Storbyferie i Wien

Storbyferie i Wien – mat, mote, musikk og malerier

Er du glad i mat, mote, musikk eller malerier? Du finner alt det i Wien, og under hjelper vi deg litt på vei. Enten du foretrekker gedigen, velrenommert kunst eller samtidens sprell levende kultur, burde du prøve en storbyferie i Wien.

Ingen annen by i Europa er nemlig i like stor grad synonymt med kunst og kultur. Bare navnet Wien får bilder av store ballsaler, vakre bygninger og verdensberømte komponister til å danse på netthinnen.

Flyturen tar bare to og en halv time fra Oslo og flybillettene til Wien kan du jo for eksempel finne på Travelmarket.

MOTE

Neubau, også kalt det 7. distrikt, er blitt ensbetydende med innovativ motedesign og avant-garde-kunst. Her arbeider mote- og mediedesignere, arkitekter og kunstnere side om side. Besøk gjerne de små butikkene og galleriene i Neuhaus for å få et inntrykk av hva som foregår i Wiens skapende kulturliv akkurat nå.

MALERIER

Gustav Klimt: Denne verdensberømte Art Nouveau-kunstnerens verker finner du mange steder i Wien. Den største samlingen er i det Østerrikske Galleri på Belvedere, i den tidligere prinseresidensen. Men du kan også se Klimts verker i det lille utstillingssenteret Secessionbygningen (opprinnelig for Art Nouveau, men nå for samtidskunst), i Burghteateret og på Leopold Museet. Gustav Klimt-elskere bør også besøke Museet for Brukskunst (MAK) hvor Gustav Klimt gikk i lære fra 1876 til 1883.

MUSIKK

Staatsoper: Wiens Statsopera er en av verdens mest anerkjente operascener. Her opptrer verdens største operanavn og førende scenekunstnere 285 dager i året og her blir over 60 forskjellige operaer fra ulike genre oppført i løpet av et år. Bli med på en av de guidede rundvisningene for å danne deg et inntrykk av hvordan det arbeides i operahuset.

Lydens Hus: I palasset til erkehertug Karl i den gamle bydelen ligger Lydens Hus. Her føler, ser og skaper man med lyd. Kikk over skulderen på de store komponistene mens de arbeider, møt nåtidens store komponister og ta en titt på fremtidens musikk. Du blir guidet rundt i alt dette ved hjelp av siste nytt innen datateknologien.

ARKITEKTUR

Kunsthaus Wien: Friedensreich Hundertwasser er arkitekten med de sprelske husene uten rette linjer, men med klare farger og organiske former. Han kjøpte og bygde om den tidligere limtrefabrikken hvor det nå er en permanent Hundertwasserutstilling i tillegg til skiftende utstillinger.

Hundertwasshaus: Wiens absolutt meste originale, allmenne boligbygg som ligger ikke så langt fra Kunsthaus Wien.

MAT OG DRIKKE

Kaféer eller kaffehus: Wiens kafétradisjoner er viden kjent, og kaféene er i høy grad del av folks hverdag. Det fins kaféer av alle slag, men prøv for eksempel kaféen på Hotel Sacher som er berømt for sin Sachertorte.

Mat: Man kan nesten ikke besøke Wien uten å bestille Wienerschnitzel. Wiens kjøkken er forøvrig en blanding av det böhmiske, østerrikske, ungarske og balkanske kjøkken. Særlig dessertene er fantastiske!

Les også: 10 ting du ikke bør gå glipp av på en storbyferie i Wien

Foto (c) istockphoto / Gorazd Bertalanic