Istanbuls største severdigheter

Istanbuls største severdigheter – der Vesten møter Østen

Travelmarket

Tyrkias største by Istanbul er en fantastisk by å besøke. Tyrkerne er utrolig vennlige og imøtekommende, og mange av Istanbuls største severdigheter ligger innenfor et veldig lite område.

I Istanbul møtes Østen og Vesten, Asia og Europa i én by. Istanbul er den eneste byen i verden som ligger i to verdensdeler, og her ligger kristne kirker og muslimske moskéer fredelig side om side.

Hagia Sofia: Navnet Hagia Sofia betyr ‘hellig visdom’. Hagia Sofia-katedralen er selve innbegrepet av bysantinsk arkitektur. Den imponerende store basilikaen var i tusen år, inntil 1520, verdens største katedral. Den store kuppelen reiser seg 55 m over bakken og er 31 m i diameter.

Den blå moskéenDen blå moskéen: Den blå moskéen er en av Istanbuls største severdigheter og er Tyrkias nasjonalmoské. Da de muslimske osmannerne ikke ville stå tilbake for de kristne bysantinerne bygde de den blå moskéen som et motstykke til Hagia Sofia. Moskéen ble bygget i begynnelsen av 1600-tallet og kan vise frem seks slanke minareter og vakkert interiør dekorert med blå tegl.

Den store basaren: Den store basaren (Grand Bazaar) er et av de største markedene med tak i verden og inneholder mer enn 58 gater og over 1200 butikker. Her finner du alt du kan ønske deg av et orientalsk marked: krydder, smykker, tekstiler og broderier, tepper, kobber- og messingvarer.

Topkapipalasset: De ottomanske sultanenes palass gjennom 400 år, fra 1465 til 1853. Det store palasskomplekset har hundrevis av rom og værelser, der de viktigste er åpne for offentligheten. Sørg for å få sett haremet og skattkammeret.

”Istanbuls største severdigheterSisternen, Yereban Sarnici: Et stort underjordisk basseng som skulle inneholde vann til Istanbuls innbyggere i tørketider. 336 korintiske søyler holder dette enorme rommets hvelvede tak oppe. En vakker opplevelse!

Bosporosstredet markerer grensen mellom det europeiske og det asiatiske Tyrkia. Dra på en båttur langs stredets kyst og opplev de vakre bygningene; palasser, rikmannshus og festningsverk.
Ta gjerne en av de offentlige fergene fra sted til sted etter ditt eget valg i stedet for de arrangerede båtturene.

Hippodromen: Det sosiale og sportslige sentrumet for Istanbul da Istanbul het Konstantinopel og var sentrum for det bysantinske riket. På hippodromen ble det blant annet holdt stridsvognsveddeløp, og det var på disse løpene folk fikk se keiseren sin. Opptil 8 stridsvogner som hver var spent fast til 4 hester kunne kjøre om gangen.

De tyrkiske badene, Hamami, har hatt en sentral plass i kulturene i Midtøsten og er fremdeles en stor kulturell opplevelse for besøkende. Prøv for eksempel Çemberlitaş Hamamı, et offentlig bad bygget i 1584 og et av de viktigste eksemplene på osmannisk arkitektur fra det 16. århundre. Bli gjennomvarmet, massert, dampet og avkjølt, og kom ut som et nytt menneske.

Husk å gå inn i et av byens mange kaffehus og få en kopp med varm, skummende tyrkisk kaffe eller deilig eple-te. Hvis du er heldig kan det være at en av de som sitter rundt deg spår fremtiden din i kaffegruten.

Vi håper du får en god reise med mange flotte opplevelser blant Istanbuls største severdigheter!

Alle bilder (c) Maria Erica Jensen


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy