En kvinne med langt hår tar bilde av Tower Bridge i London med sin smarttelefon, stående ved elva.

Storbyferie i London, byen man aldri kan få nok av

Thiamka Margrethe Pedersen

London er fantastisk, fascinerende og forførende… Det er byen man aldri kan få nok av, bli lei av, og sist men ikke minst, byen man aldri blir ferdig med!

  • Inspirasjon og gode råd
  • Tilbud på en billig storbyferie i London

East EndWest EndCity of LondonSouth Bank og SouthwarkWestminster og TrafalgarMarylebone og Camden TownNotting Hill og KensingtonChelsea og KnightsbridgeMer om London og EnglandGode råd om å finne reisen

Finn flybilletter til London her

En person med rød lue og grønn ryggsekk ser utover en by fra en bro, med noen moderne bygninger i bakgrunnen.Man sier at forventningens glede er størst… men det er ikke tilfellet med London! Jeg gleder meg selvfølgelig til hver gang jeg skal besøke byen, men det å være der er så herlig, om det så bare er for en dag eller to. Jeg har besøkt London ved flere anledninger, og hver gang er det en fantastisk opplevelse der jeg suger inntrykk til meg, blir inspirert og kjenner på de forskjellige stemningene.

Byen har mange kjennetegn, som for eksempel Big Ben, London Eye, og den nye Swiss Re-bygningen, men London er også kjent for sine røde dobbeltdekkerbusser, røde telefonbokser og svarte taxier.

London har ca. 8,3 millioner innbyggere og er en multietnisk storby. Over 30 % av innbyggerne er immigranter eller er etterkommere av immigranter, og derfor snakkes det over 200 forskjellige språk der i dag. Det er nesten som om det multikulturelle liver har blitt en turistattraksjon i seg selv.

Når du er på storbyferie i London får du oppleve et skikkelig overflødighetshorn av spesialbutikker, varehus, puber, kaféer, restauranter, muséer, historiske attraksjoner, små gater, åpne plasser, teatre, forlystelser & aktiviteter, spennende markeder, flotte parker, gamle mursteinshus og nye arkitektoniske mesterverk. Her er det virkelig noe for enhver smak og interesse.

Butikker og spisesteder er gjennomført i forskjellige stilarter – fra interiør til personale. Beboerne i London tør, og det er her du ser den hotteste moten og finner de nyeste tendensene.

Kort sagt er det de kreatives by, der idéer og konsepter blir utført og ikke minst gjennomført – alt fra det hyggelige og litt gammeldagse til det mer spesielle og moderne. Nei, her er ingenting overlatt til tilfeldighetene!

Flere rekkehus malt i lyse farger som blå, rød, rosa og oransje står side om side.Liker du å ta bilder? London er et slaraffenland for (amatør-)fotografer. Her er det alltid noe som fanger øyet – former, farger, skeive vinkler eller detaljer. Se bare alle inngangspartiene til husene med sjakkrutete fliser og dører med høyglans og kuleformede buksbommer på hver side.

Ta deg også tid til å se nærmere på de sjarmerende og hyggelige butikkfasadene med tilhørende skilt. Og hva med husene, som er bygget tett sammen side om side med hver sin farge, og som utgjør en hel fargepalett?

Uansett hvor i London du befinner deg må du huske å stoppe opp, se deg rundt – og opp. Det er her du ser de flotte fasadene, husene og bygningene.

En storbyferie i London byr på blant annet 200 muséer og 100 teatre, og som kontrast til alle de uendelige tilbudene har London også parker og grønne lunger. De utgjør 10 % av Londons areal og er flittig besøkt av både de lokale og turister.

Flere røde busser kjører på en vei i en by, med noen biler bak dem.Man kan også ta en tiltrengt pause på Themsen, som flyter gjennom hele byen. Både korte og lange elveturer gjør det mulig å oppleve byen fra vannsiden i et behagelig og avstressende tempo.

Har du ikke så mye tid til rådighet, eller kanskje du ønsker å kickstarte storbyferien med et overblikk over byen? Da kan det være en god idé å velge The Original London Sightseeing Tour. De åpne røde dobbeltdekkerbussene stopper ved alle de store attraksjonene, og du kan hoppe av og på så ofte du vil.

Mange drar på storbyferie til London fordi det er så mange områder i byen som har hver sine severdigheter og attraksjoner:

East End

I bydelen East End finnes den største konsentrasjonen av kunstnere i Europa. Her bor det kreative designere, filmfolk og kunstnertyper i renoverte arbeidsboliger og pakkhus.

Murbygninger med blå malte vinduskarmer og dører langs en gate med sortmalte stolper.Tidligere hadde området et lavstatus-image som fattig arbeider- og immigrantkvarter, men nå er det et av de hippeste stedene i London, og en av grunnene til at miljøet er en blanding av rått, pent, skittent og kreativt.

Side om side i East End finner du klubber, gallerier, barer, butikker, gamle arbeiderpuber, sosialboliger og moskéer. Bydelen var opprinnelig det første oppholdsstedet for byens nye immigranter, noe den fremdeles bærer preg av. Dette sees blant annet på Brick Lane, som er en gate med butikker og mat fra hele verden, og mye liv fra lunsjtid og frem til kvelden.

Spesialbutikkene har alt fra tepper man ber på, krydder og sarier til designerklær.
Det overdekkede markedet Spitalsfields Market holder til i en stor viktoriansk bygning. I tillegg til boder er det nyere butikker her, og en kombinasjon av kreative og nye restauranter til de sultne.

Hvis du er interessert i å besøke religiøse severdigheter kan du for eksempel ta turen innom moskéen Brick Lane Mosque og den store kirken Christ Church, som begge er fra 1700-tallet. Kirken byr også på mange konserter og aktiviteter.
Kunstinteresserte bør stikke innom Art Gallery, et av de ledende kunstmuséene, som med sine mer enn 100 år på baken utstiller internasjonal moderne kunst.

Alternativt har du The White Cube, med lys og hvit innredning. Galleriet er svært trendy, og er derfor et must å besøke for folk som er interessert i moderne kunst.

En kvinne i en lys trenchcoat holder en bukett med blomster og står på et marked med boder i bakgrunnen.Hoxton Square-plassen forbindes med kunstnere, spesielt YBA, Young British Artists, og rundt plassen er det gallerier, barer, kaféer og spisesteder.

For blomsterinteresserte er Columbia Road Flower Market et fantastisk syn av fargerike blomster, og det er mulighet for å besøke kaféer og spennende butikker med alt til hagen. Geffrye Museum er et fint et av slagsen, og viser engelske middelklassestuer fra 16- til 1800-tallet. Stuene har veldig forskjellige stiler, og når kalenderen viser desember dekoreres stuene med datidens julepynt.

Victoria & Albert Museum of Childhood har leker fra forskjellige tidsaldre – blant annet en stor samling av fine dukkehus.

West End

West End er Londons puls, og området Soho er Londons forlystelsesområde med underholdning døgnet rundt. Spesielt er nattelivet heftig her, med noe for enhver smak: Alt fra dragshows til opera, fra techno til jazz, og fra pints til cocktails. I tillegg er det fantastiske handlemuligheter her.

Hovedgaten Old Compton Street har siden 1990-tallet vært byens kvarter for homofile.

En stenløve-statue står i forgrunnen med kinesiske lanterner hengende over en gate fylt med butikker i bakgrunnen.China Town i Soho ble grunnlagt på 1960-tallet og er noe helt for seg selv. Gateskiltene er på både engelsk og kinesisk, og her ligger det restauranter og spesialbutikker som selger alt fra silkeklær til grillede ender som henger på rekke og rad i vinduene.

Piccadilly Circus er sentrum, og her starter shoppinggatene Regent Street og Oxford Street. Den er en av de mest kjente plassene, og det er intens aktivitet døgnet rundt med støyende trafikk, shopping og lysende neonskilt i alle regnbuens farger. På plassen står det også en statue av kjærlighetsguden Eros.

Mayfair er innbegrepet av eksklusiv shopping med finere, bredere gater og vakre bytorg samt grønne områder. Hovedåren er Bond Street med stilfull shopping og luksusvarer i den dyrere enden samt finere afternoon tea. Her ligger også auksjonshuset Sotherby’s.

Hvis du liker å gå rundt i varehus er Selfridges på Oxford Street en opplevelse. Varehuset er bl.a. kjent fra TV-serien ved samme navn, som handler om amerikaneren Gordon Selfridges, som skapte varehuset og fikk slått fast at shopping handler like mye om en opplevelse som om salg. Gå for all del ikke glipp av et besøk i Food Hall, som er en fryd for øyet og smaksløkene. Oxford Street er for øvrig også verdt et besøk i seg selv, og det er en god idé å kombinere besøket med små avstikkere til de små hyggelige og rolige sidegatene.

Et travelt marked med mange boder og mennesker inni en stor, historisk bygning med buede takvinduer og grønne støttesøyler.Covent Garden er et stort bilfritt område med en kombinasjon av etablerte spesialbutikker og overdekkede boder med kunsthåndverk og pussige ting. I tillegg ligger det en stor plass der, hvor det – i tillegg til restauranter og barer – er underholdning fra gatemusikanter, sjonglører, tryllekunstnere og gateteatre. Kort sagt er Covent Garden kulturopplevelser, spisesteder og shopping samlet på ett sted.

Rett siden av Covent Garden ligger London Transport Museum. Alle kjenner Londons røde busser og undergrunnstog, og på muséet er det mange spennende utstillinger for både barn og voksne – en del av dem interaktive. Du kan bl.a. se hvordan man styrer togene i dag og kan også følge med på hvordan de kjente designene har utviklet seg gjennom tidene.

British Museum er et av verdens største muséer og kan virke overveldende. Det er en fantastisk samling av kulturskatter fra hele verden, og spesielt den egyptiske avdelingen med mumier er populær blant barna.

City of London

City er Londons finanskvarter med høye blanke skyskrapere, som umiddelbart leder tankene hen på arbeid, penger og makt. Her bor det kun rundt 7000 mennesker, noe som ikke er så mange sett i forhold til de 350 000 som er her i løpet av dagen for å jobbe. Selv om City er et finanssentrum med moderne arkitektoniske skyskrapere i glass og stål er det også kirkespir og markeder samt smale gater og smug med navn som stammer helt fra 1600-tallet. Det moderne og historiske fletter seg inn i hverandre overalt i det tettbebygde området, og det var her det opprinnelige London ble grunnlagt av romerne.

Ønsker du å utforske området kan det være fint å ha i bakhodet at det er et stort press på undergrunnsstasjonene fra mandag morgen til fredag kveld, ettersom over 90 % av de 350 000 arbeiderne kommer til City med nettopp offentlig transport.

Utsikt over en by med en stor, glassbelagt bygning i forgrunnen og mange mindre bygninger og skyskrapere i det fjerne.Den mest populære bygningen i City – som nå også er et av Londons kjennetegn – er den 180 meter høye Swiss Re-bygningen, også kalt «Sylteagurken». Kontorbygningen er stengt for offentligheten, men du kan nyte det flotte synet utenfra og se hvorfor bygningen fra 2004 har mottatt to prestisjefulle arkitekturpriser.

I kontrast til den moderne arkitekturen ble St. Paul´s Cathedral ferdiggjort i 1708. Den har Europas nest største kuppel, som er 113 meter høy og har satt rammen rundt minneverdige begivenheter som for eksempel bryllupet mellom prins Charles og Lady Diana og statsbegravelser av blant andre Lord Nelson og Winston Churchill. Går du 259 trinn opp kommer du til hviskegalleriet, der du kan hviske inn mot veggen og bli hørt på den andre siden av kuppelen.

Hvis du orker mer er det 530 trinn opp til toppen av Golden Gallery, der du blir belønnet med en fantastisk utsikt over London.

Dersom du ikke har fått nok av den flotte utsikten over London er det verdt å besøke toppen av monumentet, som er et minnesmerke over den store brannen i 1666 da 4/5 av City brant ned. Herfra får du en fantastisk utsikt over hele byen.
Ønsker du å vite mer om Londons historie og alle fasene den har gjennomgått kan det være verdt å besøke Museum of London, noe som er spennende for hele familien.

Old Bailey er den berømte rettsbygningen som huser hovedkriminalretten for Stor-London. Rammene er akkurat som i filmer og på TV, hvor jurister og dommere bærer tradisjonelle hvite parykker og svarte kåper. Det er gratis å være tilskuer i retten, men det er ingen adgang for personer under 14 år.

En kvinne sitter ved elvebredden med Tower Bridge i bakgrunnen og benytter en nettbrett.Tower Bridge er et av Londons mange kjennemerker. Den karakteristiske granittbekledde broen er fra slutten av 1800-tallet, og består av to viktorianske tårn sammen med en bærende ramme av stålbjelker. Kjørebanen kan heves når de store skipene på Themsen skal passere.

Londons største turistattraksjon med 2,5 millioner besøkende i året er Tower of London. Tower er en middelalderborg og en tidligere kongeresidens, våpenkammer og fengsel for fiender av kongehuset. Samtidig fungerte borgen som et forsvar mot fremmede hærer som seilet nedover Themsen. I Tower kan du – selvfølgelig under strengt oppsyn – nyte synet av landets skinnende kronjuveler, septre og kapper, som ble brukt ved kroninger.

Du kan også besøke Traitor’s Gate (forrædernes port), hvor ikke mange kom (levende) ut igjen. Dagsordenen bød på tortur i de fuktige og rottefylte cellene og verre end det – folk ble henrettet med økse eller endte i galgen.

Midt på borgplassen står White Tower, hvor du bl.a. kan se Henry den åttendes enorme rustning og hjelm i den store våpensamlingen.
I England tas gamle skikker alvorlig, og én av dem er å ha seks ravner innenfor murene på Tower. Det sies at den gamle festningen, kongehuset og hele London kommer til å forgå hvis ravnene forlater borgen. Av samme grunn er ravnenes vinger avklipte, så de blir værende.

South Bank og Southwark


South Bank og Southwark var tidligere et litt skummelt og skittent område, men med tiden er det blitt renovert, og man har holdt på det gamle blandet med det nye, noe som har lykkes ganske godt. Området sør for Themsen er derfor et av de mest populære turistområdene i London med blant annet London Eye, det store pariserhjulet fra 2000. Hjulet har 32 kapsler med opptil 25 passasjerer i hver, som langsomt snur seg hele veien rundt på en halv time. Herfra er det en storslått utsikt, og når det er klart vær kan man se til en radius på 50 km.

Et pariserhjul og opplyste bygninger speiler seg i vannet om natten.Ved foten av London Eye og på strekningen langs Themsen er det masse liv i form av restauranter og kaféer samt gateartister, skatere, syklister og løpere. I sommermånedene byr South Bank på mange gratis festivaler med musikk og forskjellige slags opptredener. Spesielt om kvelden ser London vakker ut herfra med alle lysene som speiler seg i Themsen.

Kunstmuséet Tate Modern er med sine 4 millioner besøkende hvert år et populært sted. I det gamle ombygde kraftverket er det samlinger av moderne internasjonal kunst fra 1900-tallet og frem til nå av bl.a. Matisse, Picasso og Dali. Fra Tate Modern over Themsen til City går den vakre hvite gangbroen Millennium Bridge, som forbinder og får dermed de to bydelene til å henge sammen. Hver dag krysser 10 000 mennesker broen, og samtidig er det et perfekt sted å fotografere fra.

For dyreinteresserte er London Aquarium et besøk verdt med all verdens fisk og havdyr.

En bod med et utvalg grønnsaker som kål, gresskar og andre rotgrønnsaker.Southwark er området hvor du blant annet finner populære Borough Market, som bugner av økologi, gode råvarer og mat fra det meste av verden. Hvis du er heldig får du et glimt av Jamie Oliver, som etter sigende handler her. På strekningen mellom Borough Market og Gabriel´s Wharf er det mange små hyggelige oaser ved vannkanten.

På Themsen ligger krigsskipet HMS Belfast, som i dag er et flytende flåtemuseum. Det er med sine ni dekk det største bevarte krigsskipet i Europa fra 2. verdenskrig, og det har gjort aktiv tjeneste i hele verden.

Ønsker du flere historiske opplevelser er Imperial War Museum fra 1920 verdt et besøk. Prøv f.eks. The Blitz Experience, som er et rekonstruert beskyttelsesrom med risting og røyk, eller skyttergravsavdelingen med lyd og lukt – begge deler i 3D. Det enorme og populære krigsmuséet har gjort mye for å vise hva krigen betød for vanlige folk.

Shakespeare’s Globe Theatre and Exhibition er en gjenoppføring av det berømte runde teateret med åpen himmel. Hele sommeren vises det forestillinger på teateret, men her er det også en permanent utstilling, guidede turer og undervisning.

Er du glad i middelaldermystikk, blod og skumle ting, er London Dungeon en opplevelse. Her er det jamrende skrik og lydeffekter, og ikke minst et giljotinshow. Besøket kan derfor ikkeanbefales for folk med svake nerver.

Les også: 10 tips til hvordan du får en god og billig storbyferie

Westminster og Trafalgar

Landet styres fra Westminster og Whitehall, og det er også her politikken, kongehuset og kirken har sine hovedseter. Er du politisk interessert er det et must å besøke området, som er ganske maskulint med tunge bygninger, statuer, brede veier og plasser.

En stor bygning med mange spir og klokketårn ved elvebredden under en himmel med skyer.I parlamentet, Houses of Parliament, sitter overhuset og underhuset. Begge kamrene er åpne for offentligheten, og det er ettertraktet å overvære debattene, som kan gå livlig for seg. Byggverkene er utrolig flotte og imponerende i viktoriansk gotisk stil med hundrevis av spir. Mange tror at det er det 96 meter høye nygotiske tårnet som heter Big Ben, men egentlig er det den 13 tonn tunge klokken som henger oppe i tårnet. Det er nok en av verdens mest berømte klokker, og lyden av klokken som slår kan gi noen og enhver frysninger.

Et raskt blikk på klokketårnet om kvelden vitner om hvor lange arbeidsdager parlamentet har, for det er lyst der så lenge politikerne jobber i underhuset. Turister fra andre land kan dessverre bli skuffet, siden det kun er faste beboere i Storbritannia som har rett til å komme opp i tårnet.

Den mest kjente adressen i London er nok Downing Street 10 – de fleste vet hvem som bor der. Siden 1735 har britiske statsministre hatt sin offisielle bolig der, og landets finansministre har bodd og bor fremdeles i nr. 11. På grunn av høye sikkerhetsgitre kan man ikke se så mye utenfra.

En katedral med to høye tårn og gotisk arkitektur står ved siden av en stor søyle omgitt av bygninger.Westminster Abbey er kjent som House of God and House of Kings. Den fransk-gotiske kirken ble grunnlagt som kloster i 1065 og er senere ombygget til kirke. Hit kommer det 3 millioner besøkende hvert år for å se hvor man siden 1200-tallet har kronet de kongelige, avholdt brylluper og begravet de britiske monarkene. Det var også her Lady Diana ble bisatt.

Regentparets offisielle residens, Buckingham Palace, er et imponerende slott fra 1700-tallet. Det har 660 værelser, og 18 saler som er åpne for publikum. Her kan du nyte synet av gull og tunge lysekroner samt imponerende malerier av blant andre Rembrandt. Utenfor kan du se vaktskiftet, hvor de flotte vaktene med røde jakker og høye svarte pelsluer avløser hverandre.

Trafalgar Square er en storslått og travel plass som ble skapt til ære for Lord Nelson. Den er nok Londons mest berømte, med store løver av bronse, fontene og tusenvis av duer som du ikke kan unngå å legge merke til. I tillegg til å vise Englands VM- og EM-fotballkamper på storskjerm, er det tradisjoner året rundt, som for eksempel å vasse i fontenen om sommeren, synge julesanger i desember og feire nyttår. I tillegg er den endestasjonen for enhver demonstrasjon med respekt for seg selv.

På Trafalgar Square holder National Gallery også hus. Her blir det vist frem 2300 vesteuropeiske maleriers stilarter fra 1250 til 1900.

Vil du se flere gallerier og muséer kan du ta turen innom National Portrait Gallery, som er fylt med 9000 fascinerende portretter av kongehuset, politikere og rockestjerner i tillegg til fotoutstillinger.

Veiskilt med flere piler peker mot ulike destinasjoner, inkludert Tate Britain, London Aquarium, St. John's Smith Square, St. Thomas's Hospital og Thames Path, mot en klar blå himmel.Eller besøk Tate Britain, et elegant museum som opprinnelig het Tate Gallery. Her kan du se britisk kunst fra de siste ca. 500 årene samlet.

I det elegante St. James’s ligger Jermyn Street, som er hovedgaten, hvor engelske gentlemen kjøper alt fra sokker og hatter til parfyme. I mange år har det vært gammeldags høflig service i de gamle fine butikkene og stemningen er behagelig avdempet.

Besøk også Fortnum & Mason, som er en stor og fin delikatesseforretning fra 1707 med gode og lekre varer – som dog ligger i den dyrere ende av skalaen. Matkurvene deres er berømte, og julekakene og påskeeggene er verdensberømte. Hos F & M kan du for øvrig også nyte en afternoon tea.

Cabinet War Rooms er et spennende og stemningsfullt museum bestående av 21 rom under jorden. Det var fra disse rommene Winston Churchill og høytstående medlemmer av den britiske regjeringen styrte landet under 2. verdenskrig. Her jobbet og levde de, og alle tingene står nøyaktig som de gjorde da krigshovedkvarteret lukket i august 1946 – nå bare med glassplater foran. Det er blant annet det som gjør muséet så autentisk. Man får følelsen av at Chrurchill og folkene hans akkurat har dratt hjem etter dagens arbeid, for det ligger sukkerbiter ved siden av kaffekoppen og sigarstumper i askebegeret.

Har du behov for grønne omgivelser og frisk luft er St. James’s Park storslått og vakker. Fra broen i parken har du en fantastisk utsikt mot både Buckingham Palace og Whitehall.

Marylebone og Camden Town

Det er en avstressende landsbystemning i Marylebone, og den kan virke beroligende når man er i et hektisk storbymiljø. Som kontrast til det kan du nyte byen i et roligere tempo. Marylebone og Camden Town har hver sine unike personligheter.

Gateskilt med teksten Camden Lock Place NW1 festet på en murvegg.Marylebone er et velstående kvarter med nisje- og spesialbutikker for det såkalte bedre borgerskap. Her bor det livsnytere som gjerne betaler litt ekstra for økologiske delikatesser og designerklær. I Camden Town er det derimot mer liv og røre, for om dagen arrangeres Camden Market og om kvelden byr de lokale klubbene på stand up-shows, teater og musikk.

Markedsområdet i nærheten av kanalområdet Camden Lock er stort, og det er mange forskjellige varer der – både inne og ute. Stilen er råere og litt punkete, og det er spesielt de yngre generasjonene som kommer fra hele verden for å følge med på de siste trendene innenfor musikk, klær, mote, gjenbruksvarer og tilbehør. Alle de forskjellige mennesketypene og stilartene har i over 25 år gjort Camden Market til en ungdomsmagnet, og det er ikke usannsynlig at noen av de suksessfulle designerne i Marylebone High Street begynte med å selge kreasjonene sine på Camden Market.

Som motstykke til de ensformige og litt kjedelige kjedebutikkene er det blitt trendy å handle i Marylebone High Street. Her handler man etter lite-men-bra-prinsippet, og kvalitetsbutikkene er sammensatt sånn at man er sikret et bredt utvalg.

En rekke tomme benker står langs en sti med grønt gress og trær med gule og oransje høstblader.Regent’s Park er en vakker grønn lunge, og om sommeren oppføres Shakespeare i teateret her. Her finner du også London Zoo, som har over 8000 dyr fordelt på 650 arter. Zooen gjør mye for å gjenskape miljøer som kommer så tett som mulig på de områdene som dyrene opprinnelig kommer fra.

Londons mest besøkte turistattraksjon er Madame Tussauds vokskabinett, som har over 400 livaktige figurer av alle mulige berømtheter. Det er forskjellige avdelinger med hvert sitt tema, alt fra horroravdelingen med mord og henrettelser til Blush, der man kan prøve å være superstjerne.

Det er uten grunn at kanalen og oasen kalles Little Venice, altså ‘lille Venezia’. Den lille bydelen er elegant på en avslappet måte, og du kan sitte utenfor helt nede ved kanalen og nyte stemningen og se turistbåter og prammer flyte langsomt forbi. Alternativt kan du selv ta en tur på kanalen forbi London Zoo, parken og rikmannsvillaer med tilhørende hager og husbåter.

Notting Hill og Kensington

Det vestlige London og postnummeret W11 bringer tankene hen på drømmen om livet i det eksklusive, fasjonable og celebre området der omgivelsene er herlige og luftige. Her ligger det innbydende kaféer, designerbutikker, glamorøse restauranter og lukkede hager, og dette er det stedet i London det er størst sjanser for å møte på kjendiser.

Raden med elegante, georgianske rekkehus har søyler ved inngangspartiene, svarte smijernsrekkverk og velstelte busker langs gjerdet.Kensington-området er velhavende og en drøm for museums- og kunstelskere av alle slag. Bl.a. er det populære Victoria & Albert Museum, som er verdens største museum for kunst og kunsthåndverk fra hele verden, et trekkplaster. Muséet har en blanding av klassisk kunst og popkultur, og her kan du nyte brukskunst, design, mote og fotografier.

Notting Hill har skiftet fra bohemstil til veldig dyrt, og er nå et av de hippeste områdene i London. Her ligger rekkehusene side om side i lekre pastellfarger, og her finner du også Portobello Road, som er en morsom blanding av eksisterende butikker, boder og markeder samt kaféer og puber. Det er grønnsaksmarked hver dag, og om lørdagen kan du kjøpe antikviteter, gjenbruksvarer, vintage og brukte klær. Mange av gatene rundt Portobello Road har lekre spesialbutikker, gallerier og kaféer.

Notting Hill og Kensington har også flere grønne parker som innbyr til avslapning, turer, løping og sykling. Den mest kjente er den store Kensington Gardens, som er en vakker og velpleid park for alle. Det var dronning Victorias tyske mann prins Albert som fikk idéen til det store prosjektet, og i respekt for og til minne om ham ligger Albert Memorial i utkanten av parken.

I parken ligger også Kensington Palace, som er et smukt palé, hvor flere kongelige har bodd. Her er det skiftende utstillinger samt en fast om kongelig mote gjennom tidene, med håndverket og arbeidsprosessene bak.

En grussti går gjennom en park med grønne plener og trær dekket av rosa blomster.Tett ved Kensington Gardens ligger Hyde Park, som er en større og mer rustikk park som har fungert som Henry den åttendes jaktmark. Det er derfor også et perfekt sted å leie en hest og ri. Til ære for Lady Diana, «folkets prinsesse», ligger det her en minnefontene, Princess Diana’s Memorial Fountain.

Er det varmt, kan du ta en kjølig dukkert i friluftsbadet Serpentine Lido midt i parken – og hvis det skal være litt romantisk, kan du leie en robåt i Serpentine-innsjøen. Siden Hyde Park er svært stor, avholdes det også rockekonserter, i tillegg til at det er et populært sted for demonstrasjoner.

En annen park er den flotte Holland Park. Den ligger tett på et av Londons dyreste områder, og det er derfor litt overraskende at du også finner et vandrerhjem her. Om sommeren kan du oppleve opera under åpen himmel, og ellers har parken aktiviteter for enhver alder, smak og interesse – for eksempel lekeplasser, en japansk hage, en orangeri med kunstutstillinger og kafé og restaurant.

Natural History Museum er en stor opplevelse for både voksne og barn med bl.a. den permanente dinosaurutstillingen og Earth-galleriet. Her kan du interaktivt få teste hvordan det er å være midt i et jordskjelv. Du kan også se samlingen av edelsteiner og mineraler fra hele verden samt et stykke av månen. Muséet er en stor og flott bygning som minner litt om en domkirke, og her er det opplevelser og underholdning samt rikelig av ting å undersøke og lære mer om. Natural History Museum er et must på en storbyferie i London.

Du kan også besøke Science Museum, som er et spennende vitenskapsmuseum for alle aldre med en blanding av teknologi, medisin og industri. Her er det mye som er interaktivt, og du kan for eksempel oppleve hvordan piloter flyr et fly via simulator. Du kan også se forskjellige oppfinnelser gjennom tidene, en modell av Apollo 11 som landet på månen, og Apollo 10-kapselen. Muséet har også en IMAX-kino, og avholder i tillegg Punk Science-kvelder, der vitenskap blandes med stand up.

Chelsea og Knightsbridge

Chelsea er området med velpleide hus og små fine hager. Man trenger flere millioner for å bo her, og området har noen av Londons høyeste boligpriser.

En gate med rekkehus i forskjellige farger og en lyseblå vintage bil parkert på siden. Husene har dekorative balkonger og blomsterpotter ved inngangen.Kings Road er stedet å se og bli sett, spesielt om lørdagen. Gaten er fylt med spisesteder og forretninger med alle de kjente merkevarene.
Det årlige blomstershowet i mai, Chelsea Flower Show, avholdes i Ranelagh Park. Den gigantiske festivalen er for blomsterelskere og dem som beundrer den engelske hagekulturen. Her får du alt du trenger til hagelivet! Billetter til showet må kjøpes på forhånd og i god tid før det går av stabelen.

Hvis du fremdeles ikke har fått nok av blomster kan du besøke Chelsea Physic Garden, som er landet nest eldste botaniske hage. Den vakre og fredfulle hagen ble grunnlagt i 1676, og har en spennende hage med medisinurter.

Fotballklubben Chelsea FC får tankene over på Chelseas luksuriøse livsstil, men den ligger faktisk i Fulham, hvor den har ligget i 100 år. I muséet kan du oppleve fotballklubbens historie og kjøpe suvenirer, men hvis du er fotballfan er det et must å fornemme stemningen på det berømte stadionet.

Et opplyst bygning om natten med store SALE-skilt, omringet av trafikk og mennesker på fortauet.Hvis du er glad i store varehus er berømte Harrods fra 1849 verdt et besøk. Den grønne logoen er kjent over hele verden, og mange forbinder det med ekte britiskhet og en butleraktig korrekt service – som man kjenner igjen fra for eksempel Herskap og tjenere.

Gå heller ikke glipp av en tur innom Food Hall, hvor smak og utseende går opp i en høyere enhet. I den tilstøtende sjokoladeavdelingen kan du skjemmes bort og føle deg som en prinsesse. Her ligger de fine fylte sjokolade stablet som en pyramide, og når du har valgt de ønskede stykkene blir de tatt ned med hvite hansker og møysommelig pakket i en liten eske og bundet med en silkesløyfe i ønsket farge. Noe jeg liker er at uansett om man kjøper en liten bit eller nok til å fylle en bærepose, er servicen den samme.

Varehuset eies for øvrig av Mohammed Al Fayed, som mistet sønnen Dodi i en trafikkulykke i Paris i 1997 der også prinsesse Diana døde. Et minnesmerke over dem er satt opp i 1. etasje på Harrods.
Det er ikke kun innenfra Harrods er imponerende. Vinduene ut til gaten og f.eks. juleutstillingene er virkelig noe å bli imponert over. De er kjempestore, og man tør nesten ikke å tenke på alt arbeidet som ligger bak. De er pyntet ned til hver minste detalj og man er ikke i tvil om at det må ha tatt atskillige timer.

Det engelske kjøkken

Tidligere hadde ikke akkurat det engelske kjøkken skrevet seg inn i den gastronomiske historien. Det måtte i så fall ha vært for den store frokosten, afternoon tea eller fish & chips pakket inn i avispapir. Men de siste årene har britene gjennomgått en mindre revolusjon på matfronten, og London har nå tatt føringen som gastronomisk hovedstad. De har tatt det beste fra alle verdens kjøkkener, og ikke minst kokkene Jamie Oliver og Gordon Ramsay har åpnet britenes øyne for gode råvarer.

Flere glass med øl står på et trebord sammen med bestikk og andre bordrekvisitter.I tillegg finner du mange flotte mattempler av kokker og restauratører som sammen med arkitekter, designere og kunstnere formår å tiltrekke folk fra hele verden. De kommer til London for å besøke mattemplene, spise og bli inspirert.

Den varme frokosten The English Breakfast kan legge en god bunn hos enhver på storbyferie i London, og den består av egg & bacon, pølse, poteter, bønner, tomater, sjampinjong og toast.

De engelske pubene har en helt spesiell kultur. De er nesten som en forlengelse av stuen, der man kortvarig eller langvarig stikker innom for en halv eller hel pint øl. Det kan være på vei hjem fra jobb, etter middag eller til og med i lunsjpausen. Her kan de lokale godt komme alene, siden det er her man møtes og derfor sannsynligvis alltid er en man kjenner her. Man kan dessuten spise publunsjen her, og også gastropubene er populære. Mange gamle puber er gjort om til fine mattempler, der prisene og stilen gjør at de fleste både kan og vil være med.

Et serveringsbrett med et utvalg av kaker, smørbrød og to kopper med te ved siden av en tekanne.Hvis du ikke har fått nok av de engelske pubene kan du på egen hånd eller på organiserte turer med guide dra på pubwalk og besøke forskjellige puber. Som et motstykke til alle kaffekjedene og i sterk kontrast til coffee-to-go mens du sjekker mobilen, er det verdt å drikke ekte britisk afternoon tea.

Da lever du i nuet og kan nyte øyeblikket med stil og eleganse. Et bredt utvalg av små sandwicher, varme scones og kaker hører med til teen. Steder, nivåer og priser går fra moderat til luksus, men vær oppmerksom på at du må bestille bord flere uker i forveien på de mest kjente stedene.

Les også: Reis med kun håndbagasje på storbyferien

Shopping i London

London tilbyr kort sagt alt! Med sine 30 000 forretninger har byen et kjempeutvalg – og noe for enhver smak.

Kvinne i trenchcoat ser på klær som henger på en klesrekke ute.Byen har alt fra små sjarmerende spesialbutikker, imponerende varehus og lange shoppinggater til alle mulige forskjellige markeder. Spesielt markedene er virkelig en opplevelse du ikke må gå glipp av. Her kan du finne gull – kanskje ikke akkurat i markedsverdi – men i vintageverdi og «Hurra, jeg fant denne ene fantastiske tingen ut av 1000»-verdi. Du kan alltid prute litt på prisen og kanskje gjøre et kupp, og i tillegg få et lite smil og en hyggelig kommentar med som bonus.

Mange steder er det en herlig blanding av sjarmerende markeder, permanente spesialbutikker og små hyggelige kaféer.
Når det gjelder prisnivået er det kun én ting å si om prisene i London: De er høye og det meste er dyrt, så det er ikke for ingenting London blir kalt Europas dyreste by.

Transport i London

I London kan du nesten ikke unngå å skulle gå mye rundt, men hvis du vil spare tid og krefter kan du f.eks. benytte deg av følgende tre muligheter:

En kvinne drikker kaffe fra en kopp og ser på et kart.Nede under jorden under den flotte rød/blå/hvite logoen finner du The Tube, som er Londons undergrunnsbane. Det finnes 12 såkalte tube-linjer, og herfra er 275 stasjoner fordelt. Det er enormt, men når du først kjenner systemet er det forholdsvis enkelt å raskt å bruke. Hvis du går deg vill er det et godt råd å ta det rolig og ikke la deg stresse av alle menneskene omkring deg som løper og går i et høyt tempo.

De røde dobbeltdekkerbussene kan også fint benyttes, men de kan være en langsom opplevelse i rushtiden. Til gjengjeld har du en god utsikt oppefra, og det kan være en fin måte å oppleve byen på. Sist, men ikke minst, har man de sjarmerende svarte klassiske taxiene, som dog lages i en mer moderne utgave nå.

Englenderne

Englenderne er generelt vennlige og hjelpsomme. De er hyggelige og har som regel en liten lun bemerkning klar.

En gruppe på fem personer står foran en rød telefonkiosk og ser på et kart mens de smiler og ler sammen.Og selv om man er klar over at det er ganske overfladisk kan man likevel bli litt varm om hjertet når de avslutter setningen med «love».

Som sagt innledningsvis er London for meg byen jeg aldri får nok av, blir lei av og ferdig med. Det er nemlig alltid noe i London jeg ennå ikke har sett, opplevd, utforsket, undersøkt eller tatt bilder av…!

Samtidig med alt det nye som venter meg i byen er det alltid deilig å ha følelsen av å «komme hjem» og for eksempel spise den gode cheese- og baconburgeren på «vår» lokale pub, sittende på «vårt» høye stambord ved vinduet, hvor man kan følge med på livets gang i byen akkurat em>den dagen.

Kort sagt – jeg gleder meg alltid til min neste storbyferie i London, that is for sure!

Trenger du hjelp til å finne storbyferien i London?

Søk etter flybilletter til London her.

Billige flybilletter til London

Klikk på den prisen som passer for deg, så blir du sendt over i flysøkemotoren vår. Der kan du blant annet endre på reisedatoene og velge den billigste eller hurtigste flyreisen. Du kan også se priskalenderen vår, som viser deg hvilke dager du kan reise billigst på.

Prisene inkluderer fly t/r og er funnet av brukerne våre i løpet av de siste 48 timene. Prisene kan derfor være endret. Noen ganger har ikke brukerne søkt på en bestemt storby i løpet av de siste dagene, og da kommer det ikke opp noen tilbud.

Oslo - LondonFra 778,-Velg
Bergen Flesland - LondonFra 1 406,-Velg
Oslo, Sandefjord (Torp) - LondonFra 2 751,-Velg

Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Finn flybillettene til London her.

Hotell finner du i hotellsøkemotoren vår her.

Dersom du foretrekker en pakkereise med fly og hotell, kan du finne den her.

Vil du dra på mer enn én storbyferie er det heldigvis mange andre spennende storbyer rundt omkring i Europa. Barcelona, Berlin, Praha, Madrid, Wien, Dublin og mange andre storbyer lokker med deilige storbyopplevelser.

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.