Storbyferie i Istanbul

Storbyferie i Istanbul – eventyr og shopping

Mette Vaabengaard

Det er vanskelig å ikke bli forelsket i Istanbul og byens mange kontraster.

Hva kan du oppleve på en storbyferie i Istanbul?

Krydderne i den kaotiske basaren ligger i sirlige bunker. Strømlinjeformede skyskrapere vokter over gamle minareter. Falleferdige trehus lener seg oppetter pompøse sultanpalasser. Gatene kryr av dagarbeidere og moteriktige unge. Istanbul inneholder det beste fra Asia, Midtøsten og Europa, og er en uforglemmelig vakker, vennlig og sjarmerende storby.

Shopping i gågaten

Eventyr og shopping i Istanbul

Den mest europeiske delen av Istanbul ligger i hjertet av byen med Bosporos-stredet på den ene siden og det Gylne Horn på den andre. Istiklal Caddesi er gjort om til gågate med McDonald´s og varehus, men du finner også gøye butikker med vintageklær, boligartikler og musikkinstrumenter.

Sidegatene vrimler av fristende spisesteder hvor folk sitter ute fra februar til oktober.

Et lite elektrisk tog forbinder strøkets to ytterpunkter. Kollektivtrafikken fungerer også perfekt i andre deler av byen, selv om du ofte må bytte mellom buss, trikk, vannbuss og tog.

Svipptur til Asia

Storbyferie i Istanbul

Istanbul er den eneste byen i verden som ligger på to kontinenter. Hvis du vil dra til Asia kan du enkelt hoppe på en av vannbussene som krysser Bosporos-stredet. Om bord kan du kjøpe varm te i små glass og fôre måkene med restene av de innkjøpte brødringene, som er tyrkernes favoritt-fastfood. Hvis du er heldig kan du også se delfiner.

Ta gjerne båten til Kadiköy og besøk byens største matmarked. Her kjøper innbyggerne fersk frukt, grønnsaker, fisk, klær og andre hverdagsartikler. Gå en tur i gatene og nyt alle butikkene og de karakteristiske husene med balkonger.

Orientalske basarer og sultanpalasser

Shopping i Istanbul

Selgerne i basaren Kapali Carsi kan være anstrengende og pågående, men ikke la deg skremme. Basaren er en fascinerende og fargerik opplevelse. Det er lett å gå seg vill i de 58 gatene som myldrer av mennesker og de 4000 butikkene som selger gull, smykker, lamper, antikviteter, tepper, vannpiper, skinnvarer og messing, bare for å nevne noe.

Nedenfor basaren er det flere butikkgater som er så smale at varene må bæres inn gjennom dem. Helt nede ved den nye moskéen i nærheten av det Gylne Horn finner du et marked med velduftende hauger av krydder, såper og tyrkisk godteri.

Den orientalske basaren ligger i forlengelse av Sultanahmet. Dette stedet er fullt av turister, ettersom mange av Istanbuls severdigheter ligger her.

Storbyferie i IstanbulHer ligger også sultanpalasset Topkapi, som er et kjempestort museumskompleks der du kan fordrive tiden ved å se på bygningene, utsikten, sultanens bukser, Johannes Døperens hånd og profetens skjegg.

Hagia Sofia har vært både domkirke og moské og er i dag en verdensattraksjon på grunn av den fantastiske kuppelen og de nesten tusen år gamle mosaikkene på veggene.

Besøk også gjerne den stemningsfulle underjordiske sisternen, vannreservoaret som også kalles det sunkne palass.

Midt oppi alt ligger den Blå Moské med de seks minaretene som kaller til bønn fem ganger om dagen. Noen sekunder senere følger de andre moskéene etter, så ropene kan høres over hele byen.

Byen har 13 millioner innbyggere og er en av verdens største. Istanbul er mangfoldig på mer enn én måte.

Finn flybilletter t/r til Istanbul

Prisene under er funnet av brukerne våre i løpet av de siste 48 timene og kan derfor ha endret seg. Av og til har ikke brukerne søkt på Istanbul i løpet av de siste 48 timene, og derfor kan det være at det ikke er oppført noen tilbud.

(Klikk på tilbudet for å komme over i Travelmarkets flysøkemotor)
 
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Let etter flybilletter til Istanbul her.

Visste du at:

Utflukter i Istanbul

Det nåværende muséet Hagia Sofia var verdens største kirke i flere hundre år.

Istanbuls metro er verdens tredje eldste – det er kun metroene i London og New York som er eldre.

Istanbul har hatt flere forskjellige navn – blant annet Konstantinopel og Bysants. Vikingene kalte Istanbul for Miklagård.

Istanbul er ikke Tyrkias hovedstad, men byen har vært hovedstad i flere store riker, blant annet romerriket, det ottomanske og det bysantinske riket. I dag er Ankara Tyrkias hovedstad.

Artikkelen har tidligere blitt publisert i danske 24rejser.

Toppfoto (c) istockphoto / Todor Tsvetkov
Foto (c) istockphoto / delihayat
Foto (c) istockphoto / Nick_Thompson
Foto (c) istockphoto / RoBeDeRo
Foto (c) istockphoto / Dominik Pabis
Foto (c) istockphoto / PhotosensiaLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy