Reiseguide til Australia

I Australia er det mulighet for avkoblingsferie på noen av verdens beste badestrender, eller skitur i fjellene, trackingtur i ørken og fjell, oppdagelsesferd blant ville dyr og planter i bushen, eller fest og farver på den skjønne gullkysten. Mulighetene er ubegrensede down under.

Fakta

Top
Lokalt navn
Australia
Hovedstad
Canberra (308.000)
Areal
7.682.300 km2
Hovedpråk
Engelsk
Største religion
Kristendom er den største religionen i Australia, ca 75 procent. Ellers er alle større religioner også representeret i landet. Man kan finne kirker, moskéer, templer og synagoger i alle større byer.
Innbyggere
19.000.000 (august 2000)
Styreform
Konstitusjonelt monarki
Geografi
Australia er et av verdens flateste land. Landets høyeste punkt er 2229 meter (Mt. Kosciusko) og det laveste punkt 15 meter (Lake Eyre). Ellers består landet primært av store flate sletter. De tettest befolkede områdene finner man på slettene i øst, sørøst og sørvest.

Reiseforberedelse

Top

Beste tid å reise

Australia kan besøkes året rundt. Man bør likevel være oppmerksom på at siden Australia ligger på den sørlige halvkule, er årstidene der omvendt av de europeiske. Fra november til mars er det varmt over hele landet. Den nordlige del av landet er tropisk, og der kan det bli veldig varmt. Fra april til september har den nordlige del av landet klare varme dager med kalde netter. Den sørlige del har i denne perioden kaldere dager med sporadiske regnbyger. Likevel er det ofte sol og godt vær. Fra april til september er der ofte snø i fjellene i den sørøstlige delen av landet. Så det kan faktisk la seg gjøre å tilbringe julen i vannkanten på en strand, mens man i august måned drar på skiferie.

Reiselitteratur

Lonely Planet Australia Reisen Rundt i Australia Gad Explorer Australia

Lokale forhold

Top

Valuta

Dollars (AUD)

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Australia skal man ringe på følgende nummer: Politi, ambulanse, brannvesen (000)

Driks

Å gi tips er ikke noe som generelt bliver forventet eller praktisert i Australia. Men på førsteklasses restauranter er det normalt å gi tjeneren opptil ti prosent hvis man får god betjening.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 20.00 i Australia. Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 21.00 i Australia. Noen av statene i Australia opererer med sommertid og vintertid, men det er ikke felles for hele landet.

Mål og vekt

Man benytter følgende mål- og vektenheter i Australia: Lengde: meter Vekt: kilogram Temperatur: celsius.

Fotografering

Det er normalt tillatt å fotografere overalt i Australia. Men ønsker du å fotografere personer er det best å spørre om lov først.

Drikkevann

Australia har en høy hygienisk standard, og du kan godt drikke vannet fra springen.

Elektrisitet

I Australias bruker man følgende strømkilde: 220-240 volts, AC 50Hz. I Australia bruker de trebenskontakt, og må vil derfor trenge en adapter.

Atferd og oppførsel

Generelt bør du oppføre deg som i et hvilket som helst annet vestlig land. De fleste australiere er uformelle og vennlige.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.30 til 16.00 (mandag til torsdag) og fra 9.30 til 17.00 (fredag). I enkelte stater har noen banker i tillegg åpent lørdag formiddag. Butikker har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag til onsdag), fra 9.00 til 21.00 (torsdag og fredag) og fra 9.00 til 17.00 (lørdag). Butikker i større byer har ofte åpent om søndagen fra 10.00 - 16.00. Kontorer har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag til fredag)

Mat og drikke

Maten i Australia er normalt sunn og hygienisk. Barbecue er populært i Australia, og den tilberedes selvfølgelig under åpen himmel. Australia er dessuten kjent for restauranter med lekkerbiskener fra havet. Du blir tilbudt masser av frukt, og hvis du er heldig får du kanskje også anledning til å smake på de lokale delikatesser. Dette kan være kenguru, bøffel, krokodille eller emu. Australia er et multikulturelt land, og det er derfor mulig å finne mange forskjellige typer restauranter. Øl er nasjonaldrikken, men det finnes også mange gode australske viner.

Forhold for funksjonshemmede

Forholdene for handicappede er blitt mye bedre i løpet av de siste årene. De fleste hoteller, flyselskaper, attraksjoner og større transportmidler har mulighet for å ta imot handicappede. Det er likevel å anbefale å sjekke ut på forhånd om den attraksjonen du vil besøke har denne service til rådighet.

Høytids- og helligdager

1 nyttårsdag, 1. januar. Australiadagen, 26. januar. ANZAC dag, 25. april. Dronningens fødselsdag, andre mandag i juni (bortset fra i staten Western Australia). 1. juledag, 25. desember. 2. juledag (boxing day), 26. desember (bortsett fra i staten Southern Australia).

Overnatting / Hotell

Top

Camping

Du kan finne campingplasser i stort sett alle byene i Australia, helt ned til de virkelig små byene med få innbyggere. Det kan være forskjell i kvalitetet på plassene, men som hovedregel holder de alle en god standard. Informasjon om campingplasser kan fås på alle større turistsentre i landet.

Hoteller

I Australia finnes det i alle stater store hoteller drevet av internasjonale kjeder. Vil du heller ha et mindre og mer avslappet, lokalt hotel, er det også mange slike å finne. Hotellene i Australia rangeres etter et fem-stjerners system, hvor fem stjerner er best.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Bed & breakfast kan du finne over hele Australia, og ofte til en lav pris. Det kan også være mulighet for å overnatte i private hjem. Gjestehus finnes ofte i områder som ikke er umiddelbart tilgengelige. Disse kan variere fra store gjestehus på storgårder, til de ansattbygninger på mindre gårder. Når man overnatter på denne måten blir man ofte innlosjert i private hjem, og dette kan være en god mulighet til å lære noe om det australske folk og den australske levemåte.

Vandrehjem

Du kan finne vandrehjem over hele landet, men de fleste er der befolkningen er tettest. Vandrehjem med merket YHA lever opp til de kravene om internasjonal standard. Så vil du være på den sikre siden, bør du se etter YHA-merket. Generelt er det lett å finne vandrehjem i Australia.

Lokal transport

Top

Fly

Flyrutene i Australia dekker stort sett hele landet, og man kan velge mellom billeter på første og andre klasse. Det kan av og til være en fordel å fly i Australia, på grunn av de store avstandene. Prisene varierer, men det kan ofte la seg gjøre å kjøpe flypass til en rimelig pris.

Buss

I Australia finnes et virkelig godt utviklet buss-nettverk. Buss er en av de billigste transportmulighetene, og bussene er generelt i god stand og med komfortable seter og aircondition. Det vanligste for alminnelige reisende er å kjøpe et busspass, som gir mulighet for å gå av og på etter behov. Disse busspassene kan du som regel kjøpe i hjemlandet ditt. I tillegg til den alminnelige bussen kan du mellom Sydney og Cairns også reise med Oz Experience. Dette er en kombinasjon mellom et busspas og en tur med guide. På turen kommer du ut i 'the outback' og nasjonalparker. Samtidig blir du tatt med på det ville natteliv, og du får informasjon om hva det er å oppleve i de forskjellige byene. På disse turene kan du også gå av og på når du vil.

Tog

Der finnes bare en togstrekning fra kyst til kyst i Australia. Den går fra Sydney til Perth og tar ca tre dager. Ellers går det tog til og fra de fleste storbyer. Det er mulig for å reise på både første og andre klasse. Togene er i god stand, og man kan få sovekupe. Det er viktig å reservere plass på lengre strekninger. Man kan reservere opp til seks måneder i forveien. Man kan også kjøpe togpass som gjelder i ca fire uker, men disse må kjøpes i utlandet.

Taxi

Drosjer finnes nesten i alle byer. Man kan finne dem ved transportterminaler, større hoteller eller innkjøpssentre. Man kan også praie en taxi på gaten eller bestille en pr. telefon. Det vil alltid være et minimums oppstartsbeløp, pluss litt ekstra hvis man ringer og bestiller drosjen.

Bilutleie

For personer over 21 år er det er mulig å leie biler i alle større byer. Et internasjonalt førerkort er påkrevd, i tillegg til gyldig nasjonalt førerkort.

Båt eller ferge

Det er gode mulighet båtturer i Australia, med sine over 36.000 kilometer kystlinie. Man finner både alminnelige turbåter og mulighet for dyphavsfiske. Når det gjelder ferger er det regelmessige bilferger mellom Victoria og Tasmania.

Andre transportformer

Hvis man er flere reisende sammen, kan av og til lønne seg å kjøpe en bruktbil. Australia har et godt utbygd veinett, og en bil gir en stor grad av frihet selv å bestemme tempoet. I Sydney er det gode muligheter for å kjøpe og selge brukte biler.
Reisetype Oslo Bergen Trondheim
Flybilletter t/r Fra 18 480,- - -
Prisene er pr. person
Reisetilbud
Finn billige reiser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.no søker på mer enn 1000 nettsider for å finne de beste og billigste reisene for deg.