Sover med babyen på flyet

7 gode råd til deg som vurderer å reise med spedbarn

Lise Kryger
Skal du reise med spedbarn, og er usikker på hvordan du gjør det? Her er 7 av mine beste råd til deg, fra da jeg selv var førstegangsmor og reiste sørover med vår 6 uker gamle sønn.

For 7 år siden bestemte mannen min og jeg oss for å reise sørover med vår nyfødte sønn, Sebastian.

Som de erfarne reisende vi var, følte vi oss ganske trygge på å reise med et lite barn, og avgjørelsen tok vi nesten som en selvfølge, spesielt før han ble født.

Baby klar for innsjekkingDa han først ble født, skjedde det noe med moren – meg – som gjorde at den beslutningen vi tidligere følte oss så sikre på, plutselig ikke lenger føltes like selvsagt.

Å bli mor for første gang endret fullstendig synet mitt på å reise, og gjorde meg for første gang skikkelig usikker, i en sammenheng jeg ellers tidligere hadde følt meg trygg og sikker på.

Tvilen og usikkerheten dukket opp hele tiden og blandet seg inn i forberedelsene til reisen.

For hvordan er det egentlig å reise med spedbarn når man er mor for første gang og helt ny i gamet? Hva skal du pakke med? Hva er viktig i forbindelse med flyreisen? Og hva hvis noe går galt?

Hvordan sørger vi for at vi får en fin reise, ikke bare for oss som foreldre, men også den lille sønnen vår? Og hvordan reiser vi trygt, slik at vi også får en fin og avslappende ferie ut av det?

Her kommer 7 gode råd til deg som vurderer å reise med spedbarn, basert på mine egne erfaringer. Jeg håper at mine råd vil gjøre det lettere for deg å ta muligheten og avgjørelsen om å reise med barnet ditt.

Les også: Charterferie med barn – slik får du den beste ferien

1. Book hjemmefra

Som de ryggsekkturistene vi var, hadde vi det best med å ta ting litt ad hoc.

Vi har aldri likt å ha fastlagte planer, og foretrukket spontane valg og beslutninger som tas fra dag til dag.

Fordi vi nå hadde et lite barn med på reisen, booket vi et hotellrom i Alghero på Sardinia, slik at vi hadde et sted å være fra ankomst og et par dager fremover.

Bestill ferie med babyenVi regnet med at italienerne oppdaterte nettstedene sine fortløpende, så det var mange gode steder vi kunne booke oss inn på underveis.

Etter å ha brukt opp dagene på hotellet, hadde vi ennå ikke funnet et sted å bo. Så vi bestemte oss for å leie en bil og kjøre til Korsika for å få flere valgmuligheter.

Vi kjørte det meste av dagen og det meste av kvelden før vi fant et hotell som ikke var fullbooket på Korsika.

Dagen etter lyktes det oss å finne et sted å bo en stund, men usikkerheten vi hadde med å finne et sted å være ønsker vi ikke at noen førstegangsforeldre skal måtte oppleve.

2. Avklar forventningene deres

Hva vil dere oppleve? Hva er forventningene deres? Kjenner dere hverandres forventninger? Og er de realistiske?

Ventetid i lufthavnen med spædbarnJeg tror ingen av oss hadde det særlig klart for seg hvorfor det var viktig å reise sørover med vår lille sønn.

Og de forestillingene jeg hadde ble på ingen måte innfridd da vi først hadde reist. Til gjengjeld fikk vi mange overraskelser og gjorde oss derfor også mange erfaringer underveis.

Det kan være vanskelig å vite hvordan det er å reise med et spedbarn når man aldri har prøvd noe annet enn å reise uten. Når du reiser med små barn, står du overfor ukjente utfordringer, som du på ingen måte har forutsetninger til å se for deg.

Det kommer helt an på hvordan barnet ditt er, hvordan du selv opplever å bli forelder for første gang, og hvordan dere som foreldre fordeler oppgavene underveis.

Regn med at forventningene dine ikke nødvendigvis innfris når du har dratt. Og venn deg til å være åpen for at ferien plutselig kan ta ny form. La reisen lede, og juster forventningene dine underveis – ri med på bølgene, så går alt mye lettere.

3. Pakketips

Pakker for ferier med babyenHva skal du ta med når du reiser med spedbarn? Det kan være vanskelig å ha oversikt når man er vant til å bare pakke for seg selv.

Et godt tips er å skrive ned alt babyen din bruker i løpet av en dag. Tingene du skriver ned, er også spedbarnets pakkeliste. I tillegg er det lurt å ta med solkrem, solhatt, førstehjelpsveske, plaster, aktivitetsteppe og babycall.

Noe av det som tok mest plass i ryggsekken vår, var bleier. Det er jo ikke slik at man ikke får tak i bleier i andre land. Men hvis du vil være sikker på at bleiene til barnet ditt er uten fargestoffer og tilsetningsstoffer, kan det være lurt å ta dem med hjemmefra.

Heldigvis tar de mest plass på utreisen …

Vær sjenerøs med deg selv. Det er fint å pakke lett, men ta med litt ekstra hvis det gjør at du føler deg tryggere. Du trenger ikke være supermor på alle områder.

4. Gode råd for selve reisen – fly med spedbarn

Uansett hvor gammelt barnet deres er, må det ha sitt eget pass.

Passet må bestilles fra politiet, f.eks. på https://www.politiet.no/tjenester/pass-og-id-kort/bestille-endre-eller-avbestille-time-til-pass-og-id-kort/. Hvis dere skal reise om sommeren, er det ofte lurt å gjøre det i god tid, da det kan være lang ventetid.

Det er stor forskjell på hvilke retningslinjer de ulike flyselskapene har for å reise med småbarn. Alle har sin egen politikk, priser, seter, lifter og stelleplasser.

Det kan være lurt å ringe til flyselskapet på forhånd for å høre hva de kan gjøre for deg, og om du føler deg trygg på deres måte å håndtere spedbarn på reise. Baby sover på flyet
Noen flyselskaper tillater kun spedbarn å fly fra de er 7 dager gamle. Barn under 2 år får ikke tildelt sitt eget sete. Med et spedbarn i flyet syntes jeg også det var mest praktisk og behagelig å ha ham på fanget. Hvis du skal fly langt med babyen din, for eksempel til USA eller Asia, kan du hos mange flyselskaper bestille en babykurv som kan festes på veggen.

Sjekk eventuelt på flyselskapenes nettsider om de har spesielle pakker for deg og barnet ditt, for eksempel leker og snacks.

Du kan godt ta med babymat (babymos på glass) selv. Ellers kan du bestille babymat på flyselskapenes nettsider.

Når flyet letter og lander, kan det oppstå undertrykk i barnets øreganger. Hvis du sørger for å legge ammingen til disse tidspunktene, minsker du risikoen for at det skjer. Ammingen utjevner nemlig trykket.

Føler du deg litt for synlig i kabinen med mange blikk på deg mens du ammer, kan det være lurt å pakke et sjal i håndbagasjen, som kan legges over dere mens dere ammer.

Hvis du gir barnet ditt flaske, husk å gjøre flasken klar før avreise. Du kan ofte få flypersonalet til å varme flasken i mikrobølgeovnen.

Det finnes stellebord på toalettene i flykabinen. Det kan føles noe krampaktig å stå der ute og skifte, men det er mulig.

5. Gode råd for overnatting på reisen

Baby i barnebassengetHvis det er varmt, vil jeg absolutt anbefale at dere velger et sted med aircondition.
Siden vi ikke booket hjemmefra, endte vi dessverre ofte opp med bungalower og boliger uten aircondition. Varmen var veldig intens mens vi var borte, og vi følte aldri at vi og Sebastian kunne kjøle oss ned.

Vurder å finne et sted der dere kan være sammen som en familie. Vi har satt veldig pris på å kunne sterilisere melkeflasker i mikrobølgeovnen. I tillegg er det roligere i en bungalow eller et eget sted, som dere som nybakte foreldre kan trenge.

Hvis dere velger å bo på hotell, er de som regel hjelpsomme med å sterilisere flaskene på kjøkkenet.

Det går med mye stoffbleier og skittentøy når du reiser med spedbarn. Det er lurt å finne et sted der du har mulighet til å vaske eller få vasket klærne underveis.

6. Bli trygg på å reise med spedbarn

Gå med babyen gjennom byen

Hvis du er som meg, trenger du en god plan for å slippe å være utrygg.
En plan som gjør at du kan sove om natten og nyte oppholdet mens du er borte. Og en plan som avkrefter usikkerhet og tvil om «hva om», uten at du planlegger overdrevent.

Jeg laget en «hva om-plan». Den bestod i å finne viktige telefonnumre til steder jeg som kunne være viktige i en nødsituasjon. Det var for eksempel telefonnumre til leger, sykehus og reiseforsikring.

Planen var ikke noe mer enn noen notater i lommeboken min. I dag ville jeg nok bare skrevet dem inn på mobilen, og det var nok til at jeg følte meg trygg.

7. Nyt turen

Mor og baby i svømmebassenget

Det kan være enkelt å reise med spedbarn. Det kan også være vanskelig. Det kan også være at turen ikke blir som dere forventer i det hele tatt.
Uansett hvem dere er og hvordan dere reiser, så håper jeg at du og familien din fokuserer på å også nyte turen. Det er massevis av fantastiske opplevelser å hente når dere reiser med barn.

Å oppleve verden sammen med den lille er en opplevelse for livet! Nyt øyeblikkene når du sitter og ammer (eller gir flaske) på et fredelig sted, eller når du ser barnet ditt sovne i armene dine mens du har den mest fantastiske utsikten. Eller når du og din kjære endelig nyter et glass rødvin sammen, fordi det er deres første ordentlige alenetid sammen.

Eller hva det nå enn er reisen bringer.

Nyt øyeblikket og hverandre, livet er til for å leves, så hvorfor ikke gjøre det på reise, akkurat nå?

Topfoto (c) Radist
Baby klar for innsjekking (c) istockphoto / dbabbage
Mor booker rejse (c) istockphoto / svetikd
Venter på flyplassen (c) istockphoto / Juanmonino
Mor pakker til ferien (c) istockphoto / Dangubic
Sovende spedbarn på flyet (c) istockphoto / Alija
Spedbarn i bassenget (c) istockphoto / Laoshi
Familie nyter ferien (c) istockphoto / Alija
Mor og baby på ferie c) istockphoto / Alija

 

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.