En kvinne med solbriller på hodet ser utover et vidstrakt, steinete landskap med lyng og småbusker under en klar himmel.

En helg i Reykjavik med naturen tett på

Annika Myhre
Da flyet vårt lander på Keflavik flyplass i Reykjavik, ligger tåken tett over landskapet, noe som er en voldsom kontrast til vulkanklippene rett utenfor vinduene i bussen. Min søster og jeg har landet i eventyrlandet som vi har lengtet etter å se med egne øyne. Reykjavik skiller seg ut fra mange av de andre storbyene vi har besøkt ved å være omgitt av storslåtte naturopplevelser.

De mest kjente severdighetene i Reykjavik

I dagene som følger drar vi på oppdagelse både i og utenfor Reykjavik og får en veldig variert helg med den ene fantastiske opplevelsen etter den andre, som innebærer alt fra storslåtte fosser til utsøkte matopplevelser i byen.

Les også: Når er det best å reise til Island? Få gode råd og bli inspirert her

De mest kjente severdighetene i Reykjavik

Med sine litt over 120 000 innbyggere er Reykjavik Islands største by, og byen byr sine besøkende velkommen med en deilig gjestfri stemning.

Der er flere ulike severdigheter i Reykjavik, og de vil vi gjerne kombinere med naturopplevelser i områdene rundt byen.

Hallgrímskirkja: Det tok over 40 år å bygge denne ærbødige kirken som ligger på en bakke og troner over Reykjavik som et landemerke for hele byen.

Man kan ta heis opp i toppen av kirken og få panoramautsikt over Reykjaviks bygninger og omkringliggende natur.

Harpa i Reykjavik Harpa: Synet av Reykjaviks konsert- og operahus er en opplevelse i seg selv.

Bygningens stålfasade er utsmykket med rundt 10 000 uregelmessig formede vinduer, som sammen gir en prismelignende effekt. Vi besøker Harpa rett før solen går ned og ser solnedgangen speile seg i bygningen – det er utrolig vakkert.

Hvalsafari: Det som gjør Island, og dermed Reykjavik helt unik, er naturopplevelsene. Fra havnen i Reykjavik går det forskjellige turbåter med hvalsafarier, og blir du med, kan du være heldig å få se både hvaler, delfiner og sjøpapegøyer.

Den Blå Lagune: Hvis det hadde vært en badestrand på månen, hadde den nok sett ut som Den Blå Lagune.

Den Blå Lagune

Vi stopper ved det geotermiske spabadet på veien fra flyplassen til hotellet. Lagunens berømte, turkisblå farge skyldes de mer enn 200 forskjellige mikroorganismene som finnes i lagunens vann.

Siden ”The Blue Lagoon” ligger på veien mellom flyplassen og Reykjavik, starter eller avslutter mange reisende sine besøk på Island med et bad her. Derfor er det alltid veldig mange mennesker her.

The Golden Circle: For oss som er førstegangsbesøkende i verdens nordligste hovedstad,  kommer ikke utenom en heldagstur til ”The Golden Circle”.

Bussen, som vi har bestilt i forveien, stopper tre ganger underveis ved stopp som er helt unike på hver sine måter: Den mektige Gullfossen, det geotermiske parkområdet Geysir, og den UNESCO-beskyttede nasjonalparken Thingvellir.

Weekend i Reykjavik

Mat og drikke i Reykjavik

Under mina tidigare resor har maten inte varit en utmärkande del för min reseupplevelse.

Jag har levt gott på frukostmat som baguetter och yoghurt – och varit nöjd med det. I Reykjavik blir jag omvänd!

En venn har anbefalt at vi bestiller bord på restauranten Fish Market, og til slutt forstår jeg at god mat kan være en stor del av reisen.

Restauranter i Reykjavik til mindre måltider

Restauranter i Reykjavik til mindre måltider: Jeg prøver alltid å planlegge reisedagene, så jeg har god tid ved frokostbordet.

Under oppholdet i Reykjavik spiser vi frokost på hotellet, men neste gang jeg reiser til Reykjavik, vil jeg satse på en deilig, lang frokost (som heldigvis kan gå over i lunsj) på den berømte ”The Laundromat Cafe”, som jeg har hørt mye godt om.

Hvis du skal på tur til ”The Golden Circle”, anbefaler jeg deg et stopp på den familieeide gården Friðheimar. På Friðheimar gror de tomater via den geotermiske varmen i jorden. Inne i det kombinerte drivhuset og restauranten spiser vi en delikat tomatsuppe servert med hjemmebakt brød.

Fine dining: Som nevnt over er et besøk på restauranten Fish Market på Vesturgata et høydepunkt i Reykjavik.

Lakrissjokolade i Reykjavik

Vi valgte en smaksmeny med 8 retter som vi hadde fått anbefalt av en venn. Alle rettene på smaksmenyen var basert på islandske råvarer. Restaurantene Fish Company og Seafood Celler er også kjent for å tilby gode matopplevelser.

Lakrissjokolade: Den islandske lakrissjokoladen fortjener sitt eget avsnitt. På et eller annet tidspunkt har islendingene kommet på den fantastiske ideen å blande lakris og sjokolade, og sammen smaker det helt fantastisk.

Underveis på reisen påtar jeg meg oppgaven å smake meg gjennom hele det islandske utvalget av lakrissjokolade, og før hjemreisen renser jeg butikkhyllene for pakker med Djúpur, Draumur, Eitt Sett og Nizza, så jeg får mitt helt eget lager av lakrissjokolade hjemme.

Shopping i en helg i Reykjavik

Normalt bruker jeg verken penger eller tid på reisene på å gå i butikker og shoppe – men på Island gjør jeg et av mine beste kjøp noensinne.

I en av de utallige små butikkene med kunsthåndverk, kjøper jeg et halstørkle i islandsk ull, og jeg har brukt det ofte etterpå.

Shopping i en helg i Reykjavik

Når jeg tenker tilbake på helgen på Island, angrer jeg ofte på at jeg ikke kjøpte en tradisjonell islandsk ”lopapeysa”, en ullgenser med et unikt design, og som nesten er blitt til en signatur for islendingene. Genserne ble opprinnelig brukt av islandske bønder og fiskere, men i dag brukes de også av moteguruer fra hele verden.

De mest kjente handlegatene i Reykjavik er Laugavegur og Skolavördustigur. Husk at klesbutikkene ofte er stengt på søndager.

Her kan du bo i Reykjavik

Min søster og jeg bodde på Hotel Reykjavik Natura, som er et øko-vennlig hotell med fokus på kunst, det ligger ca. tre kilometer fra sentrum (ca. 20 minutters gange). Her avsluttet vi våre lange dager på hotellets eget spa.

Hvis jeg skulle reise til Reykjavik i dag, ville jeg nok ha valgt boutiquehotellet Hotel 101, som har et ordentlig godt rykte, alternativt ville jeg leid en leilighet i sentrum.

Slik kommer du deg rundt i Reykjavik

Reykjavik er ikke større enn at du kan komme deg rundt til fots. Utfluktene arrangerte vi med forskjellige busselskaper.

Jeg vil sterkt anbefale deg å leie en bil i Reykjavik når du skal dit en langhelg. Da har du mulighet til å oppleve mer av landet på egen hånd, og du må ikke innrette deg etter bestemte bussavganger.

Mine 3 beste opplevelser på Island

Mine 3 beste opplevelser på Island

1) Å ri på islandshest kommer på en sikker førsteplass. Følelsen av å time etter time tølte seg frem over vulkanlandskapet og være ett med naturen er umulig å slå. Min søster og jeg red sammen med en guide, og til tross for at regnet silte ned en del av rideturen, hadde vi en magisk dag. Vi bestilte rideturen gjennom firmaet Eldhestar, de holder til rett utenfor Heragerdi.

2) The Golden Circle ga oss en uforglemmelig smaksprøve på den store islandske naturen. Høydepunktet er nasjonalparken Thingvellir, et svært vakkert sted, der store deler av filmatiseringen av Astrids Lindgrens bok om Brødrene Løvehjerte ble filmet.

3) Jeg hadde aldri trodd at mat skulle bli en stor del av mine reiseopplevelser, men vår middagsopplevelse på Fish Market fikk meg til å tenke meg om. Spesielt da jeg fikk lov å avslutte måltidet med en pose Djupúr-lakrissjokolade, som jeg nøt i den islandske sommernatten på vei hjem til hotellet.

Slik finner du reisen til Reykjavik

Her kan du sammenligne priser på flybilletter til Reykjavik. Nedenfor finner du aktuelle flytilbud til Island.

(Klikk på prisen for å komme til Travelmarkets flysøkemotor)
 
Og her finner du også et utvalg av forskjellige pakkereiser til Island:

Fotos:
Alla bilder © Annika Myhre

 

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.