Reis billig på parferie

Parferie – reis billig og ha kontroll på pengene underveis

Maria Erica Jensen

Det finnes ikke noe bedre enn å dra på en romantisk parferie, der du og partneren din kan nyte livet og hverandre. Men parreiser kan ende med å bli dyre dersom dere går på restaurant, drikker dyre viner, drar på sightseeing og shopper hver dag. Da mister dere også lett den romantiske stemningen.

Jeg har samlet noen tips til dere som har lyst til å dra på en herlig parferie, men som også vil gjøre det til en fornuftig pris og ha plass til gøy i budsjettet.

Lag avtaler hjemmefra

Planlegge ferie

Det første og viktigste dere kan gjøre før dere drar av gårde er å avtale hvordan dere skal bruke penger på ferien.

Snakk om hvor mange penger dere kan bruke alt i alt, hva dere skal bruke penger på, og hvor mye hver av dere kan bruke.

Hvis dere ikke har felles økonomi hjemme, trenger dere jo heller ikke å ha det på reisen – det er helt opp til dere.

Det kan høres ut som om det er enkelt å finne ut av, men det er det faktisk ikke. Og selv om det virker litt uromantisk å snakke om penger, er det mye bedre å allerede gjøre det hjemme, så dere ikke risikerer å begynne å diskutere det mens dere står nede i Sydens sol.

Husk også å gå på kompromiss – det er virkelig nøkkelen til en vellykket parreise.

Pakk mindre og dermed billigere

Bagasje på ferien

Nå er det blitt sånn at du hos mange flyselskaper må betale ekstra hvis du skal ha noe annet enn håndbagasje med på reisen.

Derfor er det helt supert dersom dere kan pakke én felles koffert i tillegg til håndbagasjen – eller at dere kan klare dere med kun håndbagasje.

Hvis dere kun skal være vekke en ukes tid kan det være nok at dere kun har en liten trillekoffert eller en stor ryggsekk å pakke i. Små kofferter og reisesekker kan ofte tas med som håndbagasje (på flyselskapenes hjemmesider kan du undersøke hvor stor håndbagasjen kan være).

Når dere pakker kan dere spare på plassen i sekken ved å ta med en liten tannkremtube, sjampo- og såpeflaske på deling.

Tips til romantisk, men billig mat på reisen

Reis billig på parferieSelvsagt skal dere gå på restaurant og spise en lekker middag i stearinlysenes skjær. Men dere trenger ikke å gjøre det hver eneste kveld. Restaurantbesøk – kanskje opptil flere hver dag – koster mange penger.

Noe av det mest romantiske dere kan gjøre hvis dere skal spare penger på lunsjen, er å ordne en piknik med lokale delikatesser.

Gå ned på det lokale supermarkedet eller markedet og kjøp et brød, litt frisk frukt, ost og pølse eller kanskje oliven og pesto, i tillegg til en flaske vin eller god juice. Ta det med til stranden eller til en park, og nyt det der.

Spar maten som blir til overs, så kan dere spise den når dere blir sultne igjen.

Dere kan gjøre noe lignende med kveldsmåltider. Kjøp eventuelt takeaway i stedet for restaurantmat. I Firenze, for eksempel, kan du kjøpe en pizza å ta med for 5-6 euro, mens den samme pizzaen koster mye mer hvis dere spiser den på restauranten.

Finn et godt sted å sitte, med utsikt mot enten vakker natur eller en stor severdighet, og spis maten der. Da blir faktisk en takeaway-pizza til litt av et festmåltid. Kanskje er dere bare litt sultne, hvis dere for eksempel har spist en stor lunsj, og kan nøye dere med å dele en pizza, i stedet for å kjøpe to.

Mat på ferienEn annen måte å spise billig på er å velge å bo i en ferieleilighet med kjøkken – eventuelt gjennom Airbnb.
Da kan dere lage mat selv, og det er billigere enn å spise ute hver dag.

Jeg er selv glad i å handle på lokale markeder og i supermarkeder, som blant annet har mange andre varer enn dem vi kjenner i Norge. Lag maten sammen, og drikk et glass vin til. Det er kjempehyggelig!

Dere bør selvfølgelig også bli skjemt bort med en god middag på restaurant et par kvelder, så dere virkelig kan merke at dere er på ferie.

Vin, øl og drinker koster mye – også når dere er på reise. Derfor er dette et godt sted å skjære ned på utgiftene hvis dere vil unngå å bruke for mange penger.

Selvsagt kan dere kjøpe øl eller vin til maten, men dere kan jo også nøye dere med ett glass vin eller øl i stedet for å kjøpe store flasker.

Eventuelt kan dere kjøpe med dere en flaske vin opp på hotellrommet. Da kan dere ta et glass når dere kommer tilbake til hotellet om kvelden, og så bare drikke vann eller brus til maten.

Billige opplevelser og attraksjoner

Reis billig på parferie

I stedet for å kjøpe dyre turer gjennom et reisebyrå eller på hotellet, kan du arrangere turen selv. Det er lett og blir som regel billigere.

I mange byer rundt omkring i Europa er det lokale guider som viser turister rundt i byen deres uten å ta betalt for det.

Hvis dere har lyst til å gå på muséer på parferien er det fint å vite at mange muséer har dager med gratis entré. I tillegg har mange nasjonalmuséer og -gallerier gratis adgang året rundt.

Mange teatre har også dager hvor det er billigere å se forestillingene. Dessuten er det en god idé å gå inn på teateret et par timer før kveldens forestilling begynner og spørre om de har restbilletter som kan kjøpes til en billigere penge.

Suvenirer – tenk deg om

Det er lett å ende opp med å kjøpe alle mulige merkelige ting på ferien. Vi har vel alle blitt fristet til å kjøpe et eller annet som vi syntes var utrolig fint da vi stod på det lokale markedet i Syden, men som kanskje ikke så like fint ut da vi kom hjem. Den spesielle vasen, pyramide-figuren eller den spraglete duken hadde kanskje mistet litt av glansen?

Ikke kjøp deg fattig i ting og tang som du likevel ikke kommer til å bruke når du kommer hjem. Kjøp heller suvenirer som kan minne deg om romantiske opplevelser dere hadde på reisen.

Selv kjøper jeg ofte med meg kokebøker hjem fra reisene mine – det er jo så deilig å kunne gjenskape ferienes matopplevelser hjemme i Norge!

Det er herlig å reise som par, og det gir jeg deg gode råd om i dette blogginnlegget.

Toppfoto (c) istockphoto / vgajic
Planlegging (c) istockphoto / vgajic
Lett bagasje (c) istockphoto / Thomas_EyeDesign
Piknik (c) istockphoto / skynesher
Matlaging (c) istockphoto / SolisImages
Byvandring (c) istockphoto / stevecoleimages


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy