En gruppe elefanter samles i vannet, omkranset av grønne palmer og blå himmel.

Reiseguide til Sri Lanka

Sri Lanka ligger kun 50 kilometer fra India. På kartet ser det ut som en tåre som falle fra det indiske kontinentet. Landets sydlige del byr på vakre, kupperte landskaper med fantastiske strender ved kysten. Den nordlige delen av landet er en stor slette med høye fjell som reiser seg i 2500 meters høyde.

Fakta


  • Sri Lanka

  • Colombo

  • 66.000 km2

  • Sinhala og Tamil

  • Budisme

  • 18.000.000

  • Republikk

  • Sri Lanka ligger 50 kilometer fra India. Øya er 350 kilometer lang og 180 kilometer bred. Den nordlige halvdelen er dekket av et stort område med sletter og fjell, hvor den høyeste toppen ligger på 2524 meter. Den sørligste delen er preget av vakre åser, og det er her man finner de beste strendene. I den sørvestlige delen av landet er det store regnskog områder.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Man kan besøke landet hele året, men dersom man vil unngå regntiden skal man besøke Sri Lanka mellom desember og mars, ved vestkysten, og mellom mai og september, ved østkysten.

Reiselitteratur

Lonely Planet Sri Lanka
Insight Guides Sri Lanka

Lokale forhold

Valuta

Sri Lanka Rupee (SLR)

Internettkafeer

Etter hvert er det blitt en del Internettkafeer på Sri Lanka. Alle sammen finnes i Colombo og det er flere på vei.

Nødhjelp

For å tilkalle øyeblikkelig hjelp på Sri Lanka skal du ringe følgende nummer:
Politi (43 33 33)
Brannvesen (42 222)
Sykebil (69 19 05) eller (69 54 34)
Turistpolitiet (26 941) eller (21 111)

Driks

De fleste hotellene legger 10% på regningen som et servicebeløp. Dersom dette ikke er gjort er det vanlig at man legger på 10% ekstra selv. Når det gjelder drosjesjåfører er det opp til deg selv om du vil gi de tips.

Tidssone

Når klokka er 12.00 i Norge (sommertid), er den 16.00 på Sri Lanka
Når klokka er 12.00 i Norge (vintertid), er den 17.00 på Sri Lanka

Mål og vekt

På Sri Lanka bruker man følgende måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter
Volum: liter

Fotografering

Man bør ikke fotografere mennesker eller religiøse handlinger før man har spurt om lov. Ellers er det ingen spesielle regler for fotografering.

Drikkevann

Alt vann som skal brukes til å drikke, pusse tenner eller lage isterninger av, bør kokes i minst 20 minutter. Det er imidlertid best å kjøpe vann på flaske.

Elektrisitet

På Sri Lanka benyttes følgende strømkilde:
230/240 Volt, 50 Hz

Atferd og oppførsel

Man bør respektere befolkningens religiøse ritualene, og man skal kle seg slik at tøyet dekker kroppen. Det siste gjelder i særdeleshet dersom man skal besøke hellige steder eller private hjem, og i tillegg skal man også ta av seg sko og hatt. Følg de lokale anvisningene.

Åpningstider

Butikkene har åpent fra 09.00 til 17.30 (mandag til fredag), og fra 09.00 til 13.00 (lørdag).
Bankene har åpent fra 09.00 til 17.00 (tirsdag til fredag), og fra 09.00 til 12.00 (mandag og lørdag).
Kontorene har åpent fra 08.30 til 16.30 (mandag til fredag). Noen kontorer har også åpent lørdag formiddag.

Mat og drikke

Mesteparten av maten på Sri Lanka er strekt krydret og generelt er maten god. Det serveres mange typer grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og skaldyr, og med hensyn til drikkevarer er te nasjonaldrikken, og teen fra øya regnes som noen de av beste i verden. En annen populær lokal drikk er Toddy, som er saften fra palmetrærne.

Forhold for funksjonshemmede

Forholdene for handikappede er under forbedring, men dersom man vil reise rundt i landet er det nok en god ide å kontakte de stedene som man ønsker å besøke før man reiser. På de stor hotellene og hos noen reiseselskaper kan man få hjelp og assistanse dersom man ønsker det.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
Uavhengighetsdagen, 4. februar
Maidag, 1. mai
Nasjonale helters dag, 22. mai
Vanlig fridag, 30. juni
1. juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember
Vanlig fridag, 31. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det er ikke vanlig å campe i Sri Lanka og de gangene hvor det er mulig er det som regel i forbindelse med arrangerte turer.

Hoteller

Det er et stort utvalg av hoteller i landet. I de større byene finnes det alt fra femstjerners, til mellomklasse og billige hoteller. I de mindre byene finnes det ett- og tostjerners, samt mellomklasse og billige hoteller.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det ligger en god del gjestehus og kroer spredt utover landet. Disse tilbyr komfortable og uformelle værelser.

Vandrehjem

Det finnes vandrehjem i de fleste byene i landet. Disse varierer i pris og kvalitet, men som regel er de i rimelig stand.

Andre overnattingsformer

I mange områder er det mulig å overnatte i private hjem og dermed få et innblikk i livsstilen til lokalbefolkningen. Dessuten finnes det en del steder hvor man leier ut hytter og bungalower. Spør på de lokale turistbyråene for mer informasjon.

Lokal transport

Fly

Mellom de store byene på Sri Lanka går det innenriksfly, og landet har 12 innenriksflyplasser med asfalterte landingsbaner. Innenriksrutene har imidlertid vært avlyst den siste tiden, så det kan være en god ide å undersøke om flyene går før man planlegger reisen.

Buss

Det går busser mellom nesten alle byene på Sri Lanka. Det er stor forskjell på bussene, noen er gamle og dårlige mens andre er nye og komfortable. En ting har bussene imidlertid til felles; de er bestandig overfylte.

Tog

Det er over 1500 kilometer med jernbanelinjer på Sri Lanka, og togene går mellom de fleste byene og til turistområdene. Siden togene ofte er overfylt er det viktig å bestille plass i god tid. Generelt går det langsommere å reise med tog enn med buss.

Taxi

Gule drosjer finnes i alle de større byene og de er lett å få fatt i på gata. Det er best å avtale prisen på forhånd.

Bilutleie

Etter hvert har det blitt gode muligheter for å leie bil på Sri Lanka, og dette er en enkel og grei måte å komme seg rundt på. Det er også mulig å leie bil med sjåfør og av og til er dette faktisk billigere enn å leie bil uten sjåfør.

Har du hatt lyst til å reise til Sri Lanka?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Reisetilbud