Panoramautsikt over New York, urban skyline med høyhus og storbyarkitektur.

Til New York for første gang? 4 tips til nybegynnere

Jessica Heinonen
Den første gangen jeg skulle til New York var jeg overveldet av alle mulighetene – det er så mye man kan finne på! Jeg ville jo gjerne ha tid til å oppleve så mye som mulig, men samtidig hadde jeg ikke lyst til å stresse rundt fra sted til sted. Det var viktig for meg å bare nyte byen og stemningen. Derfor vil jeg nå gi deg noen råd og tips som kan være gode å ha når du skal besøke byen for første gang, sånn at du får mest mulig ut av tiden i New York.

Bestem deg for hvor lenge du vil bli

Hvis du kun reiser som turist og ikke har noen andre grunner til å besøke New York, anbefaler jeg at du blir der i 4-7 dager. Jetlaget gjør at du kanskje ikke får utnyttet de første dagene maksimalt, og hvis du vil ha «the full experience» er ikke tre dager nok.

I tillegg bør du bestemme deg for om du vil ha fullt program hver dag eller om du heller vil bruke tid på å bare nyte byen. I så tilfelle er det lurt å legge inn noen halve dager uten program.

Bestem deg for hva du vil gjøre

En bro strekker seg over en gate mellom to rekker av murbygninger, omgitt av parkerte biler på begge sider.

Lag en liste – er det noe du alltid har drømt om å oppleve, hvilke kjente severdigheter har du lyst til å besøke, hvor vil du spise middag, vil du fokusere på shopping eller dra på et sportsarrangement?

Skriv ned alle de tingene du vil oppleve på en liste og se hva som er mulig å gjennomføre i løpet av de dagene du er i New York.

Hvis du reiser om sommeren er det dessverre ikke mulig å gå på skøyter ved Rockefeller Center og om vinteren er ikke Coney Island tilgjengelig.

Husk også at teatrene på Broadway alltid er stengt på søndager eller mandager, så hvis du vil se favorittshowet ditt må du planlegge etter det. Hvis du har lyst til å se en NHL-, baseball-, basket- eller NFL-kamp er det lurt å sjekke på forhånd når de ulike lagene spiller i New York og hvilken av spilledagene som passer deg.

Lag et skjema så du får oversikt over når det er mulig å gjøre hva, og legg de tidsbestemte aktivitetene inn først, så kan du plassere de aktivitetene som ikke er tidsbestemte til slutt.

Bestill på forhånd

Noe annet som er lurt med å planlegge reisen hjemmefra er at du kan spare ganske mange penger på å forhåndsbestille billetter til ulike arrangementer og utflukter. Når det gjelder billige billetter til Broadway kan man finne dette hos blant annet TKTS, men hvis du vil se en bestemt forestilling er det smartest å reservere billett på forhånd.

Om du vil besøke Frihetsgudinnen og gå opp i selve kronen må du også reservere på forhånd. Hvis du vil shoppe på Woodbury Commons Outlet kan du finne rabatterte bussbilletter dersom du bestiller i løpet av en viss tidsperiode.

Velg riktig reisefølge

Det høres kanskje hardt ut, men hvis du skal få mest mulig ut av besøket lønner det seg å reise med noen som er på samme New York-nivå som deg, og som også har lyst til å se den mer turistifiserte siden av byen.

De fleste besøker typiske severdigheter som Frihetsgudinnen, Empire State Building og Central Park den første gangen de er i New York, og vil derfor gjerne bruke tiden på andre ting neste gang de er i byen. Man kan selvfølgelig likevel inngå kompromisser og finne frem til løsninger sammen, og noen ganger er det også en fordel å reise sammen med noen som har vært i byen før!

Opplevelser jeg likte:En basketballkamp blir spilt i en stor innendørs arena med en stor skjerm som viser kampen, og tilskuerne sitter rundt banen.
★Outletshopping i Woodbury Commons Outlet: Selv om selve outletbyen begynner å bli slitt kan man godt gjøre noen kupp! Gap, Ralph Lauren, J. Crew, Tommy Hilfiger, Calvin Klein og Nike har kjempestore butikker med lave priser sammenlignet med Norge. Sett av en hel dag – turen dit tar drøyt en time hver vei og butikkutvalget er stort.

★Guidet arkitekturvandring – Context Travel tilbyr «vandringsseminarer» hvor man får gå sammen med eksperter innenfor forskjellige felt. Gruppene er aldri større enn seks personer, så her får man virkelig en personlig opplevelse sammen med en kunnskapsrik person.

Big Apple Greeter – New York har et program der man kan søke om å få treffe en ekte new yorker og se byen fra hans/hennes perspektiv. Det er et populært program, så husk å bestille i god tid!

Basketballkamp – sport i USA handler ikke bare om å bli underholdt under selve kampen. Også i pausene er det full rulle! Det er en helt annen stemning enn det man er vant til og kan varmt anbefales.

New York er en by som mange forelsker seg i og som de fleste kommer tilbake til, så selv om du ikke rekker å oppleve alt første gang du er der trenger du ikke å stresse – du kan alltids komme tilbake. Jeg håper du får en fantastisk reise til New York – en av mine favorittbyer.

Finn reisen til New York på Travelmarket – her sammenligner vi flybilletter og reiser fra over 1000 reiseselskaper.

Fotos:
Toppfoto © Jessica Heinonen Brooklyn Bridge (c) Jessica Heinonen
Basketballkamp (c) Jessica Heinonen

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.