To kvinner sitter i et fly, en avslappet med lukkede øyne og hodetelefoner, den andre fokusert på en digital enhet.

Slik sover du bedre på flyet – tips til flyreisen

Kenneth Karl Nielsen
Mange har problemer med å sove på flyet. Her kommer noen gode tips for å sove bedre. På den måten kan du ankomme frisk og rask og klar til å kaste deg ut i nye opplevelser med en gang.

Valg av sete

Person sitter i et flysete og ser ut av vinduet, iført en gul genser og lys jakke.

Godt setevalg kan være essensielt for om du får sove på flyturen.

Med vindusplass kan du lene deg mot veggen, du trenger ikke å reise deg når folk skal forbi – og det er du som bestemmer om vinduet skal være trukket for eller ikke.

Unngå den bakerste plassen i flyet. Her kan setet ofte ikke legges ned.

Sørg også for å få et sete et stykke unna toalettene. Folk støyer ofte når de står og venter.

Hvis du vil sove på flyet, betal litt ekstra slik at du kan velge ditt eget sete i god tid. Det lønner seg når du sitter der og vil få sovet litt.

Nettsiden SeatGuru.com viser de beste plassene på nesten alle fly i verden.

Unngå kaffe – ta en øl i stedet

Mange har problemer med å sove når de har drukket kaffe, og enda flere får problemer med det når de flyr. Ikke drikk kaffe den dagen du skal ut å fly. Takk også nei til kaffe når personalet tilbyr det.

Jeg har hørt fra mange at éen enkelt øl rett før eller på flyet er beroligende. Et alternativt råd er derfor å drikke en øl eller to før du skal sove.

Godt ekstrautstyr

En blå nakkepute med en sort øyemaske og oransje ørepropper.Den klassiske nakkeputen er ikke akkurat sexy. Men for mange bidrar den til at de sover bedre. Når du har landet, pakker du den bare langt ned i ryggsekken.

Er det fortsatt for mye, kan du kjøpe en kul, oppblåsbar hodepute :-).

Den klassiske sovemasken er også ganske usexy. Men den kan også hjelpe.

Et annet tips er å bruke en liten hodetelefonadapter, slik at du kan koble dine egne hodetelefoner til flyets system. Slik får du mye bedre lyd i ørene, og du kan falle i søvn til deilig og avslappende musikk.

Et par støyreduserende hodetelefoner kan stenge flystøyet ute. Ørepropper hjelper mange med å stenge ute lydene i flyet. De fås i mange forskjellige varianter.

Har du en hettegenser eller en tynn sportsjakke med hette på, kan det være lurt å ta den på og trekke hetten ned over øynene. På den måten blir du i mindre grad forstyrret av det som skjer rundt deg.

Om håndbagasje, føtter og vinkelen på setet

Det kan være en fordel å ha god plass til føttene i flyet. Sørg for å legge håndbagasjen i hylla over setene.

Før du gjør dette, må du sørge for å ha tatt ut tingene du vet du skal bruke i løpet av flyturen. De plasserer du i lomm foran deg, så får du enkelt tak i dem underveis (og så unngår du å vekke andre reisende :-)).

FlyreiserMange tar av seg skoene når de flyr. Det er mer behagelig, fordi det gir bedre blodsirkulasjon i føttene. Hvis du går for det, ha rene sokker på og husk … føtter lukter ikke nødvendigvis alltid godt 😉

Et annet godt soveråd er å lene setet tilbake. Men husk å ta hensyn til de bak! Vent med å gjøre det til etter at maten er spist og hentet osv.

Evt. medisin

Flere og flere velger å ta reisemedisin, som hjelper dem med å sove bedre. Hvis du generelt har problemer med å sove, er det lurt å ta en prat med lege om det.

Andre gode råd

Si til flypersonalet at du gjerne vil sove. I mange tilfeller husker de det, og forstyrrer deg ikke underveis. Noen selskaper har små klistremerker du kan sette på setet ditt, som indikerer at du ikke skal vekkes ved servering av mat og forfriskninger.

Finn billige flyreiser i vår flysøkemotor.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / Izabela Habur
Valg av sete © istockphoto / BraunS
Ekstrautstyr © istockphoto / ChamilleWhite
Ta hensyn © istockphoto / BraunS

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.