Severdigheter Polen

Severdigheter Polen

De Polske Tatrafjellene

Fjellsjøen Morskie Oko

Fjellsjøen Morskie Oko ligger i 1393 meters høyde og betraktes av mange som det vakreste sted i Tatrafjellene. Man kan ikke kjøre direkte til stedet, men det arrangeres i stedet vandreturer til den flotte innsjøen og de omkringliggende områder.

Kasprowy Wierch fjellet

Den 1985 meter høye fjelltopp Kasprowy Wierch er forbundet med Zakopane via en gondolbane, som er 4181 meter lang. Fra toppen er det flere flotte klatreturer ned, hvor den vanskeligste, men vakreste er Ørnestien.

Gdansk

Mariakirken

Kosciól Mariacki eller Mariakirken, er med sine 105 meters lengde og 68 meters bredde den største mursteinskirke i verden. Den ble oppført 1342-1502, og kan huse 25.000 kirkegjengere på én gang.

Nasjonalmuseet

På Nasjonalmuseet i Gdansk kan man se flotte utstillinger av porselen, tekstil og malerier. Dessuten inneholder museet også domkirkens opprinnelige altertavle, Den Endegyldige Dom – et sant mesterverk av Hans Memling.

Sjøfartsmuseet

På havnen i Gdansk står Gdansk-kranen fra det femtende århundre. Dette er Europas største middelalderkran. Inne i selve kranen holder sjøfartsmuseet til. Dette rommer utstillinger om Gdansks historie som stor handelsby.

Krakow

Czartoryskimuseet

Museet, som ligger i Czartoryski-palasset, betraktes som en av Krakows fineste kunstsamlinger. Museet råder over verker av Leonardo da Vinci og Rembrandt, samt oldtidsfunn fra Egypt og Asia.

Mariakirken

På Markedsplassen i sentrum av Krakow ligger Mariakirken, som er byens sognekirke. Mariakirken er mest kjent for sitt berømte alter, som er utformet av den nürnbergske billedskjæreren Wit Stwosz. Alteret er Europas største og vakreste middelalderalter.

Sigismundtårnet

På den 25 meter høye kalkstensklippen Wawel ligger Sigismundtårnet, som inneholder Polens største klokke. Sigismund-klokken, som kom på plass i 1521, er 2 meter høy og 2,5 meter i diameter.

Polen

Bildet av Den Sorte Madonna

I industribyen Czestochowa 100 kilometer fra Krakow, ligger Jasna Góra-klosteret, som er Polens viktigste samlingspunkt for katolikker. På pilgrimsdager er det tusener og atter tusener som kommer for å se bildet av Den Sorte Madonna, ifølge sagnet malt av evangelisten Lukas.

Byen Zamosc

I det sydvestlige Polen, 320 kilometer fra Krakow, ligger renessansebyen Zamosc som nesten ikke har forandret seg på 400 år. Byen ble på 1500- og 1600-tallet oppbygd og styrt av den maktfulle Zamoyski-slekten, som har atskillige gater oppkalt etter seg.

Kongeslottet

I Warszawa ligger Kongeslottet, bygget på 1200- og 1300-tallet og deretter utvidet i flere omganger. Dette flotte slottet med det diskrete ytre og de vakre saler, har fungert som kongens hjem, presidententbolig og møtested for det polske parlamentet.

Konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau

Mellom 85 og 90 prosent av polske jøder forsvant i de nazistiske konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau. Noen av cellene og gasskamrene i leirene er bevart som museum for fortidens grusomheter.

Kopernicus museet

Kopernicus museet ligger i byen Frombork, hvor renessanse-astronomen Nicolaus Kopernicus ble født. Det var Kopernicus som fremla teorien, at jorden ikke var sentrum i universet. Det og mye mer kan man høre om på Kopernicus-museet, som har en imponerende samling av astronomens instrumenter.

Lazienkiparken

Et av Warszawas helt store pustehull er den vakre Lazienskiparken, som ligger ca. halvannen kilometer fra sentrum. Om sommeren er parken full av folk som nyter et av de mange arrangement som avholdes her.

Oliwa klosteret

I Oliwa-bydelen nord for Gdansk ligger et cisterciensekloster med tilhørende kirke, som ble grunnlagt omkring 1200 av danske cisterciensere. Inne i kirken som ligger i forlengelse av klosteret, står et av Polens største orgler. Det ble bygget på 1700-tallet og har ca. 6000 piper, som blir benyttet tre ganger om dagen.

Villa Koliba

I Zakopane ligger et stort, vakkert trehus fra 1893, designet av maleren og dikteren Stanislaw Witkiewicz. Villa Koliba, som er bygget i såkalt Zakopanestil, er innredet til museum for blant annet gamle møbler.

Wieliczka-minen

Ca. 13 kilometer sydøst for Krakow ligger Wieliczka-saltminen, en av Polens største severdigheter. I de velbevarte minekamrene, noen over 700 år gamle, kan man se de forskjellige maskiner som er blitt brukt gjennom tiden.

Poznan

Markedsplassen

Hvis du har funnet rådhuset, står du samtidig på Poznans markedsplass, som er en severdighet i seg selv. Plassen ble ødelagt under 2. verdenskrig, men gjenopbygget som et glimrende eksempel på hvordan en markedsplass kan se ut.

Rådhuset

Poznans flotte rådhus ble opprinnelig bygget i gotisk stil, men kan takke den italienske designeren Battista for sitt nåværende renessanse-look, som ble påført rådhuset på 1600-tallet.

Solidaritetsmonumentet

I 1981 ble Solidaritetsmonument reist til ære for de drepte under opprøret mot det kommunistiske styret i 1956. Her ble 76 drept og over 600 såret da demonstrantene ble nedkjempet med tanks.

Szczecin

Den røde ruten

Følger man den røde ruten, kommer man rundt til Szczecins forskjellige severdigheter. Den syv kilometer lange ruten starter ved jernbanestasjonen, og er lett å følge ved hjelp av de røde pilene som er tegnet på fortauet.

Fyrstene av Pommerns Slott

Szczecins viktigste severdighet er slottet, som siden det ble bygget på 1300-tallet, har huset Pommerns fyrster. Slottet ble gjenoppbygget etter krigen tilsvarende dets utseende på 1500-tallet, og fungerer i dag som kulturhus.

Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet er et must hvis man vil se og høre om dengang Szczecin var en Hansaby. På museet finnes dessuten samlinger av smykker som har tilhørt Pommerns fyrster, samt malerier og skulpturer.

Warszawa

Bydelen Stare Miastro

Warszawas største severdighet er den gamle bydelen Stare Miastro, som ble gjenoppbygget mellom 1949 og 1963. Det historiske kvarteret er omhyggelig restaurert slik at det ligner byens utseende på 1600- og 1700-tallet.

Kongeveien

Mellom Lazienki-palasset og Kongeslottet går Warszawas hovedboulevard, Kongeveien, som er omgitt av flotte bygninger og berømte monumenter. Av de mange severdigheter langs ruten kan nevnes Kopernikus og rytterstatuen av Jozef Poniatowski, som begge er utført av den danske skulptøren Bertel Thorvaldsen.

Nasjonalmuseet

Polens største museum er Nasjonalmuseet i Warszawa. Det inneholder blant annet verker av polske og utenlandske kunstnere, samt flotte samlinger av middelalderkunst og arkeologiske funn.

Wroclaw

Domkirkeøyen Ostrów Tumski

Domkirkeøyen eller Ostrów Tumski som den heter på polsk, er den eldste delen av Wroclaw med røtter helt tilbake til tidlige middelalder. Den stemningsmettede bydelen råder over noen av Europas vakreste eksempler på sakral arkitektur.

Domkirkeøyen Ostrów Tumski

Domkirkeøyen eller Ostrów Tumski som den heter på polsk, er den eldste delen av Wroclaw med røtter helt tilbake til tidlige middelalder. Den stemningsmettede bydelen råder over noen av Europas vakreste eksempler på sakral arkitektur.

Panorama Raclawicka

Panoramaet er et stort sirkelformet maleri med en omkrets på 120 meter som forestiller slaget ved Raclawice. Det enorme maleriet malt av Jan Styka og Wojciech Kossak, er Wroclaws største turistattraksjon.

Wroclaw Rådhus

Det Gamle Rådhus i Wroclaw er uten tvil et av de vakreste rådhus i Polen. Bygningen, som er oppført i gotisk stil, stammer fra 1200-1300-tallet og rommer dessuten et historisk museum.

Charter (fly+hotell)
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person

Finn reisen til Polen her

Finn inspirasjon til Polen her

Bestill severdighetene dine her