En rytterstatue foran Berliner Dom, en stor katedral med grønne kupler under en delvis skyet himmel.

Berlin på 2 dager | Den ultimate guiden og gode tips for deg.

Kenneth Karl Nielsen
Berlin er en av de vakreste byene i Europa, og har severdigheter og stemning for mange besøk. Men vil du se det aller beste, bør du lese denne guiden. Berlin er en av de storbyene jeg setter aller mest pris på.

Jeg har besøkt Berlin mer enn 20 ganger og reiser dit gjerne hvert eneste år. Derfor vil jeg gjerne dele mine erfaringer med deg gjennom denne guiden.

Slik kan du bruke min guide til Berlin

Her får du min trinn-for-trinn-guide med de beste severdighetene i Berlin.(LINK) Sammen med min kollega, Birgitte, som også har besøkt byen mange ganger, gir jeg deg i tillegg gode tips til hoteller, spisesteder og shopping.

Du kan følge guiden punkt for punkt eller utelate noe underveis. Innimellom gir jeg deg også muligheten til å ta dine egne valg.

Guiden er basert på at du har to hele dager i Berlin. Hver av de to dagene er fylt med opplevelser. Og jeg vil ikke anbefale deg å presse inn mer.

Dag 1 – En herlig gåtur (Cirka 10 km)

Fra Alexanderplatz til Potsdamer Platz

Den første dagen i Berlin starter på Alexanderplatz. Det er et sentralt knutepunkt i Berlin, hvilket gjør området til et ideelt sted å bo. Her er du nær offentlig transport og flere av byens hovedattraksjoner.

På selve Alexanderplatz bør du se TV-tårnet, også kjent som Berliner Fernsehturm. Tårnet er et ikonisk landemerke i Berlin, og fra sitt observasjonsdekk byr det på fantastisk utsikt over byen.

Verdensuret på Alexander Platz

Verdensuret, eller Weltzeituhr, står også på plassen og er en stor klokkeinstallasjon som viser tiden i forskjellige byer rundt om i verden.

Når du beveger deg videre til Karl-Liebknecht-Strasse, finner du Marienkirche, som er en av de eldste kirkene i Berlin og kjent for sin imponerende arkitektur.

Hvis du er historisk interessert, anbefaler jeg en titt på den gamle kloster­ruinen i Klosterstrasse. Det er et stemningsfullt sted – både om dagen og om kvelden.

Mursteinsruinene av en gotisk bygning med store buede vinduer og et moderne tårn i bakgrunnen i Berlin.

Fra området ved Alexanderplatz setter du kursen mot Museumsøya (Museumsinsel) og Unter den Linden. På veien foreslår jeg at du stopper ved statuen av Marx og Engels – et historisk monument som vekker minner om Berlins kommunistiske fortid.

Før du kommer til Museumsinsel, passerer du DDR-Museet, som gir et dyptgående innblikk i livet i Øst-Tyskland. Her kan du utforske alt fra en typisk DDR-leilighet til utstillinger om Stasi, det østtyske hemmelige politiet.

Museumsøya (Museumsinsel)

Fra DDR-museet går turen videre til Museumsinsel: En øy i elven Spree, som huser noen av Berlins mest berømte museer.

Det første du ser, er imidlertid Berliner Dom: En imponerende katedral, som er kjent for sitt utsmykkede indre og fantastiske utsikt fra kuppelen.

Altes Museum i Berlin. En bygning med store søyler og bannere som sier Altes Museum og Antike i en park omgitt av mennesker.

Museene på øya inkluderer Neues Museum, Pergamonmuseet, Bode-Museet og Altes Museum, hver med sin unike samling.

  • Neues Museum: det mest berømte av museene, stiller ut den berømte bysten av den egyptiske dronningen Nefertiti.
  • Pergamonmuseet: stiller ut antikke og orientalske kunstverk.
  • Altes Museum: stiller ut gresk, etruskisk og romersk kunst.
  • Bode-Museet: er kjent for sin bysantinske kunst.

Jeg anbefaler at du besøker ett enkelt museum eller bare beundrer museene utenfra.

Fra Unter den Linden til Riksdagen

Fra Museumsøya krysser du igjen elven Spree. Hvis du har lyst, kan du ta en båttur på elven herfra. Jeg anbefaler imidlertid at du bare fortsetter til fots.

Unter den Linden er en berømt boulevard, fylt med historiske bygninger og monumenter. Ta en rolig spasertur nedover gaten, og nyt et av de mest storslåtte stedene i Berlin.

Hvis du bare skal besøke ett museum i Berlin, anbefaler jeg at du besøker Deutsches Historisches Museum, som har en omfattende utstilling om Tysklands historie.

I enden av Unter den Linden finner du en av de mest populære severdighetene i Berlin – Brandenburger Tor, en ikonisk port som ble oppført på 1800-tallet.

Brandenburger Tor med blå himmel og spredte skyer i bakgrunnen. Folk går og tar bilder foran Brandenburger Tor i Berlin.

Den har vært et sentralt symbol på tysk historie, og etter Berlinmurens fall i 1989 har den spesielt vært et symbol på gjenforeningen. Fra morgen til kveld er det et livlig sted fylt med mennesker og gatemusikanter. Her stopper de fleste turister for å kjenne historiens sus og ta de obligatoriske selfiene.

Når du har gått gjennom de imponerende buene på Brandenburger Tor, svinger du til høyre. Her kan du se den tyske riksdagen med sin imponerende glasskuppel. Reichstag er setet for den tyske forbundsdagen og et viktig politisk og historisk landemerke i Berlin.

Tiergarten og Siegessäule

Hvis du ikke har fått slappet av ennå, har du sjansen nå. Rett bak Riksdagen ligger nemlig den store, vakre parken Tiergarten, som er Berlins største park. Jeg elsker å sette meg på en benk eller på gresset for å slappe av og få en pause fra storbyens summende liv.

To personer som sitter på en plen i Tierpark i Berlin.

Midt i Tiergarten ligger et annet av Berlins kjente landemerker. Siegessäule, eller seierssøylen på norsk, er en imponerende monumentalsøyle. Øverst på søylen står en stor gyllen engel, kalt «Goldelse,» som holder et seierssymbol. På denne gåturen ser du kun Siegessäule fra avstand, for det er nemlig omtrent 2,5 km fra Riksdagen til søylen.

Jødenes minnesmerke og Topographie des Terrors

Fra Tiergarten går turen videre til to steder, som begge er minnesmerker fra den forferdelige tiden under andre verdenskrig.

Nær Tiergarten ligger Jødenes Minnesmerke, offisielt kjent som «Minnesmerket for de myrdede jødene i Europa». Det er en installasjon som består av 2711 betongblokker i varierende høyde. Den fungerer som et minne over de seks millioner jødene som ble myrdet under Holocaust. Jeg får alltid en gåsehud når jeg beveger meg rundt i labyrinten av de mange betongblokkene.

Monumenten für Juden i Berlin. Flere rekker av grå betongblokker med omkringliggende bygninger i bakgrunnen.

Topographie des Terrors er et annet minnesmerke og museum som fokuserer på nazistenes forbrytelser. Det er plassert på stedet hvor Gestapo og SS tidligere hadde sitt hovedkvarter. Bruk gjerne tid både utenfor og inne i museet.

Checkpoint Charlie er et annet svært populært sted i Berlin, som ligger nær de to ovennevnte minnesmerkene. Checkpoint Charlie var en av de mest kjente grenseovergangene mellom Øst-Berlin og Vest-Berlin. Jeg synes den gamle grenseovergangen har blitt litt av et sirkus. Men gå gjerne forbi den, og les et par av de store plakatene som blant annet forteller historier om noen av personene som forsøkte å flykte over til Vest-Berlin.

Se muren, og shop løs på Potsdamer Platz

Dagens lange gåtur avsluttes på Potsdamer Platz, hvor du kan ta Berlinmuren i syne for første gang. Under den kalde krigen var Potsdamer Platz en ødemark med Berlinmuren midt i. I dag er det et moderne område med skyskrapere, kafeer og kjøpesentre. I det ene hjørnet av plassen står noen fragmenter av Berlinmuren.

Berlinmuren med graffitimalerier og informasjonsplakater står oppstilt på et torg ved siden av en bygning med en restaurant i Berlin.

Slapp av hos en av kafeene på plassen, og nyt en øl, en kopp kaffe eller lignende etter dagens omfattende program.

Er du glad i shopping, så avslutt dagen med en god shoppingrunde i Mall of Berlin eller Alexa Shopping Center.

Ta undergrunnsbanen tilbake til hotellet ditt, for eksempel ved/på Alexanderplatz (Les tips til gode hoteller lenger ned). Berlins offentlige transport er effektiv og enkel å bruke. Derfor er det lett å komme tilbake til hotellet ditt. Forvent at du skal gå en del fra de enkelte stasjonene til severdighetene i morgen.

Dag 2 – Med S-bahn og U-bahn rundt i Berlin

I dag skal du rundt og se noen av severdighetene som ligger litt lenger unna Berlins sentrum. Du skal derfor ut og kjøre med S-bahn og U-bahn. Les mine anbefalinger til Berlins offentlige transportsystem nederst i guiden.

Fra Stasi-museet til multikulturelle Kreuzberg

Start dagen med Stasi-museet − Et dypdykk inn i spionenes verden

Fra Alexanderplatz til Magdalenenstrasse – cirka 20 minutter

Vi var mange som ble sjokkert da vi fant ut hvor mye DDRs hemmelige politi, Stasi, spionerte på sine egne innbyggere under den kalde krigen.

Et besøk på Stasi-museet er derfor en fascinerende reise tilbake til den kalde krigen sine hemmeligheter og skyggespill. Museet er innredet i det tidligere hovedkvarteret for DDRs fryktede statspoliti, Stasi, og gir et omfattende bilde av overvåkning, spionasje og personlig undertrykkelse i det daværende Øst-Tyskland.

Når du har besøkt Stasi-museet, så skal du igjen ned i undergrunnsbanen og videre til den best bevarte delen av Berlinmuren.

Gedenkstätte Berliner Mauer (Berlinmurens minnested)

Fra Magdalenenstrasse til Bernauer Strasse (eller Nordbahnhof) – cirka 30 minutter

Berlinmurens fall i 1989 har utvilsomt vært den største historiske hendelsen i min levetid. Det var det første skrittet mot gjenforeningen i Europa – en gjenforening som imidlertid har vist seg å være problematisk siden.

Berlinmuren med graffiti på, plassert i et grønt område med bygninger i bakgrunnen.

Gedenkstätte Berliner Mauer er et rørende og kraftfullt monument som strekker seg langs den opprinnelige grensen der Berlinmuren en gang delte byen og verden i to.

Dette minnestedet gir deg muligheten til å reflektere over den fysiske og ideologiske delingen som muren skapte, og de livene den påvirket og ofte ødela.

Ved å vandre langs de bevarte murrestene og gjennom informasjonssentrene får du en dypere forståelse av murens komplekse historie. Du kan velge å bare gå langs den gamle muren og se på de forskjellige informasjonstavlene utendørs, eller besøke dokumentasjonssenteret, utsiktstårnet og Kapelle der Versöhnung. Siden du har et stykke igjen, anbefaler jeg deg å bare se muren og gå videre. Neste stopp handler også om muren – det er East Side Gallery.

East Side Gallery – Fargerik frihet på Berlinmuren

Fra Bernauer Strasse til Ostbahnhof – cirka 30 minutter

East Side Gallery er en 1,3 kilometer lang del av Berlinmuren som nå har blitt et stort og imponerende utendørs galleri.

East Side Gallery består av over 100 malerier av kunstnere fra hele verden, hvert med sitt unike budskap om håp, drømmer og refleksjoner over fortidens deling. Det kanskje mest berømte og ikoniske maleriet er verket «Bruderkuss», som viser Sovjetunionens generalsekretær Brezhnev og den østtyske lederen Erich Honecker som kysser hverandre. Men også bildet av den gamle østtyske bilen Trabant, som bryter gjennom Berlinmuren, er populært.

Bresnev og Honecker kysser hverandre på munnen er malt på Berlinmuren.

Jeg elsker å vandre langs denne delen av muren og tenke over hva de enkelte kunstnerne ønsket å formidle da de malte sine verk.

Er du sulten etter all denne street arten? Da anbefaler min kollega Birgitte (som er en stor matentusiast), at du tar en avstikker over til det innendørs matmarkedet, Markthalle Neun på Pücklerstraße 34. Birgitte mener at du bør besøke den italienske matboden midt inne i markedet. Her kan du for eksempel velge fersk pasta med en helt enkel og utrolig velsmakende tomatsaus, som er toppet med burrata, klatter av pesto og masse parmesan.

Berliner Zoo og Kurfürstendamm

Fra Ostbahnhof til Berlin Zoologischer Garten Bahnhof – cirka 30 minutter

På denne strekningen vil du få oppleve:

  • Berliner Zoo, en av de eldste og mest berømte zoologiske hager i verden.
  • Kurfürstendamm, en av Berlins mest kjente shoppinggater.

Berlins zoologiske hage er en av de beste i verden, og huser mange forskjellige dyr fra hele verden. Hagen er absolutt verdt et besøk for barn og barnlige sjeler – og andre som vil lære mer om verdens dyr. Pandaene Meng Meng og Jiao Qing er blant de mest populære dyrene i parken.

En panda som sitter og spiser bambus i et skogsområde.

Neste stopp er Kurfürstendamm (ofte bare kalt Ku’damm av berlinerne), som er Berlins ikoniske og eksklusive shoppinggate. Her finner du internasjonale motebutikker i alle prisklasser – alt fra de mest vanlige merkevarene til de svært eksklusive luksusmerkene. Du finner også en LEGO-butikk, som alle LEGO-fans vil elske å besøke. HUSK at butikkene i Tyskland er stengt på søndager!!!

Varehuset KaDeWe, Kaufhaus des Westens, er Europas nest største og tilbyr luksusvarer og designermoteklær over 7 etasjer.

Hvis du er en foodie som min kollega Birgitte, ville hun anbefale deg å besøke stormagasinets øverste etasje. Her finnes alt du kan drømme om av delikatesser, mat, kaker og drikkevarer. Du kan velge å ta med deg et lite utvalg hjem og nyte på hotellrommet ditt. Eller du kan spise et måltid eller nyte kaffe og kake på en av etasjens mange kafeer og restauranter. Fra en av restaurantene kan du nyte utsikten over byen. Og føler du deg ekstravagant, kan du også bestille østers og champagne.

En stor, lys restaurant med buet glasvegg og moderne møbler i KaDeWe i Berlin.

På ferden videre bør du gå forbi Gedächtniskirche, som også ligger i Ku’damm. Denne delvis ødelagte kirken står igjen som et minne om ødeleggelsene fra andre verdenskrig.

Nå har du vandret hele dagen og kanskje shoppet løs på Ku’damm. Hvis du hoppet over godsakene i KaDeWe, er du sikkert sulten nå.

Hvis du elsker sushi, har Birgitte nok et godt tips til deg. Besøk Sachiko Sushi (i Jeanne-Mammen-Bogen 584 i Savigny Passagen bak Kurfürstendamm). Det er ikke billig, men verdt hver krone. Gjestene sitter på barstoler rundt en oval bar og velger sushi og tilbehør fra små trebåter som seiler forbi. I midten av baren står sushi-kokken og tilbereder maten. Du behøver bare å gi ham et vink hvis du ønsker å bestille noe spesielt fra menyen. Størrelsen på regningen din avhenger av antall tallerkener og fargen på dem. HUSK å bestille bord. Stedet er nemlig svært populært.

Trebåter med sushi-skjeer på et rullebånd i restaurant Sachiko i Berlin.

Et annet alternativ er å dra videre og få et godt kveldsmåltid i den multikulturelle bydelen Kreuzberg.

Kreuzberg – Kultur og mangfoldighet

Wittenberg Platz til Kottbusser Tor – Cirka 15 minutter

Kreuzberg er et livlig og dynamisk nabolag hvor ulike kulturer møtes og der kreativiteten blomstrer. Med sine fargerike gater, et mylder av internasjonale restauranter, sin gatekunst og grønne områder, er Kreuzberg et virkelig spennende bilde på autentisk berlinerlivsstil.

Jeg besøker ofte dette området for å spise middag på en av de mange restaurantene – eller bare for å ta en falafel eller kebab tidligere på dagen. Her finner du alt.

Et alternativt område, hvor det også er mange ulike restauranter, er området rundt S-bahn-stasjonen Ostkreuz.

Når du har spist middag, er det på tide å vende tilbake til hotellet (les tips til gode hoteller lenger ned).

Ekstra: 2 gode helgemarkeder i Berlin

Her kan du også lese Birgittes tips til 2 gode helgemarkeder i Berlin. Har du flere dager i byen, og faller en av dagene på en lørdag eller søndag? Ja, du er kanskje på lang helg i Berlin. Da bør du oppleve et av storbyens mange stemningsfulle markeder. Hun anbefaler spesielt:

  • Lørdag: Bondens marked på Kollwitz Platz i Prenzlauer Berg, hvor du blant annet kan finne deilige delikatesser.
  • Søndag: Stort loppemarked på Boxhagener Platz i Friedrichshain, hvor du kan gjøre masse loppisfunn og i tillegg nyte en herlig brunch på en av kafeene ved plassen.

Boxhagener Platz i Berlin. Marked med folk som handler blant trær og staller fulle av klær og diverse gjenstander.

Slik kommer du rundt i Berlin

Jeg anbefaler at du går så mye som mulig rundt på de to dagene i Berlin. Når du innimellom skal ta buss, S-bane (S-Bahn) eller T-bane (U-Bahn), er det veldig enkelt å komme seg rundt. Berlin har et utmerket offentlig transportsystem. Og et dagskort er en økonomisk måte å utforske byen på.

Det kan være gunstig å kjøpe et Berlin Welcome Card, som lar deg reise ubegrenset med buss, S-bane (S-Bahn) eller T-bane (U-Bahn) i 48 eller 72 timer. Kortet gir også rabatt på en rekke turistservice og attraksjoner. Det kan være lurt å laste ned appen BVG-tickets, som er den offisielle appen for offentlig transport i Berlin.

Slik kommer du til Berlin: Lenker og priser

Du kan søke etter reiser til Berlin i vår søkemotor for pakkereiser, sammenligne priser på flybilletter til Berlin her og hoteller i Berlin her.

Her er priseksempler tidligere funnet av våre brukere:

Fly+hotell
Prisene er pr. person

Anbefaling av sentrale hoteller i Berlin

Hvis du ennå ikke har valgt hotell i Berlin, finner du noen anbefalinger fra Birgitte og meg her.

Hotell nær Alexanderplatz

Det er flere gode hoteller nær Alexanderplatz. Jeg synes at Hotel Holiday Inn Express i Klosterstrasse er et godt valg. Hotellet ligger en kort spasertur fra Alexanderplatz.

Hotell nær Kurfürstendamm

Det er flere grunner til at Birgitte anbefaler Scandic Kurfürstendamm. Først og fremst ligger hotellet sentralt i en stille gate ca. 5 minutters gange fra Kurfürstendamm og U-banen. I tillegg er hotellet rimelig i pris, har fine rom og god frokost.

Birgitte velger faktisk ofte bort hotellets frokost og nyter en deilig brunch i en koselig bydel. På mange frokostrestauranter i Berlin får du nemlig mye for pengene.

Riktig god fornøyelse i Berlin, og skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du har gode tips til en reise til Berlin.

Fotos:
En rytterstatue foran Berliner Dom, en stor katedral med grønne kupler under en delvis skyet himmel. © Birgitte Lydolff Oxlund
Verdensuret på Alexander Platz © Kenneth Karl Nielsen
Mursteinsruinene av en gotisk bygning med store buede vinduer og et moderne tårn i bakgrunnen i Berlin. © Kenneth Karl Nielsen
Altes Museum i Berlin. En bygning med store søyler og bannere som sier Altes Museum og Antike i en park omgitt av mennesker. © Kenneth Karl Nielsen
Brandenburger Tor med blå himmel og spredte skyer i bakgrunnen. © Kenneth Karl Nielsen
Folk går og tar bilder foran Brandenburger Tor i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
To personer som sitter på en plen i Tierpark i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Monumenten für Juden i Berlin. Flere rekker av grå betongblokker med omkringliggende bygninger i bakgrunnen. © Kenneth Karl Nielsen
Berlinmuren med graffitimalerier og informasjonsplakater står oppstilt på et torg ved siden av en bygning med en restaurant i Berlin. © Kenneth Karl Nielsen
Berlinmuren med graffiti på, plassert i et grønt område med bygninger i bakgrunnen. © Kenneth Karl Nielsen
Bresnev og Honecker kysser hverandre på munnen er malt på Berlinmuren. © Kenneth Karl Nielsen
En panda som sitter og spiser bambus i et skogsområde. © iStock / Getty Images Plus Jasmin Elisabeth Winkler
En stor, lys restaurant med buet glasvegg og moderne møbler i KaDeWe i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Trebåter med sushi-skjeer på et rullebånd i restaurant Sachiko i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Boxhagener Platz i Berlin. Marked med folk som handler blant trær og staller fulle av klær og diverse gjenstander. © Birgitte Lydolff OxlundLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.