Omkranset av Alpene ligger Europas smørhull, Sveits. Landet er nok mest kjent for sine sure oster og diskrete banker, men den reisende vil oppdage at landet representerer mye mer enn det. Det er nemlig ikke uten grunn at Sveits gjennom århundrer har blitt betegnet som Europas klassiske ferieland.
Schweizerische Eidgenossenschaft (tysk)
Bern (129.400)
41.285 km2
Tysk (70 prosent), fransk (19 prosent) og italiensk (8 prosent).
Romersk-katolsk og protestantisk
7.000.000
Republikk
Sveits er gjennomskåret av elver, daler og høye alper. De høye fjellene gir et noe ustabilt vær. Nord for Alpene er klimaet som i Nord-Europa, mens det sør for fjellene minner om det klimaet man finner i middelhavslandene.
De fleste forbinder nok Sveits med skiferier. Men man kan reise til Sveits både sommer og vinter, enten man vil dyrke vintersport, nyte den friske fjell-luften eller oppleve landets kultur.
Schweiz
Schweizerfranc (CHF)
Sveits har mange internettkafeer. De ligger spredt rundt omkring i landet og finnes i alle større byer.
Politi (117)
Brannvesen (118)
Ambulanse (144)
Redningshelikopter ((01) 3831111)
Generelt forventes det ikke drikkepenger. De flest restauranter, taxier og lignende har i forveien inkludert servicegebyr i regningen. Allikevel kan man godt gi et lite beløp i tillegg.
Når klokken er 12.00 i Norge, er den 12.00 i Sveits.
Vekt: kilo
Lengde: meter
Væske: liter
Utvis alminnelig høflighet og spør alltid før fotografering.
I Sveits kan man trygt drikke vann fra kranen, men ikke direkt fra bekkene. Ta med vann på flaske når du skal på vandretur.
220 volts AC, 50 Hz
Med alminnelig høflighet og respekt for lokalbefolkningen kan man nå langt i Sveits.
Bankene har åpent fra 8.30 til 16.30 (mandag-fredag)
Butikkene har åpent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.00 til 18.30 (mandag til fredag). Lørdag har de åpent til 16.00.
Det sveitsiske kjøkken er spennende og variert alt etter som hvor man befinner seg i landet. Landets beliggenhet med grenser til Tyskland, Frankrike og Italia har smittet av på menykartet. Foruten utallige oster dominerer fisk, pølser og forskjellige kjøttretter. Sveitserne framstiller også deilig sjokolade og vin som absolutt bør smakes.
I Sveits er det generelt gode forhold for handikappede. De dyreste hotellene har stort sett heis. Det sveitsiske turistkontor har dessuten gitt ut en guide spesielt for handikappede.
Nyttårsdag, 1. januar
Nasjonaldagen, 1. august
Jul, 25. og 26. desember
I noen delr av Sveits holder man helligdag 2. januar og 1. mai.
Det er nesten 500 campingplasser i Sveits.
Det er mange hoteller i Sveits og de er generelt av riktig god kvalitet. Det anbefales å bestille rom i god tid i forveien.
Sveits' vandrerhjem er åpne for alle, men unge under 25 år får førsterett.
Sveits er rik på fjellhytter og ferieboliger. Disse er så populære at det anbefales å bestille i god tid. Det finnes også mange hostels og kurhoteller. Opplysninger om disse fås gjennom Sveits' turistbyrå.
De lokale flyselskaper Swissair og Crossair står for alle innenriksavganger i Sveits. Flytransporten er rask men dyr, så de fleste reiser med bil eller tog i stedet.
Sveits har et godt velutbygd jernbanenett. Det ivaretas av Schweizerische Bundesbahnen (SBB)
I Sveits kjører det taxier med taksametre til lange og korte turer.
Sveits har et utmerket veinett. Allikevel kan mange av de utallige fjellovergangene være trange og virke litt faretruende. Før man kjører inn i Sveits, som har høyrekjøring, skal man utstyre forruten med en såkaldt Autobahnvignette. Dessuten skal man betale for å kjøre gjennom de to tunellene som forbinder Sveits og Italia. Om vinteren skal man bruke vinterdekk og snøkjeder også selv om man, i de overganger som er sperret på grunn av været, kan få transportert bilen med tog. Alle de større byene har bilutleie på hoteller, flyplasser og jernbanestasjoner.
En stor del av transporten til skisportstedene skjer med taubane. En slik tur er ofte en opplevelse i seg selv.