Amsterdam

Storbyferie i Amsterdam – få reisetips her

Annika Myhre
I Amsterdam kan man fremdeles merke byens arv som handelssentrum. Tidligere fylte handel og handelsskip gatebildet, men nå blandes kanalene med et mylder av sykler og trendy mennesker på farten. Denne byen har alt som trengs for en vellykket helg: hyggelige gågater, gode kaféer å ta pause på og herlig atmosfære. Det siste jeg sier til venninnen min før vi skal fly hjem er «Vi må dra tilbake hit!», noe som er et godt skussmål fra meg som ikke liker å dra tilbake til steder jeg allerede har besøkt. Akkurat som andre europeiske weekendbyer er Amsterdam fin å dra til sent på våren og tidlig på høsten.

Amsterdams mest populære og spennende områder/kvarterer

Et av de beste Amsterdam-tipsene får jeg av hotellportieren når vi sjekker inn på hotellet: «Våg å gå deg vill!» Jeg og reisefølget mitt løsner derfor vårt krampaktige grep om kartet og guideboken og går i stedet rundt på måfå i byens kvarterer. Vi får raskt noen favoritter der vi blir værende ekstra lenge.

Jordaan: Jordaan er sannsynligvis et av de mest kjente områdene i hele Nederland. De trendy kvarterene var tidligere kjent som arbeiderkvarterer, der blant andre Rembrandt bodde. Gatene er spekket med kaféer, kunstgallerier og second hand-butikker.

Vondelpark i AmsterdamSpiegelkwartier: Amsterdams ”speilkvarter” er et mekka for kunstinteresserte reisende – å vandre gatelangs og kikke inn i forskjellige gallerivinduer gjør at jeg føler meg mer kulturell enn noensinne.

Vondelpark: Denne grønne oasen som er Amsterdams svar på Central Park i New York, får raskt plass på topplisten min.

Vi slår oss ned på en ledig benk og nyter ettermiddagssolen som stråler gjennom trærne. Vi er ikke akkurat alene her – nederlenderne valfarter hit på syklene sine når arbeidsdagen er over.

Hvis – eller rettere sagt når – jeg kommer tilbake til Amsterdam med resten av familien er det her vi kommer til å tilbringe store deler av ferien.

Grachtengordel: I 2010 fikk den klassiske Kanalringen en plass på UNESCOs Verdensarvliste. Dette området ble bygget under byens storhetsdager og består av fire parallelle kanaler som er forbundet av koselige små gater.

Amsterdams mest kjente severdigheter

AmsterdamReisefølget mitt og jeg er enige om å ikke haste oss gjennom byens severdigheter, og satser heller på en rolig spasertur langs kanalene. Overalt ligger det vakre gamle bygninger med hver sin historie.

Et par kjente attraksjoner har jeg likevel på ønskelisten – jeg har ikke lyst til å forlate Amsterdam uten å ha vært i Anne Frank-huset, og heller ikke Museumplein.

Museumplein: Ved dette innbydende torget ligger de største og mest kjente muséene i Amsterdam: Rijksmuseum, Stedelijk Museum og Van Gogh Museum. Venninnen min og jeg henger her i flere timer og veksler mellom å spise is og å kikke på folk. Her hadde barna mine stortrivdes!

Anne Frank-huset: I to lange år oppholdt Anne Frank og familien hennes seg i annekset til denne bygningen som nå er gjort om til museum. Et besøk her burde vært obligatorisk etter mitt syn – historien må aldri glemmes! Anne Frank-huset har besøkende fra hele verden, så sørg for å være her før det åpner, eller bestill billetter på forhånd.

Tulipaner i AmsterdamTulipaner på Bloemenmarkt: Om våren eksploderer tulipanfeltene i Nederland.

Inne i Amsterdam er det ingen nevneverdig tulipandyrking – vi får til gjengjeld vår del tulipaner på det flytende blomstermarkedet Bloemenmarkt, der bodene ligger på husbåter.

Jeg sørger for å få kjøpt noen nøye utvalgte tulipanløker til mine blomstergale foreldre.

Smale hus: Rundt Kanalringen er mange av husene utrolig smale, og et av de de mest kjente er «dukkehuset» på adressen Singel 7. Den bakre fasaden er kun én meter bred og ble tidligere kalt verdens smaleste hus (nå finnes det visst et hus i Polen som også konkurrerer om tittelen.)

Mat og drikke i Amsterdam

Jeg titter forundret på den åleslanke ekspedienten som hiver innpå pommes frites med majones inne i klesbutikken vi besøker. Å spise fritert mat virker mer som regelen enn unntaket i denne byen, og vi vil ikke være dårligere.

AmsterdamOveralt er det mulig å kjøpe kremmerhus med syndig fete vlaamse frites toppet med en skikkelig klatt majones.

Det kan også kombineres med bitterballen, altså kjøttboller som selvsagt også er friterte. Når vi har fått for mye av det gode går vi over til andre, friskere alternativer. For jo, de finnes også.

Matbutikker: Jeg elsker å gå på oppdagelse i matbutikker når jeg er i utlandet, og synes det er spennende å kikke på forpakninger og matvarer som er annerledes enn dem jeg er vant til hjemmefra.

I Amsterdam blir matbutikken Marqt raskt en favoritt. Her laster vi opp med økologiske og fristende varer før vi drar på en spontan piknik på Museumplein.

Kaféer/lettere lunsj: Både Amsterdam-beboere og turister ser ut til å like det økologiske utvalget i den kombinerte kaféen og butikken Stach. Gode bagels og varm sjokolade finner vi på Bagel & Beans.

AmsterdamFeriens beste kaffe inntas på De Koffieschenkerij Amsterdam, en grønn liten oase midt i Red Light District, der vi koser oss med eplepai samtidig som vi prøver å fordøye inntrykkene fra de levende utstillingsdukkene vi har observert på avstand.

Finere restautanter: Hvis du er ute etter Michelin-stjerner bør du sikte deg inn på La Rive, Vinkeles eller Ciel Bleu, der vi har hørt rykter om at kjendisene henger. Husk å bestille bord på forhånd!

Hvor finner du de beste shoppingmulighetene i Amsterdam?

De store shoppingstrøkene ligger i sentrum – gaten Nieuwedijk går fra sentralstasjonen og helt opp til Dam-torget, og shoppinggaten fortsetter deretter på Kalverstraat. Det er svært populært å handle vintage og second hand i Amsterdam, og det merkes på utvalget av markeder. Noen av markedene vi blir tipset om er Waterlooplein, Albert Cuyp Markt og De Looier Indoor Antiques Market.

Sånn bør du bo i Amsterdam

Vi vil bo på et hotell som ligger i nærheten av Vondelpark og bestiller derfor overnatting på det trendy boutiquehotellet Piet Hein. Det viser seg å være et godt valg – hotellet er flott, prisen overkommelig, hotellfrokosten er delikat og velassortert (et av mine viktigste kriterier!) og beliggenheten sentral. Jeg vil råde deg til å se etter sentrale overnattingsmuligheter så du kan oppleve byen i stedet for å bruke verdifull reisetid på diverse busser, tog og taxier.

Sånn kommer du deg rundt i Amsterdam

Vondelpark

Amsterdam er viden kjent for sine sykler, men jeg hadde nok ikke helt forstått i hvilket omfang folk faktisk sykler.

Vi ser alle typer syklister, i alle ulike aldre og varierende utseende på syklene. For å skli inn i mengden bør en sykkeltur definitivt stå på planen.

Amsterdam kan selvfølgelig også oppleves til fots, men vær oppmerksom og husk at det kommer syklister i full fart fra alle hjørner og kanter.

En tur med kanalbåt er en utmerket måte å komme seg rundt og å se byen fra vannet på. Husk at du kan kombinere en klassisk Hop-On Hop-Off-busstur med en kanaltur og på den måten få det beste av begge verdener.

Hvis du er lei av å gå, sykle og ta båt, kan det være fint å vite at byens sporvognssystem også fungerer godt.

Mine tre beste opplevelser i Amsterdam

Reise til AmsterdamFor meg handler de beste storbyferiene ikke om storslåtte severdigheter.

Jeg er i stedet ute etter en frihetsfølelse som innebærer å kunne slentre rundt uten noen som helst krav.

Reisens tre beste opplevelser har derfor frihetsfølelsen som fellesnevner:

1) Strålende ettermiddagssol på en parkbenk i Vondelpark etter en dag ute i byen.

2) En etterlengtet kaffepause på De Koffieschenkerij Amsterdam, der jeg nyter hver eneste bit av eplepaien.

3) Spaserturer gate opp og gate ned langs kanalene for å kikke på det ene vakre huset etter det andre.

Alle bilder (c) Annika Myhre

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.