotell.

Du finner billige flybilletter til New York i Travelmarkets flysøkemotor.

Våre tre favorittopplevelser i New York

Tore har besøkt byen flere ganger, og forrige gang dro vi sammen med den voksne datteren vår. Vi dro i april, som viste seg å være et perfekt tidspunkt.

Vi var litt overrasket over hvor kaldt det var, men byen var vakker tidlig om våren. Vi hadde en herlig uke i New York, hvor vi fikk oppleve alt vi har sett på film og TV i virkeligheten.

Bylandskap om natten med opplyste bygninger og veier, samt en elv i bakgrunnen.Våre tre favorittopplevelser i New York:

1. Central Park
Vi hadde lyst til å oppleve Central Park i det kalde vårværet, og impulsivt bestemte vi oss for å se parken fra en hestevogn. Vi fant en vogn, ble pakket godt inn i tepper, og så startet turen.

Hestevognen kjørte i sakte tempo gjennom parken mens vi nøt de nyutsprungne trærne i denne oasen som er omgitt av skyskrapere. En hyggelig tur i stillhet og skjønnhet, vekke fra den ellers larmende storbyen.

2. Empire State Building
Vi som elsker høye bygninger og skyskrapere måtte selvfølgelig ta en tur opp i den ikoniske 381 meter høye skyskraperen Empire State Building. Vi dro dit en tidlig formiddag og fikk bakoversveis da vi så den uendelig lange køen, og endte med å gi opp og forlate stedet.

I stedet bestemte vi oss for å dra tilbake igjen når det var blitt mørkt. Da var køen blitt mye kortere, og det var en stor opplevelse å se New York by night med alle lysene. Vi var glade for at vi ikke dro opp dit om dagen.

3. Harlem
I årevis har mediene skrevet om hvor farlig Harlem er. At du ikke kan gå rundt i gatene, at folk blir skutt, og at du skal holde deg vekke.
Folk går på fortauet ved siden av blomstrende trær foran en murbygård med grønne vinduer og en trafikksignal. En bil har stoppet ved veikrysset.Vi turte likevel å ta en tur dit, og det ble en god opplevelse.

Da vi var der tidlig på våren var bydelen spennende og vakker, og stemningen var god. Å stå utenfor legendariske Apollo Theater var helt fantastisk, for her har noen av verdens beste artister opptrådt gjennom tidens løp.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg lyst til å besøke – eller eventuelt dra tilbake til – en av de mest populære storbyene i verden – New York City.

Bonusinfo

• Husk å søke om ESTA 72 timer før du reiser til USA.

• Selv om Harlem er en rimelig sikker bydel bør du unngå den når det er blitt mørkt, og holde deg til de store veiene.

Fotos:
Alle bilder © Ontrip.dk

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.